engelbertus schreef op donderdag 18 februari 2010 @ 17:24:dus dit experiment heeft gewoon niet als doel een perfect huishouden, of een perfecte opwekking tot stand te brengen. zonnestroom is immers niet perfect ( snachts geen opbrengst! ) en met de wind schiet het soms ook niet echt op!
Zoals al opgemerkt: de zon schijnt als we een verbruikspiek hebben. 's Nachts geen zonnestroom hebben is (dus) geen bezwaar. (auwto)accu's 's nachts opladen verhoogt het nachtverbruik en kan dus de dip vullen.
de beste middelen voor een onderzoek zijn dan de middellen die er voor zorgen dat het bijelkaar brengen van vraag en aanbod ook echt een uitdaging vormt.
Zei je "beste"? Waarom zie ik dan (nogmaals) geen HR-WTW, zonneboiler en grondlus?
ook nulwoningen hebben nog externe energie nodig wellicht, maar ipv dat als uitgangspunt kun je ook WEL een fabriekshal aan accus in de tuin plempen en dan heb je geen externe energie meer nodig, en dan is dit hele experiment / onderzoek overbodig.
Het is dan nog steeds een verschil of je een jaren-70 doorwaaiwoning als uitgangspunt neemt of een passief/+huis. De pieken van de eerste zijn veel extremer en leiden ook tot een hele andere dag/nacht grafiek.
Wanneer er moet worden uitgezocht 'wat er mogelijk is', moet je de extremen nemen; ten goede.
Sorry hoor, niks persoonlijks, maar het onderstaande móet er even uit

Mars Warrior schreef op donderdag 18 februari 2010 @ 19:20:
Gezien de discussie over PowerMatching maar even een toelichting tav het doel, want ik heb niet het idee dat een ieder dit snapt en dat er daarom een hoop (duurzame) stof lijkt op te waaien die nergens voor nodig is die daarbij ook nog eens niets, maar dan helemaal niets met het doel van dit project te maken heeft.
Kijk aan. Alles met goede bedoelingen is welkom. Een goede uitvoering van goede ideeën vanuit een goede startpositie des te meer.
Het roer moet om.
Het klimaat heeft ernstig te lijden van de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen en fossiele brandstoffen als olie en gas zijn hoe dan ook eindig.
Maar niet beginnen met dat het uitgangspunt is dat het beter voor het milieu is als het feitelijk alleen maar om de portemonee van de opdrachtgever gaat.
Energietransitie ofwel de overgang naar duurzame energievormen als zon en wind, staat hoog op de agenda.
Dit vraagt echter meer dan het aansluiten van bijvoorbeeld heel veel windparken en installeren van zonnecellen. Niets is zo veranderlijk als het weer. De wind waait niet altijd en de zon schijnt niet 24 uur per dag en dus is ook het stroomaanbod uit deze bronnen sterk wisselend.
Over wisselende vraag horen we niets. Over stuurbare vraag hier ook niet. Nogal tendentieus.
Bij overaanbod kan overbelasting van het net ontstaan met als gevolg stroomuitval en ernstige verstoring van het openbare leven. Om dit te voorkomen zijn miljardeninvesteringen nodig voor versterking van het stroomnet.
FUD. Vet hierboven van mij, zie onderaan. Een goede verdeling van de afname over de dag kan wel eens een beter uitgangspunt zijn en met veel minder kosten tot het zelfde resultaat leiden.
Hier komen de zogeheten Smart Grids, waar binnenkort een uniek experiment in Hoogkerk mee van start gaat, om de hoek kijken. Dit betekent eigenlijk niets anders dan dat elektriciteitsnetwerken worden gemoderniseerd en geautomatiseerd.
Voor smart grids hoeft het netwerk niet verzwaard te worden, er moet alleen wat slimmigheid aan productie- en gebruikerszijde worden aangebracht. Ondertussen hebben ze toch weer een wind gelaten die het publiek er van moet overtuigen dat verzwaring van het binnenlands hoofdnet nodig is en onvermijdelijk gepaard gaat met hoge kosten. Masseren is dat, in mijn ogen. Zodat straks op kosten van de burger de overproductie van maasvlakte en eemshaven via dit verzwaarde net naar het buitenland vervoerd kan worden.
De kunst is om met behulp van de nieuwste technologie slim gebruik te maken van de ontstane mogelijkheden, waarbij ook teruglevering van stroom aan het net mogelijk wordt. In Hoogkerk worden door Kema, Essent, Humiq en ECN alle mogelijke facetten van Smart Grids gecombineerd en in de praktijk uitgetest.
"Alle mogelijke facetten"? Dat houdt dan ook in dat je energie opslaat met alle mogelijke technieken en niet alleen maar naar HRe kijkt en warmtepompen op uitgaande lucht zonder WTW.
Aan de proef nemen 25 huishoudens deel. Zij hebben zich na een oproep gemeld bij Kema. Het in Arnhem zetelende bedrijf, dat onlangs het onderzoeklab van Gasunie overnam, coördineert vanuit het lab aan het Hoendiep in Groningen het project.
Om een zweem van onafhankelijkheid te creëren? Kema is tegenwoordig toch geprivatiseerd? Vroeger was KEMA net zoiets als de PTT of de Postbank; een onafhankelijk instituut waar iedereen vertrouwen in had.
"De bewoners zijn gekozen door hun betrokkenheid bij het milieu en het feit dat zij bijvoorbeeld al zonnepanelen op het dak hebben", legt Kema projectleider Frits Bliek uit. Zij krijgen tegen lage kosten de beschikking over een HRe-ketel of een hypermoderne op afstand aanstuurbare (vaat)wasmachine, een hybride warmtepomp of tijdelijk een elektrische auto.
Halfbakken? Aan de ene kant wel een (nog nauwelijks verkrijgbare) electrische auto willen inzetten, maar aan de andere kant bewezen technieken die al jaren (in Duitsland oa.) worden toegepast en écht veel energie besparen, niet toepassen. Bovendien wordt er "tegen lage kosten" iets in bruikleen gegeven. Dat lijkt me ook niet tot een reeël beeld te gaan leiden als je wilt onderzoeken wat de beleving van de burger is. Overigens zal het ook niet helpen als je bewoners uitkiest die zelf al bezig zijn met deze materie. Maar zoals je al opmerkt: het gaat hier niet om besparing. Voor het onderzoek hadden ze dan wat mij betreft net zo goed een breadboard met wat
zonne- en waterstofcellen en een paar
weerstandjes en
condensators neer kunnen zetten dat ze sturen door een sinusgenerator met toevalsgenerator om het dag/nachtverbruik te simuleren. Of integraal de resultaten van het
Duitse experiment kunnen overnemen.
...Essent als stroomleverancier en eigenaar van elektriciteitscentrales levert of koopt het tekort of overschot aan stroom. Lukt het dus lokaal en daarboven niet om voldoende stroom te produceren (red: met de HRe ketel) of uit duurzame bronnen (red: deze gaan in principe vóóor op alle niet duurzame bronnen!!) te halen, dan schakelt Essent bij wijze van spreken een centrale bij.
In elk geval wel netjes van de redactie om de HRe ketel vóór het woordje 'of' te zetten. Maar opnieuw: dat tekort zal op een heel ander moment vallen wanneer de vraag in z'n geheel naar beneden gebracht wordt. Omdat dan de buffercapaciteit van de systemen zwaarder meetelt in de hele vergelijking.
"Dit alles gebeurt door de zogeheten PowerMatcher, een slim computergestuurd stroomhandelaartje, die vraag en aanbod bij elkaar laat komen en permanent op zoek is naar mogelijkheden om tegen de hoogste prijs stroom te verkopen en zo goedkoop mogelijk in te kopen", legt Bliek uit.
We zien hier heel duidelijk de tegenstelling tussen de twee doelstellingen (die van Gasunie en die van dit topic): gaat het om financieël gewin of om een zo duurzaam mogelijke samenleving.
"Deze stroomagent kan er voor zorgen dat bijvoorbeeld de HRe-ketel bij een van de deelnemers aanspringt terwijl er niemand thuis is als er veel vraag naar energie is in de wijk. Alleen als de stroom tegen een betere prijs aan het net kan worden teruggeleverd dan de opwekkosten zijn. De warmte die gelijktijdig wordt geproduceerd wordt netjes opgeslagen in een boiler. Het gezin kan daar ’s avonds heerlijk van douchen of het huis verwarmen."
Dus ook in de zomer. Terwijl ze met een zonneboiler helemaal geen behoefte hadden gehad om dat gas te verstoken. Dus het uitgangspunt is hier opnieuw 'geld verdienen door CO
2 uit te stoten'.
...De mensen merken er verder niets van. Voor ons is niet alleen interessant om te kijken hoe een Smart Grid kan functioneren, nu echt alle elementen en zowel gas als elektriciteit bij elkaar zijn gebracht. Tevens wordt ook gekeken wat de beleving van mensen is en onder wat voor condities dit acceptabel is voor mensen.
En interessant wordt natuurlijk of zij bereid zijn iets aan eigen comfort in te leveren, wanneer het bijvoorbeeld financieel interessant is stroom terug te leveren aan het net. We laten nu in het echt zien wat er gebeurt."
Dat onderzoeken van de beleving is natuurlijk heel belangrijk (geen sarcasme). Maar optimaal gebruik maken van de mogelijkheden is iets heel anders.
Het geheel heeft dus feitelijk niets met besparen te maken, maar met het zo efficient mogelijk afstemmen van stroomverbruikers en stroomproducenten om grote pieken en dalen zo goed mogelijk te voorkomen
Right. Nu hoor ik je, zei dove Jaap.
waarbij ook nog eens goed naar het kostenaspect gekeken wordt en stroom uit duurzame bronnen of stroom verbruikt door duurzame apparaten (WP) maximaal benut worden.
En je je dus beperkt tot STROOM uit duurzame bronnen (wind en zon), zo veel mogelijk gas verbruikt en besparingen laat liggen.
Uit de proef blijkt voorlopig dat powermatching de piekvraag naar stroom in de zomer met 30% en in de winter met zelfs 50% kan doen afnemen. Het afstemmen van vraag en aanbod, of feitelijk het niet perfect 'matchen' hiervan kost enorm veel geld. Bij een windmolenpark van 100MW en zo'n 10milj. euro omzet gaat er zo'n 1milj. euro verloren door kosten die te maken hebben met het afstemmen van de vraag en het aanbod van zo'n windmolenpark...
Ik hoop dat het voor eenieder nu wat duidelijker is waar het bij dit project om gaat

Ja. Uit je voorlaatste zin maak ik op dat het gaat om het publiek aan te praten dat wind onbetrouwbaar is en dat daarom het landnet stevig verzwaard moet worden wat veel geld gaat kosten. Miljarden, zo (b!)lijkt uit de vetgedrukte "miljardeninvestering" in bovenstaande. En hier staat weer 1 miljoen. Gaan we 100.000 MW aan windmolens op de Noordzee planten (1 miljard=1000 miljoen)? Komop, de regering mag al blij zijn als ze haar gedroomde 6000 haalt in 2020. De miljarden gaan klaarblijkelikjk niet over het installeren van de smartgrid apparaten aan opwek- en verbruikszijde. Te zijnertijd zullen die natuurlijk door de calculerende burger zelf betaald moeten worden.
Als de experimenten (nu al) aantonen dat tussen de 30 en 50% van de piek
vraag(!) kan worden opgevangen, kunnen (de kosten van) die benodigde netverzwaringsinspanningen dus wel eens blijken mee te vallen. En van het piek
aanbod(!) kunnen we precies berekenen welke transportcapaciteit (tussen windpark en hoofdnet) noodzakelijk is: piekvermogen van het park.
[
Voor 2% gewijzigd door
el jonco op 19-02-2010 06:50
. Reden: gek, hoe het in uiteindelijke druk toch afwijkt van de voorvertoning ]