LEDs en warm licht
Tja waar te beginnen? Nu gloeilampen officieel niet meer gemaakt mogen worden wordt het tijd om de verlichting thuis maar eens naar LED om te zetten.
Dat kan dus niet.
Dat wil zeggen, als je op zoek bent naar de prettige gezellige sfeer van gedimde gloeilampen dan moet je nog een paar jaar wachten. Of je de LED lampen nu bij de IKEA, de Appie of de Aldi haalt, ze zijn allemaal te wit en geven bij dimmen geen mooi licht. Toch wel heel vreemd dat we min of meer verplicht worden om de oude gloeilampen weg te gooien (natuurlijk: vanuit energiezuinigheid is dat verstandig) maar dat geen van de fabrikanten iets heeft gemaakt wat ook maar een beetje in de buurt komt.
Zo ben ik dus op zoek gegaan naar een bruikbare vervanging van mijn gloeilampen thuis en met name de 40W softone spotlampen waarvan ik er vele in de plafonds heb zitten. Deze geven een flinke hoeveelheid licht als je het nodig hebt, met goede spotwerking, en kunnen heel mooi gedimd worden tot een warmzachte kleur van pakweg 2200K.
Speur al maanden het internet af maar er is geen fabrikant die zoiets in LED maakt. Ook op Tweakers staat er niets over. Allemaal nog te nieuw, waarschijnlijk. Uitzondering is het Amerikaanse OSRAM/Sylvania die sinds enige maanden een Ultra 2500K PAR20 lamp maakt. Heb ze daar wat vragen over gestuurd maar geen antwoord op gekregen. De lamp heeft de Amerikaanse 110V als specificatie maar het lijkt me sterk dat hij niet gewoon op alles tussen de 85V en 265V werkt, zoals alle LED lampen.
Na wat correspondentie met andere lichtfabrikanten en –specialisten begrijp ik dat men in het algemeen inderdaad 2700K als te koud ervaart en dat men zich nu richt op 2500K en 2300K. Het is een kwestie van tijd maar die komen eraan. De LEDs zijn bij deze kleurtemperatuur iets minder efficient maar nog steeds vele malen zuiniger dan gloeilampen. Kwestie van een mix van 2300K en 2700K LEDs in de lamp stoppen. Stap dus niet te snel in een volledige LED vervanging want dan blijf je nog tientallen jaren met dure koude verlichting zitten.
In afwachting hiervan heb ik me maar even op de gewone LED lamp gericht. Bij de Ikea koop je ze nu voor 2.99. Het als 2700K geadverteerde licht is inderdaad verschrikkelijk wit. Ongeschikt als gloeilampvervanging. Verder niet dimbaar dus hopeloos, maar de prijs is prima. Je ziet al dat zo’n lamp voor minder dan een euro kan worden gemaakt. Aantallen zijn geen probleem want de hele wereld stapt over.
Ook de dimbare Ledare gekocht (E27, 6W) voor 5.99. Voor het gemak samen met de Ikea wanddimmer voor 10 euro. Eerst met de eigen oude dimmer geprobeerd. Dat ging redelijk (drie lampen erop dus 18W) maar ik kon maar een klein lichtgebied dimmen (tussen max en pakweg 2/3 helderheid).
Daarna de Ikea wanddimmer erin gezet. Dat leverde een mooi knipperend lichtspel op.
Terug naar de Ikea en alles geruild. Bleek dat Ikea gewoon een normale wanddimmer verkoopt. De dame in de winkel gaf aan dat ze nog uit de halogeentijd waren en het soms wel en soms niet deden.
Naast het lelijke licht heb je dus ook nog het probleem dat je een nieuwe wanddimmer moet aanschaffen en ook daar vraagt men de hoofdprijs voor.
Die hele LED vervanging wordt zo een dure aangelegenheid.
Heb ter vergelijking nog even wat andere LEDs aangeschaft (Majestic, Caldex). Allemaal geven ze 2700K op. In de praktijk verschillen ze flink van elkaar qua kleurwarmte maar uiteindelijk is er geen een die echt warmwit is, dus geen goed alternatief voor de thuisverlichting.
Dus op zoek naar iets anders.
Philips Hue? Ja ik ben niet zo gek om 200 euro voor drie lampjes te gaan betalen. Philips denkt dat ze net als Apple hun spullen als Lifestyle kunnen verkopen. Dat werkt bij de iPhone (ook al niet meer) maar niet bij een LED RGBW lampje wat toch echt niet meer dan 2 euro kost om te fabriceren. Zodra de ‘early adopters’ zich arm aan deze Hue spullen hebben gekocht ("want er zit een sexy appje bij") gaat de prijs omlaag en gaan ze uiteindelijk voor dik onder de 10 euro de deur uit. Het is nog de vraag of ze met hun Zigbee besturing een goede keus hebben gemaakt. Alle concurrenten hebben 2.4G dus wellicht gaat de Philips Zigbee dezelfde kant op als hun Video2000 cassetterecorder.
Verder moet het als vervanger van de huidige gloeilampen mogelijk zijn om ze gewoon met de lichtschakelaar aan/uit te zetten. Dat kan dus niet met Hue.
Pardon? Nee dat kan dus niet waarmee het begrip Philips domotica weer een geheel nieuwe betekenis heeft gekregen.
Als ik het licht in huis aandoe dan wil ik dat gewoon met de schakelaar kunnen en niet eerst moeten wachten tot mijn iphone/android het juiste wifinetwerk heeft gevonden (ik heb er vier). Het is leuk om lichten op afstand te kunnen dimmen met nog wat leuke toeters en bellen als optie maar er moet ook gewoon een afstandsbediening of een knopje zijn waarmee mijn zoontje van 5 het licht aan/uit kan doen.
Op zoek naar iets intelligenters kom je dan uit bij de Chinese fabrikanten van dit soort LEDs. Via Alibaba en andere sites kun je er zo tientallen vinden (Langma, Kobeton, Marlight, TopAtom enzovoort). Allemaal werken ze volgens de 2.4G “MiLight” methodiek. Er zijn versies met variabele kleurtemperatuur en versies met wat RGB LEDs naast de witte LEDs waarmee je in theorie alle kleuren, dus ook warme, kunt instellen.
Als je ze eenmaal hebt ingesteld blijven ze in die stand staan dus je kunt ze gewoon met de lichtschakelaar aan/uit doen. Handig. Dat ze daar nu bij Philips product management niet aan gedacht hebben. Maar ze gaan die tak van het bedrijf toch verkopen dus wat maakt het uit.
De Chinese LEDs hebben kleine afstandsbedieningen (5 euro) die elk vier groepen van eventueel honderden lampen kunnen besturen. Handig als je je tablet of smartphone niet bij de hand hebt of voor huisgenoten zonder smartphone.
Ze hebben de MiLight wifi controller (14 euro) die de koppeling tussen je wifi en je smartphones/tablets verzorgt en waar je het complete huis mee kunt bedienen.
Net zoals bij Philips zijn er talloze alternatieve apps die je in plaats van de MiLight apps kunt gebruiken en allerlei leuke maar voor mij nogal nutteloze zaken kunt doen als het koppelen aan je audioinstallatie of laten reageren als je een sms-je krijgt. Dat is misschien leuk voor een paar lampen maar niet voor alle lampen in huis.
Ze hebben LED lampen in diverse soorten waarbij de voor mij bruikbare RGBW 6Watt (400 lumen) lamp 8 euro kost. Dat alles verstuurd uit China zonder verzendkosten en zonder invoerrechten zolang je er niet meer dan pakweg 15 bestelt.
De Milight (ook wel als LimitlessLed, Easybulb) lampen zijn ook in Nederland via diverse leveranciers te koop maar die denken in veel gevallen mee te kunnen liften op de ridicule Philips prijzen en bieden deze LEDlampen dan ook aan voor 15 euro of meer per stuk. Ikea geeft echter al de goede richting aan door de, weliswaar niet dimbare, LEDs te verkopen voor 3 euro. Het is een kwestie van een paar jaar en dan gaan ze ook de dimbare en kleurinstelbare varianten voor ruim onder de 10 euro verkopen. Gezien de zeer grote Chinese markt lijkt me zeer waarschijnlijk dat ze dan niet de Philips Zigbee maar de 2.4G versie gaan leveren.
Na deze analyse werd het tijd voor de praktijk dus snel een tiental RGBW uit China aangeschaft voor de bovengenoemde prijzen met een paar afstandsbedieningen en een MiLight wifi controller. Dat alles voor zo’n 100 euro en gratis met de Chinese post. Na drie weken kwam de boel hier probleemloos aan.
De ervaringen volgen in deel twee van dit blogje.
[
Voor 1% gewijzigd door
Pazzoppe op 11-01-2015 20:18
. Reden: typo's ]