Femme schreef op woensdag 27 augustus 2008 @ 23:21:
[...]
Een toegangspatroon bestaande uit volledig willekeurige I/O's met een blocksize van 512 bytes is niet bepaald representatief voor de gemiddelde workload op een desktop of notebook pc. Aan een vergelijking in alleen deze omstandigheid heb je niet zoveel. Het is goed mogelijk dat de verhouding met een grotere blocksize totaal anders liggen. Daarom is het van belang om te testen in workloads die enige overeenkomst met de realiteit hebben.
--> Van die tests zijn er genoeg, en daar komt allemaal hetzelfde uit: MemoRight GT is sneller dan Mtron
[...]
De Memoright schrijft misschien 5x sneller in de bovengenoemde test (100% random write I/O met een blocksize van 512 bytes), onder andere omstandigheden is dit beslist anders aangezien ik andere resultaten uit deze drives gehaald heb. In workloads die zijn gebaseerd op I/O van echte applicaties is de Memoright GT vaak iets sneller dan de Mtron Pro 7000 als er veel geschreven wordt, in de meeste situaties is de Mtron Pro 7000 echter sneller waardoor deze gemiddeld beter presteert. Hiermee zeg ik niet dat de Memoright GT een slechte ssd is. De prestaties zijn zeer goed, zeker in vergelijking met hdd's, en de drives kennen geen echte zwakheden zoals de OCZ Core die wel heeft.
De Memoright GT 32GB zal overigens wat slechter presteren dan de 64GB versie die ik heb getest (die haalt volgens Memoright 120MB/s lezen en schrijven tegen 100MB/s lezen en schrijven voor de 32GB versie).
--> Weet niet waar jij je kennis vandaan hebt, maar MemoRight GT heeft specs van
120 MB lezen en 120 MB schrijven, en is daarmee even snel als een 64GB GT. Het oude MemoRight model (niet GT) haalt 100 MB lezen en 100 MB schrijven. Misschien ben je in de war met dat oude model. Dat model leest inderdaad een beetje langzamer dan een Mtron Pro, maar met schrijven weer heel veel sneller (ca. 105 MB/s en 600 IOPS vs 75 MB/s en 100 IOPS).
[...]
IOMeter en real life application settings voor desktop applicaties is lariekoek. IOMeter kan alleen sequentiële of willekeurige I/O's genereren maar niets daar tussen in dat enige lokaliteit heeft (het verschijnsel dat opeenvolgende I/O's zich dicht bij elkaar in de buurt bevinden en daardoor cachebaar zijn). IOMeter is hooguit representatief voor toepassingen waarin pure sequentiële I/O of pure willekeurige I/O wordt gedaan.
[...]
Mijn ervaring is dat het verschil in I/O prestaties tussen de verschillende sata-controllers echt minimaal is. De controllers verklaren het verschil niet. De Memoright werd getest op een afwijkend systeem omdat deze niet functioneerde op de nForce Pro-controller en moest daarom op een Intel-controller getest worden. Aangezien die controller nieuwer was zou dat niet in het nadeel gewerkt moeten hebben.
--> ik zie regelmatig dat verschillende controllers/driver combinaties hele grote verschillen met zoch mee kunnen brengen, zelfs de instellingen van een controller kunnen al een grote invloed hebben. Zo schijnen de Mtrons veel problemen te hebben met ICH8/9/10R waar de doorvoer snelheid bij 70MB/s bleef steken. Ook lees ik regelmatig dat er met de Mtrons firmware issues te zijn en is zelfs de beruchte 15MB bug is op de Mtron Pro opgedoken.
Maar om het verhaal simpel te houden, wanneer je vergelijkingstests maakt dient alles EXACT het zelfde te zijn behalve dat deel wat getest wordt. Dat is hier niet het geval geweest en dus is de test WAARDELOOS.
[...]
Heb je ook enig bewijsmateriaal waarmee je deze aantijgingen kunt staven? Ik heb inderdaad vier Mtron Mobi 3000's. Die heb ik echter zelf gekocht bij Komplett (heeft nog in een voorgangen van dit topic gestaan). PC Extreme heeft aan Tweakers.net samples van de Pro 7000 32GB beschikbaar gesteld. Deze zijn weer teruggestuurd.
Je noemt hierboven benchmarks waarin de Mtron's sneller (sequentieel) lezen dan de Memoright's. De Memoright's zijn dus niet altijd sneller.
[...]
In één bepaalde IOMeter-test. Er is meer op de wereld. Ik vertrouw liever op workloads die afkomstig zijn van echte applicaties en de ssd's in zeer gevarieerde omstandigheden testen. Uit mijn tests kwam naar voren dat de Memorights in workloads waarin specifiek geschreven werd iets sneller waren, maar overall wat trager waren. De verschillen waren echter niet dramatisch, maar omdat de Memoright GT ten tijde van het verschijnen van de review redelijk wat duurder was dan een Mtron Pro 7000 waren er geen argumenten om een Memoright GT te adviseren.
--> c't Magazine, TecChannel, BenchmarkReviews, Toms Hardware, ZDnet, PCMagazine, TweakTown, Computer Power User etc... komen tot een andere conclusie nl. dat een MemoRight GT wel een stuk sneller is dan een Mtron met één uitzondering en dat is bij 100% lezen, maar in dat geval kun je beter een goedkope MLC nemen.
Daarnaast zijn er nog een aantal onafhankelijke distributeurs die zowel Mtron als MemoRight in het programma hebben zoals DVNation en SSDworld etc. En ook zij hebben de zelfde
conclusie. Dat zijn experts die meer dan 6 SSD's (4 Mobi's, 1 Pro en 1 GT) in hun handen gehad hebben.
.....................maar zo vind ik het wel genoeg. Ik hoop alleen dat de lezers in dit forum deze "goedkope" marketing truuk ook beginnen te zien en zich niet met de gekunstelde tests (zgn "reality tests" notabene op verschillende systemen) om de tuin laten leiden.
Het zou me nooit opgevallen zijn als je niet had geschreven.........
--> je test zowel Mtron & MemoRight, waarom geen bedankje voor het beschikbaar stellen van de MemoRight? (tenzij je hem gekocht heb natuurlijk

maar dat zou je ongetwijfeld vermeld hebben)