Toon posts:

Het grote Pentax dSLR topic OverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 15.126 views sinds 30-01-2008

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Pentax dSLR's

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/banner2.png

Inleiding

Nadat er een eigen topic is voor de nieuwe Sony Alpha en voor de mainstream Nikon body's. De Canon dSLR's en Minolta body's hebben ook al hun eigen topic.
Daarom nu ook een speciaal topic voor dSLR's van het merk Pentax.

Pentax Corporation is een bedrijf uit Japan dat niet alleen fototoestellen maakt maar ook verrekijkers en andere optische instrumenten zoals camera's die in de medische wereld gebruikt worden. Het bedrijf werd in 1919 opgericht als Asahi Optical Joint Stock Co. Sinds kort is Pentax een samenwerkingsverband aangegaan met electronicagigant Samsung, een grote concurrent van o.a Sony, waardoor het R&D budget nu een stuk hoger is als daarvoor.
Pentax is als camerafabrikant een van de oudere namen. Het zeer bekende P-draad(M42) is bijvoorbeeld een vinding van Pentax. En Pentax kwam in 1957 met het pentaprisma in de zoeker, die in vrijwel iedere moderne spiegelreflexcamera wordt gebruikt. Ook was Pentax de eerst met TTL(door-de-lens) lichtmeting met de spotmatic in 1964.
In de jaren '70 introduceerde Pentax de K-bajonetfitting, deze werd vrijgegeven om zonder licentie kosten gebruikt te worden door andere camerafabrikanten en lensfabrikanten. Pentax maakt op dit moment nog altijd gebruik van de zelfde K-bajonetfitting, wat betekend dat alle objectieven die ooit door Pentax zijn gemaakt met K-bajonetfitting werken(sommige objectieven met wat beperkingen) op de huidige Pentax (d)SLR's.
Ook was Pentax een van de eerste met AutoFocus, in 1981 kwam Pentax met een AutoFocus variant van de zeer bekende ME de ME-F.
Pentax maakt niet alleen kleinbeeld spiegelreflexcamera's maar ook voor andere filmformaten zoals 6x4,5, 6x7 en zelfs voor het 110 pocketcassetteformaat, van de 645 is zelfs een digitale body aangekondigd voor 2007.

De eerste dSLR van Pentax, is niet in productie gegaan

Laat ik de eerste Pentax digitale spiegelreflexcamera voorstellen.
De Pentax MZ-D werd aangekondigd tijdens de Photokina in September 2000 en werd gedemonstreerd tijdens de PMA in Januari 2001. In 2003 melde Pentax dat de camera niet in productie werd genomen, met als reden dat het product te duur zou zijn voor de markt die zij voor ogen hadden.
De MZ-D zou een fullframe(24x36mm) 6 megapixel(3072×2048) sensor gebruiken die door Philips werd geproduceerd, en werd gebruikt door Contax in haar N Digital. De Contax werd een grote flop door de slechte kwaliteit van de foto's. De geruchten gaan dan ook dat Pentax andere redenen had dan dat de kosten de pan uit rezen, maar eerder door kwaliteits problemen.
De MZ-D was gebaseerd op het topmodel van Pentax de MZ-S.

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/MZ-D-small.JPG

Maar goed deze camera is dus nooit geproduceerd.

De Pentax *ist D – Eerste dSLR van Pentax in productie


In Februari 2003 vlak voor de PMA kondigde Pentax aan dat ze zouden komen met een Digitale Spiegel Reflex gebaseerd op de net geïntroduceerde analoge *ist spiegelreflexcamera. Tijdens de introductie van de camera was het de kleinste en de lichtste dSLR op dat moment. De camera was uitgerust met een AutoFocus systeem met 11 punten.
De camera staat niet (meer) in de pricewatch. Kijk bij je lokale fotowinkel of ze er nog een op voorraad hebben als je interesse hebt.
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ails/3/Pentax--ist-D.html

De Pentax *ist DS


In September 2004 introduceerde Pentax de *ist DS, een dSLR die een stuk minder kost dan de *ist D en ook weer kleiner en lichter werd. De camera is ook sneller in het gebruik als de oude *ist D, dan wordt vooral het opstarten en het wegschrijven van foto's bedoeld. Het AutoFocus systeem van *ist D is wel sneller als die van *ist DS.
De prijs van de body is op het moment van schrijven 871 euro, met de 18-55 kitlens is de prijs 930 euro.
Pricewatch linkjes:
Body los
Body plus kitlens
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ils/6/Pentax--ist-DS.html

De Pentax *ist DL


In Juni 2005 werd er door Pentax weer een nieuwe dSLR geïntroduceerd de *ist DL een camera die nog goedkoper was als de *ist DS. De camera kan voor minder worden verkocht doordat het pentaprisma werd vervangen door een pentamirror(is lichter en goedkoper en minder lichtsterk, alle andere budget dSLR's maken ook gebruik van een pentamirror), en het AutoFocus systeem werd simpeler gemaakt. Van 11 focus punten werden de focuspunten naar 3 teruggebracht, er werd auto ISO en een grotere LCD monitor geïntroduceerd
De prijs van de body alleen is op het moment van schrijven 475 euro, met de 18-55 kitlens is de prijs 499 euro.
Pricewatch linkjes:
Body los
Body plus kitlens
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ils/7/Pentax--ist-DL.html


De Pentax *ist DS2

Augustus 2005 werd door Pentax de *ist DS2 geïntroduceerd een camera die gelijk is aan de *ist DS maar dan met een grotere LCD monitor. Deze camera is niet in Europa beschikbaar.
Deze camera staat uiteraard niet in de pricewatch.
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ls/5/Pentax--ist-DS2.html

De Pentax *ist DL2

Januari 2006 introduceerde Pentax de *ist DL2, een camera welke een kleine verbetering is ten opzichte van de *ist DL. De *ist DL2 beschikt over 5 focus punten voor het AutoFocus systeem in tegenstelling tot de 3 focus punten van de *ist DL. En er zijn een hoop extra Picture Modes, een extra witbalans preset en er is meer info in de zoeker te vinden. Ook geeft de zoeker nu meer beeld ten opzichte van de *ist DL, nu 96% en bij de *ist DL 95% van het volledige beeld. Voor de rest is de camera identiek.
De *ist DL2 is niet leverbaar in Europa en Amerika, alleen in Canada en in Azië is de camera leverbaar. In Europa is de zelfde camera leverbaar onder de naam Samsung als type GX-1L.
Deze camera staat uiteraard niet in de pricewatch.
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ls/4/Pentax--ist-DL2.html

De Pentax K100D/K110D

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/K100D_angle-small.jpg http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/K110D_front-small.jpg

In Februari tijdens de PMA van 2006 stelde Pentax twee nieuwe dSLR's voor aan het grote publiek. De naam *ist is overboord gegooid en de camera's hebben nu alleen twee letters en drie cijfers als type aanduiding.
Pentax introduceerde tijdens de PMA de K100D, een dSLR waar Shake Reduction in de camera is ingebouwd. De K110D is een camera die als opvolger van de *ist DL/*st DL2 kan worden gezien, deze camera beschikt niet over het Shake Reduction systeem. Beide camera's beschikken over de zelfde 6 MegaPixel sensor als in de *ist camera's werd gebruikt. De kwaliteit van de foto's zou wel beter moeten zijn door betere firmware en betere ruis beheersing.
De K100D staat al in de pricewatch, de prijs van de K100D body op het moment van schrijven is 609 euro, met kitlens staat hij nog niet in de pricewatch.
K100D body
Alle specificaties van deze camera's zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...tails/8/Pentax-K100D.html
http://www.yourlensreview...tails/9/Pentax-K110D.html

Pentax haar Shake Reduction systeem

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/shake-reduction1-small.pnghttp://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/shake-reduction2-small.png

Shake Reduction is een systeem om bewegingsonscherpte tegen te gaan die door de fotograaf zelf wordt veroorzaakt door trillende handen bijvoorbeeld. Een vergelijkbaar systeem wordt al langer door Konica Minolta(nu Sony) gebruikt in haar dSLR's. Maar het Pentax systeem is zeker niet gelijk aan het KM/Sony systeem. Pentax heeft dan ook meer dan 30 patenten die ook maar iets met Shake Reduction te maken heeft.
Het systeem kost geen extra power, dus het stroomverbruik is niet hoger als het Shake Reduction aan staat of uit staat. Shake Reduction zorgt er voor dat je tussen de 2 tot 3.5 stops winst hebt !

Het verhaal hierboven gaat vooral over de K100D, het nieuwere systeem in de K10D is nog beter !
Pentax belooft nu 2.5 tot 4 stops winst !
Het systeem is versterkt en de algoritmes zijn veranderd.
Hieronder een plaatje van het nieuwe systeem.
http://www.priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/K10D_shake.png

De Pentax K10D

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_large.jpg http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_front.jpg


Op 12 September 2006 kwamen de eerste 'officiële' berichten over de K10D naar buiten, Steve Camera's had die dag het persbericht, waar op dat moment nog een embargo op ruste, naar buiten gebracht. Het persbericht was heel gauw van de website gehaald, maar niet gauw genoeg voor een aantal vlugge mensen die het hadden opgeslagen.
De volgende dag(13 September) kwamen er officiële berichten, op de website van Pentax Canada kwamen als eerste specificaties en foto's te voorschijn, Pentax Frankrijk was een hele goede tweede.
Een korte tijd daarna barstte de bom helemaal en iedereen was in rep en roer.
Het Pentax forum op dpreview werd gigantisch druk en overladen met heftige discussies.
De Pentax K10D was officieel aangekondigd, en iedereen wilde er het fijne van weten.

Nu dat allemaal achter de rug is, is de camera ondertussen redelijk leverbaar in de Nederlandse en Belgische(ik vergeet jullie niet ;)) winkels.
Ik zelf heb de camera direct op 13 September al besteld bij mijn fotowinkel trouwens ;)

Maar wat is er dan zo bijzonder aan de nieuwste Pentax telg ?
Nou de camera is de eerste Pentax sinds de Pentax LX welke beschikt over Weather Sealing, ook beschikt de camera over een vernieuwde uitvoering van het Shake Reduction systeem welke ook in de K100D te vinden is. En een ander belangrijk nieuwtje is dat de K10D de eerste Pentax camera is met ondersteuning voor objectieven met een eigen focusmotor, dit maakt de weg vrij voor zogenaamde SSM/USM/HSM/AF-S objectieven voor snellere en stillere AutoFocus.

Wat belangrijke eigenschappen van de K10D.

1.Weather Sealed
2.Shake Reduction versie 2
3.Geëvolueerde mount met ondersteuning voor SSM objectieven.
4.Gebouwd op een metaal chassis met een zeer robuuste plastic behuizing
5.Grootste en helderste zoeker in haar klasse
6.22 bit Analoog naar Digitaal Converter in combinatie met de 'PRIME' Image Processor
7.Anti stof systeem
8.AutoFocus systeem met 11 punten waarvan 9 cross sensitive
9.Unieke belichting instellingen
10.10.75 Megapixels sensor

Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...etails/34/Pentax-K10D.htm

Termen


In het topic wordt regelmatig gevraagd wat nou de betekenis is van al die verschillende soorten objectieven.
Hieronder een opsomming :)
 • SMC-M = Manueel, op dSLR's lichtmeting met de groene knop alleen in M mode.
 • SMC-A = Manueel, op dSLR's lichtmeting in iedere stand.
 • SMC-AF = AutoFocus eerste generatie werkt alleen op de ME-F, op dSLR ManualFocus lichtmeting in iedere stand.
 • SMC-F = AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken
 • SMC-FAJ = AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, geen diafragma ring !
 • SMC-FA = AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, wel een diafragma ring.
 • SMC-DA= AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, kleinere beeldcirckel geen diafragma ring en werkt alleen volledig op dSLR's of op Analoge camera's maar dan met vignetering op bepaalde lengte's/diaframa's.
Bronnen
Tips

Bojidar Dimitrov's Pentax K-Mount Page
Deze site heeft (vrijwel) alle objectieven en body's door Pentax gemaakt op de site staan met informatie er over.

Kijk ook eens rond op de forums van dpreview en Steves-Digicams.
Deze forums zijn hier te vinden:
Pentax dSLR forum van Steve-Digicams
Pentax (d)SLR forum van dpreview

[Voor 144% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 26-12-2006 12:54. Reden: Grote update ! K10D informatie toegevoegd, wat over het nieuwe Shake Reduction in de K10D toegevoegd. Spelfouten eruit gefiltert, termen toegevoegd.]


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Pentax geruchtenmolen

Hier zal ik de meest recente geruchten bespreken rond om de dSLR's van Pentax en Samsung.

Een 10MP body ?

Pentax heeft tijdens de PMA show van 2006 een nieuwe dSLR body getoond zonder naam en zonder specificaties.
Maar de geruchten zijn dat de camera een 10 MegaPixel sensor krijgt, het meest voor de hand liggend is dat de zelfde sensor als in de Nikon D200 en Sony Alpha 100 gebruikt ook in de Pentax komt. Maar er zijn ook geruchten dat Samsung(die een samenwerking heeft met Pentax) een eigen 10 MegaPixel sensor maakt en dat die wordt gebruikt.
Er gaan ook geruchten dat de camera wheathersealed zal zijn. Dat zou iets moois zijn natuurlijk.
Iedereen gaat ervan uit dat de camera ook het Shake Reduction systeem krijgt, maar dit is nog niet bevestigd.
De camera krijgt de naam K10D volgens de geruchten maar niets is zeker.
Het zou een camera moeten zijn in de klasse van de Nikon D200.

Deze 10MP camera is er helemaal gekomen !
De K10D is de camera geworden waar hierboven over wordt verteld.

Pentax 16-50 f2.8 en 50-135 f2.8 objectieven


Dit objectief is een objectief die in samenwerking met Tokina is ontwikkeld.
Tokina gaat dit objectief met haar eigen 'verpakking' bouwen, en Pentax met haar eigen uiterlijk. De coating op het objectief zal ook anders zijn als die op het Tokina objectief. De Pentax variant zal uiteraard de beroemde SMC coating krijgen.
Er gaan geruchten dat de Pentax variant ook wheathersealed zal zijn, in combinatie met de nieuwe 10MP body.

Dit is allemaal waarheid geworden, de Pentax varianten zullen Weather Sealed zijn en beschikken over een SSM motor. De Tokina uitvoeringen zoals het er nu naar uit ziet niet.
De objectieven zullen in Maart leverbaar worden !
Een 10MP body ?


De geruchten worden steeds sterker dat er niet één nieuwe body aan zit te komen maar twee nieuwe body's
Er komt misschien een zogenaamde Sony Alpha 100/Nikon D80 concurrent, en een zogenaamde Nikon D200/Canon 30D concurrent. Het is nog totaal niet bekend welke van twee zal worden voorgesteld tijdens de komende Photokina.
En het is nog altijd niet bekend welke sensor er gebruikt gaat worden, er zijn nog altijd geruchten dat Samsung zelf een eigen sensor heeft ontwikkeld en dat die gebruikt zal worden. Geruchten gaan ook dat Pentax in samenwerking met Cypress een eigen sensor heeft ontwikkeld. Maar deze geruchten zijn nog altijd wel heel erg onzeker. De mogelijk bestaat ook dat de twee body's gewoon gebruik zullen maken van de Sony 10MP sensor zoals ook gebruikt in Sony's eigen Alpha 100 en Nikon's D200/D80.
De definitieve namen zijn ook nog altijd niet bekend.
Er gaan een aantal namen rond in het geruchtencircuit, de naam K10D wordt veel genoemd en K1 en K1D worden veel genoemd voor het 2de model welke een concurrent zal moeten zijn voor de D200/30D.


Het bovenstaande is deels bewaarheid geworden, er zijn geen twee body's maar er is één body gepresenteerd, de sensor is vrijwel 100% zeker een Sony sensor.
De K10D is echt een concurrent voor de D200/D80 van Nikon en de Canon 30D, en kan die concurrentie dan ook gewoon hebben wat dat betreft.
Er zijn trouwens nog altijd geruchten, welke zijn bevestigd door Pentax bronnen, dat er een top model aan zit te komen met nog mooiere specificaties.
Pentax gefuseerd met Hoya

Het is officieel bekend gemaakt dat Asahi Pentax is gefuseerd met Hoya, Hoya bekend van de filters voor veel fotografen. Hoya is een soort van holding waar ook bijvoorbeeld Tokina onder valt en hun eigen Filter afdeling. Ook is Hoya zeer actief in de medische wereld(Pentax ook trouwens !).
Hoya is de grootste Japanse optische fabrikant, ze produceren het glas voor vrijwel iedere fabrikant.

De nieuwe naam van het bedrijf zal Hoya Pentax worden.

Er zal bij de Pentax divisie zeer weinig veranderen, Pentax zal gewoon camera's blijven maken en verkopen onder eigen naam. Er zijn al een aantal objectieven in samenwerking met Tokina ontwikkeld en gebouwd, dit zal hoogstwaarschijnlijk nog intensiever worden.

Maar dit betekend niet dat Pentax niet haar eigen objectieven blijft bouwen en haar eigen unieke ontwerpen gebruiken en maken zoals de beroemde pancakes en de Limited's.

Wel zal het R&D budget natuurlijk omhoog gaan en de verwachting is dan ook dat er weer een aantal juweeltjes zullen worden ontwikkeld.

[Voor 147% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 26-12-2006 12:40. Reden: Nieuws toegevoegd, en oud nieuws doorgestreept.]


Anoniem: 14829

Priyantha, op m'n laptopje (IE6, full screen in 1024x768) valt er van je openingspost een hoop tekst er rechts af omdat er niet goed gewrapt wordt. Da's jammer voor zo'n leuk topic... :)

Pentax K2, MX, LX, Super A en *ist DS gebruiker

edit:
Zag er even goed uit toen je niet verder dan de *ist DL ging, maar nu heb ik weer dat wrap probleem. Misschien de foto's van de K100D en K110D onder elkaar zetten? Of dat image shake plaatje verkleinen of weglaten?

[Voor 34% gewijzigd door Anoniem: 14829 op 14-07-2006 17:51]


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Zou je een screenshot kunnen posten ?
Hier in Firefox geen problemen namelijk.

 • Sick Nick
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 16-03 14:59

Sick Nick

Drop the top!

Hier overigens ook, IE6 met Maxthon shell, full screen 1280*1024 onder XP SP2

Screenshot:
http://img375.imageshack.us/img375/448/ts5ir.th.jpg

(geen pentax user, maar was gewoon aan het lezen :p )

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Zo het probleem zou nu opgelost moeten zijn :)
Laten we het nu maar hebben over al het leuks wat Pentax heeft gemaakt en gaat maken ! :D

Anoniem: 14829

Zie edit van m'n eerdere reactie...

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Mmm hij zou het nu goed moeten doen :)
Ik heb hem gecontrolleerd in Firefox en in Konqueror en in Opera.
Alle drie op een linux systeem.
Ik zal het zometeen ook even bekijken op een Windows systeem zodra ik die bij de hand heb.

Zo het schijnt te werken hoorde ik net ! :7

Laten we het nu hebben over het mooie merk Pentax :*)

Zijn er mensen die de nieuwe K100D gaan aanschaffen ? Of wachten jullie liever op de nieuwe 10 MP body ?
Ik ben zelf nu een Nikon D70 gebruiker, maar ik zal waarschijnlijk de toekomstige 10 MP body van Pentax wel gaan aanschaffen.

[Voor 43% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 14-07-2006 20:17]


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Ik heb sinds een jaartje de DS. Geweldige camera tegen een schappelijke prijs (€ 700,- incl. kitlens bij Redcoon).

Lenzen:

18-55/ 3.5-5.6
FA35/2.0
A50/1.7
A70-210/4.0
A100/2.8

Verlanglijstje:

FA77/1.8 Limited
FA100/2.8 Macro
DA10-17/3.5-4.5
Tamron 28-75/2.8


Grootste voordeel tov de concurrentie is de grote en heldere zoeker. Niks zo erg als niet met de hand scherp te kunnen stellen omdat je door een donkere tunnel aan het kijken bent. Grootste nadeel is de trage autofocus en wat minder licht al is de scherpstelling bijna altijd correct.

Ik vind het jammer dat de mensen keer op keer voor Canon (350D) en Nikon (D50/70) blijven kiezen, naamsbekendheid doet het hem nog steeds.

Het zal mij benieuwen of de K10D een beetje potten gaat breken. Als Pentax de minpunten weet te verbeteren dan zal ik deze dSLR naar alle waarschijnlijkheid aanschaffen.

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Sirius heb jij al eens met de *ist D geschoten ?
De autofocus van de *ist D is een heel stuk sneller als die van de *ist DS namelijk.

Wel leuke objectiefjes trouwens die je hebt.
Vooral die MF objectiefjes zijn erg leuk om mee te spelen :)

Ik heb zelf:

M50/1.7
M135/3.5
M28/2.8
A40-80/2.8-4

En nog een Sigma 28mm f/2.8 en een Soligor 300mm f/5.6.
Te samen met een Pentax ME body.
Ik hoop binnenkort ook een 135/2.8 echt een 100/2.8 aan mijn lijstje te kunnen toevoegen.
Het liefst ook nog een 85/1.4 of iets in die richting.

[Voor 1% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 15-07-2006 14:22. Reden: Soligoi naar Soligor verbeterd ;)]


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Ik heb helaas nog nooit met de D geschoten! De meeste shots maak ik ook nog eens binnen dus het trage focussen is dan nog eens hinderlijk.

Het was wel een zoektocht i.c.m. wat geluk met een paar van m'n objectieven. Op Marktplaats/ Ebay staat gewoon niet veel en van wat er al staat is 95% niet interessant voor mij.

Nu alleen nog een goedkope 10-17 op de kop tikken want de prijzen in Nederland slaan natuurlijk alles!

De 85/1.4 stond niet al te lang geleden op Marktplaats maar was al weer snel verdwenen voor zo'n € 400,-

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Ja klopt in Nederland niet echt nee, maar je moet eens in de rest van Europa kijken dan vind je al een hoop meer.

Jammer die 85/1.4 schijnt echt een killer lens te zijn :)

Anoniem: 14829

Je bent niet bang voor MF-lenzen, dus misschien is dit een optie? K 85/1.8
http://kmp.bdimitrov.de/lenses/primes/short-tele/K85f1.8.jpg
Fantastisch lensje, al is 'ie wel 30 jaar oud. Maar waarschijnlijk wel moeilijk aan te komen, en toen ik 'm 2e-hands kocht (dik 20 jaar terug) was 'ie nog 800 gulden...

Wel ietsje minder lichtsterk, maar gelukkig hebben de Pentaxen een lichtsterke zoeker (op de pentamirror versies na, daar is 't ietsje minder), en is er een matglas-alternatief van Katz Eye Optics die MF makkelijker moeten maken en met 'OptiBrite' zou de boel nog weer wat helderder worden.
Geen idee of 't klopt, want ik heb dat matglas net besteld, en de levertijd is 4 - 6 weken, maar alleen dat deelbeeld- + microprisma is me de prijs al waard. :)

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 14829 op 15-07-2006 14:19]


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
mmm mooi objectiefje.
Zou ik best wel willen hebben voor op me ME :)
Of anders op me toekomstige Pentax dSLR, ik heb nu nog een Nikon D70 ;)

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
He die K100D is best interessant eigenlijk, lekker groot schermpje achterop!, daar hou ik wel van.
Shake Reduction in de camera, ook handig, scheelt dure objectieven kopen met beeldstabilisator daarin (Canon IS)

Waar kun je eigenlijk Pentax objectieven zien/bestellen ? (shop?)
De pricewatch heeft geen resultaten..
Op de Pentax.nl site is de objectieven-sectie (nog) onder constructie

Misschien dat ik wel voor deze ga ipv Nikon D50 of EOS 350D, maar dan moet ik me wel nog wat in deze camera + objectieven verdiepen.....EN hem ergens in de hand kunnen houden..

Intussen kijk ik wel even op die Pentax K-mount page :)
Zie dat de meeste objectieven, uit productie zijn trouwens, ook niet echt veel groothoekmogelijkheden (of dure?)

Hoe zit het met Sigma en Tamron (en Tokina) met lenzen voor de Pentax K-mount ?

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Konijnenberg heeft een aantal Pentax objectieven.
En camfilm.nl ook.
Je moet gewoon eens op pentaxslr.com kijken daar staan alle 'nieuwe' objectieven speciaal voor de dSLR's op.
En op pentaximaging.com staat alle objectieven. Als je dan een objectief heb gevonden, dan gewoon de complete naam in google gooien en je vind zo wel een winkel :)
En 2de hands via marktplaats en eBay is ook veel te vinden.
Met eBay zou je ook in andere Europese landen kunnen kijken ;)

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Thanks, ik ga gelijk even kijken.

Heb je ook alvast een tip voor een mooie lens, groothoek zo'n 14 á 18mm tot ~50/70/85 ?
Zo rond de 250 euro. Geen 500 :P

Ik zie al de 18-35 voor €240, maar beetje kort bereik heeft die..

Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC Pentax/Samsung :) komt in de buurt, 329.

(Mogen nog een hoop lenzen toegevoegd worden aan de PW volgens mij..)

[Voor 45% gewijzigd door -Emiel- op 15-07-2006 15:27]

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Er is ook nog een 18-55 lens die als kitlens wordt aangeboden bij vrijwel alle dSLR body's van Pentax. Deze lens is kwalitatief stukken beter als de Nikkor en de Canon varianten.
Pentax heeft ook nog een 16-45 objectief met een constant diafragma van f/4. En Pentax komt binnenkort met een 16-50 objectief met constant diafragma van f/2.8.

Ja klopt ;)

Anoniem: 14829

Die 16-45 is een tikkie prijzig (>500 euro) en heeft het nadeel dat de zoomring niet lineair is: 2/3 voor 16-28, en 1/3 voor 28-45. Bij de 18-55 is dat een stuk evenwichtiger verdeeld.
En de 16-50 is er nog niet... ;) (al ben ik wel heel erg benieuwd!)

"kwalitatief stukken beter" is nogal relatief. Optisch is de kitlens van Pentax m.i. wel beter dan die van Nikon (geen ervaring met Canon) en dat zal te maken hebben met het simpeler ontwerp van Nikon (7 elementen in 6 groepen t.o. 12 elementen in 9 groepen bij Pentax). Maar mechanisch voelt de Nikon lens steviger aan.

@-Emiel-
Ik zie al de 18-35 voor €240, maar beetje kort bereik heeft die..
Welke lens zag je daar? Klinkt nl. wel interessant...

[Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 14829 op 15-07-2006 16:40]


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Het is dat ik me nu druk aan het oriënteren en inlezen ben, anders had ik wel even de moeite genomen om er een hoop toe te voegen

En toch staat het op eBay en marktplaats vol met objectieven voor Canon en Nikon, best een handicap eigenlijk als je een ander merk heb. Sowieso vind ik het zoeken op marktplaats redelijk drama..
En bij eBay zie je tussen de lensen verkopers staan die tientallen keren de zelfde filter verkopen, ook niet echt bevordelijk voor snel zoeken.

Maar die Pentax K100D heb ik nu bij m'n lijstje gezet, die Shake Reduction lijkt me verdomd handig, is er...toevallig..al iemand die kan zeggen hoe goed of dit functioneerd ?

Maja, nu maar even van de zon en een tijdschrift genieten.

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Anoniem: 14829 schreef op zaterdag 15 juli 2006 @ 16:37:
Die 16-45 is een tikkie prijzig (>500 euro) en heeft het nadeel dat de zoomring niet lineair is: 2/3 voor 16-28, en 1/3 voor 28-45. Bij de 18-55 is dat een stuk evenwichtiger verdeeld.
En de 16-50 is er nog niet... ;) (al ben ik wel heel erg benieuwd!)
Als ik het goed begrijp, is in het draaibare gedeelte van de ring (tussen 18 en 45 dus), dus meer ruimte voor het 16-28 gebied, dan het 28-45 gebied ? Ik moest even denken over wat er stond, maar ik denk dat ik het begrijp..haha tis toch niet zo moeilijk als ik na 1x lezen dacht.

Nadelig dus als je tussen 28 en 45 bezig bent/wilt zijn?
@-Emiel-

[...]
Welke lens zag je daar? Klinkt nl. wel interessant...
Konijnenberg :
Pentax FA J 18-35 f/4-5,6 AL
Ik viel trouwens over dit bij de specs :

Objectief met 67mm filterdiameter

Filtermaat (mm) 52 mm

que?

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


Anoniem: 14829

Als je 't plaatje ziet, is 't toch echt wel 67mm. :)
Overigens is 'ie toch niet zo interessant voor mij: op m'n DS biedt 'ie geen voordelen t.o.v. de 18-55 kitlens, en op m'n analoge Pentaxen heb ik er niks aan omdat er geen diafragmaring op zit. Ik hoopte even op een betaalbare supergroothoek voor m'n analoge toestellen... :+

 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
De 16-45 kan je toch echt voor € 389,- kopen dus > € 500,- klopt niet echt (het is geen Nikon/ Canon he >:) )

@-Emiel- Ik verkoop zelf de 18-55 dus mocht je interesse hebben, laat het ff weten.

De Sigma 17-70 schijnt een toppertje te zijn maar is weer wat traag op 70mm (4.5).
Anoniem: 14829 schreef op zaterdag 15 juli 2006 @ 14:18:
Wel ietsje minder lichtsterk, maar gelukkig hebben de Pentaxen een lichtsterke zoeker (op de pentamirror versies na, daar is 't ietsje minder), en is er een matglas-alternatief van Katz Eye Optics die MF makkelijker moeten maken en met 'OptiBrite' zou de boel nog weer wat helderder worden.
Geen idee of 't klopt, want ik heb dat matglas net besteld, en de levertijd is 4 - 6 weken, maar alleen dat deelbeeld- + microprisma is me de prijs al waard. :)
Ik ben benieuwd, hou ons maar op de hoogte als je 'em binnenkrijgt. Heb je nog grid lines genomen of gewoon de basis versie?

[Voor 60% gewijzigd door Sirius op 15-07-2006 19:05]

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Sirius schreef op zaterdag 15 juli 2006 @ 19:02:

@-Emiel- Ik verkoop zelf de 18-55 dus mocht je interesse hebben, laat het ff weten.

De Sigma 17-70 schijnt een toppertje te zijn maar is weer wat traag op 70mm (4.5).
De kitlens verkoop je dus ? Ik weet nog niet eens of ik de camera neem, dus het kan even duren voor ik wat laat weten hehe..Schroom niet om een andere koper te zoeken, ik kan natuurlijk ook evt. gewoon de kit kopen :)

Traag qua autofocus ?
Ik neig toch wel aardig naar dat objectief, of de Sigma 18-125, maar hoe is die ?

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


Anoniem: 14829

Sirius schreef op zaterdag 15 juli 2006 @ 19:02:
De 16-45 kan je toch echt voor € 389,- kopen dus > € 500,- klopt niet echt (het is geen Nikon/ Canon he >:) )
Toen de *ist D uitkwam was de 16-45 (eerste DA-lens van Pentax) ruim boven de 500 euro. Daarna heb ik er niet zo naar gekeken, omdat de *ist D me toen te duur was. :)
Ik ben benieuwd, hou ons maar op de hoogte als je 'em binnenkrijgt. Heb je nog grid lines genomen of gewoon de basis versie?
Basisversie, maar wel met OptiBrite. Geen idee of die optie z'n $45 waard is, en ik kan 't straks ook niet vergelijken omdat ik geen vergelijkingsmateriaal (matglas zonder OptiBrite) heb, maar ik vertrouw die Katz Eye jongens gewoon op hun mooie ogen... ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
-Emiel- schreef op zaterdag 15 juli 2006 @ 21:20:
[...]
De kitlens verkoop je dus ? Ik weet nog niet eens of ik de camera neem, dus het kan even duren voor ik wat laat weten hehe..Schroom niet om een andere koper te zoeken, ik kan natuurlijk ook evt. gewoon de kit kopen :)

Traag qua autofocus ?
Ik neig toch wel aardig naar dat objectief, of de Sigma 18-125, maar hoe is die ?
Hij staat te koop ja.

Die 17-70 is niet lichtsterk op 70mm, op zich ook niet zo gek omdat het niet zo'n hele prijzige lens is.

De 18-125 staat goed bekend als prima standaardens. Wil je een leuk gebied af hebben gedekt dan zou ik toch eerder voor bijv. de 16-45 en de DA 50-200 gaan. Kost wat maar dan heb je wel 2 toplenzen bij elkaar.

[Voor 3% gewijzigd door Sirius op 16-07-2006 00:47]

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Mmm ik las vandaag op het forum van dpreview dat de nieuwe 16-50 van Pentax niet echt een goedkoop objectiefje gaat worden volgens de geruchten dan he.
Zou erg jammer zijn, want het is een mooi gebied.

Ik las ook dat er misschien een 6 en 10MP body aan komt die vrijwel identiek zijn maar dan alleen van sensor zouden verschillen.
Ik hoop dat dat niet waar is ;) En dat Pentax gewoon eindelijk eens met een D200/30D tegenhanger komt.

Een test van het Shake Reduction systeem is hier trouwens te vinden:
http://nedbunnell.blogspo...-with-300mm-f28-lens.html
Stond ook op het forum van dpreview :)

[Voor 18% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 16-07-2006 19:44]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Ik zag gister ergens staan dat de Tokina versie van de 16-50/ 2.8 rond de $1000 gaat zitten. Normaal gesproken gaat Pentax er dan boven zitten dus ik ben benieuwd!

Pentax heeft de DS veel teveel uitgemolken door het uitbrengen van nieuwere modellen (DS2, DL, DL2) met te weinig aanpassingen.

[Voor 20% gewijzigd door Sirius op 16-07-2006 23:01]

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 14829

Waarin verschilt Pentax daarin t.o.v. Nikon (D70, D50, D70s) of Canon (300D, 350D)?
Het enige verschil is dat Pentax niet iets als een D200 of 30D heeft uitgebracht.

Of Pentax ooit zo'n tegenhanger waar Priyantha op hoopt zal uitbrengen is nogal twijfelachtig. Qua techniek waarschijnlijk wel (10MP sensor en zo), maar ik zie ze nog niet zo gauw zo'n bakbeest als een D200 maken. En als ze dat wel doen, is 't voor mij geen Pentax meer. :)

Kijk 's naar de Pentax LX... In zijn tijd een fantastische pro camera die zich prima kon meten met bv. een Nikon F3, maar die F3 is ongeveer een keer zo groot. Pentax, en ook Olympus, heeft altijd gestreefd naar een zo compact mogelijke camera, en als 't aan mij ligt mogen ze dat blijven doen.

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Nou kijk ze hoeven van mij nie persee net zo'n bakbeest te maken.
Maar wel een camera met de zelfde technische kwaliteiten.
Daar zou ik iig erg blij van worden, een camera met een grote heldere zoeker waarvan het matglas makkelijk te verwisselen is. Een grip beschikbaar voor is. Gewoon weer een echte camera waarvoor genoeg accessoires voor beschikbaar is. Net zoiets als dat de Pentax LX was in zijn tijd zeg maar.

Een camera met een grote buffer en hogere fps dan de 2.8 en 3 die de huidige leveren.
Het zou ook fijn als ze de TTL flitsers blijven ondersteunen in het toekomsite 'top-model' in tegenstelling tot de K100D en K110D waarbij nu alleen nog maar P-TTL ondersteund wordt.

Het zou ook fijn zijn als die camera een sensor mee krijgt die net zo goed of liever nog beter presteerd dan de huidige Pentax dSLR's op ruisgebied op hoge ISO waarden.

Wat zou het mooi zijn als we Pentax over een paar jaar weer wat vaker zien bij de vakfotografen ;) Van fotografen hoor ik soms wel dat ze vroeger met de LX bijvoorbeeld hebben geschoten. Maar zijn overgestapt op Canon of Nikon omdat zij de enige serieuze fabrikanten waren die een digitale SLR maakte. En bovendien maakte Canon en Nikon meteen echte werkpaarden(D1x en 1D e.d) en zij richte zich pas later op de consument.
Toen Pentax eindelijk een dSLR in produktie nam hadden ze het 'momentum' al lang verloren.
Want toen Pentax voor het eerst een dSLR presenteerde tijdens de PMA waren ze de allereerste die een dSLR presenteerde met een vol formaat 35mm sensor.
En zelfs toen ze in 2003 toen ze het project hadden afgeblazen hadden ze nog 1 van de eerste geweest met een vol formaat sensor. Alleen Kodak,Canon en Contax maakte toen der tijd vol formaat sensors dSLR's.
De body die ze toen demonstreerde was gebasseerd op het werkpaard de MZ-S !
Dat was toen der tijd toch wel een erg goede analoge SLR.

Een paar linkjes over de MZ-S:
http://shutterbug.com/equ...mm_cameras/0502sb_pentax/
http://www.steves-digicams.com/2001_reviews/pentax_mzs.html

Zou ik niet erg vinden om te bezitten moet ik zeggen ;)

 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Anoniem: 14829 schreef op zondag 16 juli 2006 @ 23:53:
Waarin verschilt Pentax daarin t.o.v. Nikon (D70, D50, D70s) of Canon (300D, 350D)?
Het enige verschil is dat Pentax niet iets als een D200 of 30D heeft uitgebracht.
Niet, maar ik heb het over die merken dan ook niet gehad ;-)

Canon valt daarin overigens wel mee, Nikon niet met z'n, door jou al genoemde, D70s en de D50. Verder hebben beide merken natuurlijk niet stilgezeten met de 30D, 5D en de D200.

Of de K10D een bakbeest wordt valt te bezien. De DS is een vrij kleine dSLR die ondanks dat heerlijk in de hand ligt.

Het enige waar ik schijtziek van wordt zijn de prijzen van de lenzen. De Amerikaanse prijzen zijn vele malen lager en daar kan je ok nog eens profiteren van de rebate offers van Pentax zelf.

De spullen daar bestellen schiet niet al teveel op met de invoerrechten die je alsnog kan betalen.

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Sirius schreef op zondag 16 juli 2006 @ 00:22:
[...]

Die 17-70 is niet lichtsterk op 70mm, op zich ook niet zo gek omdat het niet zo'n hele prijzige lens is.

De 18-125 staat goed bekend als prima standaardens. Wil je een leuk gebied af hebben gedekt dan zou ik toch eerder voor bijv. de 16-45 en de DA 50-200 gaan. Kost wat maar dan heb je wel 2 toplenzen bij elkaar.
En als ik bv. die 17-70 neem en een 55-200, vang ik dan het minder lichtsterke deel van de Sigma 17-70 weer weg als ik daarvoor (55-70 bereik) zo'n objectief gebruik ?Mits ik dan een redelijk lichtsterk objectief neem, of wordt het dan een dure?

Ik neem trouwens aan dat deze :

Pentax AF360 FGZ Flitser
Pentax AF500 FTZ Flitser

2 flitsers, ook gewoon op de K1x0D passen ? Staat nog niet bij de fabrikant info (zie links)
Of denkt iemand van niet?

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Dat zou je kunnen doen. Als je veel buiten fotografeert dan moet je je trouwens niet zoveel aantrekken van de F waardes tenzij je meer met de DOF wilt werken.

Ik heb zelf de AF500 dus ik hoop dat deze op de K10D gaat passen :)

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
De AF500 pas volgens mij zeker wel op de *ist D en de DS en DS2 maar niet op de DL en DL2 en de K100D en de K110D. Omdat de AF500 een TTL flitser is en niet een P-TTL.

De AF540FGZ en de AF360FGZ zijn wel ondersteund door de DL,DL2,K100D en K110D.
Deze twee flitsers ondersteunen wel het nieuwe P-TTL flitssysteem.

Of de K10D ook het oude TTL flitssysteem blijft ondersteunen ? Laten we hopen van wel :)

Anoniem: 14829

Priyantha Bleeker schreef op maandag 17 juli 2006 @ 00:31:
Nou kijk ze hoeven van mij nie persee net zo'n bakbeest te maken.
Maar wel een camera met de zelfde technische kwaliteiten.
Daar zou ik iig erg blij van worden, een camera met een grote heldere zoeker waarvan het matglas makkelijk te verwisselen is. Een grip beschikbaar voor is. Gewoon weer een echte camera waarvoor genoeg accessoires voor beschikbaar is. Net zoiets als dat de Pentax LX was in zijn tijd zeg maar.
Helemaal mee eens! Nou ja, bijna... ;)
En grip hoeft van mij niet, maar dat ligt aan mij:
 • Ik heb geen zware lenzen, dus de kans dat de balans voorover kiepert is nihil.
 • Extra batterijen stop ik liever in m'n fototas of in m'n broekzak dan in een ding wat je onder je camera schroeft.
 • En het belangrijkste: ik ben linkshandig/linksogig, en bij staande opnames hoef ik me niet in bochten te wringen om bij de ontspanknop te komen. Die zit dan handig rechtsonder i.p.v. linksboven.
Wat zou het mooi zijn als we Pentax over een paar jaar weer wat vaker zien bij de vakfotografen ;)
Dan moet er wel ietsje meer gebeuren dan een goede (semi-)pro dSLR op de markt zetten.
Pentax heeft markt en vertrouwen verloren in het pro-segment door zich vooral te richten op de amateurmarkt, en dat vertrouwen heb je niet zomaar terug.
Pro's stappen niet zo gauw over naar een ander merk, en Pentax heeft de afgelopen decennia een hoop vaste klanten zien overstappen naar Nikon/Canon. En pro's die een kleine camera zoeken (tijdens een bergbeklimming of wanneer je "ongezien" wilt fotograferen is een grote camera niet handig) hebben waarschijnlijk al wel de weg naar Leica of Olympus gevonden.
De body die ze toen demonstreerde was gebasseerd op het werkpaard de MZ-S !
Dat was toen der tijd toch wel een erg goede analoge SLR.

Zou ik niet erg vinden om te bezitten moet ik zeggen ;)
Ik ook niet, maar zeg nou zelf, da's toch ook een bakbeest? Voor Pentax begrippen dan...

Anoniem: 14829

Priyantha Bleeker schreef op maandag 17 juli 2006 @ 12:16:
De AF500 pas volgens mij zeker wel op de *ist D en de DS en DS2 maar niet op de DL en DL2 en de K100D en de K110D. Omdat de AF500 een TTL flitser is en niet een P-TTL.
Dat wist ik niet, dat de DL alleen Preflash-TTL ondersteunde. Maar ik heb 't nagezocht, en je hebt gelijk.

Bij deze neem ik dan ook m'n opmerkingen op dit forum terug dat Pentax dSLRs allemaal overweg kunnen met oudere TTL flitsers. Dat m'n DS 't wel prima doet met bv. een Pentax AF160Sa flitsertje of een oude Metz 32 CT-3 is dus geen garantie dat 't ook op een DL zal werken: die flitst dan waarschijnlijk altijd 100%.
Gelukkig doet m'n Metz 45 CL-4 wel P-TTL, dus weegt dat punt voor mij niet zo zwaar.

 • lateef
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 21:45
Anoniem: 14829 schreef op maandag 17 juli 2006 @ 21:52:
Dan moet er wel ietsje meer gebeuren dan een goede (semi-)pro dSLR op de markt zetten.
Pentax heeft markt en vertrouwen verloren in het pro-segment door zich vooral te richten op de amateurmarkt, en dat vertrouwen heb je niet zomaar terug.
Pro's stappen niet zo gauw over naar een ander merk, en Pentax heeft de afgelopen decennia een hoop vaste klanten zien overstappen naar Nikon/Canon. En pro's die een kleine camera zoeken (tijdens een bergbeklimming of wanneer je "ongezien" wilt fotograferen is een grote camera niet handig) hebben waarschijnlijk al wel de weg naar Leica of Olympus gevonden.
in het (sub)kleinbeeld segment heb je gelijk, ik verwacht zelfs niet eens dat pentax zich daar nog op het prosegment gaat richten, maar digitaal (sub)middenformaat is een heel ander verhaal. ik verwacht dat pentax daar een grote rol gaat spelen, mede door de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding die pentax altijd heeft gehad.

de profotografie markt is gelukkig véél groter dan (sport)journalisme en (sub)kleinbeeld, iets wat hier regelmatig vergeten lijkt te worden. nu is digitaal middenformaat nog redelijk prijzig en wordt er bijvoorbeeld als budget oplossing gekozen voor de 1ds mkii, maar wanneer de pentax 645D qua prijs niet ver boven de canon 1ds mkii komt - wat te verwachten is - is voor velen de keuze eenvoudig gemaakt...

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Sirius schreef op maandag 17 juli 2006 @ 12:08:
Dat zou je kunnen doen. Als je veel buiten fotografeert dan moet je je trouwens niet zoveel aantrekken van de F waardes tenzij je meer met de DOF wilt werken.

Ik heb zelf de AF500 dus ik hoop dat deze op de K10D gaat passen :)
Soms zal ik wel binnen fotograferen, ook vaak bij schemering (zonsondergangen en vlak daarna ook)
moet ik dan nog letten op de F waarden ? Of kan ik in die zin met een goedkopere lens af ?
Ik wil toch eigenlijk wel wat kwaliteitsspul, niet teveel optische eh foutjes zal ik maar zeggen, liever geen/weinig vignettering en CA etc.

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
De regel is eigenlijk normaal gesproken. Een objectief met een lage F waarden is van hogere optische kwaliteit dan een objectief met een hogere F waarden.
Maar een goedkoper objectief kan je bijvoorbeeld afstoppen tot F/8 en dan zijn de resultaten meestal al heel erg behoorlijk, de scherpte e.d word dan beter.

Een objectief met bijvoorbeeld een F waarde van F/2.8 en een objectief met F waarde F/4.0 kunnen best beide net zo goed presteren zolang je de laatste maar voldoende 'afstopt'.

Meestal zijn de zoomobjectieven met een vast diafragma(F/2.8 of F/4.0 bijv.) ook objectieven die in een hogere 'klasse' vallen dan hun mindere broertjes met een hogere F waarde. Dat houd dan dus in dat de kwaliteitscontrole strenger is, de bouw van het objectief beter(meer metaal sterkere behuizing), maar ook betere coating soms.

Pentax heeft natuurlijk haar befaamde SMC coating, maar die is er ook in verschillende uitvoeringen, bij de duurdere professionele objectieven is de SMC coating van betere kwaliteit dan die van de goedkopere objectieven.

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Kee thanks, ik hoef dus niet perse voor een f/2,8 objectief te gaan.
Was ik ook al niet echt van plan, kost me (net iets:P) teveel, voor zo als beginner.

Heb net een hoop Pentax objectieven toegevoegd aan de pricewatch met link naar pentaximaging.com, nu maar wachten tot het gemodereerd is en dan staan er tenminste wat objectieven in. Dan moeten de prijzen nog toegevoegd worden, in ieder geval heeft Konijnenberg een aantal van de objectieven in huis, incl. prijs natuurlijk.

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Cool -Emiel- !
Kamera Express heeft ook een aantal Pentax objectieven trouwens :)

 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
-Emiel- schreef op dinsdag 18 juli 2006 @ 00:37:
[...]

Soms zal ik wel binnen fotograferen, ook vaak bij schemering (zonsondergangen en vlak daarna ook)
moet ik dan nog letten op de F waarden ? Of kan ik in die zin met een goedkopere lens af ?
Ik wil toch eigenlijk wel wat kwaliteitsspul, niet teveel optische eh foutjes zal ik maar zeggen, liever geen/weinig vignettering en CA etc.
Ikzelf gebruik binnen bijna alleen nog maar de FA35/2.0. Met de interne flitser, iso200-800 en een F waarde van 4-5.6 zijn er prima resultaten mee te halen.

Een hoge F waarde komt de sluitertijd niet ten goede tenzij je een externe flitser gebruikt, dan kan je vrij makkelijk tot 5.6-8 komen (afhankelijk van de afstand).

Probeer anders eens aan de vrij goedkope A50/1.7 te komen, wel handmatig scherpstellen maar bij voldoende licht binnenshuis moet dat geen problemen opleveren.

Lenzenupdate:

Ik heb de FA77/1.8 binnen een paar dagen in mijn bezit, kan al niet wachten om deze topper te gebruiken :P

[Voor 13% gewijzigd door Sirius op 18-07-2006 13:54]

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Sirius schreef op dinsdag 18 juli 2006 @ 13:21:

Een hoge F waarde komt de sluitertijd niet ten goede tenzij je een externe flitser gebruikt, dan kan je vrij makkelijk tot 5.6-8 komen (afhankelijk van de afstand).
En in geval van een statief maakt het dus in principe niet zoveel uit?! :)
Lenzenupdate:

Ik heb de FA77/1.8 binnen een paar dagen in mijn bezit, kan al niet wachten om deze topper te gebruiken :P
Dat is die limited edition of niet ?
Priyantha Bleeker schreef op dinsdag 18 juli 2006 @ 13:20:
Cool -Emiel- !
Kamera Express heeft ook een aantal Pentax objectieven trouwens :)
Even wachten tot ze in de pricewatch verschijnen, zie ze nog steeds niet, weet iemand hoe lang het kan duren voordat ze gemodereerd worden?
Daarna kan ik misschien wel even kijken om van wat webshops de prijzen toe te voegen, welke shops moet ik dan mn. op letten?
Konijnenberg, Kamera Express, welke zijn nog meer grote spelers ? (qua pentax objectieven dus)

Lijkt me handig om eens de meeste(/alle) objectieven van Pentax in de PW te hebben!!..naast alle Canon's, Nikon's e.d.

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
-Emiel- schreef op woensdag 19 juli 2006 @ 02:09:
[...]

En in geval van een statief maakt het dus in principe niet zoveel uit?! :)
Klopt al zou ik je eerder adviseren om een aparte flitser erbij te nemen om het gebruik van een statief te vermijden (als het om spontane foto's gaat dan). Kijk dan wel uit voor de camera die je evt. gaat kopen vanwege het verschil tussen ondersteuning van TTL en P-TTL!!
Dat is die limited edition of niet ?
Ja :) Kost wat maar dan heb je ook wat, heb 'em overigens 2ehands gekocht want bij Konijnenberg is deze belachelijk duur (geldt sowieso voor de Nederlandse prijzen, heb nog niks nieuw gekocht).
Even wachten tot ze in de pricewatch verschijnen, zie ze nog steeds niet, weet iemand hoe lang het kan duren voordat ze gemodereerd worden?
Daarna kan ik misschien wel even kijken om van wat webshops de prijzen toe te voegen, welke shops moet ik dan mn. op letten?
Konijnenberg, Kamera Express, welke zijn nog meer grote spelers ? (qua pentax objectieven dus)

Lijkt me handig om eens de meeste(/alle) objectieven van Pentax in de PW te hebben!!..naast alle Canon's, Nikon's e.d.
Maak je maar geen illusies over het aantal winkels dat Pentax objectieven verkoopt want dat is schrikbarend laag evenals de voorraad van winkels die ze wel verkopen.

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Oeh die FA77/1.8 is een erg mooi objectiefje schijnt :)

Camfilm.nl zou ook pentax objectieven verkopen.

http://www.pixmania.nl
Bol.com
http://www.internetcamerasdirect.nl
http://www.camerahuis.nl verkoopt Tamron/Sigma objectieven met Pentax bajonet
http://www.camerasales.nl verkoopt Sigma objectieven met Pentax bajonet

[Voor 4% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 19-07-2006 09:53]


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Hmm, internetcamerasdirect heeft op zich wel een interessante prijs voor de 12-24 al ga ik maar eens een creditcard aanvragen voor de buitenlandse aankopen.

Op zich zou ik het meest blij zijn met de 10-17 fish eye al vraag ik mij af hoe lang het duurt voor je je gaat storen aan dat effect.

Defishen op 10mm gaat denk ik teveel ten koste van de kwaliteit en € 600,- uitgeven voor een 'leuke' lens vind ik weer teveel van het goede.

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Mooi, ik heb gelijk de prijzen van al die sites toegevoegd, aan de 4 objectieven van Pentax die inmiddels in de pricewatch zijn verschenen. Ik had er nog een stuk meer toegevoegd, maar die moeten dan nog gemodereerd worden denk ik..
6 Prijzen toegevoegd, nu zijn er 13 prijsopgaven voor 4 stuks glas, tegenover 0 aan het begin van de dag :*)

Ik hoop van de week de Pentax K100D aan de hand te gaan voelen en ik hoop dat dat dan (!) de doorslag geeft welke dSLR ik neem :)
Intussen maar wat reviews lezen..


Edit, vandaag nog is 32 noteringen in de pricewatch gedaan voor objectieven met Pentax vatting (/ook van Pentax zelf)

Wegens financieel meezittende dingen neig ik nu sterk, als het de Pentax wordt
naar een Sigma 17-70 f/2,8-4,5 DC Marco en een Sigma 70-300 f/4,0-5,6 APO DG
welke ik natuurlijk ook zou kunnen nemen als ik voor Canon of Nikon kies..dacht ik..
Goeie keuze of ..niet?
Neem aan dat dat Marco objectief ook prima voor andere zaken is in te zetten?!

Vraagt zich af of een Pentax objectieven topic kan, of dat dat eh teveel is, aangezien deze (klinkt raar) topic niet zo heel hard loopt, is een apart objectieven topic dan wel terecht?
Iig in afwachting daarop noem ik hier e.a. erbij als men het niet erg vind:)

[Voor 37% gewijzigd door -Emiel- op 21-07-2006 23:48]

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • PvH18
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 19:21

PvH18

(Pentax SLR sinds 1988)

Iemand ervaring met een istDL en (oudere) METZ flitsers?

Ik heb een reeds 12 jaar oude Metz 36CT3 met een SCA 374/2AFm voetje.
Deze combinatie werkte erg goed op een SFXN.
Op m'n nieuwe istDL werkt het echter NIET . . .

Metz advieseert de SCA 3702m.
Iemand ervaring met de istDL + Metz flitser + 3702m?

K70 + glas van 10 tot 300mm...


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
iemand nog een visie op mijn vragen hierboven? B)

Heb inmiddels mbv Pentaximaging.com alle objectieven toegevoegd aan de PW, nu maar wachten tot ze erin komen te staan

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
PvH, het kan kloppen dat je oudere Metz niet goed werkt op je nieuwe *ist DL.
Dat komt doordat de *ist DL alleen maar P-TTL ondersteund.
De nieuwere Pentax 360 en 540 ondersteund wel P-TTL & TTL.
Jouw Metz alleen TTL. Door het nieuwe "voetje" met nieuwere electronica zou het wel moeten werken op de *ist DL.

-Emiel- die 17-70 van Sigma schijnt een erg mooi objectiefje te zijn zeker voor die prijs, maar Tamron heeft ook een nieuw objectief de 17-50 volgens mij, en die is echt super goed getest op photozone. En dat objectief heeft een vast diafragma van 2.8, ik weet niet hoe die prijstechnisch van elkaar verschillen ;) Maar is misschien te overwegen.

De 70-300 is wel mooi spul, alleen een niet al te vlotte AF;) maar hij's een stuk beter als de non-APO uitvoering. Je zou ook nog kunnen kijken naar een Pentax 50-200(is het beste objectief in die 50-200 klasse die er is volgens de testen) en misschien een 80-320.

 • PvH18
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 19:21

PvH18

(Pentax SLR sinds 1988)

Ja, ik heb zo'n oude Sigma AF 70-300 F4-5.6, de eerste Sigma AF lens voor Pentax (zo'n 13 jaar oud). Op m'n SFXN was ie echt TRAAG met focussen, maar op de istDL is ie veel sneller! (Pentax heeft dus een veel sterkere AF-motor ingebouwd). Maar die nieuwe Sigma's zijn echt bloedsnel (zelf getest in de winkel op een istDS). Maarja, ga geen nieuwe kopen uiteraard . . .

[Voor 14% gewijzigd door PvH18 op 22-07-2006 20:03]

K70 + glas van 10 tot 300mm...


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
-Emiel- schreef op woensdag 19 juli 2006 @ 20:34:
[...]
Wegens financieel meezittende dingen neig ik nu sterk, als het de Pentax wordt
naar een Sigma 17-70 f/2,8-4,5 DC Marco en een Sigma 70-300 f/4,0-5,6 APO DG
welke ik natuurlijk ook zou kunnen nemen als ik voor Canon of Nikon kies..dacht ik..
Goeie keuze of ..niet?
Neem aan dat dat Marco objectief ook prima voor andere zaken is in te zetten?!
De 17-70 zou een prima keuze zijn de 70-300 m.i. wat minder. Kijk eerst eens wat voor bereik je nodig hebt. Als het geld er is dan kan je nl. ook voor de DA16-45/4.0 en de DA50-200 gaan.

Vind je handmatig focussen geen probleem dan kan je ook de Sigma 17-70 (AF!) en de Pentax A70-210 (onderhand de beste zoom van Pentax, onder de €125,- zijn ze wel te vinden). Laatstgenoemde is alleen vrij zwaar, iets onder de 700 gram uit mijn hoofd).
Vraagt zich af of een Pentax objectieven topic kan, of dat dat eh teveel is, aangezien deze (klinkt raar) topic niet zo heel hard loopt, is een apart objectieven topic dan wel terecht?
Iig in afwachting daarop noem ik hier e.a. erbij als men het niet erg vind:)
Ik denk dat een dergelijk topic nog minder posts dan dit topic gaat krijgen tenzij je C*non en N*kon keihard gaat flamen :)

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Vind je handmatig focussen heen probleem dan kan je ook de Sigma 17-70
Is die Sigma 17-70 zonder AF dan? Moét je met dat objectief handmatig focussen ? Dat lijkt me voor mezelf niet zo handig nog als beginner..


Hehe flamen was niet de intentie, ik ben nog niet eens Pentax-bezitter, dus flamen zou onterecht zijn ;) Maar ok, dan kunnen we iig hier gewoon rustig (;) ) bijpassende objectieven bespreken.
Bij de Canon en Nikon camera topics wordt dat nl. niet zo op prijs gesteld en wordt verwezen naar de Canon en Nikon objectieven topics.

Geld voor de 16-45 van Pentax is er opzich wel, maar dan zit ik toch al wel al aan een objectief van bijna 400 euro, terwijl ik eerder dit topic (of in een andere) zei, dat ik mezelf niet zo snel 500 zag uitgeven voor een objectief..Nou is 4 geen 5, maar goed ;)
Alleen vind ik het bereik op dat objectief weer een beetje karig, maar misschien kan ik er een goedkope 50mm prime later bijkopen, en dan rest de vraag of ik het stuk tussen 50 en 70 zou missen.
Of inderdaad als ik kijk voor een 50/55-200 objectief, dan doet dat er al niet eens meer toe.
Ook is ie wat minder lichtsterk op 't begin he..(f4 tov 2.8) wel iets meer groothoek :*)


Kan een eventueel teleobjectief natuurlijk ook later aanschaffen, maar wil van de vakantie eigenlijk lekker oefenen met een dSLR en misschien! zou het dan zo zijn dat ik net wat bereik mis als ik niet voor die tijd (over een maand) een teleobjectief koop. Daar zou ik dan op het moment van een mooi plaatje denk ik weer mee zitten :D


@ Priyantha, de Sigma 17-70 en Tamron 17-50 (iets krapper bereik) schelen toch alweer zo'n 70 euro ;) 't verschil tussen net iets meer als 3 en bijna 4honderd.

Moeilijk moeilijk.
Denk dat ik volgende week ergens naar John de Reuver rij, om de K100D in ieder geval is vast te gaan houden en gelijk in die sessie ook weer Canon en Nikon.
Misschien dan gelijk al kopen :*) en ff advies vragen aan hem misschien..
iemand ervaringen met die shop? Zo eens mailen daarheen.


Thanks voor de hulp/input allemaal trouwens :)

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
De Sigma 17-70 is NIET een Manual Focus objectief.
Sirius bedoelde het laatst genoemde objectief de A70-210 dat is WEL een Manual Focus opbjectief.

Die Tamron 17-50 is wel een klap beter als die Sigma 17-70 he en misschien is dan die 70 euro extra misschien wel een leuke investering.

Het is denk ik handig om dit topic niet alleen te gebruiken voor de body's maar ook gewoon leuk over de vele duizenden Pentax objectieven die er intussen in omloop zijn te discusseren.

Anoniem: 14829

PvH schreef op zaterdag 22 juli 2006 @ 14:33:
Iemand ervaring met een istDL en (oudere) METZ flitsers?

Ik heb een reeds 12 jaar oude Metz 36CT3 met een SCA 374/2AFm voetje.
Deze combinatie werkte erg goed op een SFXN.
Op m'n nieuwe istDL werkt het echter NIET . . .

Metz advieseert de SCA 3702m.
Iemand ervaring met de istDL + Metz flitser + 3702m?
Die flitser zou 't doodgewoon moeten doen, maar dan op de ouderwetse manier: camera op manual, sluitertijd op 1/125, diafragma op wat je op de flitser hebt gekozen, en gaan! ;)
De *ist DL doet helaas niet meer aan "ouderwetse" TTL lichtmeting, dus moet je de lichtmeting aan de flitser overlaten.

Een SCA 3702 voetje gaat je overigens niet helpen, want die past niet op een 36 CT3.
Ik heb zelf een 45 CL-4 met SCA 3702 voetje, en een 32 CT3 met SCA 370, en wanneer ik die 3702 in die 32 CT3 wil frotten moet ik minimaal een hamer gebruiken. :)

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Het is denk ik handig om dit topic niet alleen te gebruiken voor de body's maar ook gewoon leuk over de vele duizenden Pentax objectieven die er intussen in omloop zijn te discusseren.
Lijkt me goed plan.

Als ik dus overweeg om voor de Pentax 16-45 te gaan, kan ik net zo goed de Tamron 17-50 nemen ?
Ze zijn beide ong. even duur, maar de Tamron is lichtsterker (2.8 over hele bereik tov 4.0)

Right?

Maar moet even kijken of ik al zo ver wil gaan met investeren, hehe..
Alhoewel zulke objectieven wel redelijk hun waarde behouden denk ik ? Als je ze netjes houdt..!?
de 70-300 m.i. wat minder. Kijk eerst eens wat voor bereik je nodig hebt.
Hoe kom ik er goed achter wat ik nodig heb ? Ik hou wel van dingen dichterbij halen, en mis, zoals ik eerder aangaf, sterke zoom op m'n huidige Ixus. Maar of ik 300mm nodig heb, weet ik niet. Ik dacht ook aan een 200mm objectief, maar er zijn niet veel 70-200 objectieven, maar opzich is 50/55-200 natuurlijk ook een optie. Maar omdat ik dus niet goed weet hoeveel en hoe vaak ik tele nodig heb, wilde ik een niet te duur teleobjectief halen, en zien of het wat voor me is en ik het veel gebruik. Een duurder/beter objectief halen (met verkoop van de andere) kan dan altijd nog m.i.

Naar wat ik schat, zal ik vaker groothoek gebruiken, en daarom wil ik in eerste instantie nu liever wat meer daarin investeren. Wel is het lekker (denk ik:P) als de groothoek een beetje bereik heeft richting tele..
70/85/125. Zo dat er wel wat te zoomen valt, als het ware, zonder het objectief te hoeven wisselen.

Misschien moet ik volgende week ook wat dit betreft wat dingen proberen in een fotozaak.. :9

[Voor 7% gewijzigd door -Emiel- op 22-07-2006 23:02]

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • PvH18
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 19:21

PvH18

(Pentax SLR sinds 1988)

quote:
de 70-300 m.i. wat minder. Kijk eerst eens wat voor bereik je nodig hebt.

Mijn ervaring (meer dan 15 jaar SLR) is dat je bereik nooit genoeg is.
Heb altijd 28-80mm + 70-300mm + 2x converter + 1+2+3 closeup (analoog) gehad, maar kwam vaak tekort... zowel groothoek als tele...
Heb de 18-55 (digitaal) al op m'n analoge gezet: WOW wat een beeldhoek geeft die 18mm! ! ! ( wel met vignetering, maar dat was te verwachten). Zit er sterk over te denken om die nieuwe Pentax DA 10-20mm aan m'n glas-collectie toe te voegen, (maarja m'n portemonee is van siepelleer: als je erin kijkt springen de tranen je in de ogen...).

Wat betreft lichtsterkte van lenzen:
Een betere lens is lichtsterker... en ook veel duurder (glaswerk)...
Maar bedenk wel dat de meeste lenzen scherper zijn als ze tot F8 afgestopt worden. Bij F4 is ie minder scherp... Dus als je een 50mm F1.4 lens hebt, kun je met erg weinig licht toe... maar is de scherpte (van het lenzen-stelsel) niet optimaal, en is ook de scherptediepte minimaal. Stop je hem af tot F8, is de scherpte beter, en een veel grotere scherptediepte, maar dat heb je ook met de kitlens... (Ik weet wel dat een 50mm F1.4 lens (perfect op de brandpunt-afstand) VEEL scherper is dan een 18-55mm F4-5.6 zoomlens (altijd een compromis over de totale zoomafstand), maar het gaat om het budget. Een 50mm F1.4 prime van EUR 600 is nooit te vergelijken met de kitlens van EUR 98).

[Voor 8% gewijzigd door PvH18 op 23-07-2006 23:12]

K70 + glas van 10 tot 300mm...


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
-Emiel- schreef op zaterdag 22 juli 2006 @ 23:01:
[...]
Lijkt me goed plan.

Als ik dus overweeg om voor de Pentax 16-45 te gaan, kan ik net zo goed de Tamron 17-50 nemen ?
Ze zijn beide ong. even duur, maar de Tamron is lichtsterker (2.8 over hele bereik tov 4.0)

Right?

Maar moet even kijken of ik al zo ver wil gaan met investeren, hehe..
Alhoewel zulke objectieven wel redelijk hun waarde behouden denk ik ? Als je ze netjes houdt..!?
De Pentax zal beter zijn waarde dan de Tamron behouden en dat laatstgenoemde lichtsterker is zegt eigenlijk niet veel over de kwaliteit ervan. Je hebt bijv. ook de A28-70/4.0 van Pentax en de 28-75/ 2.8 van Sigma waarbij de Pentax kwalitatief beter is en ook nog eens vele malen goedkoper (maar wel handmatig scherpstellen)
Hoe kom ik er goed achter wat ik nodig heb ? Ik hou wel van dingen dichterbij halen, en mis, zoals ik eerder aangaf, sterke zoom op m'n huidige Ixus. Maar of ik 300mm nodig heb, weet ik niet. Ik dacht ook aan een 200mm objectief, maar er zijn niet veel 70-200 objectieven, maar opzich is 50/55-200 natuurlijk ook een optie. Maar omdat ik dus niet goed weet hoeveel en hoe vaak ik tele nodig heb, wilde ik een niet te duur teleobjectief halen, en zien of het wat voor me is en ik het veel gebruik. Een duurder/beter objectief halen (met verkoop van de andere) kan dan altijd nog m.i.

Naar wat ik schat, zal ik vaker groothoek gebruiken, en daarom wil ik in eerste instantie nu liever wat meer daarin investeren. Wel is het lekker (denk ik:P) als de groothoek een beetje bereik heeft richting tele..
70/85/125. Zo dat er wel wat te zoomen valt, als het ware, zonder het objectief te hoeven wisselen.
Vergeet niet dat een 200mm vanwege de cropfactor een 300mm lens wordt. Kijk puur wat je allemaal van plan bent en pas daar je keuze op aan. Je kan desnoods een converter aanschaffen (een van de betere die qua prijs goed betaalbaar is, is de Tamron 1.4)

In jouw geval lijkt de Sigma 18-125 mij tot nu toe misschien wel de beste keuze. Je hebt ook de duurdere 18-200 van Tamron maar dat is misschien een beetje overkill.
PvH schreef op zaterdag 22 juli 2006 @ 23:39:
quote:
de 70-300 m.i. wat minder. Kijk eerst eens wat voor bereik je nodig hebt.

Mijn ervaring (meer dan 15 jaar SLR) is dat je bereik nooit genoeg is.
Heb altijd 28-80mm + 70-300mm + 2x converter + 1+2+3 closeup (analoog) gehad, maar kwam vaak tekort... zowel groothoek als tele...
Heb de 18-55 (digitaal) al op m'n analoge gezet: WOW wat een beeldhoek geeft die 18mm! ! ! ( wel met vignetering, maar dat was te verwachten). Zit er sterk over te denken om die nieuwe Pentax DA 10-20mm aan m'n glas-collectie toe te voegen, (maarja m'n portemonee is van siepelleer: als je erin kijkt springen de tranen je in de ogen...).
De 70-300 wordt op de Pentax natuurlijk een 105-450 wat een aardig bereik is :)

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Sirius schreef op zondag 23 juli 2006 @ 23:40:
[...]

Je hebt ook de duurdere 18-200 van Tamron maar dat is misschien een beetje overkill.
En om dit bereik tot stand te laten komen, moeten er consessies gedaan worden aan de optische kwaliteit van de lens (las ik in een test:P) en dat wil ik dan weer liever vermijden.
Vergeet niet dat een 200mm vanwege de cropfactor een 300mm lens wordt. Kijk puur wat je allemaal van plan bent en pas daar je keuze op aan.
Was ik niet vergeten :) Misschien moet ik op vakantie, als ik dan de dSLR al heb gekocht, maar ondervinden wat ik daarna allemaal wil en van plan ben, lijkt me de beste test denk ik. Hoewel ik misschien dan op vakantie een paar kansjes op een mooi plaatje moet missen, of me met een minder resultaat (bv. door te kort aan bereik minder mooi kunnen kaderen oid) tevreden moet stellen.

Misschien dat het dan inderdaad wel de 18-125 wordt, kan dan na de vakantie altijd nog een teleobjectief halen. In de orde van 70/75 - 200/300. Dan heb ik ook weer een stukje overlap, dat is niet zo erg..(toch? :) )


Of inderdaad een teleconverter :)


Heb trouwens echt veel objectieven toegevoegd aan de pricewatch, maar de meeste zullen nog wel in de queue staan, o.a. Olympus, Sony, Samsung D-Xenon en een paar Tokina objectieven.
Een aantal van Pentax is inmiddels al in de PW verschenen zie ik net.
Nu maar prijzen toevoegen :)


Edit, net 16 stuks prijzen van div. shops toegevoegd :)

[Voor 3% gewijzigd door -Emiel- op 24-07-2006 00:31]

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • PvH18
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 19:21

PvH18

(Pentax SLR sinds 1988)

Quote:
De 70-300 wordt op de Pentax natuurlijk een 105-450 wat een aardig bereik is

Ja, en met de 2x converter: een 900mm! ! ! !


Als je de tijd hebt, zou ik wachten op de K100D.
Ik heb er niet op gewacht, omdat ik hem direct wilde (moest) hebben... nog voor ons 3e kind geboren werd... en die is er intussen: het ventje is alweer 3 week!

Ik zou wachten op die ingebouwde Shake Reduction en wat Pentax nog meer voor moois inbouwt!

(PS:
Ik vindt de istDL beter/gemakkelijker werken dan de Nikon D50:
- de istDL heeft een (extra) snelmenu voor opname/ISO/flitsen/Witbalans (erg handig, die instellingen onthoudt ie, ook na uitschakeling van de camera), bij de D50 zit alles in het menu verborgen...).
- bijv. timer opname: de D50 'vergeet' de instelling direct weer (is erg irritant bij serieopnamen).
- inzoomen op een gemaakte opname kan bij de istDL direct, bij de D50: op playback zetten, knop ingedrukt houden en dan inzoomen op de opname, knop loslaten en dan pas laat ie het zien. (om te kijken of de opname gelukt/ voldoende scherp is).
- de voorste lensdeel (kitlens) staat stil (tijdens focussen en zoomen): handig bij gebruik van filters.
- internal focus: inzoomen-scherpstellen-dan weer uitzoomen: de focus blijft op het ingestelde punt.
- de istDL is iets kleiner, ligt beter in m'n hand: de duim achterop, de wijsvinger op de ontspanknop, en m'n pink als steun onder de body: perfect! (al had ie best wat zwaarder mogen zijn: dan ligt ie nog stabieler).

[Voor 6% gewijzigd door PvH18 op 24-07-2006 00:08]

K70 + glas van 10 tot 300mm...


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Over het stilstaan van de lenzen bij zoomen, hoe is dat bij de Sigma 18-125, 17-70 en 70-300 APO?
En bij de Tamron 17-50 en Pentax 16-45 ?
Ik ben namelijk ook van plan om (gelijk?) een polarisatiefilter te gaan gebruiken :)
Vind foto's gemaakt met een polafilter namelijk over het algemeen erg mooi, ik zie daar wel wat in..voor mezelf vind ik het een nuttige 'accessoire'.
En heb je perse zo'n slim filter nodig op een flinke groothoeklens ? Ik las in Zoom geloof ik, dat dat wel aan te raden was..

(Aparte sectie voor polafilters in de pricewatch zou ook niet mis zijn imo)
Eh beter gezegd, voor filters in het algemeen..dus ook UV en andere

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • PvH18
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 19:21

PvH18

(Pentax SLR sinds 1988)

En heb je perse zo'n slim filter nodig op een flinke groothoeklens ?
Ja.
Hoe groter de beeldhoek van de lens, hoe meer kans op vignetering: je wilt de rand van het filter toch niet op de foto terugzien?!? Aan te bevelen is een groter filter dan de filtermaat van de lens: gebruik een StepDown ring om het filter op de lens te zetten. Als je meerdere filters op elkaar wilt gaan gebruiken, kun je beter altijd een StepDown ring gebruiken tussen filter(s) en lens. Koop dus filters met een maat groter dan je grootste filtermaat, met Stepdown ringen bij elke lens.

K70 + glas van 10 tot 300mm...


 • Ramon
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 22:23
PvH schreef op maandag 24 juli 2006 @ 00:06:
(PS:
Ik vindt de istDL beter/gemakkelijker werken dan de Nikon D50:
- de istDL heeft een (extra) snelmenu voor opname/ISO/flitsen/Witbalans (erg handig, die instellingen onthoudt ie, ook na uitschakeling van de camera), bij de D50 zit alles in het menu verborgen...).
- bijv. timer opname: de D50 'vergeet' de instelling direct weer (is erg irritant bij serieopnamen).
- inzoomen op een gemaakte opname kan bij de istDL direct, bij de D50: op playback zetten, knop ingedrukt houden en dan inzoomen op de opname, knop loslaten en dan pas laat ie het zien. (om te kijken of de opname gelukt/ voldoende scherp is).
- de voorste lensdeel (kitlens) staat stil (tijdens focussen en zoomen): handig bij gebruik van filters.
- internal focus: inzoomen-scherpstellen-dan weer uitzoomen: de focus blijft op het ingestelde punt.
- de istDL is iets kleiner, ligt beter in m'n hand: de duim achterop, de wijsvinger op de ontspanknop, en m'n pink als steun onder de body: perfect! (al had ie best wat zwaarder mogen zijn: dan ligt ie nog stabieler).
- de D50 heeft voor ISO, flitsinstelling en witbalans een dedicated knopje, dus dan hoef je niet eens het menu in. Deze instellingen worden ook onthouden. Wat je met 'opname' bedoelt snap ik ff niet.
- timer weet ik ff niet :P heb me camera pas 4 weken
- inzoomen op een foto kan met de D50 ook direct; als de foto op het scherm staat druk je op enter dan kan je inzoomen met de knop aangeduid met iso en het 'scrollwieletje'.
- dat weet ik zo ff niet, kitlens was bij mij het eerste wat ik in de kast zette. Maarja de eigenschappen van de kitlens; zijn die van belang?
- heeft de D50 ook volgens mij. relevantie? :P
- dat is natuurlijk persoonlijk. Ik heb redelijk grote handen, en hoewel de DL inderdaad lekker in de hand ligt vond ik hem toch iets te licht. En om nou steeds met een grip rond te lopen das niets voor mij.

Check mijn V&A ads: https://tweakers.net/aanbod/user/9258/


Anoniem: 14829

Wat je met 'opname' bedoelt snap ik ff niet.
Single frame, continuous shooting, selftimer, remote control, auto bracket. Dat soort dingen.

 • MacroTough
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
Ramon de Jesus schreef op maandag 24 juli 2006 @ 18:25:
[...]

- inzoomen op een foto kan met de D50 ook direct; als de foto op het scherm staat druk je op enter dan kan je inzoomen met de knop aangeduid met iso en het 'scrollwieletje'.
Bij de Pentaxen kun je de standaardplayback al een vergroting meegeven. Dus als je op het playback knopje drukt zit je al in de door jou aangegeven vergroting.

En dan nog maar te zwijgen over het gemis van MLU, ISO3200 en een behoorlijke viewfinder op de Nikon ;-).
[wannabee mod]
Volgens mij is het een Pentax topic en geen "het grote zeik hier nikon af topic"

Of wel houdt het topic een beetje informatief en gezellig
[/wannabee mod]

Sony A57 + Tamron 17-50 f/2.8 + Minolta 50 f/1.7 (original) + Minolta 70-210 f/3.5-4.5 + Minolta 135 f/2.8 + Sony HVL-F36AM


 • Ramon
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 22:23
Ja sorry voor mijn eerdere reactie dan :P ik vind het geen probleem als je de DL beter vind dan de D50 maar je moet geen onwaarheden gaan verkondigen, daarom moest ik ff reageren. :P

Check mijn V&A ads: https://tweakers.net/aanbod/user/9258/


Anoniem: 14829

Gezakt voor het mod-examen. ;)
PvH gaf zijn redenen waarom 'ie de *ist DL prettiger vond dan de D50, en Ramon wist al die redenen goed te weerleggen. Er is nooit een "Nikon afzeiken" sfeer geweest, tot jij die suggestie wekte...
En in een topic over Pentax dSLR's (een underdog in de dSLR markt) is 't logisch dat er vergelijkingen worden gemaakt richting Nikon, Canon, etc. Die hebben nl. de meetlat neergelegd, en 't is aan Pentax om dat te evenaren of overtreffen.

offtopic:
Ik vind mijn *ist DS ook prettiger werken dan de D100 van mijn broer, maar dat is puur persoonlijk. En doet niets af aan de prima kwaliteit van zijn Nikon.


Edit: ik had MacroTough's post over het hoofd gezien...
MT, de zoeker van de *ist DL is inderdaad beter dan die van de D50, maar ook weer een stuk slechter dan die van de *ist DS (pentamirror i.p.v. pentaprisma). What's your point?
En ISO's boven de 800 zijn bij de *ist DL net zo slecht als bij de D50 (logisch, ze gebruiken dezelfde Sony sensor).

[Voor 21% gewijzigd door Anoniem: 14829 op 24-07-2006 23:11]


 • MacroTough
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
Anoniem: 14829 schreef op maandag 24 juli 2006 @ 22:56:
[...]

Edit: ik had MacroTough's post over het hoofd gezien...
MT, de zoeker van de *ist DL is inderdaad beter dan die van de D50, maar ook weer een stuk slechter dan die van de *ist DS (pentamirror i.p.v. pentaprisma). What's your point?
Point: Dat een 'slechte' Pentax viewfinder beter is dan die van de D50.
En ISO's boven de 800 zijn bij de *ist DL net zo slecht als bij de D50 (logisch, ze gebruiken dezelfde Sony sensor).
Ik heb nergens gezegd dat de DL betere iso-performance had dan de D50. Bij de Pentax heb ik wel de mogelijkheid om tot ISO3200 te gaan, die optie mis ik op de D50.

MLU is overgewaardeerd begrijp ik?

Anoniem: 14829

MacroTough schreef op maandag 24 juli 2006 @ 23:18:
Point: Dat een 'slechte' Pentax viewfinder beter is dan die van de D50.
OK, point taken. ;)
Ik heb nergens gezegd dat de DL betere iso-performance had dan de D50. Bij de Pentax heb ik wel de mogelijkheid om tot ISO3200 te gaan, die optie mis ik op de D50.
Bij de DL/DS wil je die optie niet gebruiken als 't ook anders kan, en bij de D50 kun je 't ook gebruiken, maar dan ietsje creatiever: ISO 1600, 1 stop onderbelichten en in NEF schieten.
MLU is overgewaardeerd begrijp ik?
Als in mirror lock-up? Ik gebruik al dik 25 jaar Pentax SLR's en het aantal keren dat ik die mogelijkheid nodig had zijn op 1 hand te tellen.

 • MacroTough
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
Anoniem: 14829 schreef op maandag 24 juli 2006 @ 23:34:
[...]
OK, point taken. ;)

[...]
Bij de DL/DS wil je die optie niet gebruiken als 't ook anders kan, en bij de D50 kun je 't ook gebruiken, maar dan ietsje creatiever: ISO 1600, 1 stop onderbelichten en in NEF schieten.

[...]
Als in mirror lock-up? Ik gebruik al dik 25 jaar Pentax SLR's en het aantal keren dat ik die mogelijkheid nodig had zijn op 1 hand te tellen.
Okay, RAW schieten, ik doe niet anders, maar dat haalt ook de complete relevantie uit het instellen van de White Balance(danwel via een menu of een knopje).

Mirror lockup? Ik gebruik het erg vaak als ik vanaf een statief schiet, maar vooral voor landschappen. Ik zou niet meer zonder willen.

Maar goed, ik gaf alleen een reactie op Jesus NogWat en zoals jij en de wannabee mod wellicht op hadden kunnen merken eindige ik die regel met een ;-). Ik neem het allemaal niet zo heel serieus hoor. Ik schiet zelf al een jaar of 7 met Pentax en ik heb al veel geld zitten in erg mooi Pentax glas. Het begint bijna op een verzameling te lijken ;-).

 • PvH18
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 19:21

PvH18

(Pentax SLR sinds 1988)

Zo, ik heb wel een discussie opgang gebracht zeg...

Ik gebruik beide merken bijna dagelijks, dus heb ik een goede vergelijking, dacht ik.
De D50 is echt niet slechter of beter dan de istDL, en merken afkraken heeft geen enkel nut.
Maar er zijn verschillen in de bediening, ieder kiest zijn eigen camera-systeem.
Vergelijken mag, graag zelfs.

K70 + glas van 10 tot 300mm...


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Hmmm ik zie dat de DA10-17 fisheye bij Digitalstreet voor € 497 staat, zo wordt het wel interessanter.

Ik begrijp overigens niet dat bijv. de 16-45 bij Konijnenberg het goedkoopste in Nederland is, deze is bij Digitalstreet weer een stuk duurder terwijl voor de 10-17 het omgekeerde geldt.

De 10-17 is zelfs minimaal € 25 goedkoper dan bij de Duitse webshops |:(

[Voor 8% gewijzigd door Sirius op 27-07-2006 10:34]

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Tis qua prijs denk ik nog goed om af te wachten tot meer shops de camera (en dus ook bijpassende objectieven) hebben. Hij is nu nog niet leverbaar, voor zover ik bij 3 shops heb geinformeerd..
Misschien dat de prijs wel wat zakt als straks meer shops prijzen opgeven voor de camera, wellicht pas als ie daadwerkelijk leverbaar is..

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Digitalstreet is al goed bezig aangezien zij nu al 11 objectieven hebben staan (waren er eerst een stuk of 4) dus ik ben benieuwd waar het schip gaat stranden. Ik hoop van harte dat de K10(0) hoge ogen gaat gooien.

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Ik ook, maar vooral dat ie lekker in m'n handen ligt, want dan wordt dat mijn camera! :)

Nou nog ergens een adresje vinden waar ik hem even ter hand mag/kan nemen..maar volgens mij is dat op dit moment een moeilijke opgave..

In hoeverre zijn de bodies van de *Ist DL/DS vergelijkbaar ?

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
De DL/DS vergeleken met de K100? Het lijkt mij dat deze identiek zullen zijn op wat details na.

Ik ben eerder benieuwd naar het formaat van de K10D!

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • PvH18
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 19:21

PvH18

(Pentax SLR sinds 1988)

Zo te zien aan de gepubliceerder foto's en de specs, is de K100D gewoon de opvolger van de istDL, met wat extra's... zoals istDS --> istDL. Het formaat is ongeveer gelijk, zie dpreview...

Met de SR in de body is het een heel interessante camera, en moet het wel een succesnummer worden voor Pentax.

K70 + glas van 10 tot 300mm...


 • MacroTough
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
Ik heb zelf nog gebeld met de Beukelaar en ze verwachten nu zelf dat ze de K100D half augustus uit kunnen gaan leveren aan de handel. Ze hebben ze zelf op dit moment nog niet binnen.

Op dit moment zijn ze leverbaar in Azië en Australië.

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Reuver heeft ze ook vanaf half augustus, maar dan moet je wel nu reserveren/bestellen

Camerastore zegt 2 á 3 weken

Foto Videoboom staat op de site juli, heb gemailed, nog niet leverbaar, maar het duurt niet lang meer (hoorde ik een aantal dagen terug, maar ja...juli duurde toen ook niet lang meer..)

Pixmania meent Kits met 2 lenzen op voorraad te hebben, Body en Kit met 1 lens vanaf maandag? (maar ik vertrouw er niet zo op)


Ik hoop dat ze ergens te leveren en te proberen zij voor 19 augustus (8>

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MacroTough
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
Proberen zal wat lastiger worden, maar ik weet wel één Duitse zaak die ze nu op voorraad heeft en ze al uitlevert. Ik ga zelf 9 augustus voor een week weg en wil er eigenlijk wel een K100D bij hebben voor die tijd.
Ik sta op de lijst van John de Reuver, maar ik sta toch zeker in dubio of ik er niet eentje in Duitsland ga bestellen.

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Hoezo kan je nergens proberen dan..lijkt me wel belangrijk voor je een camera aanschaft..moet je als shop toch wel op inspringen imo.

Zou het de moeite lonen om naar DLD te rijden ?
En hoe zou het met versies van de camera zitten, krijg je dan een Duitse versie ?

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • MacroTough
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
-Emiel- schreef op maandag 31 juli 2006 @ 02:13:
Hoezo kan je nergens proberen dan..lijkt me wel belangrijk voor je een camera aanschaft..moet je als shop toch wel op inspringen imo.

Zou het de moeite lonen om naar DLD te rijden ?
En hoe zou het met versies van de camera zitten, krijg je dan een Duitse versie ?
Ik denk niet dat je voor 19 augustus al een zaak zal treffen waar ze 'm in de vitrine hebben liggen of je moet naar Den Ham rijden(Konijnenberg). Kamera-Express lijkt in ieder geval niet zoveel te zien in Pentax op het moment.
Ik hoef 'm zelf niet zo nodig vast te houden voordat ik 'm koop. Ik schiet nu alweer bijna twee jaar met een DS en het is één van de prettigste camera's om op te pakken, ik kan me niet voorstellen dat ze dat in de K100D erg verziekt hebben ;-).

Ik weet ook niet of naar Duitsland rijden erg veel zin heeft, de enige zaak die ze daar nu lijkt te hebben is tekade.de en dat is een Internet-winkel.

Eén voordeel is wel dat als ze nu al officieel in Duitsland te krijgen zijn, dat Nederland ook niet lang meer kan duren. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er één container voor de Duitse markt en één container voor de Nederlandse markt vanuit Japan vertrokken is. Voor zover ik weet is Pentax Dutisland de hoofddistributeur voor Europa.

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
MacroTough schreef op maandag 31 juli 2006 @ 13:36:
[...]

Eén voordeel is wel dat als ze nu al officieel in Duitsland te krijgen zijn, dat Nederland ook niet lang meer kan duren. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er één container voor de Duitse markt en één container voor de Nederlandse markt vanuit Japan vertrokken is. Voor zover ik weet is Pentax Dutisland de hoofddistributeur voor Europa.
En als er wel aparte containers zijn vertrokken, dan zal het toch nog wel een beetje gelijktijd aankomen :)


Misschien dus is gaan proberen een ist DL of een ist DS vast te houden ergens??
Raad je dat aan?
Zag gisteren aantal mensen lopen met een Pentax, 2x een digitale, 1x een oude analoge, wel een bekend type, want de body kwam me heel bekend voor, had ik al eens eerder gezien :)


Stukje rijden is wel een optie overigens, alleen moet ik wel zekerheid hebben dat ik hem (of dan idd een ist DL of DS als dat echt goed vergelijkbaar is) kan vasthouden :)

[Voor 9% gewijzigd door -Emiel- op 01-08-2006 01:21]

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Vandaag *ist DL vast gehad in een fotoshop, waar ik 'toevallig' langs liep. Ik zag em in de etalage liggen en ben dus maar naar binnen gegaan. Best fijn ding!

Druk gemailed met diverse shops en een distributiecentrum.
Wanneer wordt de body is leverbaar, is m'n vraag aan hun..

Zou deze grip (van de *ist DL) ook op de K100D gaan passen?
Ben benieuwd..of misschien dat er vanzelf wel een iets aangepaste grip voor de K100D komt.
http://www.pentaximaging.com/files/product/39556_BatteryGrip_D-BG1.lg.jpg


Iemand een prijsvergelijksite voor Duitsland (soort pricewatch van hier voor shops daar), of mag dat hiet niet gepost worden?

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • MacroTough
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
-Emiel- schreef op woensdag 02 augustus 2006 @ 22:12:
Vandaag *ist DL vast gehad in een fotoshop, waar ik 'toevallig' langs liep. Ik zag em in de etalage liggen en ben dus maar naar binnen gegaan. Best fijn ding!

Druk gemailed met diverse shops en een distributiecentrum.
Wanneer wordt de body is leverbaar, is m'n vraag aan hun..

Zou deze grip (van de *ist DL) ook op de K100D gaan passen?
Ben benieuwd..of misschien dat er vanzelf wel een iets aangepaste grip voor de K100D komt.
[afbeelding]


Iemand een prijsvergelijksite voor Duitsland (soort pricewatch van hier voor shops daar), of mag dat hiet niet gepost worden?
Dat is een grip van de *Ist D, de DS/DS2/DL/DL2 en K100D hebben geen aansluiting voor een grip.

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Me bad, die typenamen lijken ook zo op elkaar :D

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Inmiddels zijn we een week verder.
Iemand die de camera inmiddels al heeft?
Zal wel niet?

Hij is even leverbaar geweest, maar de shop waar ik er een gereserveerd had, daar heeft iemand m'n exemplaar per ongeluk verkocht aan een ander :/ ;(
Nu dus afwachten op een nieuwe levering. Hopelijk voor volgende week zaterdag!

De eerste firmware update van de camera is inmiddels ook al uit. v1.01.


Las in een blad dat er inderdaad een 10MP body nog aankomt van Pentax, en waarschijnlijk nog een professioneel model met 22MP.

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Lekker handig, dan heeft reserveren 0,0 nut gehad. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe modellen gaan lopen.

Nikon heeft toch maar alvast van de paar jaar oude DS geleerd dat 11 AF punten en een grotere + heldere zoeker (t.o.v. eerdere modellen, het lijkt mij sterk dat ze in de buurt komen van de pentaprism van de DS) wel zo prettig zijn :P

Pentax objectieven beginnen als een gek op voorraad te raken bij Digitalstreet dus ik hou mijn hart vast voor de toekomst :)

Verder ga ik meer voor de K10D (de 10mp dus) mits deze een verbetering van mijn DS gaat worden. Er is volgens mij nog steeds wat onduidelijkheid of de 10D nou een upgrade van de DS of de D gaat worden (op DPreview dan).

Nu maar wachten op op een lek bij Pentax (al zie ik dat somber in)....ff geduld hebben tot september dus.

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Sirius schreef op donderdag 10 augustus 2006 @ 16:29:
Lekker handig, dan heeft reserveren 0,0 nut gehad. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe modellen gaan lopen.
Inderdaad, ik had mondeling over de mail gereserveerd, niet echt een bestelling gedaan, maar goed, ik kreeg dan ook een mailtje van, we hebben er een paar binnen en er is er ook een voor u (weggelegd). Een andere medewerker heeft die verkocht.

Maar maakt niet uit, ben nu wat meer kwijt, maar heb de body :9~ binnen :*):*)
Ligt lekker in de hand, voor zo ver ik nu zonder lens kan beoordelen.

Zaterdag lens/zen scoren (Sigma 17-70 denk ik, en 70-300 APO :) )
Pentax objectieven beginnen als een gek op voorraad te raken bij Digitalstreet dus ik hou mijn hart vast voor de toekomst :)
Eh nou ik was daar dus vanmiddag, maar de verkoper zei dat ze (nog) (bijna) niks hadden, ik had het over dat ik de Sigma 17-70 wilde, maar hij ging er niet op in..van "die hebben we". (Hebben ze wel voor Can/Nik)

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Met Pentax objectieven bedoelde ik niet de Tamron + Sigma varianten want dat zijn er superweinig ;)

De K100 heb je dus? Ik heb nog een 18-55 (kitlens DS/DL) voor je te koop :o

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
8) Ja zei je laatst al dacht ik, maar ik skip de kitlens gelijk (daarom ook body gekocht;) ), m'n oog is op de Sigma 17-70 gevallen, zaterdag halen zie boven;)

Denk dat met die lens het nut van de kitlens wel een beetje vervalt..of niet?

K100D it is, yes _/-\o_

[Voor 5% gewijzigd door -Emiel- op 11-08-2006 01:02]

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 07:06

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Cool -Emiel- :D

 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Inderdaad, nog bedankt voor je tips in het dSLR welke te kiezen topic!! Had daarna de Pentax in m'n rijtje opgenomen en uiteindelijk na veel afwegen had ik de keuze voor Pentax gemaakt :8) Kon wel blijven vergelijken, maar op een gegeven moment moet je wat kiezen :) Gelukkig dat ik em nu ook voor m'n vakantie kon kopen, 100% zeker morgen lenzen ophalen, dan hoop ik morgenavond nog wat plaatjes te schieten :8)

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
-Emiel- schreef op vrijdag 11 augustus 2006 @ 01:02:
8) Ja zei je laatst al dacht ik, maar ik skip de kitlens gelijk (daarom ook body gekocht;) ), m'n oog is op de Sigma 17-70 gevallen, zaterdag halen zie boven;)

Denk dat met die lens het nut van de kitlens wel een beetje vervalt..of niet?

K100D it is, yes _/-\o_
Blijven proberen he haha!

Dat nut vervalt dan helemaal ja, de 17-70 is beter en is trouwens een prima keus want hij bevalt erg goed op de Pentax (er loopt een topic op DPreview).

Laat gelijk even weten wat je binnenshuis van de autofocus vindt , die van de DS is erg traag (maar lockt wel goed) en dit zou in de K100D verbeterd moeten zijn. Je hebt natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal maar goed :)

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


Anoniem: 14829

Ik vind de autofocus traagheid van m'n DS in slecht licht situaties best meevallen. Hij mist alleen (net als alle dSLRs in deze prijsklasse) een 'focus assist' lampje.

Maar binnenshuis heb ik toch vrijwel altijd m'n Metz 45 CL-4 flitser aangesloten, en het infrarood lampje van de SCA-3045 'verbindingskabel' (zo noemt Metz dat ding, ik heb nog nooit een kabel gezien waar 4 AAA batterijen in moeten :)) is een prima focus assist, en de DS is daar heel blij mee.

Vreemd overigens dat budget dSLRs niet standaard een goede non-intrusive focus assist oplossing hebben. M'n oude Sony DSC-V1 compactcam had een laser focus assist waarbij de autofocus zelfs in 't pikdonker nog prima kon scherpstellen. Zo duur zal zo'n laserdiode of infrarood lampje toch niet zijn?

Bij de K100D zie ik overigens ook geen focus assist, dus ik betwijfel of 'ie het beter zal doen dan de DS...

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 14829 op 12-08-2006 08:37]


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Alles binnen nu, zo blij :*) :9~ 8)
Jammer dat het weer vandaag echt zwaar tegen zit, ben dus nog niet naar buiten geweest met m'n nieuwe aanwinst(en).

Tja heb nog niet zo veel plaatjes geschoten, maar met de 17-70 leek de autofocus wel redelijk snel, maar met m'n Sigma 70-300 APO gaat het wat trager (dit alles binnenhuis). Ik geloof dat ik nu wel weet wat er met 'hunten' bedoeld wordt :*). Maar misschien kan ik daar beter over een tijdje een oordeel over geven, als ik 'em uitvoerig getest heb. M'n kat is op dit moment het enige fotoslachtoffer, moet zeggen dat ze ook weinig meewerkt. Ik ga straks nog wel wat oefenen.

Had ik al gezegd dat de camera me echt heerlijk in de hand ligt? ;) :+
Zo duur zal zo'n laserdiode of infrarood lampje toch niet zijn?
Lijkt me ook niet nee, hoe oud is die 'oude Sony compactcam' waar je het over hebt? :)

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


Anoniem: 14829

Die Sony heb ik dik 3 jaar geleden gekocht. En vorig jaar is 'ie gejat... :(

Was een leuk ding trouwens. 5MP, 4x zoom, metalen behuizing, goede lens, flitsschoentje, en een paar leuke foefjes als die laser assist en een infrarood stand. Hier staat een review van Phil Askey.

[Voor 62% gewijzigd door Anoniem: 14829 op 12-08-2006 23:26]


 • Sirius
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
Anoniem: 14829 schreef op zaterdag 12 augustus 2006 @ 08:31:
Ik vind de autofocus traagheid van m'n DS in slecht licht situaties best meevallen. Hij mist alleen (net als alle dSLRs in deze prijsklasse) een 'focus assist' lampje.

Maar binnenshuis heb ik toch vrijwel altijd m'n Metz 45 CL-4 flitser aangesloten, en het infrarood lampje van de SCA-3045 'verbindingskabel' (zo noemt Metz dat ding, ik heb nog nooit een kabel gezien waar 4 AAA batterijen in moeten :)) is een prima focus assist, en de DS is daar heel blij mee.

Vreemd overigens dat budget dSLRs niet standaard een goede non-intrusive focus assist oplossing hebben. M'n oude Sony DSC-V1 compactcam had een laser focus assist waarbij de autofocus zelfs in 't pikdonker nog prima kon scherpstellen. Zo duur zal zo'n laserdiode of infrarood lampje toch niet zijn?

Bij de K100D zie ik overigens ook geen focus assist, dus ik betwijfel of 'ie het beter zal doen dan de DS...
Het hangt er ook vanaf wat je onder traag verstaat maar erg snel is het iig niet.

Grappig dat je dat van die Sony zegt aangezien ik (ipv m'n DS) een Canon G6 of de Sony DSC-V3 op het oog had waarbij laatstgenoemde mijn voorkeur had vanwege het scherpstellen in het donker.

Ik heb de 500FTZ flitser maar die gebruik ik (nog) niet al te veel. Toch eerst maar eens een Omnibounce bestellen voor een wat mooier licht.

De K100 heeft geen focus assist maar schijnt wel sneller scherp te stellen.

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


 • -Emiel-
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Er is me wel al een eigenaardigheidje aan de camera opgevallen, of meer, aan de gebruiksaanwijzing misschien..
De Pentax K100D kan over weg met CR-V3 accu's. Reuver verkoopt straks de body bv. met 2 van die accu's + lader.
Nou staat er in de handleiding, dat de camera alleen non-rechargeable CR-V3's slikt. Dit vanwege de 'voltage characteristics' van rechargeable accu's. 'Therefore use is not recommended.'

Ik was bij Reuver met de camera om m'n lenzen op te halen en hij raadde accu's aan.
Toen vertelde wat er ik in de handleiding had gelezen. Hij geloofde het eerst niet, maar even laten lezen toen.

Vind het eigenlijk best vreemd dat een camera alleen wegwerp-accu's slikt (volgens de handleiding dus) dan moet je dus (vrij) dure accu's kopen, om ze na iedere keer gebruiken weg te gooien en nieuwe te halen :? Imo is het logischer dat als je accu's gebruikt, dat het herlaadbare zijn..(zoals bij compacts)

Ik twijfel over toekomstige aanschaf van die herlaadbare accu's, ze gaan wel veel langer mee (staat een voorbeeld in de handleiding, bijna 2x langer!) maar kunnen dus mogelijk gevaarlijk zijn voor de camera vanwege de voltages. Wegwerp-accu's is imo sowieso geen optie, dan gebruik ik liever herlaadbare AA's.

Denken jullie dat het wel mee valt met herlaadbare accu's ? Of is het raadzaam om de handleiding op te volgen (tja ze zetten het er niet voor niets in natuurlijk..)


batterijen gaan er als volgt in : + - + - naar boven
als je de accu's erin doet is het volgens mij ++ ++ boven, of -- --
maar de camera gaat wel aan dan..

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee