Toon posts:

Het grote Pentax dSLR topic OverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1
Acties:
 • 14.349 views sinds 30-01-2008

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 10:48

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Pentax dSLR's

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/banner2.png

Inleiding

Nadat er een eigen topic is voor de nieuwe Sony Alpha en voor de mainstream Nikon body's. De Canon dSLR's en Minolta body's hebben ook al hun eigen topic.
Daarom nu ook een speciaal topic voor dSLR's van het merk Pentax.

Pentax Corporation is een bedrijf uit Japan dat niet alleen fototoestellen maakt maar ook verrekijkers en andere optische instrumenten zoals camera's die in de medische wereld gebruikt worden. Het bedrijf werd in 1919 opgericht als Asahi Optical Joint Stock Co. Sinds kort is Pentax een samenwerkingsverband aangegaan met electronicagigant Samsung, een grote concurrent van o.a Sony, waardoor het R&D budget nu een stuk hoger is als daarvoor.
Pentax is als camerafabrikant een van de oudere namen. Het zeer bekende P-draad(M42) is bijvoorbeeld een vinding van Pentax. En Pentax kwam in 1957 met het pentaprisma in de zoeker, die in vrijwel iedere moderne spiegelreflexcamera wordt gebruikt. Ook was Pentax de eerst met TTL(door-de-lens) lichtmeting met de spotmatic in 1964.
In de jaren '70 introduceerde Pentax de K-bajonetfitting, deze werd vrijgegeven om zonder licentie kosten gebruikt te worden door andere camerafabrikanten en lensfabrikanten. Pentax maakt op dit moment nog altijd gebruik van de zelfde K-bajonetfitting, wat betekend dat alle objectieven die ooit door Pentax zijn gemaakt met K-bajonetfitting werken(sommige objectieven met wat beperkingen) op de huidige Pentax (d)SLR's.
Ook was Pentax een van de eerste met AutoFocus, in 1981 kwam Pentax met een AutoFocus variant van de zeer bekende ME de ME-F.
Pentax maakt niet alleen kleinbeeld spiegelreflexcamera's maar ook voor andere filmformaten zoals 6x4,5, 6x7 en zelfs voor het 110 pocketcassetteformaat, van de 645 is zelfs een digitale body aangekondigd voor 2007.

De eerste dSLR van Pentax, is niet in productie gegaan

Laat ik de eerste Pentax digitale spiegelreflexcamera voorstellen.
De Pentax MZ-D werd aangekondigd tijdens de Photokina in September 2000 en werd gedemonstreerd tijdens de PMA in Januari 2001. In 2003 melde Pentax dat de camera niet in productie werd genomen, met als reden dat het product te duur zou zijn voor de markt die zij voor ogen hadden.
De MZ-D zou een fullframe(24x36mm) 6 megapixel(3072×2048) sensor gebruiken die door Philips werd geproduceerd, en werd gebruikt door Contax in haar N Digital. De Contax werd een grote flop door de slechte kwaliteit van de foto's. De geruchten gaan dan ook dat Pentax andere redenen had dan dat de kosten de pan uit rezen, maar eerder door kwaliteits problemen.
De MZ-D was gebaseerd op het topmodel van Pentax de MZ-S.

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/MZ-D-small.JPG

Maar goed deze camera is dus nooit geproduceerd.

De Pentax *ist D – Eerste dSLR van Pentax in productie


In Februari 2003 vlak voor de PMA kondigde Pentax aan dat ze zouden komen met een Digitale Spiegel Reflex gebaseerd op de net geïntroduceerde analoge *ist spiegelreflexcamera. Tijdens de introductie van de camera was het de kleinste en de lichtste dSLR op dat moment. De camera was uitgerust met een AutoFocus systeem met 11 punten.
De camera staat niet (meer) in de pricewatch. Kijk bij je lokale fotowinkel of ze er nog een op voorraad hebben als je interesse hebt.
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ails/3/Pentax--ist-D.html

De Pentax *ist DS


In September 2004 introduceerde Pentax de *ist DS, een dSLR die een stuk minder kost dan de *ist D en ook weer kleiner en lichter werd. De camera is ook sneller in het gebruik als de oude *ist D, dan wordt vooral het opstarten en het wegschrijven van foto's bedoeld. Het AutoFocus systeem van *ist D is wel sneller als die van *ist DS.
De prijs van de body is op het moment van schrijven 871 euro, met de 18-55 kitlens is de prijs 930 euro.
Pricewatch linkjes:
Body los
Body plus kitlens
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ils/6/Pentax--ist-DS.html

De Pentax *ist DL


In Juni 2005 werd er door Pentax weer een nieuwe dSLR geïntroduceerd de *ist DL een camera die nog goedkoper was als de *ist DS. De camera kan voor minder worden verkocht doordat het pentaprisma werd vervangen door een pentamirror(is lichter en goedkoper en minder lichtsterk, alle andere budget dSLR's maken ook gebruik van een pentamirror), en het AutoFocus systeem werd simpeler gemaakt. Van 11 focus punten werden de focuspunten naar 3 teruggebracht, er werd auto ISO en een grotere LCD monitor geïntroduceerd
De prijs van de body alleen is op het moment van schrijven 475 euro, met de 18-55 kitlens is de prijs 499 euro.
Pricewatch linkjes:
Body los
Body plus kitlens
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ils/7/Pentax--ist-DL.html


De Pentax *ist DS2

Augustus 2005 werd door Pentax de *ist DS2 geïntroduceerd een camera die gelijk is aan de *ist DS maar dan met een grotere LCD monitor. Deze camera is niet in Europa beschikbaar.
Deze camera staat uiteraard niet in de pricewatch.
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ls/5/Pentax--ist-DS2.html

De Pentax *ist DL2

Januari 2006 introduceerde Pentax de *ist DL2, een camera welke een kleine verbetering is ten opzichte van de *ist DL. De *ist DL2 beschikt over 5 focus punten voor het AutoFocus systeem in tegenstelling tot de 3 focus punten van de *ist DL. En er zijn een hoop extra Picture Modes, een extra witbalans preset en er is meer info in de zoeker te vinden. Ook geeft de zoeker nu meer beeld ten opzichte van de *ist DL, nu 96% en bij de *ist DL 95% van het volledige beeld. Voor de rest is de camera identiek.
De *ist DL2 is niet leverbaar in Europa en Amerika, alleen in Canada en in Azië is de camera leverbaar. In Europa is de zelfde camera leverbaar onder de naam Samsung als type GX-1L.
Deze camera staat uiteraard niet in de pricewatch.
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ls/4/Pentax--ist-DL2.html

De Pentax K100D/K110D

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/K100D_angle-small.jpg http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/K110D_front-small.jpg

In Februari tijdens de PMA van 2006 stelde Pentax twee nieuwe dSLR's voor aan het grote publiek. De naam *ist is overboord gegooid en de camera's hebben nu alleen twee letters en drie cijfers als type aanduiding.
Pentax introduceerde tijdens de PMA de K100D, een dSLR waar Shake Reduction in de camera is ingebouwd. De K110D is een camera die als opvolger van de *ist DL/*st DL2 kan worden gezien, deze camera beschikt niet over het Shake Reduction systeem. Beide camera's beschikken over de zelfde 6 MegaPixel sensor als in de *ist camera's werd gebruikt. De kwaliteit van de foto's zou wel beter moeten zijn door betere firmware en betere ruis beheersing.
De K100D staat al in de pricewatch, de prijs van de K100D body op het moment van schrijven is 609 euro, met kitlens staat hij nog niet in de pricewatch.
K100D body
Alle specificaties van deze camera's zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...tails/8/Pentax-K100D.html
http://www.yourlensreview...tails/9/Pentax-K110D.html

Pentax haar Shake Reduction systeem

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/shake-reduction1-small.pnghttp://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/shake-reduction2-small.png

Shake Reduction is een systeem om bewegingsonscherpte tegen te gaan die door de fotograaf zelf wordt veroorzaakt door trillende handen bijvoorbeeld. Een vergelijkbaar systeem wordt al langer door Konica Minolta(nu Sony) gebruikt in haar dSLR's. Maar het Pentax systeem is zeker niet gelijk aan het KM/Sony systeem. Pentax heeft dan ook meer dan 30 patenten die ook maar iets met Shake Reduction te maken heeft.
Het systeem kost geen extra power, dus het stroomverbruik is niet hoger als het Shake Reduction aan staat of uit staat. Shake Reduction zorgt er voor dat je tussen de 2 tot 3.5 stops winst hebt !

Het verhaal hierboven gaat vooral over de K100D, het nieuwere systeem in de K10D is nog beter !
Pentax belooft nu 2.5 tot 4 stops winst !
Het systeem is versterkt en de algoritmes zijn veranderd.
Hieronder een plaatje van het nieuwe systeem.
http://www.priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/K10D_shake.png

De Pentax K10D

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_large.jpg http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_front.jpg


Op 12 September 2006 kwamen de eerste 'officiële' berichten over de K10D naar buiten, Steve Camera's had die dag het persbericht, waar op dat moment nog een embargo op ruste, naar buiten gebracht. Het persbericht was heel gauw van de website gehaald, maar niet gauw genoeg voor een aantal vlugge mensen die het hadden opgeslagen.
De volgende dag(13 September) kwamen er officiële berichten, op de website van Pentax Canada kwamen als eerste specificaties en foto's te voorschijn, Pentax Frankrijk was een hele goede tweede.
Een korte tijd daarna barstte de bom helemaal en iedereen was in rep en roer.
Het Pentax forum op dpreview werd gigantisch druk en overladen met heftige discussies.
De Pentax K10D was officieel aangekondigd, en iedereen wilde er het fijne van weten.

Nu dat allemaal achter de rug is, is de camera ondertussen redelijk leverbaar in de Nederlandse en Belgische(ik vergeet jullie niet ;)) winkels.
Ik zelf heb de camera direct op 13 September al besteld bij mijn fotowinkel trouwens ;)

Maar wat is er dan zo bijzonder aan de nieuwste Pentax telg ?
Nou de camera is de eerste Pentax sinds de Pentax LX welke beschikt over Weather Sealing, ook beschikt de camera over een vernieuwde uitvoering van het Shake Reduction systeem welke ook in de K100D te vinden is. En een ander belangrijk nieuwtje is dat de K10D de eerste Pentax camera is met ondersteuning voor objectieven met een eigen focusmotor, dit maakt de weg vrij voor zogenaamde SSM/USM/HSM/AF-S objectieven voor snellere en stillere AutoFocus.

Wat belangrijke eigenschappen van de K10D.

1.Weather Sealed
2.Shake Reduction versie 2
3.Geëvolueerde mount met ondersteuning voor SSM objectieven.
4.Gebouwd op een metaal chassis met een zeer robuuste plastic behuizing
5.Grootste en helderste zoeker in haar klasse
6.22 bit Analoog naar Digitaal Converter in combinatie met de 'PRIME' Image Processor
7.Anti stof systeem
8.AutoFocus systeem met 11 punten waarvan 9 cross sensitive
9.Unieke belichting instellingen
10.10.75 Megapixels sensor

Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...etails/34/Pentax-K10D.htm

Termen


In het topic wordt regelmatig gevraagd wat nou de betekenis is van al die verschillende soorten objectieven.
Hieronder een opsomming :)
 • SMC-M = Manueel, op dSLR's lichtmeting met de groene knop alleen in M mode.
 • SMC-A = Manueel, op dSLR's lichtmeting in iedere stand.
 • SMC-AF = AutoFocus eerste generatie werkt alleen op de ME-F, op dSLR ManualFocus lichtmeting in iedere stand.
 • SMC-F = AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken
 • SMC-FAJ = AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, geen diafragma ring !
 • SMC-FA = AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, wel een diafragma ring.
 • SMC-DA= AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, kleinere beeldcirckel geen diafragma ring en werkt alleen volledig op dSLR's of op Analoge camera's maar dan met vignetering op bepaalde lengte's/diaframa's.
Bronnen
Tips

Bojidar Dimitrov's Pentax K-Mount Page
Deze site heeft (vrijwel) alle objectieven en body's door Pentax gemaakt op de site staan met informatie er over.

Kijk ook eens rond op de forums van dpreview en Steves-Digicams.
Deze forums zijn hier te vinden:
Pentax dSLR forum van Steve-Digicams
Pentax (d)SLR forum van dpreview

[Voor 144% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 26-12-2006 12:54. Reden: Grote update ! K10D informatie toegevoegd, wat over het nieuwe Shake Reduction in de K10D toegevoegd. Spelfouten eruit gefiltert, termen toegevoegd.]


 • Sick Nick
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 13:01

Sick Nick

Drop the top!

Hier overigens ook, IE6 met Maxthon shell, full screen 1280*1024 onder XP SP2

Screenshot:
http://img375.imageshack.us/img375/448/ts5ir.th.jpg

(geen pentax user, maar was gewoon aan het lezen :p )

Anoniem: 14829

Je bent niet bang voor MF-lenzen, dus misschien is dit een optie? K 85/1.8
http://kmp.bdimitrov.de/lenses/primes/short-tele/K85f1.8.jpg
Fantastisch lensje, al is 'ie wel 30 jaar oud. Maar waarschijnlijk wel moeilijk aan te komen, en toen ik 'm 2e-hands kocht (dik 20 jaar terug) was 'ie nog 800 gulden...

Wel ietsje minder lichtsterk, maar gelukkig hebben de Pentaxen een lichtsterke zoeker (op de pentamirror versies na, daar is 't ietsje minder), en is er een matglas-alternatief van Katz Eye Optics die MF makkelijker moeten maken en met 'OptiBrite' zou de boel nog weer wat helderder worden.
Geen idee of 't klopt, want ik heb dat matglas net besteld, en de levertijd is 4 - 6 weken, maar alleen dat deelbeeld- + microprisma is me de prijs al waard. :)

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 14829 op 15-07-2006 14:19]


 • -Emiel-
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 27-12-2019
Vandaag *ist DL vast gehad in een fotoshop, waar ik 'toevallig' langs liep. Ik zag em in de etalage liggen en ben dus maar naar binnen gegaan. Best fijn ding!

Druk gemailed met diverse shops en een distributiecentrum.
Wanneer wordt de body is leverbaar, is m'n vraag aan hun..

Zou deze grip (van de *ist DL) ook op de K100D gaan passen?
Ben benieuwd..of misschien dat er vanzelf wel een iets aangepaste grip voor de K100D komt.
http://www.pentaximaging.com/files/product/39556_BatteryGrip_D-BG1.lg.jpg


Iemand een prijsvergelijksite voor Duitsland (soort pricewatch van hier voor shops daar), of mag dat hiet niet gepost worden?

Pentax K3-II | Glasbak: DA*60-250 F4, DA 12-24F4, Sig10-20, Sig17-70, Tamron17-50&28-75, Sig 70-300 [TE KOOP] | 6 MF-primes | Pentax AF FG360Z | stapel filters


Anoniem: 14829

= Standaard Metz voetje (SCA 301), krijg je erbij als je een Metz flitser koopt... (Los kosten ze +/- EUR 13 (prijs Konijenberg))
Ehmmm... De Metz 45 CT-1 deed nog niet aan SCA, of aan voetjes. Alleen aan een kabeltje dat je aan de ene kant in de flitser steekt, en aan de andere kant in de X-connector van je camera.
Voorbeeldje (beroerde foto van een MX, maar leek me wel toepasselijk :)):
http://members.shaw.ca/advidea/MX.jpg
De Metz sluit je aan op de onderste connector rechts naast de lensvatting (niet in de bovenste, die is voor FP flitsers, vooral flitsers waar je eenmalige flitslampjes in moet zetten).

offtopic:
Net een slecht ingescande Pentax MX manual gevonden. Ik ben die manual al dik 20 jaar kwijt... :)

[Voor 9% gewijzigd door Anoniem: 14829 op 30-08-2006 22:57]


Anoniem: 14829

OK, I stand corrected. Bij mij zit dat hulplicht niet in het 3702M voetje, maar in de 3045 "verbindingskabel". http://www.metz.de/images/produkte/klein/2217.jpg
Overigens zie ik met de beste wil van de wereld geen rood streepjespatroon, en er is niks mis met m'n ogen. Of met dat hulplicht... ;)

 • Sibren
 • Registratie: februari 2005
 • Laatst online: 11-06-2021
Ja zijn beide sigma's, en zie net ook dat op de oude pentax ook nog een sigma lens zit.

Onze oude cam is trouwens de Pentax ME
http://www.photoethnography.com/ClassicCameras/images/AsahiPentax/PentaxMEb-fr.jpg

Wat info voor degene die dat graag willen, is al best een klassieker onder tussen. (Bijna 30 jaar geleden dat ze die dingen maakte :))
http://www.photoethnograp...hiPentaxME.html~mainFrame

[Voor 68% gewijzigd door Sibren op 06-09-2006 20:59]


Anoniem: 480

Zoiets, maar dan met K-bajonet heb ik nog liggen, dus ik kan me straks weer fiks uitleven :D

http://www.fotobeurs.com/cursus/img/macro_balg.jpg

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 10:48

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Gheghe ;)
Pentax gaat de foto wereld weer overnemen net zoals het vroeger ook al in handen had http://www.priyantha.nl/tweakers/static.gif toen Canon nog maar klein en niettig was, en dat je nog nooit van Sony had gehoord :+

[Voor 5% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 13-09-2006 21:06]


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 10:48

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_back.jpg
http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_front.jpg
http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_large.jpg
http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_side.jpg
http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_top.jpg


http://www.priyantha.nl/tweakers/index.php?dir=pentax/K10D/&file=K10D_avec_optique_small.jpg

http://www.priyantha.nl/tweakers/index.php?dir=pentax/K10D/&file=K10D_dans_mains_avec_poignee_small.jpg

http://www.priyantha.nl/tweakers/index.php?dir=pentax/K10D/&file=K10D_dessus_small.jpg

http://www.priyantha.nl/tweakers/index.php?dir=pentax/K10D/&file=K10D_dos_avec_photo_small.jpg

[Voor 57% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 13-09-2006 22:05]


 • MacroTough
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
Ik vraag me af hoe lang ik me nog in kan houden ;).

http://www.everybodylovesden.net/images/20060913/20060913imgp4730-600.jpg

En ze passen allemaal!! *O*

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 10:48

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Zo ik heb de K10D bestelt :)
Ik ben vandaag vlak na dat ik naar mijn nieuwe werk ben gereden, waar ik pas morgen had moeten zijn(vergist in de dag :P), reed ik langs de fotoboer bij mij om de hoek.
Ik ben toen omgekeerd en de auto aan de overkant neergezet.
De winkelier gevraagd of ze ook Pentax spul verkochte, en dat deden ze gelukkig.
Toen gevraagd of ze de K10D al konden bestellen.
Hij belde meteen de importeur, en de importeur vertelde hem dat er waarschijnlijk in Oktober al een eerste levering is. Mijn camera zit bij de eerste levering, want de camera is bestelt.
Ik heb ook meteen gevraagd om de grip, de verwachting is ook dat Pentax weer tele objectieven gaat maken, en dat ze weathersealed objectieven gaan maken.

Wat heb ik besteld ?
Ik heb de Pentax K10D besteld inclusief 18-55 kitlens, de grip ook als hij er al is dan.
De winkelier hoefde geen voorschot(ik had al 200 euro bij me express om een voorschot te betalen), hij heeft mijn telefoonnummer genoteerd :)

Zo dus ik zal hoogstwaarschijnlijk 1 van de allereerste Pentax K10D bezitters van Nederland worden http://www.priyantha.nl/tweakers/static.gif

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 10:48

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Jahoor.
De prijs staat nog niet helemaal vast.
Maar het zal in ieder geval minder zijn dan 1099 euro(adviesprijs) de winkelier kon nog niet precies zeggen wat zijn prijs zal zijn, maar het zou iig lager zijn.

Nog extra foto's http://www.priyantha.nl/tweakers/static.gif :

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/K10D_3-4_front_view%2BAF_540_FGZ%281%29.jpg
De Pentax K10D met de AF 540 FGZ.

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/K10D_3-4_front_view%2BAF_540_FGZ%282%29.jpg
De Pentax K10D met de AF 540 FGZ.

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/K10D_CCD.jpg
De CCD welke gebruikt wordt in de Pentax K10D.

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/K10D_chassis.jpg
Het chassis van de Pentax K10D.

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/K10D_Waterfall.jpg
De Pentax K10D met grip bij een waterval.

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/K10D_wet_stone.jpg
Een natte Pentax K10D op een steen.

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_wet_camera.jpg
De Pentax K10D vol met druppels.

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/Official_D-BG2.jpg
De D-BG2 grip voor de Pentax K10D.

[Voor 80% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 14-09-2006 19:12]


 • Sirius
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
En Pentax heeft 3 nieuwe DA* lenzen (incl. Supersonic motor, waarschijnlijk ook weathersealed) aangekondigd _/-\o_

http://img129.imageshack.us/img129/7455/dakleinju4.jpg

Van links naar rechts de:

DA* 16-50 mm F2.8 ED AL [IF]
DA* 50-135 mm F2.8 ED [IF]
DA* 60-250 mm F4 ED [IF]

Verkrijgbaar in maart 2007.

Lensmap voor 2007:

DA35mm
DA55mm
DA17-70mm
DA70-300mm

DFA55mm
DFA200mm
DFA300mm

Kortom, Pentax is eindelijk eens goed bezig dus nog maar een _/-\o_

[Voor 22% gewijzigd door Sirius op 21-09-2006 17:55]

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


Anoniem: 166444

Hey,
Ik wil graag binnenkort een dslr kopen omdat ik wat met fotografie wil starten.
Mijn budget is niet zeer groot dus viel ik op de Pentax Ist DL of de Nikon D50.

Ik heb gelezen dat de Pentax met oude lenzen kan werken en mijn vader heeft een oude slr die hij niet meer gebruikt inclusief een aantal lenzen.
Ik vroeg me dus af of deze lenzen op een nieuwe Ist DL (of misschien k100d) passen.

Daarom eventjes wat foto's:
http://img141.imageshack.us/img141/2837/dsc00633ss0.jpg
Dit is dus de camera inclusief een lens, is deze lens beter als de kitlens die ik bij de Ist DL krijg?
En is het dus misschien verstandiger alleen voor een body te gaan?

Nog wat lenzen:
http://img146.imageshack.us/img146/4748/dsc00634iv6.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/4297/dsc00635xl8.jpg

Passen deze lenzen en zijn ze een beetje goed?
En kan ik ook deze filters gebruiken....

http://img132.imageshack.us/img132/589/dsc00637fv9.jpg

Als ik al dit zou kunnen gebruiken dan is voor mij de keus pentax <-> nikon snel gemaakt.
Verwachten jkullie trouwens dat met de k100d binnenkort in prijs zal zakken? met binnenkort bedoel ik in ieder geval voor december.

Sorry voor de grote vragen maar ik dacht dat ik het maar beter in 1 post kon doen :)

Anoniem: 480

Wat ik mij nog even afvraag, is er bij digitaal niet een grotere beperking aan fish-eye lenzen dan bij analoog?
Destijds toen ik op een sterrenkunde reis naar Rusland was, zat ik in de groep van Chriet Titulaar, die fotografeerde toen ook met een MX.
Ik heb daar zijn 11 mm (meen ik) lens even mogen lenen, maar daar moest ik dus wel mijn spiegel voor opklappen, die lens kwam dus gewoon een flink stuk je camera in.

Maar gezien de 1,5x waarde van digitaal, zou je een vergelijkbare lens dus nog dieper je camera in moeten laten gaan. Of hebben ze daar weer een andere oplossing voor gevonden?

Overigens ziet dit er wel weer heel erg lekker uit, maar wel weer € 539.- Weer genoeg om voor te sparen dus :)

http://www.cameraland.nl/images/products/400px/ta0018.jpg

[Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 480 op 26-09-2006 20:24]


Anoniem: 480

Sirius schreef op zondag 01 oktober 2006 @ 22:00:
[...]


Zeg, had je niet beter m'n 500FTZ kunnen kopen? :+
Vind een flitser op beugel naast je camera toch makkelijker/fijner werken dan op je camera.
En vooral de losse accupacks zijn een uitvinding.

http://www.digitalfotonetz.de/images/istD_Blitz_AF-500FTZ.jpg

http://www.meinephotosammlung.de/equipment/metz_45ct5.jpg

Vooral de achterkant van de CT-5 is wel heel erg wreed

http://img51.imageshack.us/img51/9315/metz45ct51522nu.jpg

Anoniem: 14829

sp00f schreef op woensdag 18 oktober 2006 @ 10:13:
Ja toen weer wel, dit was nadat die mij bestormd had. Ik moest en zou gewoon nog een foto van hem hebben. Echter ben ik dit maal niet zo heel dichtbij geslopen. :)
Ah, dat was z'n "wie maakt me wat" pose. :)
Thanks voor het advies. Ik ben nog niet helemaal into het nabewerken enzo. Moet ik nog veel mee spelen om dat een beetje lekker onder de knie te krijgen.
Ik zie dat je PhotoShop CS2 gebruikt? Die kan ongeveer alles wat je wil, maar is vaak overkill en heeft best wel een stijle leercurve. Voor simpele aanpassingen als een uitsnede of het aanpassen van de kleurtemperatuur zijn er een flink aantal simpelere alternatieven. Ik gebruik dan vaak IrfanView. Gratis, gemakkelijk te bedienen en 't kan best wel veel.

Snel voorbeeldje:
http://www.xs4all.nl/~erikw/img/koebeest.jpg
De stappen die hiervoor nodig waren:
 • Uitsnede maken
 • Edit -> Crop selection
 • Image -> Enhance colors: Blauw op -20 zetten
 • 1x Sharpen (shift-S) (meestal wel nodig wanneer je gaat verkleinen)
 • Image -> Resize/Resample: plaatje van 1237 naar 600px horizontaal resamplen
Met PS kun je er natuurlijk veel meer uithalen, maar met simpele tools kun je ook al leuke resultaten behalen. :)

 • Sibren
 • Registratie: februari 2005
 • Laatst online: 11-06-2021
okey heb na het advies van afterlife nog twee foto's bewerkt. Ik weet overigens niet of dit wel legaal is om foto's te posten in een ongeveer technisch topic. Maar nu kunnen jullie zien wat er mogelijk is met de K100D dus wat dat betreft zit het wel goed dunkt mij :+

Een paar geitjes (of wat het ook mag zijn :P) aan het begin van de wandeling. Focus ligt op het mannetje (toch?) aan de linker kant, hij staat zo mooi te waken over de rest daarachter :) (jammer van de gebouwen achter de beesten, dat is Snowworld voor degene die bekend zijn in Zoetermeer)


En een voorwerp in de grond, close upje. Zal wel iets van een afvoer geweest zijn ofzo!Ik ben trouwens wel van plan om te gaan sparen voor een nieuwe lens. Het liefst een iets van een 70-300 ofzo. De 75-250 Manual die ik heb is wel leuk maar met de losse hand schieten is echt not done. Op statief werkt het wel lekker en is het best leuk om er mee te fotograferen. Echter tijdens zo'n middagje wandelen en foto's schieten gebruik ik toch liever de 18-55 DA. Werkt toch een stuk makkelijker met die autofocus en dergelijke.

Het enige wat ik mij afvraag is het volgende, ik ben van plan om over een jaar voor mijzelf een dSLR te kopen. (waarschijnlijk de K10D) Echter als ik nu een lens koop voor de K100D past die dan ook op de K10D, zijn de lens fittingen voor beide cam's gelijk? want het zou jammer zijn als ik de nieuwe lens dan niet op mijn eigen cam kan gebruiken.

 • Sirius
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 21-07-2019
sp00f schreef op donderdag 19 oktober 2006 @ 23:13:

Beide bedankt voor de info over de mount en lenzen. Ik denk inderdaad dat ik voor die Pentax DA 1:4-5.6 50-200mm ga sparen, had al een beetje gespiekt naar wat mogelijkheden. Een paar pagina's terug melde Sirius dat Pentax volgend jaar een aantal nieuwe lenzen introduceerd. Dus misschien wacht ik daarop. Maar aan de andere kant ben ik nog wel eens ongeduldig dus misschien wacht ik daar wel niet op :P
Als ik jou dan een goedkopere tip mag geven (waar volgens mij niemand meer aan denkt!!)

Samsung variant!!

http://www.nl.bol.com/intershoproot/large/SCECOVER/FC/1/8/6/0/3/1860325.gif

Voor zover ik weet exact hetzelfde, alleen met een andere naamstelling, ander uiterlijk én € 60,- goedkoper dan de Pentax >:)

Succes ;)

Hmm het begint steeds meer te kriebelen met de Sigma 70-200/2.8 EX DG, jammer dat deze (voor zover ik weet) niet in Nederland voor de Pentax vatting te verkrijgen is. In Duitsland is het ook niet al te best gesteld met de voorraden.

[Voor 10% gewijzigd door Sirius op 20-10-2006 11:01]

Prepare to worship again: http://luzifer.bandcamp.com/releases


Anoniem: 480

Gister eindelijk na een week wachten mijn op Ebay gekochte 600mm F8.0 (oud glas) spiegel lens ontvangen.
Uiteraard gelijk even op mijn MX body geklikt om er doorheen te kijken. En ja, 600mm is echt heel erg veel >:)

http://i19.ebayimg.com/04/i/08/8c/14/ee_1.JPG

En vanmiddag dus telefoontje dat mijn K100D binnen was, eindelijk _/-\o_

Ligt echt mega lekker in de hand, zoals uiteraard gewend van Pentax.
Nog niet echt veel mee zitten spelen qua foto's maken, meer uitzoeken wat de mogelijkheden zijn en hoe die te benaderen. Wel viel me nu al de goede licht sterkte op.

Nu nog hopen op een beetje mooi weer morgen zodat ik wat foto's kan gaan maken. Vooral benieuwd wat die 600mm (nu dus 900mm :*) ) doet op de K100D.

Moest tot mijn verbazing overigens wel de vatting van die lens modificeren, omdat er een vaste nok zat op de plek van de diafragma aansturing, (spiegel lens heeft immers geen diafragma) en hij hierdoor niet op de camera paste. Maar die ring kon ik dus eenvoudig losschroeven en die nok er af zagen.

Ook gelijk dus uitgevonden dat ik nu een Vivitar fish eye lens te koop heb, die oud glas lens geeft nog minder groothoek beeld dan de kit lens :'(

[Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 480 op 20-10-2006 23:18]


 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 10:48

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Ik heb mijn MX binnen trouwens ;)
Afgelopen Zondag opgehaald ergens in de provincie Breda(of heet dat Den Bosch?).

Foto's :+
 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: mei 2000
 • Laatst online: 10:48

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Zo ik heb vanavond mijn oude simpele flitsertje gevonden ;)
Ik heb er meteen batterijen in gestopt en jahoor hij deed het meteen :+
Dus heb hem op me MX geschroeft en hem even getest werkte ook zonder probs.

Fototje ervan :)Ik heb de nekstrap er ook meteen om gedaan.


Zoals je kan zien heb ik een stukje leer tussen het staal van de camera en het ringetje wat om de camera en de nekstrap zit gedaan. Dit om de camera niet te beschadigen ;)


Overzichtsfototjes ;)


En zo zit het in me koffertje :) Dit gaat in ieder geval morgen mee :+

Nog een paar foto's zijn te vinden op:
http://www.priyantha.nl/f.../thumbnails.php?album=106

[Voor 15% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 21-10-2006 23:01]


Anoniem: 480

De kit lens is al vanaf 18mm, dus een 15 of 16 is niet zo'n erg groot verschil. Zal dus toch die Pentax 10-17 worden, maar die vind ik best wel fiks aan de prijs. Overigens is zoomlens voor mij geen vereiste, maar veel keus is er in fisheye niet.

Ook wel leuk lensje, maar toch ietwat overdone 8)

http://images.kieskeurig.nl/images/product_big/41194FB8DD848329C12571FF00340DBD_big.jpg

Bestaat er trouwens een echte makro lens, of is het allemaal combinatie (iig wat ik met google tegenkom dus)
Ik heb iig nog wel een set tussen ringen, en makro balg, dus dat blijft zowiezo een goede en beproefde methode voor makro foto's


Wat mij trouwens ook opvalt, het verschrikkelijke kleine gewicht van die (toch best wel grote) kit lens. Hij weegt net aan 230 gram, terwijl mijn oud glas 50mm 1.7 lens 215 gram weegt.
Zit er dan echt zo'n ontzettend verschil in de hoeveelheid glas, of is in de kit lens tov die oud glas lens gewoon veel meer plastic gebruikt?

[Voor 20% gewijzigd door Anoniem: 480 op 23-10-2006 22:50]


Anoniem: 480

Nieuwe dag, nieuwe poging, nieuwe kansen :)

Makro foto's gemaakt met oudglas 50mm 1.7 en Pentax makro balg.
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/IMGP0263_resize.jpg

http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/IMGP0267_resize.jpg

http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/IMGP0270_resize.jpg

http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/IMGP0274_resize.jpg

http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/IMGP0280_resize.jpg

http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/IMGP0284_resize.jpg


En wat foto's van hetzelfde onderwerp maar met verschillende brandpunten.

Kitlens 18mm
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/1_18mm_resize.jpg

Kitlens 55mm
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/2_55mm_resize.jpg

Pentax oudglas 100mm
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/4_100_resize.jpg

Vivitar oudglas zoomlens 80-200mm op 200mm stand
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/5_200_resize.jpg

oudglas spiegel lens 600mm
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/6_600_resize.jpg

oudglas spiegel lens 600mm + 2x teleconverter
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/7_1200_resize.jpg

Anoniem: 480

sp00f schreef op dinsdag 31 oktober 2006 @ 22:23:
Helaas krijg ik ook geen foto's te zien. Ben wel benieuwd wat zo'n stadsgenoot kan fabriceren :P :)
Veel stelt het nog niet voor, zit meer in het stadium van experimenteren :)


Hier nog wat experimenten, afgelopen week in de mist gefotografeerd.

Kit lens op autofocus. Je ziet onmiddelijk het probleem naar voren komen, geen van alle zijn ze echt scherp. AF krijgt het niet goed voor elkaar in de mist. Maar dat was dus hetgeen ik wou testen.
Bij mist altijd handmatig scherp stellen dus.
(die vlek in beeld was dus dat stofje op mijn CCD waar ik het eerder in dit topic over had)

http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/IMGP0159.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/IMGP0157.jpg

[Voor 50% gewijzigd door Anoniem: 480 op 01-11-2006 09:27]


Anoniem: 480

sp00f schreef op zaterdag 04 november 2006 @ 11:45:
[...]


offtopic:
Waar in Zoetermeer woon jij? kan het uit de foto's niet goed opmaken, althans ik ga ervan uit dat de foto's in zoetermeer zijn genomen :)
Foto's van die verschillende lenzen zijn van het zegwaart park, vanaf mijn balkon (de rest mag je zelf uitzoeken :D )

Overige foto's zijn vanuit heel nederland (zit elke dag bijna de hele dag in de auto door heel nederland heen) behalve onderstaande die is van achter de dorpstraat, bruggetje over het water naar de graanschuur.


http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0322.jpg

[Voor 114% gewijzigd door Anoniem: 480 op 05-11-2006 16:44]


 • Morgion
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 13:25
Zijn er ergens op internet fatsoenlijke reviews te vinden van de Pentax DA lenzen? Vergelijkingen met andere merken zou helemaal top zijn.

Ik begrijp uit alle info dat Pentax nog geen 'snellere focusmotor' a la USM heeft.
Betekent dit een groot verschil in focussnelheid of hebben we het hier over 0,1 of 0,2 seconden verschil?

Nog een vraag over de 50 F/1.4

Dat onderste smalle stuk is toch zeker de afdekking van de mount he?
Lijkt me iig stug dat die lens daar smaller wordt...

[Voor 25% gewijzigd door Morgion op 10-11-2006 19:12]

DJI Mini 2


Anoniem: 14829

neographikal schreef op vrijdag 10 november 2006 @ 20:51:
Ik zie daar niet staan dat het gratis is Afterlife, of lees ik er strak overheen?
RedXraD heeft je al verder geholpen, maar hoe kun je strak over http://www.pixmantec.com/img/teaser_star_free.jpg heen lezen? :?

Anoniem: 480

Anoniem: 128699 schreef op zondag 19 november 2006 @ 20:38:
zou iemand zo vriendelijk willen zijn een paar foto's teposten die gemaakt zijn met het toestel Pentax K110D? aub ook welke lens je gebruikt heb maar voornamelijk foto's gemaakt met de kitlens

en aub ook instellingen erbij exif
Als je blieft :-)

Ik heb ze geresized naar 1024, omdat ze anders te groot zijn om ergens gratis te parkeren (alle foto's zijn origineel tussen de 1,5 en 2,5 MB)

http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0664_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0648_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0641_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0630_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0616_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0573_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0563_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0552_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0543_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0539_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0505_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0456_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0436_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0392_resize.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q66/Sakura_nl/th_IMGP0384_resize.jpg

Anoniem: 14829

Morgion heeft idd een goed punt.
Pentax heeft een flink aantal jaren geleden besloten zich voor kleinbeeld en (later) APS-C te richten op de gewone consumenten, en de profs minimaal te voorzien van leuke apparatuur ("pappen en nathouden", zoals die Limited lenzen die Pryantha noemde).
Ze waren te laat met een goede mainstream DSLR (Canon en Nikon hadden toen de markt al verdeeld), en een DSLR die geschikt is voor de pro-markt is er nooit geweest. Nu met de K10D komen ze er echt dicht bij (als je een D200 ook als pro-geschikt ziet), maar dat is alweer redelijk laat.

Maar voordat m'n *ist DS me verdrietig aan begint te kijken: op het moment dat de K10D goed verkrijgbaar is en de nieuwe DA* lenzen uit zijn (16-50mm F2.8 ED AL [IF], 50-135mm F2.8 ED [IF], 60-250mm F4 ED [IF]) denk ik dat Pentax weer als serieuze speler zal worden gezien.

Tot die tijd moet Pentax 't vooral van de amateur hebben (zeg maar de 350D/D70 gebruikers), en van de Pentax adepten die terug kunnen grijpen op een gigantisch palet van Pentax lenzen uit het verleden die nu nog steeds perfect te gebruiken zijn.

http://www.bdimitrov.de/kmp/lenses/lenses.jpg

 • MacroTough
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
Priyantha Bleeker schreef op vrijdag 01 december 2006 @ 07:25:
Mwa das natuurlijk onzin he MacroTough ;)
Als de winkel die ene camera aan jou heeft beloofd dan zullen ze hem toch niet aan een ander verkopen.
Ik ga vanmiddag even mijn winkel bellen, want nu de eerste levering in Nederland
Okay okay, ik zal wel zeggen waar ik 'm in bestelling had: Cameraland.nl.

Maar het maakt niet zo heel veel uit hoor, want.....


http://www.everybodylovesden.net/images/20061201/20061201imgp0941-550.jpg
...ik heb 'm vanmiddag al opgehaald.

Ik heb er eigenlijk nog niets mee kunnen schieten, want voordat ik thuis kwam was het al donker. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zit te wachten op wat testshots van m'n huiskamer ;).

Maar goed, ik kan alleen maar herhalen wat anderen al voor me gezegd hebben:

- Steekt kwalitatief supergoed inelkaar(zoals verwacht).
- De viewfinder is net zo goed als die van m'n DS, maar nog helderder.
- De camera focust sneller dan m'n K100D met lithium batterijen.
- Ergonomie is ook prima geregeld, supergrip en alle knoppen onder handbereik.
- Reviewen gaat supersnel.

Ik heb alleen de grip en het LL80 focusglas(rule of thirds) nog niet binnen. Ik kan wel bevestigen dat de NP400 accu's van Konica-Minolta werkelijk precies hetzelfde zijn als de Pentax accu. Ik heb er twee cheapo's bijgekocht en die werken prima en passen ook gewoon in de Pentax lader.

Ik hoop dat het morgenochtend nog een beetje knap weer is, dan ga ik er nog even op uit :*).
Hmm, hier past eigenlijk maar één HK-reactie bij:

http://images.google.nl/images?q=tbn:Z6Ah0ADZCbVMHM:http://www.pcmtl.com/public/misc/this_thread_is_useless_without_pics.gif

Feli met de aankoop! :)

Op zoek naar een fotograaf?


 • MacroTough
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
Zoals beloofd, hier een paar high-res foto's van afgelopen zaterdag. Niet zo bijster veel om naar te kijken, maar het is in ieder geval iets om te pixelpeepen ;).


http://www.everybodylovesden.net/images/20061202/20061202imgp0075-550.jpg


http://www.everybodylovesden.net/images/20061202/20061202imgp0072-550.jpg


http://www.everybodylovesden.net/images/20061202/20061202imgp0071-550.jpg

Klikbaar voor 100%(zolang m'n hosting provider het goed vindt ;-).

Alle foto's zijn geschoten met de FA35/2.0, de exif-data zit nog in de foto's.

 • jwpmzijl
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 15-01 15:20
Micheal Reichmann heeft zojuist een artikel over de K10D online gezet. Zéér lezenswaardig maar verwacht geen artikel à la Dpreview. De artikelen van Reichmann zijn namelijk beter, want het gaat over het gebruik van de camera in de praktijk.
 • [sup]
 • Ok dat is iets te simpel. Een review van Reichmann moet je lezen samen met het technische verslag van Phil Askey.
 • [/sup]
Zie hier voor het volledige artikel.


Foto ©Michael Reichmann 2006

Reichmann laat in dit artikel een overtuigend voorbeeld zien van het zg. banding probleem dat deze camera heeft. Hoewel het probleem dus duidelijk aanwezig is zal het voor mij geen dealbreaker zijn. Het gaat maar om een beperkt aantal situaties waarin dit probleem optreed.
Ik heb nog analoog geschoten en je kon in die tijd alleen maar dromen van het schieten van dergelijke foto's (ISO 1600 film had ik niet in mijn arsenaal).

Hans van Zijl


 • MacroTough
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 04-10-2021
Klik op de onderstaande foto voor een greep uit m'n Barcelona foto's.

http://www.everybodylovesden.net/barcelona/images/20061217imgp0438-540.jpg

Dit was de vuurdoop van m'n K10D, er zitten ook wat foto's tussen van m'n K100D.

 • MonkeySandwich
 • Registratie: april 2003
 • Laatst online: 15:44
Nou de eerste 162 foto's zijn gemaakt. Bijna alles kunnen weggooien :P In het begin uiteraard veel foto's gemaakt om met de instellingen te spelen. Zondag hadden we bij familie onze eerste kerst vreet partij alleen hebben ze daar nog al veel ramen in huis en ik was zonder flitser bezig. En dan kon mijn familie ook nog niet eens stil zitten. Bijna alle foto's waren bewogen (soms door mij, meestal het onderwerp).
1e kerstaf hadden we hier thuis familie over de vloer met kleine kids en heb ik deze dag maar met flitser gewerkt. Hier zaten wel een paar "goeie" foto's tussen. Ik vind ze alleen niet echt testcase waardig. Maar wederom wel weer lekker met de camera kunnen spelen. Er zit in ieder geval een stijgende lijn in de foto's.

De grootste toevalstreffer van de kerstdagen:
http://img185.imageshack.us/img185/7498/imgp0136600iu7.th.jpg
foto gemaakt terwijl ik naast haar stond zonder door de zoeker te kijken. Enige bewerking die ik aan deze foto heb gedaan zijn levels aanpassen en resizen naar 600 pixels.

[Voor 8% gewijzigd door MonkeySandwich op 27-12-2006 12:00]


 • Vulcan750
 • Registratie: februari 2001
 • Laatst online: 18:54
Voor de mensen die zich niet goed voor kunnen stellen hoe een slaveunit eruit ziet, heb ik even een fotootje gemaakt:
http://img101.imageshack.us/img101/1517/slave3df.jpg
Mijn slaveunit "plak" ik altijd met het zuignapje tegen de Metzflitser. De flitser zelf sluit je op het contactje op de slaveunit aan. Aan de voorkant (niet zichtbaar op de foto) zit de lichtgevoelige cel.
Nogmaals dit werkt heel prima! (en mijn flitser valt in de beruchte serienummers)
Enigszins offtopic: Zo'n ding is zo handig als je "in de diepte" moet fotograferen. Stel je een etentje voor in een restaurant met pakweg 20 personen. Wat gebeurt er als je 1 flitser hebt? Alleen de voorste 6 mensen zijn goed belicht, de achterste personen zie je nauwelijks. Werk je met een slave, dan zorg je ervoor dat de 2de (slave) flitser halverwege het gezelschap staat (uiteraard buiten beeld) --> het gezelschap wordt in z'n geheel goed uitgelicht...

LG W2242TE monitor, Antec NSK-3480, Gigabyte GA-MA69GM-S2H, AMD Phenom II x4 840, 8 Gb DDR2-800, Sapphire Radeon HD 6770 1 GB GDDR5 , LiteOn Dvd-rw LH-20A1S, Samsung Tab A6, Huawei P20pro, dSLR Pentax K3, Denon AVC-X6500H, LG 65E9 en LG 55E6


Anoniem: 14829

Vulcan750 schreef op maandag 29 januari 2007 @ 18:12:
Wat een vreemde redenatie! Omdat er in een TS voor een Nikoncamera niets staat over oude lenzen, dan mag/hoort dit ook niet in een Pentaxtopic!? |:(
Sorry, maar wat is het probleem? Toch een goede tip dat oude lenzen prima bruikbaar zijn!?
Prima tip, en geen enkel probleem als 't genoemd wordt. Maar dat kost 2 regels tekst, of iets meer wanneer je het groene knopje van de K10D erbij uitlegt of de 'AE-L button on M exposure' van de K100D, DS en DL. Nu nemen die drie 'ouwetjes' m.i. onevenredig veel ruimte in.

Ik zou eerder een "deze doen 't ook" overzichtsfoto als deze plaatsen (maar dan met K- en M-lenzen, kon zo gauw geen plaatje online vinden):
http://kmp.bdimitrov.de/lenses/lenses.jpg
Als jij graag een hoop geld wil uitgeven voor een nieuwe portretlens voor je *ist DS, terwijl je een supergoeie portretlens in je analoge collectie heb zitten, dat moet je natuurlijk zelf weten!
Ik houd 't voorlopig nog met veel plezier bij m'n 1.8 85mm M-lensje, als je 't niet erg vindt. ;)

Anoniem: 47164

Pentax Cleaning Kit

Het is zover, ik moet er ook aan geloven. Na een platen op dpreview maakte iemand mij erop attent dat ik ook spot had. Na wat gecontroleer met een blank wit vel zijn er zelfs 2 te zien, en één ervan is op fotos goed waarneembaar. Dus ik moet een kit hebben om schoon te maken.
Nu heeft Pentax hiervoor een kit, maar weet iemand waar die te koop is ?

http://farm1.static.flickr.com/126/381185917_4ea4501989.jpg


(per ongeluk al geplaatst in Fotografie algemeen)
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee