Toon posts:

Het grote Pentax dSLR topic OverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1
Acties:
 • 15.132 views sinds 30-01-2008

 • Priyantha Bleeker
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 21-03 20:13

Priyantha Bleeker

Out and proud \o/ :D \o/

Topicstarter
Pentax dSLR's

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/banner2.png

Inleiding

Nadat er een eigen topic is voor de nieuwe Sony Alpha en voor de mainstream Nikon body's. De Canon dSLR's en Minolta body's hebben ook al hun eigen topic.
Daarom nu ook een speciaal topic voor dSLR's van het merk Pentax.

Pentax Corporation is een bedrijf uit Japan dat niet alleen fototoestellen maakt maar ook verrekijkers en andere optische instrumenten zoals camera's die in de medische wereld gebruikt worden. Het bedrijf werd in 1919 opgericht als Asahi Optical Joint Stock Co. Sinds kort is Pentax een samenwerkingsverband aangegaan met electronicagigant Samsung, een grote concurrent van o.a Sony, waardoor het R&D budget nu een stuk hoger is als daarvoor.
Pentax is als camerafabrikant een van de oudere namen. Het zeer bekende P-draad(M42) is bijvoorbeeld een vinding van Pentax. En Pentax kwam in 1957 met het pentaprisma in de zoeker, die in vrijwel iedere moderne spiegelreflexcamera wordt gebruikt. Ook was Pentax de eerst met TTL(door-de-lens) lichtmeting met de spotmatic in 1964.
In de jaren '70 introduceerde Pentax de K-bajonetfitting, deze werd vrijgegeven om zonder licentie kosten gebruikt te worden door andere camerafabrikanten en lensfabrikanten. Pentax maakt op dit moment nog altijd gebruik van de zelfde K-bajonetfitting, wat betekend dat alle objectieven die ooit door Pentax zijn gemaakt met K-bajonetfitting werken(sommige objectieven met wat beperkingen) op de huidige Pentax (d)SLR's.
Ook was Pentax een van de eerste met AutoFocus, in 1981 kwam Pentax met een AutoFocus variant van de zeer bekende ME de ME-F.
Pentax maakt niet alleen kleinbeeld spiegelreflexcamera's maar ook voor andere filmformaten zoals 6x4,5, 6x7 en zelfs voor het 110 pocketcassetteformaat, van de 645 is zelfs een digitale body aangekondigd voor 2007.

De eerste dSLR van Pentax, is niet in productie gegaan

Laat ik de eerste Pentax digitale spiegelreflexcamera voorstellen.
De Pentax MZ-D werd aangekondigd tijdens de Photokina in September 2000 en werd gedemonstreerd tijdens de PMA in Januari 2001. In 2003 melde Pentax dat de camera niet in productie werd genomen, met als reden dat het product te duur zou zijn voor de markt die zij voor ogen hadden.
De MZ-D zou een fullframe(24x36mm) 6 megapixel(3072×2048) sensor gebruiken die door Philips werd geproduceerd, en werd gebruikt door Contax in haar N Digital. De Contax werd een grote flop door de slechte kwaliteit van de foto's. De geruchten gaan dan ook dat Pentax andere redenen had dan dat de kosten de pan uit rezen, maar eerder door kwaliteits problemen.
De MZ-D was gebaseerd op het topmodel van Pentax de MZ-S.

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/MZ-D-small.JPG

Maar goed deze camera is dus nooit geproduceerd.

De Pentax *ist D – Eerste dSLR van Pentax in productie


In Februari 2003 vlak voor de PMA kondigde Pentax aan dat ze zouden komen met een Digitale Spiegel Reflex gebaseerd op de net geïntroduceerde analoge *ist spiegelreflexcamera. Tijdens de introductie van de camera was het de kleinste en de lichtste dSLR op dat moment. De camera was uitgerust met een AutoFocus systeem met 11 punten.
De camera staat niet (meer) in de pricewatch. Kijk bij je lokale fotowinkel of ze er nog een op voorraad hebben als je interesse hebt.
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ails/3/Pentax--ist-D.html

De Pentax *ist DS


In September 2004 introduceerde Pentax de *ist DS, een dSLR die een stuk minder kost dan de *ist D en ook weer kleiner en lichter werd. De camera is ook sneller in het gebruik als de oude *ist D, dan wordt vooral het opstarten en het wegschrijven van foto's bedoeld. Het AutoFocus systeem van *ist D is wel sneller als die van *ist DS.
De prijs van de body is op het moment van schrijven 871 euro, met de 18-55 kitlens is de prijs 930 euro.
Pricewatch linkjes:
Body los
Body plus kitlens
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ils/6/Pentax--ist-DS.html

De Pentax *ist DL


In Juni 2005 werd er door Pentax weer een nieuwe dSLR geïntroduceerd de *ist DL een camera die nog goedkoper was als de *ist DS. De camera kan voor minder worden verkocht doordat het pentaprisma werd vervangen door een pentamirror(is lichter en goedkoper en minder lichtsterk, alle andere budget dSLR's maken ook gebruik van een pentamirror), en het AutoFocus systeem werd simpeler gemaakt. Van 11 focus punten werden de focuspunten naar 3 teruggebracht, er werd auto ISO en een grotere LCD monitor geïntroduceerd
De prijs van de body alleen is op het moment van schrijven 475 euro, met de 18-55 kitlens is de prijs 499 euro.
Pricewatch linkjes:
Body los
Body plus kitlens
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ils/7/Pentax--ist-DL.html


De Pentax *ist DS2

Augustus 2005 werd door Pentax de *ist DS2 geïntroduceerd een camera die gelijk is aan de *ist DS maar dan met een grotere LCD monitor. Deze camera is niet in Europa beschikbaar.
Deze camera staat uiteraard niet in de pricewatch.
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ls/5/Pentax--ist-DS2.html

De Pentax *ist DL2

Januari 2006 introduceerde Pentax de *ist DL2, een camera welke een kleine verbetering is ten opzichte van de *ist DL. De *ist DL2 beschikt over 5 focus punten voor het AutoFocus systeem in tegenstelling tot de 3 focus punten van de *ist DL. En er zijn een hoop extra Picture Modes, een extra witbalans preset en er is meer info in de zoeker te vinden. Ook geeft de zoeker nu meer beeld ten opzichte van de *ist DL, nu 96% en bij de *ist DL 95% van het volledige beeld. Voor de rest is de camera identiek.
De *ist DL2 is niet leverbaar in Europa en Amerika, alleen in Canada en in Azië is de camera leverbaar. In Europa is de zelfde camera leverbaar onder de naam Samsung als type GX-1L.
Deze camera staat uiteraard niet in de pricewatch.
Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...ls/4/Pentax--ist-DL2.html

De Pentax K100D/K110D

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/K100D_angle-small.jpg http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/K110D_front-small.jpg

In Februari tijdens de PMA van 2006 stelde Pentax twee nieuwe dSLR's voor aan het grote publiek. De naam *ist is overboord gegooid en de camera's hebben nu alleen twee letters en drie cijfers als type aanduiding.
Pentax introduceerde tijdens de PMA de K100D, een dSLR waar Shake Reduction in de camera is ingebouwd. De K110D is een camera die als opvolger van de *ist DL/*st DL2 kan worden gezien, deze camera beschikt niet over het Shake Reduction systeem. Beide camera's beschikken over de zelfde 6 MegaPixel sensor als in de *ist camera's werd gebruikt. De kwaliteit van de foto's zou wel beter moeten zijn door betere firmware en betere ruis beheersing.
De K100D staat al in de pricewatch, de prijs van de K100D body op het moment van schrijven is 609 euro, met kitlens staat hij nog niet in de pricewatch.
K100D body
Alle specificaties van deze camera's zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...tails/8/Pentax-K100D.html
http://www.yourlensreview...tails/9/Pentax-K110D.html

Pentax haar Shake Reduction systeem

http://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/shake-reduction1-small.pnghttp://priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/shake-reduction2-small.png

Shake Reduction is een systeem om bewegingsonscherpte tegen te gaan die door de fotograaf zelf wordt veroorzaakt door trillende handen bijvoorbeeld. Een vergelijkbaar systeem wordt al langer door Konica Minolta(nu Sony) gebruikt in haar dSLR's. Maar het Pentax systeem is zeker niet gelijk aan het KM/Sony systeem. Pentax heeft dan ook meer dan 30 patenten die ook maar iets met Shake Reduction te maken heeft.
Het systeem kost geen extra power, dus het stroomverbruik is niet hoger als het Shake Reduction aan staat of uit staat. Shake Reduction zorgt er voor dat je tussen de 2 tot 3.5 stops winst hebt !

Het verhaal hierboven gaat vooral over de K100D, het nieuwere systeem in de K10D is nog beter !
Pentax belooft nu 2.5 tot 4 stops winst !
Het systeem is versterkt en de algoritmes zijn veranderd.
Hieronder een plaatje van het nieuwe systeem.
http://www.priyantha.nl/tweakers/GoT/startpost_pentax/K10D_shake.png

De Pentax K10D

http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_large.jpg http://www.priyantha.nl/tweakers/pentax/K10D/k10d_front.jpg


Op 12 September 2006 kwamen de eerste 'officiële' berichten over de K10D naar buiten, Steve Camera's had die dag het persbericht, waar op dat moment nog een embargo op ruste, naar buiten gebracht. Het persbericht was heel gauw van de website gehaald, maar niet gauw genoeg voor een aantal vlugge mensen die het hadden opgeslagen.
De volgende dag(13 September) kwamen er officiële berichten, op de website van Pentax Canada kwamen als eerste specificaties en foto's te voorschijn, Pentax Frankrijk was een hele goede tweede.
Een korte tijd daarna barstte de bom helemaal en iedereen was in rep en roer.
Het Pentax forum op dpreview werd gigantisch druk en overladen met heftige discussies.
De Pentax K10D was officieel aangekondigd, en iedereen wilde er het fijne van weten.

Nu dat allemaal achter de rug is, is de camera ondertussen redelijk leverbaar in de Nederlandse en Belgische(ik vergeet jullie niet ;)) winkels.
Ik zelf heb de camera direct op 13 September al besteld bij mijn fotowinkel trouwens ;)

Maar wat is er dan zo bijzonder aan de nieuwste Pentax telg ?
Nou de camera is de eerste Pentax sinds de Pentax LX welke beschikt over Weather Sealing, ook beschikt de camera over een vernieuwde uitvoering van het Shake Reduction systeem welke ook in de K100D te vinden is. En een ander belangrijk nieuwtje is dat de K10D de eerste Pentax camera is met ondersteuning voor objectieven met een eigen focusmotor, dit maakt de weg vrij voor zogenaamde SSM/USM/HSM/AF-S objectieven voor snellere en stillere AutoFocus.

Wat belangrijke eigenschappen van de K10D.

1.Weather Sealed
2.Shake Reduction versie 2
3.Geëvolueerde mount met ondersteuning voor SSM objectieven.
4.Gebouwd op een metaal chassis met een zeer robuuste plastic behuizing
5.Grootste en helderste zoeker in haar klasse
6.22 bit Analoog naar Digitaal Converter in combinatie met de 'PRIME' Image Processor
7.Anti stof systeem
8.AutoFocus systeem met 11 punten waarvan 9 cross sensitive
9.Unieke belichting instellingen
10.10.75 Megapixels sensor

Alle specificaties van deze camera zijn te vinden op:
http://www.yourlensreview...etails/34/Pentax-K10D.htm

Termen


In het topic wordt regelmatig gevraagd wat nou de betekenis is van al die verschillende soorten objectieven.
Hieronder een opsomming :)
 • SMC-M = Manueel, op dSLR's lichtmeting met de groene knop alleen in M mode.
 • SMC-A = Manueel, op dSLR's lichtmeting in iedere stand.
 • SMC-AF = AutoFocus eerste generatie werkt alleen op de ME-F, op dSLR ManualFocus lichtmeting in iedere stand.
 • SMC-F = AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken
 • SMC-FAJ = AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, geen diafragma ring !
 • SMC-FA = AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, wel een diafragma ring.
 • SMC-DA= AutoFocus, op dSLR's op iedere stand te gebruiken, kleinere beeldcirckel geen diafragma ring en werkt alleen volledig op dSLR's of op Analoge camera's maar dan met vignetering op bepaalde lengte's/diaframa's.
Bronnen
Tips

Bojidar Dimitrov's Pentax K-Mount Page
Deze site heeft (vrijwel) alle objectieven en body's door Pentax gemaakt op de site staan met informatie er over.

Kijk ook eens rond op de forums van dpreview en Steves-Digicams.
Deze forums zijn hier te vinden:
Pentax dSLR forum van Steve-Digicams
Pentax (d)SLR forum van dpreview

[Voor 144% gewijzigd door Priyantha Bleeker op 26-12-2006 12:54. Reden: Grote update ! K10D informatie toegevoegd, wat over het nieuwe Shake Reduction in de K10D toegevoegd. Spelfouten eruit gefiltert, termen toegevoegd.]

Pagina: 1

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee