Gisteren ben ik naar een voorlichtingsavond geweest voor de deelnemers aan de proef voor Slimme Meters met IP-communicatie.
Zoals je weet verplicht de overheid de slimme meter. Vanaf begin 2009 tot eind 2014 moeten alle meters slim zijn, voor consumenten en voor de Klein Zakelijke Markt. Voor nieuwbouwwoningen waarschijnlijk al vanaf volgend jaar. Door de slimme meter krijgen we als klant beter inzicht in ons verbruik en verwacht de overheid dat we daarvan schrikken en gaan bezuinigen…
Het verhaaltje wat gisteren verteld werd over de technische aspecten en (on)mogelijkheden van de meter was interessant. De meter die bij ons komt voldoet nog niet helemaal aan de
NTA8130 maar voldoet prima voor de proef. (De NTA8130 is trouwens nog niet eens goedgekeurd/bekrachtigd.) Zo zit er nog geen P1 poort op zoals wel verplicht wordt gesteld. Aan de P1-poort kan de klant zelf een PC hangen of een display voor in de kamer of wat dan ook. (om de 10 seconden meetwaardes)
Ik zal enkele punten noemen die gisteren voorbij kwamen:
- Er zitten vier telwerken in: Hoog en Laag levering en Hoog en Laag teruglevering.
- Indien een klant over wil van enkel naar dubbeltarief of omgekeerd kan dat op afstand aangepast worden.
- Switching of verhuizing moeten minder problemen opleveren.
- Per kwartier worden de meterstanden doorgegeven (zoals dat nu al het geval is bij grootverbruikers) voor elektriciteit. Voor W en G zijn dat uur-standen.
- We krijgen via een webportal toegang tot de overzichten van ons verbruik. Je kan er de standen aflezen en grafieken oproepen per dag, week, maand.
- E en G kan op afstand aan en uit worden geschakeld.
- De aansluiting kan op afstand worden gedimd. Bijvoorbeeld een 3*25A aansluiting kan worden gedimd naar 10A of 6A. Om wat voor reden dan ook.
- De wateraansluiting kan NIET worden afgesloten of gedimd. Water is één van de eerste levensbehoeften en mag niet zomaar worden afgesloten. Bovendien is de druk vele malen hoger dan bij gas en is dat moeilijker te realiseren.
- De communicator en modem (in geval van IP) zullen worden gevoed van voor de meting. Anders is het ook niet mogelijk om die weer te activeren na een afschakeling. De meter gebruikt stroom en dat komt dus niet voor rekening van de klant. De meterhuur wordt niet verhoogd en zal worden bepaald door de dtE…..
- Er zou een PrePaid energie abonnement kunnen komen waarbij er vooraf een tegoed kan worden gekocht. Met een SMS of e-mail als dat op dreigt te geraken.
- De leverancier moet de klant de keuze geven om per maand op werkelijk verbruik af te kunnen rekenen. (Daar zit een risico aan. In Amerika zijn er zo veel mensen in financiële moeilijkheden gekomen omdat die in de wintermaanden veel verbruiken en dus hoge rekeningen kregen)
- De meters worden eigendom van het netwerkbedrijf. Nu hangen leveranciers zoals bijv Oxxio zelf slimme meters(die ook niet voldoen aan de NTA8130) op maar die zullen ook worden vervangen. Die leveranciers krijgen dan gewoon de meterstanden door van de nieuwe meter.
- Het uitlezen vindt plaats met behulp van een communicatienetwerk, bijvoorbeeld via internet (IP) of draadloos (GPRS) of via het elektriciteitsnet (PLC).
- Water en Gasverbruik wordt opgegeven in liters omdat dat tastbaarder/herkenbaarder is voor de klant dan kuubs. 10 liter water is een emmer vol maar hoeveel is 0,01 m3?
- Display kan gebruikt worden voor berichten aan klanten. Bijv “Gas is afgesloten” Of “Elektriciteit is begrensd op 16A” "Energie-tegoed bij op"
Op de vraag of de grafieken/meetwaarden ook in te lezen zijn in een eigen webpagina konden ze me nog geen antwoord geven. Dat zou natuurlijk wel leuk zijn.
Uiteraard zijn er ook voor de netwerkbedrijven voordelen aan zo’n slimme meter:
- Slim netwerkbeheer, monitoring van het net
- Op afstand wanbetalers dimmen of zelfs afsluiten
- Peak shaving
- Uitschakelen/dimmen in geval van calamiteiten
November en december is de uitrol van de proef. Als hij geplaatst is zal ik wat foto’s plaatsen.
[
Voor 0% gewijzigd door
Punkrocker op 02-11-2007 12:37
. Reden: tiepfautjes ]