Krisp schreef op zaterdag 13 oktober 2012 @ 20:16:
[...]
Een huis uit 1910 is geen oude troep meer, maar heeft historische waarde. Bovendien is een huis uit 1910 nog door ambachtslieden in elkaar gezet. Daarmee is het waardevol: het stort niet in elkaar.
Dan weet jij meer dan ik, en dan heb ik daar toch 2 deuren verder gewoond voor 26 jaar
Allemaal enkelsteens bouw met houten vloeren. Dit object is dan toevallig goed onderhouden omdat er zeker 20 jaar een aannemer gewoond heeft.
Maar het stort niet in, nog niet nee. Maar muren die scheef staan en deuren die niet meer sluiten zie je hier dan ook regelmatig. Een deur sluit prima of amper als het kouder wordt.
Waait het buiten, waait het binnen ook. Lopen de buren op de vliering, hoor je dat.
Jaren terug al de halfpipe (ook wel houten vloer genoemd) er uit gesloopt, en de boel vol gestort met beton. De eerste de beste die de kruipruimte wil zien, mag hem zelf gaan graven

Huizen voor de tweede wereldoorlog (grofweg) hebben een heel andere perceptuele waarde dan huizen na de tweede wereldoorlog. De jaren '50 was crisiswerk, de jaren '60 niet veel beter. In de jaren '70, '80 en '90 werden er vooral ruime huizen gebouwd, maar pas sinds (grofweg) 2000 is men gaan bedenken dat rijtjeshuizen niet allemaal hetzelfde moeten zijn, maar ook ten opzichte van elkaar kunnen verschillen. Grofweg kun je zeggen dat de meeste huizen tussen de tweede wereldoorlog en 2000 op termijn (rond 2050) afgeschreven kunnen worden. Woningcoöperaties beginnen daar nu al aan en slopen dientengevolge al veel woningen.
De wijk achter de woning is al platgewalst jaren terug, en nieuwbouw voor terug gekomen. De oude huizen bijna allemaal gescheeurde muren vanwege het heien en het bouwverkeer.
Maar dan is ook jouw visie van ruimte dus anders als de mijne. De woonkamer van m'n ouders is 12 x 5. de plee, keuken en douche is allemaal uitbouw. Riolering gaat dan ook achterlangs door de tuin, omdat daar toen de beerput stond.
Tegenwoordig bouwt men de plee en de keuken bij de voordeur en blijft er weinig ruimte over. Je ziet relatief grotere woningen, met juist een ongunstigere indeling. Al is het boven dan wel weer groter, en was mijn kamer dan ook maar 3x3, dus dat was redelijk krapjes
Al prefereer ik zelf een keuken die uitgebouwd is, zodat de hele oppervlakte beneden je woonkamer is.
Huiseigenaren zullen daar (denk ik) ook aan moeten geloven. Dat zal niet in de komende jaren gebeuren (dan zou de huizenmarkt totaal instorten), maar zal in de staart van de huidige crisis wel een rol gaan spelen. Een woning van de woningcoöperatie is naar mijn idee een woning die je in minder dan dertig jaar (op het casco na) af moet gaan schrijven. Tegen die tijd voldoet hij totaal niet meer aan de standaarden (isolatie, installaties) van dat moment. Dat gaat bij veel mensen nog pijn doen: het casco is nog geen 1/3 van de totale woningwaarde.

Het is gewoon van de gekke dat wij bouwen of we in "
tornado-alley" wonen, terwijl we prima houtbouw kunnen toepassen wat gewoon relatief tijdelijk is, en ook weer gesloopt en opnieuw neergezet kan worden.
In America slopen ze woning, en zetten ze in 2 weken tijd een nieuwe neer. En daar heb je weer wel tornado's en zou men daaar met steen moeten bouwen.