Woodski schreef op donderdag 12 augustus 2010 @ 12:17:
[...]
Als ik simpel reken met 72ah *13v = 936wh.
Met wat omvorm- en laadverliezen heb je zeker 1kw nodig om een lege accu te laden.
Ik heb hetzelfde Titan paneeltje en pers er alleen op een top dag in Mei 1kw uit, maw net genoeg voor deze accu. Als je meer of zwaardere accu's wil laden ga je het denk ik niet redden.
[
afbeelding]
Over de spanning. Ik ga er vanuit dat een goede omvormer intern met een geschakelde voeding werkt.
Daarvoor maakt het weinig uit of je nou 12 of 24 volt gaat laden.
Als je zelf iets wil bouwen met simpele techniek is het een ander verhaal.
[...]
Google is je vriendje, dit is wel terug te vinden.
Er zijn omvormers met trafo die vloeken met de enkele types zonnepanelen (polarisatie effect)
Dit paneel werkt bij mij goed op omvormers zonder trafo zonder positive aarding.
Uit ervaring weet ik dat je exclusief verliezen in nederland op een topdag onder topcondities etc ruim 7 a 8 kWh/kWp kunt halen (DC). Dit zijn welliswaar uitzonderingen, maar het dag-gemiddelde tussen mei-sept is toch nog bijna 4!
Als ik die topper van 1kWh deel door 190Wp dan kom ik uit op 'slechts' 5.2. Dat moet gewoon flink beter kunnen!
Maar eerst het laden van de accu's.
Eenvoudige laadcontrolers hebben maar twee taken: de accu laden en ervoor zorgen dat deze niet overbeladen wordt. Een aan/uit principe, vaak door pulse-breedte modulatie (PWM).
Geschakelde voedingen hebben het voordeel dat ze niet(veel) warmte produceren. Maar zonder trafo's e.d. benutten ze de bron slechts in deeltijd. Dat betekent dat een 36Volts paneel bij het laden van een 12V accu voor ruim de helft van de tijd gewoon "uit" staat.
Het minste verlies bereik je als de paneelspanning net ietsje boven de accu-laadspanning zit. Bij een 12V loodaccu (laadvoltage ca 14.4V) is het het mooist als je mpp spanning van je paneel 0.3 - 1.0 V erboven zit, dus rond de 15V. Anders wordt het PV paneel niet op zijn MPP punt gebruikt maar afwisselend er fors boven en eronder (tig keer per seconde?)
Het lijkt me dat zo'n titan paneel (MPP=36 V) niet meer ingezet kan worden bij 3 12V-accu's in serie, maar bij 24V accu's heb toch al snel een laadspanning nodig van 29-30V Dan zit je 'maar' 15-20% onder je optimale paneelopbrengst: iets lagere voltage dan Vmpp, maar wel iets meer stroom dan Impp.
Of je moet gaan voor een goede (en duurdere) acculader die het MPP opzoekt en de spanning optimaal transformeert. Heb ik (nog) geen ervaring mee.
En als je een goede match hebt tussen accu-voltage en PV-paneel MPP spanning, dan is de vraag welke periode je wilt kunnen overbruggen. Ben je voor 100% van de stroom afhankelijk? Of wil je gewoon de dagopbrengst 'snachts kunnen opgebruiken. Een week slecht weer kan rustig 7 dagen 10-20% van je topproductie hebben. Een accu-capaciteit van 2 dagen top-productie lijkt me een goede vuistregel.
Dus bij een paneel van 190Wp, mogelijk 7kWh/kWp*190Wp= 1330Wh dagproductie, met een goede omvormer daar 80% van weten te vangen = 1064Wh. Bij een 24V accu betekent dat 44.3Ah. Voor 2 dagen zou je dan een 90Ah accu nodig hebben.
2 stuks 90Ah accu's van 12V elk (in serie geschakeld) lijkt een goede keus om je zonne-energie van je 190W Titan paneel optimaal te kunnen benutten in combinatie met een eenvoudige laadcontroler.
Sla ik nou helemaal de plank mis?
[
Voor 8% gewijzigd door
Anoniem: 309539 op 12-08-2010 14:11
]