Anoniem: 226193 schreef op vrijdag 13 juli 2007 @ 11:19:
Ik ben op dit moment aan het twijfelen of ik zal reageren op een functie bij LCMG.
Misschien dat antwoorden op mijn vragen wat verheldering brengen:
*Hoe zit het met opleidingskosten van vorige werkgevers? Worden die overgenomen door LCMG?
*Wat is ongeveer het starterssalaris (voor iemand van bijna 28)?
*Zijn de masterclasses intern, of worden die ergens in de bossen in een mooi hotelletje gegeven? (Overigens niet echt belangrijk, maar toch leuk om te weten

)
*Zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden voor startende programmeurs?
Een antwoord van een LogicaCMG medewerker:
-- De
opleidingskosten (amortisatie/studiekostenregeling van je oude baas): hier is geen algemeen antwoord mogelijk, er is namelijk geen policy die precies voorschrijft hoe hiermee om te gaan. Maar je kunt het zeker bespreekbaar maken tijdens een sollicitatie.
Het management van een business unit (op een sollicitatiedag spreek je een director en een manager) is bij machte om over zulke dingen te beslissen. Ik geef het wel een goede kans.
--
Salaris: ik ben een beetje in de war. Je vraagt naar een startsalaris, maar hebt het ook over studiekosten van een vorige werkgever. Hoeveel werkervaring heb je? Het startsalaris voor schoolverlaters is al genoemd in een eerdere reply. Voor iemand met ervaring is het antwoord te divers om te noemen.
--
Masterclasses zijn vooral bedoeld voor schoolverlaters en mensen met weinig werkervaring (junior functies). Verder weet ik hier niet zoveel van. LogicaCMG kennende zullen ze de inwendige mens niet vergeten, ongeacht de lokatie:)
--
Doorgroeimogelijkheden zijn er zeer zeker.
De meeste startfuncties zitten in de consultancy. Je moet er rekening mee houden, dat je voor kortere of langere tijd op lokatie bij de klant werkt. Dat betekent niet dat je wordt verkocht aan een klant en daarna vergeten.
Het is gebruikelijk om regelmatig een gesprek met je manager te hebben, bijvoorbeeld iedere 6 weken. Wanneer daar behoefte aan is, kun je samen met je manager een PDP opstellen. Hierin stel je je doelen op voor de komende 1-2 jaar. Dan ga je samen kijken naar wat er moet gebeuren om die doelen waar te maken, bijvoorbeeld cursussen of een inzet in een bepaalde rol. In mijn ervaring zijn ze zeker niet flauw met cursussen, op technisch vlak of op het vlak van persoonlijke en leidinggevende vaardigheden. En qua rollen: ik vind het bijvoorbeeld leuk om mensen te coachen. Dus werd ik mentor van twee afstudeerders en later van twee beginnende medewerkers.
Je leest al tussen de regels dat ik heel blij ben met LogicaCMG als werkgever. Het is zeker geen verkeerde werkgever, zelfs een behoorlijk goede. En je krijgt er flink wat kansen op ontplooing en groei. Als ik jou was, zou ik gewoon op gesprek gaan. De beste voorbereiding is om goed na te denken over jouw plannen voor de korte en langere termijn. Wat wil je volgende maand graag doen, en waar ben jij over een jaar of vijf? In een sollicitatiegesprek kun je zulke gedachten op tafel gooien en dan merk je vanzelf of er een klik is. Zo ja, heb je een leuke en behoorlijk goed betalende werkgever gevonden die jouw toekomstplannen min of meer deelt. Zo nee, dan heb je in ieder geval iets meer geleerd over de haalbaarheid van jouw plannen en het soort bedrijf waar jij wel of niet past. Absoluut een paar uur van je tijd waard.