Ray schreef op vrijdag 27 juni 2008 @ 21:30:
[...]
ben je nou gewoon jaloers of probeer je jezelf heel slim op te stellen ?
Als je geld genoeg hebt en dit uitgeeft aan zaken die voor jou niet haalbaar of verklaarbaar zijn ben je dus een potentieel slachtoffer. Dit mag want deze mensen zijn zielig en het is enkel leedvermaak.
Tja ik ben bang dat je zo niet ver zal komen in het leven.
Ik ben het met je eens dat er inderdaad mensen zijn die, puur omdat ze het geld hebben, dingen kopen die ook in mijn ogen dat geld niet waard zijn. Is dat zielig voor hun ?
Ik ken inderdaad een aantal van die mensen die zonder blikken of blozen een fles champage kopen van 300 euro en er daarna nog 2 bij bestellen op een zondagmiddag na een paar biertjes (was er gelukkig zelf bij

) en het wegdrinken als ware het water.
Of voor tonnen aan audio kopen omdat ze dan een nieuwer type hebben dan de buurman. Die op zijn beurt weer een nieuwe m3 voor de deur zet.
Ik heb daar persoonlijk geen enkel probleem mee en vindt deze mensen dan ook niet zielig. Ze hebben geld en geven dat uit.
Wat zou jij doen als je het had ?
Dank dat je gelijk een rechtvaardigingsgrond geeft voor mijn gedachten.
Je komt tot conclusies over mijn persoonlijkheid, mijn motivatie en beweegredenen waar ik er geen enkel woord aan heb besteed. Je bent erin geslaagd om uit "niets" "iets" te maken.
Jaloers: waar kun je dat uit afleiden? En ja ik zier dat het in vragende vorm staat, maar het is een stereo-typerende opmerking ingegeven door je verwachtingen, zonder dat je daaarvoor enige grond hebt. Ik vraag mij af hoe je eraan komt.
Slim opstellen: Waarom denk je dat ik als slim zou willen worden gezien? Ik zet slechts neer waar mijn kennis en ervaring mij toe leidt om te denken over bepaalde zaken, zoals deze. Dat heeft weining met slim "willen" zijn te maken.
Niet ver zal komen in het leven: Je dicht jezelf een voorspellende gave toe, die totaal niet op kennis over mij is gebaseerd. Wederom is het gebaseerd op iets kleins(mijn post) en daar kun jij dan een voorspelling over mijn leven doen? Gewaagde hypothese en zwaar inductief redeneren, nog maar even ervanaf gezien dat het een "slippery slope" drogreden lijkt te zijn.
Zaken die voor mij niet haalbaar zijn: Wederom hoe kom je aan deze kennis en waar is deze op gebaseerd? Ik zie een beeld ontstaan waarbij je voortdurend uit "niets" "iets" maakt.
Dat bepaalde personen zielig zijn: Wederom, waar heb ik dat neergezet? Je zet het neer als een typering die ik zou gebruiken, maar ieder bewijs dat ik dat zou doen ontbreekt. Dus hoe kom je eraan? En inderdaad ik heb gezegd dat het leedvermaak is. Dat is een typering voor mijn eigen ervaring, wat verder weinig zegt over de andere persoon.
Zaken die voor mij niet verklaarbaar zijn: Wederom hoe kom je daarbij? Ik ben juist op zoek naar de verklaring dat een component X een betere reproductie geeft van geluid. Beter noem ik daarbij dat het signaal dat mijn oren ingaat een nauwkeurige reproductie van het signaal is dat mijn bron vormt. Wat mijn bewustzijn vervolgens ermee doet is als het hierom gaat niet interresant, en zelfs vertroebelend. Dit uit zich vaak in termen als helder, sprankelend, diep, ruimtelijke weergave etc. Allemaal nominale variabelen die geen rangschikking toestaan, wat in tegenstelling staat tot hetgeen ik kan meten, ervan uitgaande dat mijn meetinstrumenten betrouwbaar zijn. Iets waar gedegen grond voor bestaat na jarenlang onderzoek.
Daarnaast ontstaan genoemde termen zoals sprankelend etc. met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet objectief. Men wordt beinvloed door zijn verwachtingen, moet het voor zichzelf verantwoorden, men heeft een bias die ontstaan kan doordat men bijvoorbeeld iets anders heeft gegeten of je leven is verlopen, of men past de belevingwereld zo aan dat deze overeenkomt met de ideale werkelijkheid voor zichzelf. Dit zijn slechts een paar voorbeelden hoe men beinvloedt wordt. Hier is overigens zeer veel informatie over te vinden, met name in de filosofie, en de laatste decennia ook na zeer veel onderzoek bij de psychologie.
Bovenstaande geeft dus aan dat de typeringen die jij gebruikt als zijnde beter door gebruik van component X verrreweg van objectief zijn. Dat je niet objectief bent is duidelijk gemaakt door de typeringen die je over mij gebruikt. Wat ik wel objectief vind is wetenschappelijk onderzoek, waarbij blijkt dat component X inderdaad tot een kwantificeerbare verbetering van het weergegeven geluid leidt. Blinde luistersessies kunnen daar ook bij helpen, ook al zijn de variabelen hiervan niet kwantificeerbaar, maar wel op een ordinale schaal te plaatsen. Het mag duidelijk zijn dat een blinde luistersessie met 20 proefpersonen hierbij niet voldoende is, maar 10 luistersessies met ieder 20 andere proefpersonen dan weer wel, of in ieder geval meer geloofwaardig.
Saab schreef op vrijdag 27 juni:
[...]
idd met Ray, als je het geld hebt dan is het best lekker om een Champagne van 500 euro de fles in een hippe club in Saint Tropez te bestellen.
Oke het is lekker een fles champagne in een hippe club in Saint Tropez te drinken. Ik faal alleen in te zien hoe deze fles champagne geluidreproductie kan beinvloeden. Of bedoel je dat het lekker is om gewoon veel geld uit te geven voor audioapparatuur? Dat kan ik me voorstellen dat het lekker is, maar ik faal dan nog altijd in te zien hoe dit objectief de geluidsreproductie ten goede komt. Volgens deze redenering kan ik naar de electroboer om de hoek, een breedband speakertje kopen met een prijs van €2,00 maar hem er vervolgens €500.000 geven waardoor de objectieve geluidsreproductie verbetert? Dat is uiteraard niet waar met een zekere waarschijnlijkheid. Subjectief zal de geluidsreproductie wel beter worden, maar dat interesseert mij dan weer niet want dit is niet meetbaar en niet werkelijk.
Saab schreef op vrijdag 27 juni:
[...]
Als ik iets moet schrijven doe ik dat met een Mont Blanc >300 euro. Die trouwens wel erg lekker schrijft en ook na >2 jaar gebruik er nog als nieuw eruit ziet. Ik heb die pen trouwens kado gekregen, maar ik zou het zelf ook best uitgeven.
Wederom zie ik niet in hoe je hiermee een betere geluidsreproductie wil verkrijgen. Wat je wel doet is in zekere mate een bewijs leveren dat een hoge prijs betalen voor iets leidt tot een subjectieve verbetering van de werkelijkheid, en dat is waar het in deze niet om gaat. Dan zou men meer de kant van de psychologie op moeten, maar daar gaat het bij geluidsreproductie van een bepaalde bron niet om. Want die is gewoon te meten met instrumenten die op bepaalde vlakken veel beter zijn dan ons eigen brein en sensoren en nauwelijks beinvloedt worden daardoor. Als dit niet zo zou zijn hoefde Galileo namelijk geen telescoop te maken (die overigens niet goed werkte).