Toon posts:

Welke voeding heb ik nodig? Deel 14 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 12.469 views sinds 30-01-2008

Anoniem: 144949

Topicstarter
Welkom in deel 14 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel wattage absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.
Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
[url][/url]PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.

Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
[url][/url]ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC5%4,7505,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%11,40012,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250

EPS/BTX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC4%4,8005,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%11,52012,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250

[Voor 100% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 27-11-2005 11:02]


Anoniem: 144949

Topicstarter
Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder kostelijke elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 70% moeten halen bij een redelijke belasting.

De efficiëntie stijgt naarmate de belasting van de voeding zwaarder wordt, maar ook naarmate de temperatuur van de voeding oploopt. (onafhankelijk van elkaar, hoewel een hogere belasting een hogere temperatuur impliceert)


Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel; De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal voltages gelijkspanning, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze voltlijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk voltage evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, ofdat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald voltage, terwijl de andere computer meer vemogen nodig heeft op een ander voltage.
Vandaar dat je niet enkel naar het wattage van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampere de desbetreffende voeding kan leveren op elk appart voltage !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is zowiezo een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampere je nodig hebt op elk voltage aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk voltage
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en met het voltage waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom het verbruik zal stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat 2 verschillende voltage lijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde, is altijd lager, dan de som van de 2 (3) vermogens die de desbetreffende voltlijnen appart kunnen leveren.
Dit is dus eigenlijk een nadeel, en je moet dan ook oppassen wanneer deze combined power waarde een héél pak lager ligt dan de som van het vemogen van de apparte voltlijnen. Het streefdoel is dan ook, dat de combined power waarde zo fel mogelijk deze som-waarde benaderd
Combined power komt altijd voor als volgt:
- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

Voorbeeldje hiervan a.d.h. van de Enermax Noisetaker 600W:

+12V1 = 18A
+12V2 = 18A
De som is dus 18A + 18A = 36A
De combined power tussen +12V1 en +12V2 = 34A
-> zoals je kan zien, bevindt de combined power waarde zich amper onder de som-waarde. Dit is dus een heel wenselijke situatie. Minder wenselijk was bijvoorbeeld geweest: 28A...


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding het voltage op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn voltage moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant zijn voltages binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waavoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekvermogens moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge voltages kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage voltages mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de voltages eens nakijken.


Meten van voltages
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voltages kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voltages, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt voltages altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de voltages te controleren doormiddel van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van voltages is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartelust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of brak zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is doormiddel van een multimeter.

Multimeter
http://renebeerten.serv-it.net/Overig/Multimeter.jpg


Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten voltage).

VoltageKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je het voltage zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemen regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tuusen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20pins moederbord connector - geen 4pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4pins 12V CPU-power connector en optineel 2 apparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit voor onboard-sound), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Als je moederbord dit niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:
http://www.enermaxusa.com/catalog/images/ps_701ax2_4_big.jpg

De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.
http://images.devshed.com/dh/stories/BYO%20Gamers%20ch%201/fig.%2010-10.jpg

Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalnietemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald voltage op sommige van de voltlijnen (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Zolang de voeding niet aangeschakeld wordt, kunnen deze voltages onstabiel zijn en nogal fel afwijken. Wanneer de voeding aangeschakeld wordt, heeft hij enige tijd nodig om de voltages te kunnen stabiliseren. De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de voltages vervolgens stabiel zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de voltage-bijsturing van de ene voeding interfereren met de voltage-bijsturing van de andere voeding, met als gevolg dat de voltages onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is pin 14 van beide voedingen met elkaar parallel doorverbinden, evenals pin 15. Dit zorgt ervoor dat de slave-voeding ook zal aanspringen wanneer je de pc aanschakelt. Zie het schema hieronder als verduidelijking:

http://pc-mod.com/articles/atx/atx5.jpg

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Je kan ook gewoon een tussenstukje kopen in de winkel dat deze doorverbinding standaard al heeft, bijvoorbeeld deze zit bij de Coolermaster Stacker case:

http://www.coolermaster.com/cm_files/faq_pic/stacker/CM_Stacker_dual_psu_cable450.jpg

Zorg er bij een dual PSU setup ervoor dat elke voeding altijd een minimum belasting heeft op elke voltlijn, namelijk de dummy-load.


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.

http://www.systemcooling.com/images/reviews/PSU/TT_TWV480/cables_big.jpg

Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom terug zo goed mogelijk wordt benadert naar het theoretische model. Dit zorgt ervoor dat voedingen op een of andere manier zuiniger gaan werken. PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator. Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat een hoop zuiniger gaat werken.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunne teren op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponeneten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algmeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan inttake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modular voeding vs. niet-modular voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteerd natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer!

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.

http://www.frozencpu.com/images/products/detail_secondary_hires/psu-94_3.jpg


Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer de andere voeding het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met de ene voeding, neemt de andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/24 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/24 gebruik héél belangrijk is.

http://www.icp-deutschland.de/produkte/Produktbilder/bild_600_103854.jpg


Andere feiten over voedingen

Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Links
Vorige delenVoedingen (A-merken)Losse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeCapaciteitReviewer
Antec SmartPower400 WattEchteDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
[url= Dude in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 5"]TruePower
TruePower430 WattBreepee
AOpen AO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
Asus Atlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
Chieftec HPC-360-202360 Wattnaps
Coba AP 400X370 WattToink
Codegen Codegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMaster RS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPV LCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT 480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider
EG651P-VE-FM(24P)350 WattWolfboy
EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight 420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron 300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm500 Wattwwillem
Hiper HPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey 400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
Levicom X-Alien500 Wattaramdin
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman

Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 117% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 15-04-2006 10:53]


Anoniem: 144949

Topicstarter
Voorbehouden post

 • blue-gene
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 12-03 14:41
blue-gene schreef op donderdag 24 november 2005 @ 17:31:
mijn vriend gaat binnenkort een nieuwe pc kopen:

mobo - asus a8m-sli premium
proc. - amd athlon 64 fx-57
videokaart - XFX 7800GTX 512MB
videokaart2 - XFX 7800GTX 512MB
geluid - x-fi Xtreme
hdd - maxtor 160 GB (IDE)
hdd2 - WD Raptor 36GB
geheugen - 2x kingston DDR-400 1GB
dvd-drive - nec dvd-rewriter
dvd-drive - nec dvd-speler
alle koelers van de CM Stacker(STC-T01)
en 2x Sharkoon neon string 150 cm.
Doeleinden: hij word gebruikt voor bv FEAR en andere spellen op hoge/hoogste details te spelen >:)

dit is geen grap hij gaat het echt kopen (hij heeft geld te veel :P)

Nu zaten we eerst te denken aan een Cooler Master Realpower 550W, maar ik weet niet zeker of dit genoeg is.
Als dit daadwerkelijk te weinig is het dan verstanding om z'n oude 300W uit z'n HP als 2de voeding te nemen of om een zwaardere voeding te nemen.

Alvast bedankt
heb nog geen antwoord op mijn vraag uit deel 13 gekregen ;)

Anoniem: 144949

Topicstarter
blue-gene schreef op zondag 27 november 2005 @ 11:56:
[...]


heb nog geen antwoord op mijn vraag uit deel 13 gekregen ;)
Ik vind die voeding nogal weinig hebben op 12V:
12V1: 12A
12V2: 12A
12V3: 6A
Daarbij weet je ook nog niet welke connectoren op welke rail zijn aangesloten...

 • kiddyl
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Ik heb hier een luxe probleem:

Ik heb mijzelf het volgende systeem kado gedaan (en wat onderdelen overgezet van mijn oude PC):

AMD X2 4200+
DFI NF4 Lanparty Ultra-D
Gigabyte Geforce 7800GTX
4 * 512MB PC3200 DDR C2
1 * WD74GB Raptor HDD
3 * Maxtor 200GB HDD
DVD brander
DVD lezer

Verder zitten er nog wat fans in met een fancontroller.

Het systeem is nu watergekoeld, maar gaat binnenkort over op lucht, omdat dat toch beter is voor 24/7 gebruik.

Ik heb hier nu 2 voedingen liggen:

Antec True550
Tagan TG480-U01

Allebei de voedingen doen het prima! Ook alles overclocked is geen probleem. Echter ga ik 1 van deze voedingen weg doen omdat ik die niet nodig heb. De Antec is helaas luidruchtiger dan de Tagan, maar is met zijn 550W wel wat meer voorbereid op de toekomst. HDD ruimte is waarschijnlijk het enige dat uitgebreid gaat worden, maar ik kan dat helaas niet even snel testen. TV-kaart komt ook zeer binnenkort en dat is het dan wel.

Kwa stilte wil ik eigenlijk de Tagan, maar is die 480W voldoende? Mijn gevoel zegt van wel en dan doe ik die Antec weg. Die is echter nog geen 2 maanden oud (kreeg een nieuwe na RMA) Heb daarom ook 2 voedingen.

Is de Antec verkopen een goede keuze? Of hebben jullie betere argumenten om de Tagan weg te doen?
Anoniem: 144949 schreef op zondag 27 november 2005 @ 10:45:

Volgens mij kan je perfect voor de Tagan gaan en de Antec wegdoen. Post anders eens hoeveel amperes ze beiden op de verschillende voltlijnen kunnen leveren. Voor uitbreiding van harde schijven wil je vooral extra op de 12V lijn hebben en in mindere mate ook op de 5V.
De Antec heeft de volgende specs:

+3.3V = 32A
+5V = 40A
+12V = 30A

Gecombineert op deze lijnen maximaal 530 Watt netto vermogen beschikbaar

De Tagan heeft deze specs:

+3.3v = 28A
+5v = 48A
+12v = 28A

Gecombineert op deze lijnen maximaal 460 Watt netto vermogen beschikbaar

Ook heb ik de eXtreme PSU Calculator ingevuld en kom nu volgens hun berekening uit op 519W. Dit is denk ik wat aan de hoge kant, maar dan heb ik wel de overclock waarde ingevult van mijn processor die dan van 110W naar 165W gaat. Dit is wel wat overdreven denk ik. Met wat extra HDD's gaat het benodigde vermogen ook weer omhoog. SLI ga ik nooit draaien denk ik, maar dan moet ik wel voor de Antec voeding gaan.

Ik ben nog steeds niet uit wat ik ga doen. Een nieuwe voeding halen doe ik niet, tenzij iemand misschien wilt ruilen hier?

Anoniem: 144949

Topicstarter
kiddyl schreef op zondag 27 november 2005 @ 14:42:
De Antec heeft de volgende specs:

+3.3V = 32A
+5V = 40A
+12V = 30A

Gecombineert op deze lijnen maximaal 530 Watt netto vermogen beschikbaar

De Tagan heeft deze specs:

+3.3v = 28A
+5v = 48A
+12v = 28A

Gecombineert op deze lijnen maximaal 460 Watt netto vermogen beschikbaar
Hmm, is eigenlijk minder gunstig als ik had verwacht :/ Beide hebben maar 1 12V rail.
Ik denk wel dat ze het beiden goed gaan trekken, maar als je wat reserve wilt...
Geen mogelijkheid om beide te verkopen en van het geld dat je daaraan overhoudt een nieuwe te kopen met lekker veel sap op de 12V lijn en 2 rails?

 • awolte
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 28-02 16:42
awolte schreef op zondag 27 november 2005 @ 00:44:
hallo,
Ik weet niet of deze vraag al langs is geweest maar ik heb laatst een moederbord gekocht, te weten de asus K8N en daarbij een coolermaster voeding (rs-380-pmap 380W).
Maar nu heb ik een klein probleempje dat de voeding een vaste 24-pins aansluiting heeft, en mijn moederbord maar 20-pins.
Aan mijn voeding zit ook nog wel een 4-pins stekker voor de 12V voor mijn cpu maar ik heb dus nog 4 pinnetjes over naast mijn atx-stekker op mijn moederbord. Ik heb deze er met een klein beetje kracht wel op gekregen. Maar mijn vraag is of dit wel goed gaat?
Hey,
Bedankt voor de reactie en het werkt hier nu goed zonder verloopstukje, het systeem draait nu wel maar ik denk toch dat ik voor de zekerheid zo`n verloopstekkertje ga halen aangezien dat toch netter staat en het systeem niet voor mezelf is maar voor iemand anders.

Maar in ieder geval bedankt :)

http://awoltering.blogspot.com


 • Tukk
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 23-03 16:34

Tukk

De α-man met het ẞ-brein

Tukk schreef op woensdag 23 november 2005 @ 09:28:
Naar aanleiding van mijn eigenste topic : [rml][ XP]PC hangt met piep uitboxen tijdens gebruik[/rml]

Ik heb het volgende systeem:

• Asus A7 V266-E moederbord
• AMD XP 1800+
• 2 IDE 80 Gb HDD's
• DVD+-RW
• CD-RW
• Ati Readon 9800 Pro
• Enermax 350W
• Sound Blaster Audigy
• SATA-Interface PCI - kaartje met 200 GB SATA HDD

Ik ondervind tijdens normaal gebruik (Filmpjes openen in Firefox) crashes. Een Windows dat hangt en vaak een niet mechanische piep.

Mijn aanname is dat bovenstaand systeem door de 350W Enermax voeding getrokken moet kunnen worden. :?

Zouden de crashes veroorzaakt kunnen worden doordat de 12V --> 13,14V is (gemeten m.b.v. Asus-probe)
Kan iemand alsnog naar bovenstaand verhaal kijken?
Ik heb geen Multi-meter

Q: How many geeks does it take to ruin a joke? A: You mean nerd, not geek. And not joke, but riddle. Proceed.


Anoniem: 144949

Topicstarter
Tukk schreef op zondag 27 november 2005 @ 15:12:
[...]

Kan iemand alsnog naar bovenstaand verhaal kijken?
Ik heb geen Multi-meter
Voeding zou het moeten kunnen trekken lijkt me.
13.4V is inderdaad veel te hoog, maar niets garandeerd een juiste uitlezing. Niemand kan je helpen wat betreft de juistheid ervan, dit zal je zelf moeten verifiëren. Ga om te beginnen al eens kijken wat de uitlezing is in je bios, en probeer toch op een of andere manier na te kijken met een multimeter. Zolang er hierover geen uitsluitsel is, kan er niets met zekerheid gezegd worden.

 • Tukk
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 23-03 16:34

Tukk

De α-man met het ẞ-brein

Anoniem: 144949 schreef op zondag 27 november 2005 @ 15:17:
[...]

Voeding zou het moeten kunnen trekken lijkt me.
13.4V is inderdaad veel te hoog, maar niets garandeerd een juiste uitlezing. Niemand kan je helpen wat betreft de juistheid ervan, dit zal je zelf moeten verifiëren. Ga om te beginnen al eens kijken wat de uitlezing is in je bios, en probeer toch op een of andere manier na te kijken met een multimeter. Zolang er hierover geen uitsluitsel is, kan er niets met zekerheid gezegd worden.
thnx,
prettig dat je dat meld dat de voeding het aan zou moeten kunnen.

Q: How many geeks does it take to ruin a joke? A: You mean nerd, not geek. And not joke, but riddle. Proceed.


 • kiddyl
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Anoniem: 144949 schreef op zondag 27 november 2005 @ 14:52:
[...]

Hmm, is eigenlijk minder gunstig als ik had verwacht :/ Beide hebben maar 1 12V rail.
Ik denk wel dat ze het beiden goed gaan trekken, maar als je wat reserve wilt...
Geen mogelijkheid om beide te verkopen en van het geld dat je daaraan overhoudt een nieuwe te kopen met lekker veel sap op de 12V lijn en 2 rails?
Welke raad je dan aan? Ik wil dus gewoon 1 houden aangezien dat economischer is. Allebei verkopen en dan een nieuwe kopen kan misschien net wel of net niet, maar eigenlijk heb ik er geen geld voor over op dit moment.

Welke voeding raad je dan aan? Ik denk dat dat het wel een 550W voeding minimaal moet zijn. Op dit moment zijn stroomkosten ook geen probleem aangezien dat incl is (studentenhuis :D )

Anoniem: 144949

Topicstarter
Ja, idd dan de zwaarste.

Anoniem: 154640

Processor: AMD Athlon XP2000+
Mobo: DFI AD70-SC
512mb ram wil ik gaan uitbereiden naar 1024
Dvd speler
Dvd brander
2 hardeschijven
2 PCI Kaarten (netwerk en USB 2.0)
Grafische kaart wil ik vervangen van een geforce FX5200 naar 9800pro

Ik heb een Codegen 300w voeding moet ik die vervangen?

[Voor 26% gewijzigd door Anoniem: 154640 op 27-11-2005 16:34]


 • kiddyl
 • Registratie: April 2000
 • Niet online
Ik bedoelde eigenlijk welke nieuwe voeding met 2 12V rails. Antec heeft een mooie nieuwe serie zie ik nu. Maar eigenlijk vind ik het zonde om 2 vrijwel nieuwe PSU's te verkopen om er 1 nieuwe voor terug te kopen :(

Anoniem: 161606

Ik heb het vermoeden dat mijn voeding het niet meer helemaal lekker trekt, dit zijn mijn specs:

Amd 2800
Asus A7N8X-E Deluxe
2*512 mb werkgeheugen
Asus V9999/TD @ 400/850 met zalman vf-700 cu
dvd speler en dvd brander
2 harde schijven
Creative audigy 4
3 casefans

er zit nu een 380 watt voeding die standaart bij mijn coolermaster centurion behuizing zat.

De reden dat ik denk dat hij het niet meer trekt is omdat, bij spellen hij gaat schokken af en toe, ook al zet ik dan de settings wat lager dan doet hij dit nog.
Dit is begonnen toen ik deze week de audigy4 en de zalman koeler erin heb gezet.

Is het verstandig naar een nieuwe voeding op zoek te gaan, ofniet?

Anoniem: 141618

volgens mij ligt het niet aan je voeding, 380 watt zou genoeg moeten zijn. je kan het testen: draai prime95 torture test, en bekijk je vcore. valt deze ineens naar beneden dan heb je een te slappe voeding...

ps: kiddyl, check je mail even...

[Voor 9% gewijzigd door Anoniem: 141618 op 28-11-2005 17:56]


 • prometheus345479
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 12-10-2022
Hoi, deze vraag heb ik al eerder gepost, maar geen antwoord op gekregen, dus daar komt ie nog een keer:

Ik heb het volgende systeem:

P4 3.0 GHz
ASUS P4P800 SE
2x 512 MB PC2700
Sapphire X850XT
WD 160 GB IDE
WD 200 GB IDE
LG DVD speler
NEC DVD brander
floppy drive
Hauppauge PVR 150 tv kaart
Firewire kaart (laad hier mijn iPod mee op)

Voeding: AOpen 350 W

Nu wil ik mijn geheugen uitbreiden naar 2 GB. De makkelijkste en goedkoopste manier is door er nog 2x 512 MB PC2700 reepjes bij te plaatsen, zodat ik vier reepjes geheugen heb. (of dit performance technisch gezien slim is vraag ik in een ander onderwerp).

Mijn voeding trekt het nu net tijdens het gamen, de VCore, 3.3V en 5V lijn blijven goed constant, maar de 12V lijn zakt wat in naar 11.8/11.9 tijdens het gamen. Dit komt vooral door de videokaart.

Nu wil ik weten of het bijplaatsen van 2 reepjes geheugen de druppel is voor mijn voeding, of dat het niet zoveel uitmaakt.

Als het teveel wordt voor de voeding kan ik natuurlijk de 2x 512 MB die ik nu heb vervangen door 2x 1GB, zodat ik me geen zorgen hoef te maken over de voeding...

 • Daniel1987
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 25-03-2018
Anoniem: 154640 schreef op zondag 27 november 2005 @ 16:32:
Processor: AMD Athlon XP2000+
Mobo: DFI AD70-SC
512mb ram wil ik gaan uitbereiden naar 1024
Dvd speler
Dvd brander
2 hardeschijven
2 PCI Kaarten (netwerk en USB 2.0)
Grafische kaart wil ik vervangen van een geforce FX5200 naar 9800pro

Ik heb een Codegen 300w voeding moet ik die vervangen?
nee dit systeem zal niet meer dan 200 watt gebruiken
ik heb een iets beter systeem en die gebruikt niet meer dan 110 watt
amd xp 2400 + @ 2700+
mobo chaintecht 7kjvl
dvd brander
cd speler
2 hd's
1 pci kaart netwerk
kheb wel wat minder video kaart geforce 4 ti4200 maar zal niet super veel tussen zitten

Anoniem: 111708

in de topic start staat mbt dual psu oplossing:

Je kan ook gewoon een tussenstukje kopen in de winkel dat deze doorverbinding standaard al heeft, bijvoorbeeld deze zit bij de Coolermaster Stacker case:


Weet iemand een winkel die "gewoon" zo'n ding verkoopt?
Ik kan er geen vinden namelijk.

 • mark de man
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 09:10

mark de man

Wij zullen doorgaan...

Mijn broer en ik zijn van plan om een nieuwe computer te gaan kopen namelijk:

AMD athlon 64 venice 3500+
G.Skill 1 GB, PC3200, 400 MHz, 2 maal
Western Digital WD2500KS 250 GB, 7.200 rpm, 16 MB, SATA/150
Asus A8V-E SE
Asus EN7800GTX 256 MB, PCI Express x16

En we hadden de volgende voedingen op het oog:

- Asus A-45GA 450 Watt
- Cooler Master RS-450-ACLY Real Power 450 Watt
- OCZ ModStream OCZ45012U 450 Watt

Maar, nu zag ik net in het 7800gtx topic dat de voeding minstens 26A op de 12 volt lijn moet hebben.

Is dat ook echt nodig? Want ik zie toch veel mensen die zo'n videokaart hebben en toch een voeding hebben die minder ampere heeft op de 12 volt lijn.

En als dat zo zou zijn dan zou dus alleen de OCZ voeding goed genoeg zijn?
Alvast bedankt!

Join het DPC Whatpulse team


 • rastamen
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 03-03 14:04
Op de hcc heb ik samen met een vriend bij de grote Mycom stalling een Cooler Master Extreme Power 430 watt gekocht. Hij kocht daarbij maar gelijk een mobo namelijk een asus A8N-SLI premium en wat geheugen en video kaart.

Alles thuis mooi aangesloten op zijn voeding. Monitor erop . Aan Klikken en alle fanne'tjes begginen te spinnen. Maar de grootste angst wordt werkelijkheid geen beeld. Als eerst dachten we aan de vidoe kaart of cpu enz enz maar tot nu toe daaraan niks gevonden nadat ik even de voeding ging controleren zag ik dat deze coolermaster voedingen ( net als de rest van de serie, waar ik straks op terug kom. ) geen -5 volt lijn hebben.

Ik ging dus ff kijken of deze noodzakelijk waren. Op de asus site stond dat deze voor oude ISA sloten werd gebruikt bij de trouble shooting . Dit vond ik maar iets te oud. In dit forum las ik in de begin post dat het soms werdt gebruikt voor onboard sound. Maar dat zou toch raar zijn naar mijn gevoel. Want ik zie op tweakers aardig wat mensen die een Coolermaster voeding gebruiken in combinatie met een asus S939 mobo. Anders zou het toch ook niet slim zijn om de hele coolermaster voedingen reeks ( naar mijn weten ) uit te rusten zonder -5 volt lijn op de atx.

Nu is mijn vraag of jullie meschien weten of deze -5 volt lijn noodzakelijk is op asus S939 moederborden? Om specefiek te zijn de A8N-E.. want ik begin nu erg te twijfelen

Anoniem: 144949

Topicstarter
Gebrek aan -5V kan de oorzaak zijn. Ik kan niet bevestigen of jou mobo dit nodig heeft, maar er zijn massas van mensen met hetzelfde mobo actief op GOT dus er zal wel iemand zijn die dat kan bevestigen/weerleggen. Lees ook eens het stukje van de "Turn on delay" in de topic start.

 • Keen87
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 20-03 07:50
mijn 12 volt lijn is extreem laag van me zalman 400 watt.
deze is op me barton ook altijd wel redelijk laag geweest (11.8)
maar nu met mijn nieuwe setup zit hij rond de 11.6. dit is op 2 nf3 borden getest. (msi neo2 en dfi ultra-d)
hoe kan het dat mijn zalman dit niet trekt? er zit niks speciaals op........alleen een x800xt pe en een athlon64 3200+ (verder een hd en cd-rom, maar dan houdt het op de fans na op.)

welke nieuwe voeding kan ik het best nemen? aanraders?
het liefst heb ik voeding waarmee ik de voltages kan instellen (alleen ocz is daarmee interesant?)
of kan ik net goed een goedkopere en betere verkrijgbare tagan nemen.

 • jimbojansen
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 07-12-2022
Ok ik vroeg het laatst ook al in het topic.. maar ik weet het nu zeker.. mijn voeding kan het niet aan.. (omdat als ik 2 drives eruit haal het wel goed doet..)
dit is mijn systeem
AMD64 3000 (@2400 Mhz)
Asus A8V deluxe
2x160GB WD ATA (7200 RPM)
Pinnacle PCTV kaart
3x Fan, VF700 alcu, CNPS7000
1 DVD-RW, 1 CD-RW
2x512MB ram PC3500
tobo, muis, webcam en bluetooth dongle
nu ben ik van plan om 480 Watt Antec ( Deze dus ) te halen.. dit is denk ik wel genoeg ?? (ook na upgrade van geluidskaart?) Sound Blaster Audigy (4 of 2 ZS) en HDD (10.000 RPM raptor schijf (SATA) ) en nog 2x512 erbij te halen.. :)? en deze voeding ook compatible met mijn hardware??

[Voor 20% gewijzigd door jimbojansen op 30-11-2005 16:06]


 • Rian
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 20-03 13:00
hallo,

ik zag een interessante behuizing op de HCC-dagen, namelijk de Aspire X-Cruiser. Deze behuizing heeft een supermooie uitstraling wat mij betreft, maar waar ik over twijfel, is de bijgeleverde voeding.
Volgens de Aspire website zijn dit de eigenschappen van de voeding:

+3.3V: 28A

+5V: 40A

+12V: 18A

-12V: 1.0A

-5V: 1.0A

+5VSB: 3.0A

Max Combined Watts: 420W

(bron: http://aspireusa.net/product.php?pid=164 )

Nu is de +12V lijn maar 18A. Dit is volgens het 7800GTX topic net ietsjes te weinig.

Ik wil de voeding gebruiken in een AMD4000+ systeem, met 1x 7800GTX, 200gig WD harde schijf, 1gig DDR ram, standaard media spelers, (CD, DVD) en een ASUS A8N-E mobo.
Het systeem is bedoeld voor gaming.

Ik vroeg me af, of deze voeding, die standaard bij de case meegeleverd wordt, wel goed genoeg is? volgens mij niet, wat denken jullie?

bedankt.

 • DualDevil
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 24-03 16:13

DualDevil

Venice 3000+ @ 9x324=2916Mhz

Ik vind hem inderdaad ook te krap eerlijkgezegd. al zou je een losse 18A lijn hebben zou het een ander verhaal zijn. Zoek anders een andere losse voeding bij deze kast of zoek ze apart. Zijn maar weinig complete kasten met goede voedingen behalve als de prijs daarnaar is. Antec werkt met goede inclusieve voedingen. Verder geloof ik geen enkel merk.

| AMD S939 3000+ @9x324 Mhz=2916 Mhz| Asus A8N-E | PCI-E Sapphire X800 GTO2@X850(XT PE nog niet) | Twinmos 1024x2 CL 2.5 PC3200 | Antec TX 1050B (+500 watt modulaire PSU) | Thermaltake Big Typhoon | Logitech G-15 | Logitech MX-510 Gaming mouse|


Anoniem: 78594

Het volgende systeem heb ik tweedehands gekocht:

AMD Athlon 64 Processor 3500+ (939 Socket)
CPU: 2202 Mhz
Moederbord: Asus A8V Delux Wireless Edition)
1e Harde schijf: 120 GB Sata (VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80))
2e Maxtor 6Y120P0 (114GB)
Raid: RAID bus controller: Promise Technology, Inc. PDC20378 (FastTrak
378/SATA 378) (rev 02)
Netwerkkaart: Marvell Technology Group Ltd. 88E8001 Gigabit Ethernet
Controller (rev 13)
Wireless: Network controller: RaLink Ralink RT2500 802.11 Cardbus Reference
Card (rev 01)
Firewire: FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. IEEE 1394 Host
Controller (rev 80)
USB: Usb 1.1 en Usb 2.0
Geluidskaart: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio
Controller (rev 60) (terratec dd live in de planning)
Grafische kaart: Leadtek Winfast A400GT TDH 256 mb (ddr3) AGP
Geheugen: 2 x 256 MB (Dual channel) (2x 512 in de planning)
Grijze kast,
CDROM: DVD-RW -/+ CD-RW
Diskdrive: 1.44 hdd diskdrive.

De pc is compleet gekocht met een geforce 5500 maar deze heb ik later vervangen voor de Geforce 6800GT 256 MB. Sinds die tijd draait het systeem soms compleet vast. Ik krijg geen BSOD maar de pc zit wel compleet vast enige redding is een reset.

Toen ik ging kijken naar de voeding kwam ik erachter dat er maar een 300 wat voeding in hangt van maxpower.

Uit sisoft sandra heb ik de volgende waardes gehaald.
Temperatuur Sensor(en)
Temperatuur van het moederbord : 29.0°C / 84.2°F
Temperatuur van de CPU : 42.0°C / 107.6°F
Power / Aux Temperatuur : 23.5°C / 74.3°F

Koeling Apparaat
Auto Fan Snelheid Control : Geen
CPU Fan Snelheid : 3184rpm

Voltage Sensor(en)
CPU Voltage : 1.58V
Aux Voltage : 2.99V
+3.3V Voltage : 3.30V
+5V Voltage : 5.05V
+12V Voltage : 15.50V
Standby Voltage : 4.48V

Het vreemde is dat de vastlopers in verschillende situaties voorkomen (tijdens word, FEAR, nachtje downloaden) maar dat de sisoft burn in een nacht succesvol doorloopt.

Ik zie in dat de 300 wat veel te weinig is maar wat is het advies mbt een nieuwe voeding (voltage/merk/type). Ik ben geen overclocker maar een beetje rust is wel lekker

 • blablable
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 24-03 13:38
goeiensmorgens..

Ik denk dat ik problemen met mijn voeding heb..
Tijdens een potje bf2 schokt mijn videokaart nadat er 2 sata schijven in zijn gegaan (voorheen 2 x ide)

Als ik mijn voltage history van asus probe bekijk heb ik de volgende waarden:

+12 = 10,6
+5 = 5,025
+3,3 = 3,104
Vcore = 1,52

Er zit en voeding van 350 watt in van Codegen
Worden deze problemen veroorzaakt door een te zwake voeding?
En welke voeding zou je me aanraden?

System specs:

Amd ahlon 64 3500+
asus A8v deluxe
geforce 5900 fx 128mb
2 sata disken 80 gb op RAID 0
2 case fans
zalman cooler

 • blablable
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 24-03 13:38
Iemand?

 • mark de man
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 09:10

mark de man

Wij zullen doorgaan...

Die 12 volt lijn is toch wel erg laag.
Ik denk dat een 350 watt voeding van een A-merk zoals Antec of Aopen wel goed zal zijn.

Join het DPC Whatpulse team


Anoniem: 147518

Ik zit middenin de bouw van een nieuw systeem en ondertussen heb ik alvast de volgende onderdelen inclusief verwacht stroomverbruik volgens http://extreme.outervision.com/index.jsp (verbeter me als ik dingen verkeerd heb ingeschat)

1x AMD Athlon 4400 x2 OC 172 W
2x 512 mb Mushkin Redline 20 W
3x 7200 rpm SATA HD 36 W
1x 10k rpm SATA HD 12 W
1x X-fi Extreme Music 7 W
1x Fan Controller met LCD 12 W
3x 12cm casefans en 1 8cm casefan 17 W
1x NEC 3540 30 W
1x a8n32, 1x Razer Diamondback, 1x Logitech G15 43 W
Totaal: 349 W

Ik ben van plan om er 2 7800 gt's ( OC 209 W in SLI) in te doen aangezien ik die goedkoper kan krijgen en ik ergens gelezen heb (weet niet meer waar) dat dual core procs bij een SLI systeem met de 8x.xx drivers zelfs bij single threaded games goed benut kunnen gaan worden. Dus zou voor mij 2 goedkopere kaarten handiger zijn dan 1 hele snelle. Ook kwam SLI goed naar voren in verschillende reviews bij 1900x1200 waarop ik wil gaan gamen.

Tot zover nog niks aan de hand, maar ik heb al een Tagan U22 480 Watt voeding, waarvan ik weet dat hij dit systeem niet aankan als ik ga overclocken.
(Specs: 480 Watt, +12V 30A of 2x 20A Dual Rail, +5V 48A, +3.3V 28A, http://www.tagan.com/page...tg480_u22_english_web.pdf)
Bij outervision kom ik namelijk op 486W bij 80% CPU en GPU en ook lijkt de 30A op de +12V mij wat aan de lage kant voor een systeem met geOCde x2 en SLI.
Ik heb de mogelijkheid om 2 PSU's tegelijk aan te sluiten (CM Stacker)

Hoeveel Watt en hoeveel +12V A zou ik moeten zoeken in een 2e voeding? Welke onderdelen kan ik dan het beste aansluiten op welke voeding?

 • DaRkMaNFX
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 05-06-2021
Wat heb je nodig voor volgend systeem ?

Asus PCH-DL With VCore_mods & Vddr_Mods
2 x Xeon 2.4 LV @ 3.0 Ghz
4 x 512 MB PC3200
4 x Maxtor Maxline III 300GB SATA
1 x Maxtor 120 GB SATA
1 x Maxtor 120 GB PATA
1 x Plextor 708A
1 x Plextor 48/24/40A
1 x 6600GT AGP
1 x LSI MegaRaid SATA II 8-poorts op PCI-X

Alles zit in een CM Stacker case met een crosflow fan & 2 device modules voor de hd's
Dus op zich al 4 fans van Coolermaster zelf
Xeon's gecooled met 3U Heatpipes van Coolermaster maar gemod met Papst fans ( 3-pin op mobo voor Q-Fan )
Zalman 92mm fan op een bracket die op de NB blaast

Totaal fans : 7 fans waarvan 2 op mobo aangesloten

Opmerking : soms heavy I/O op die raid 5 hd array ;)
Dual xeon doet ook F@H dus da zuipt wel wat stroom :*)

Welke voeding is hier best voor ?

Had een Enermax Noisetaker 485W maar die heeft na 2 weken zijn geest al gegeven
PSU begon te knetteren vanbinnen ! |:(

[Voor 6% gewijzigd door DaRkMaNFX op 03-12-2005 12:05]


 • O.D.Smolik
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 20-10-2022

O.D.Smolik

Geen dag, zonder een appel.

Ik heb de afgelopen paar weken de volgende onderdelen bij elkaar gekocht:

- Amd Atlhon XP 2600+
- 4x 512 ram
- Asus moederbord met Via KT600 chipset
- Dvdbrander
- WD 160 GB Sata schijf
- Geforce 6600GT 128mb

Welke voeding is hier geschikt. De meeste standaardkasten wordt met 300 watt geleverd. Maar ik ben bang dat het net te weinig is?

 • Borromini
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online

Borromini

Mislukt misantroop

Mijn planning ziet er als volgt uit:

AMD 64 3200+ of 3500+ (die ik ga overklokken)
A8N SLI Premium (passieve NB)
Asus EN7800GT
2x Corsair XMS Pro 1GB PC3200
2x 80 GB Maxtor DiamondMax 9 S-ATA
Asus 4816 CD-RW
NEC 3520 DVD+/-RW
Enermax 380W

Zal de voeding sterk genoeg zijn voor mijn systeem of moet ik een nieuwe voeding halen? Indien nodig kan de Asus-brander er uit.

Buiten de CPU, het mobo en de grafische kaart komen alle componenten uit mijn huidige pc.

Got Leenucks? | Debian Bookworm x86_64 / ARM | OpenWrt: Empower your router | Blogje


 • Glaanie
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 16:32

Glaanie

Medewerker Product Content

All your spec are belong to us

Een copy/paste job van een zojuist aangemaakt topic, die echter overbodig bleek, nadat ik ben gewezen op dit topic :+

--begin----
Goedenavond GoT'ters. Ik heb vanmiddag een nieuwe videokaart mogen ontvangen (een AOpen Aeolus 6600GT om precies te zijn), echter na een krappe 5 minuten gaf deze de geest, althans dat denk ik. Het gaat te ver om dat specifieke probleem hier te vermelden, aangezien het dan aardig offtopic zal gaan. Ik ben tot een aantal conclusies gekomen, een van de conclusies is dat mijn voeding niet voldoende is, voor het nu zwaardere systeem. Mijn systeemspecs (het is een lichtelijk aangepaste Packard Bell iXtreme H6305):
Intel Pentium 4 630 (S775, 3.0GHz, 800MHz, 2MB, Boxed)
Gigabyte GA-8I915PM
2x 512 MB PC3200 (Dual Channel)
Sapphire Radeon X600 Pro 256MB DDR (PCI-e, VGA)
Of de AOpen Aeolus 6600 GT PCI-e, DVI, VGA
Seagate Barracuda 7200.7, 200GB (7200rpm, SATA, 8MB)
Lite-On 16x48x SOHD-167T (Zwart)
Nec DVD+/-RW ND3530A
Ik heb hier op GoT en de rest van het wereldwijde web gezocht naar een lijst of meerdere lijsten waarin ik kan vinden hoeveel mijn systeem verbruikt in stress-situaties. Het enige wat ik heb kunnen vinden zijn oude lijsten met daarin schattingen van systemen die niet erg op de mijne lijken. Daarom wil ik graag een tweaker hier vragen of mijn vermoeden klopt dat de voeding te weinig power levert. Ook zou ik willen vragen wat de gemiddelde en maximale belasting van mijn systeem zou zijn. Ik heb hier namelijk totaal geen zicht op, ik heb hier helemaal geen ervaring mee.

Indien er meer informatie gewenst is, hoor ik het graag.

[Voor 18% gewijzigd door Glaanie op 03-12-2005 22:42. Reden: Systeemspecs gepaste hier als per request]


 • Borromini
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online

Borromini

Mislukt misantroop

Ik zie geen systeemspecs ;)

Got Leenucks? | Debian Bookworm x86_64 / ARM | OpenWrt: Empower your router | Blogje


 • Glaanie
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 16:32

Glaanie

Medewerker Product Content

All your spec are belong to us

Oepsiedesie. Copy en paste neemt natuurlijk geen links mee :X Gefikselt.

 • Borromini
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online

Borromini

Mislukt misantroop

Check de startpost es, linkjes enzo worden niet geapprecieerd - je zet ze beter rechtstreeks in je post ,).

Got Leenucks? | Debian Bookworm x86_64 / ARM | OpenWrt: Empower your router | Blogje


Anoniem: 144949

Topicstarter
Glaanieboy schreef op zaterdag 03 december 2005 @ 22:17:
Het gaat te ver om dat specifieke probleem hier te vermelden, aangezien het dan aardig offtopic zal gaan.
...
Indien er meer informatie gewenst is, hoor ik het graag.
Mja ben wel geinteresseerd in dat specifieke probleem. Heb je dit vermeld in dat andere topic dat je geopend had? Kan je dan even linken naar dat andere topic?

EDIT> ook wat info over je voeding?

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 03-12-2005 22:46]


 • Glaanie
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 16:32

Glaanie

Medewerker Product Content

All your spec are belong to us

Tuurlijk: Mogelijk probleem tekort wattage -> Hoe erachter te komen?

Edit: Info over de voeding, van het stickertje op de voeding geplukt (stonden ook wat copyright verklaringen op, heb ik maar achterwege gelaten):
FSP Group Inc.
Model: FSP615-60PNA-E
Max Output: 315 Watt

+3,3V=15,0A
+5V=25,0A
+5Vsb=2.0A
+12C10C=11,0A
+12V2DC=11,0A

-12V=0,4A

(+3,3V&5V=150Watt Max)

[Voor 59% gewijzigd door Glaanie op 03-12-2005 23:05]


 • B_FORCE
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
zo ik heb een nieuw systeempje (eindelijk :D)

amd 3200+ (Venice)
asus a8n sli
2x512 GeIL (dual channel)
Sapphire X800 GTO 2

voor de rest nog 3 hardeschijven (totaal 260 gig)
dvd brander
en audigy LS souncard

Ik heb nu een 360watt enhance voeding, maar deze kan het toch allemaal niet aan. Vandaag behoorlijk wat vastlopers gehad bij DOD Source. (overigens loopt hij bij andere spellen wel gewoon perfect ??)

12 volt lijn heeft af en toe pieken van 11,25 volt, dat is denk ik toch we lwat laag.

Ik zat zelf te denken aan de Asus A-45GA 450W (ATX12V 2.01), aangezien deze ook nog leuk geprijst is.

Ik wil maximaal ribd de 70-80 euro blijven, (liever minder uiteraart :) )

Voorderest is een stille voeding ook wel lekker

One World Concepts


 • Kingskawn
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 19-12-2022
Ik ben van plan om mijn game pc uit te breiden. Dit zou ik dan hebben;

Asrock dual 939
Opteron 146
1gb mdt of corsair pc3200
2x 160 hitachi 7200tr/m raid0
1 7800gt pci-e
Creative extigy
Logitech MX518

Ik heb nu een Be quiet 420w (uitstekend!) en denk dat dit te weinig is voor deze machine.

Ik ben ook een HTPC aan het maken met;

MSI Neo4 plat
AMD64 3000+
512mb PC3200 MDT
1 Hitachi 250gb 7200tr/m
1x 6600GT pci-e
Sound onboard
Microsoft Media Center keyboard

Raden jullie mij aan om de Be quiet 420w daarop te zetten of een andere te kopen? Of iets van 200w te kopen waarvan je bijna niets hoort?

Ik zou het graag weten want het is nogal dringend :X :X moet naar de shop

Kan iemand helpen zijn ideeën te geven 8)7

 • Kingskawn
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 19-12-2022
Wat voor een HTPC?

 • Cyberpope
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Cyberpope

When does the hurting stop??

Cyberpope schreef op maandag 21 november 2005 @ 11:26:
Mijn systeem (server) is
AMD 64 2800
1 gb ram
TNT 32 pci videokaart (is server he!)
4x harddisk in raid
2x harddisk
2x CD/DVD writer
3x fan

Volgens de diverse rekenmethodes die je hier en elders kunt vinden kom ik dan uit op ongeveer 370watt. Ik heb er nu een 2x codegen van 300watt in zitten, nadat een q-tec van 550w het al opgegeven had. Dit gaat goed totdat er echt full load gaat. Dan gaat hij op blue screen in windows.

In mijn analyse is dat de power... Dus op zoek naar een andere.
Dacht eerst een huntkey, maar na wat search hier op het forum ben ik daarvan afgestapt. Dus kwam ik uit op
Cooler master RS-430 voor 40 euro of Chieftec GPS-400AA-101A voor 46 euro.

Wat kan ik nu beter doen. Cooler master is een goed merk, maar de chieftec heeft volgens mij 2x 12v lijn? Maar is dat voor mijn systeem (met brakke videokaart, maar is ook niet nodig) uberhaupt belangrijk???
Anoniem: 144949 schreef op maandag 21 november 2005 @ 12:41:

[...]

Deze 2 zouden het toch moeten kunnen trekken mijn inziens. Probeer eens wat te spelen met andere verdelingen van belastingen en hogere dummy loads.
Geef anders ook wat meer info over welke hardware op welke voeding e.d.
Oke het heeft ff geduurt, maar hierbij de gegevens.

Tot vandaag
Voeding 1 (primair)
Mobo - Asrock S939 (type exact kan ik niet vinden)
Proc - AMD S939 3000+ (op 1.8 GHz)
Video - Nvidea TNT32 kaart (PCI)
1x netwerkkaart 3com
1x Promise raidkaartje
2x Maxtor 7200rpm >100GB (raid)
2x ??? 5600rpm <5gb (raid)

Voeding 2
2x Western digital 7200 >100gb
1x dvd burner
1x cd burner
1x fan

Vanaf vandaag
Voeding 1
Mobo (met bijlagen.. zie boven)
1x DVD-writer
1x CD-writer

Voeding 2
alle hardeschijven + fan

Maar dat gaf weinig verlichting.... Hij klapte er redelijk snel uit....

Nog tips??

With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......


Anoniem: 144949

Topicstarter
Kan je zien welke van de 2 er net niet kan volgen? (door eventueel voltages te monitoren)

Weet niet meer of het al vermeld is geweest, maar heeft de slave voldoende dummy-load op zijn 3.3V lijn, hier kan het ook eventueel aan liggen.

Mja ik zou zeggen, probeer redelijk wat combinaties uit, en als het echt nooit goed wil lukken, zal je waarschijnlijk wel dan een nieuwe moeten proberen.

[Voor 25% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 05-12-2005 22:50]


 • Cyberpope
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Cyberpope

When does the hurting stop??

Anoniem: 144949 schreef op maandag 05 december 2005 @ 22:46:
Kan je zien welke van de 2 er net niet kan volgen? (door eventueel voltages te monitoren)

Weet niet meer of het al vermeld is geweest, maar heeft de slave voldoende dummy-load op zijn 3.3V lijn, hier kan het ook eventueel aan liggen.

Mja ik zou zeggen, probeer redelijk wat combinaties uit, en als het echt nooit goed wil lukken, zal je waarschijnlijk wel dan een nieuwe moeten proberen.
Mmm.. dat meten zal ik met een multimeter moeten doen.... zal morgen ff proberen.

Ben nu wel weer met een andere combo bezig, want die was wel heel onstabiel. ook zonder hoge load ging hij onderuit.

Dan nog tips over welke voeding.. Goed maar goedkoop.....

[Voor 5% gewijzigd door Cyberpope op 05-12-2005 22:57]

With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......


Anoniem: 144949

Topicstarter
Cyberpope schreef op maandag 05 december 2005 @ 22:52:
Ben nu wel weer met een andere combo bezig, want die was wel heel onstabiel. ook zonder hoge load ging hij onderuit.
Dus voor hetzelfde geld vindt je een combo die wel stabiel is. Het zijn toch 2 dezelfde voedingen, niet? Dat maakt het al iets makkelijker voor een combo te zoeken. Probeer gewoon op elk van de 2 voedingen de belasting mooi te verdelen. Probeer bij beide voedingen op de 3.3V, de 5V en de 12V lijn een goede load te krijgen. Niet te veel, niet te weinig, hou rekening met idle en stressed. Hou rekening dat hd's bij het opspinnen de 12V extra belasten, dus best niet te veel hd's op 1 voeding.
Met de juiste combo zou het toch moeten lukken denk ik hoor. En als he toch niet lukt, dan zie je nog wel ;)

 • Cyberpope
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Cyberpope

When does the hurting stop??

Ik neem aan dat ik 2 schijven in raid altijd aan dezelfde voeding moet hangen of niet?? Dat beperkte het aantal combo's namelijk.

With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......


 • Apoca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 24-03 20:52

Apoca

Array Technology Industry

Ik heb deze voeding: http://www.cwt.com.tw/english/2_product/1_detail.php?ID=546

Deze heb ik al een kleine 3 jaar. Nu ik een X2 3800 cpu heb, knalt mijn systeem er bij 3d games uit. Gewoon een reset en klaar. De pc draait normaal gewoon goed, ik kan alles doen van office tot 3d render programma's.

Maar zo snel ik een game start is het na 20 sec ofzo einde. In de bios zijn alle lijnen gewoon goed, en in speedfan / everest ook.

Ik had in de extrem PSU calculator 391 watt bij 80% uitgerekend. Ik denk dat mijn psu toch de zooi niet trekt zosnel als de GPU vol aan de bak moet.

Iemand een idee wat ik nog eens zou kunnen testen?

Als ik een game start en ik hou dan een multi-meter aan een molex zou ik dan kunnen zien of mijn voeding de geest geeft en dus voor een reboot zorgt?

Asus C6E / Ryzen 7 5700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • Cyberpope
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Cyberpope

When does the hurting stop??

Apoca schreef op dinsdag 06 december 2005 @ 09:23:
Ik heb deze voeding: http://www.cwt.com.tw/english/2_product/1_detail.php?ID=546

Deze heb ik al een kleine 3 jaar. Nu ik een X2 3800 cpu heb, knalt mijn systeem er bij 3d games uit. Gewoon een reset en klaar. De pc draait normaal gewoon goed, ik kan alles doen van office tot 3d render programma's.

Maar zo snel ik een game start is het na 20 sec ofzo einde. In de bios zijn alle lijnen gewoon goed, en in speedfan / everest ook.

Ik had in de extrem PSU calculator 391 watt bij 80% uitgerekend. Ik denk dat mijn psu toch de zooi niet trekt zosnel als de GPU vol aan de bak moet.

Iemand een idee wat ik nog eens zou kunnen testen?

Als ik een game start en ik hou dan een multi-meter aan een molex zou ik dan kunnen zien of mijn voeding de geest geeft en dus voor een reboot zorgt?
Zet in elk geval ff je automatische reset bij een vastloper uit zodat je ziet wat de fout is waarmee hij eruit knalt. Het kan immers ook iets anders zijn je voeding.

With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......


 • Apoca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 24-03 20:52

Apoca

Array Technology Industry

Ohh ja das een goede, ik neem aan dat dat een instelling in de bios is. Misschien enig idee welke optie dat is in de bios. Bedoel kwa omschrijving. Ik weet wel waar ik moet kijken in de bios, maar daar staan meerdere dingen dacht ik. Kan nu ff niet zo snel kijken ben op stage, dus ik kijk zo snel ik thuis.

En kan dat geen kwaad als ik dat doe :? Wat krijg ik dan te zien als ik die optie in de bios uitzet :?

** Tot een week geleden had ik hier nooit last van met mijn AMD 64 3000+ die er eerst inzat. Dus buiten de cpu heb ik niks aan de setup gedaan. **

[Voor 16% gewijzigd door Apoca op 06-12-2005 09:40]

Asus C6E / Ryzen 7 5700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


Anoniem: 144949

Topicstarter
Cyberpope schreef op dinsdag 06 december 2005 @ 06:20:
Ik neem aan dat ik 2 schijven in raid altijd aan dezelfde voeding moet hangen of niet?? Dat beperkte het aantal combo's namelijk.
Voor zover ik weet, hoeft dat niet hoor. :?
Apoca schreef op dinsdag 06 december 2005 @ 09:23:
Als ik een game start en ik hou dan een multi-meter aan een molex zou ik dan kunnen zien of mijn voeding de geest geeft en dus voor een reboot zorgt?
Zo maak je idd en goede kans om te kunnen zien of je voeding het niet meer trekt. Afhankelijk van hoe snel hij reset/uitvalt nadat je het game start, zal je wel goed de multimeter in het oog moeten houden, want het kan goed zijn dat je een dipje in het voltage maar een fractie van een seconde te zien krijgt.

[Voor 51% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 06-12-2005 09:46]


 • Cyberpope
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Cyberpope

When does the hurting stop??

Apoca schreef op dinsdag 06 december 2005 @ 09:38:
Ohh ja das een goede, ik neem aan dat dat een instelling in de bios is. Misschien enig idee welke optie dat is in de bios. Bedoel kwa omschrijving. Ik weet wel waar ik moet kijken in de bios, maar daar staan meerdere dingen dacht ik. Kan nu ff niet zo snel kijken ben op stage, dus ik kijk zo snel ik thuis.

En kan dat geen kwaad als ik dat doe :? Wat krijg ik dan te zien als ik die optie in de bios uitzet :?

** Tot een week geleden had ik hier nooit last van met mijn AMD 64 3000+ die er eerst inzat. Dus buiten de cpu heb ik niks aan de setup gedaan. **
Optie zit niet in de bios, maar in windows 2000/XP/2003.

Bij deze computer/eigenschappen/opstartopties
of te wel: Windows Operating Systems - FAQ

En dan....
Windows XP en 2000 BSOD guide
Anoniem: 144949 schreef op dinsdag 06 december 2005 @ 09:42:
[...]
Voor zover ik weet, hoeft dat niet hoor. :?
Mmm... ik durfde het niet aan.. stel dat dan 1 voeding de geest geeft, valt er plots 1 schijf uit van de raid. En het is geen mirror dus....

[Voor 20% gewijzigd door Cyberpope op 06-12-2005 10:11]

With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......


 • Apoca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 24-03 20:52

Apoca

Array Technology Industry

Ohh ja ff voor de duidelijkheid, ik heb na de installatie van de nieuwe cpu ook gelijk ff er een verse windows install op gedaan. 1 keer met SP1 en 1 keer met SP2. Ook heb ik diverse drivers getest.

Memtest geeft geen foutjes na een uur run. Ik zou nog eens Prime95 kunnen draaien voor de cpu te testen. Maar volgens mij is deze ook goed.

Dus voor de duidelijkheid onder windows is full load van de cpu geen probleem. Beide core's hebben dan 100% bij full load van b.v. cinebench.

Asus C6E / Ryzen 7 5700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • Apoca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 24-03 20:52

Apoca

Array Technology Industry

Optie zit niet in de bios, maar in windows 2000/XP/2003.

Bij deze computer/eigenschappen/opstartopties
of te wel: Windows Operating Systems - FAQ

En dan....
Windows XP en 2000 BSOD guide
Dat ga ik gelijk doen als ik thuis kom.

Maar dus als ik die optie in windows aanzet krijg in van inplaats een reboot een bsod scherm te zien. Als ik het goed begrijp.

[Voor 43% gewijzigd door Apoca op 06-12-2005 11:08]

Asus C6E / Ryzen 7 5700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


Anoniem: 144949

Topicstarter
Cyberpope schreef op dinsdag 06 december 2005 @ 10:05:
Mmm... ik durfde het niet aan.. stel dat dan 1 voeding de geest geeft, valt er plots 1 schijf uit van de raid. En het is geen mirror dus....
Ahja dat is wel een feit...

 • Apoca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 24-03 20:52

Apoca

Array Technology Industry

Stel de stroom van de hd's zou uitvallen. En dan heb ik het niet over een raid opstelling. Dan loopt de pc vast, dat snap ik. Maar gaat er dan iets kapot, of zo het alleen kunnen zijn dat er data verlies zou optreden, met wat dat je op dat moment bezig bent?

Als het de voeding zou zijn in mijn geval, dan ga ik voor een dual PSU opzet mits ik geen ide poort der uit kan blazen ofzo zou ooit extra voeding ( Enermax 350Watt welke ik nog heb liggen ) een dipje hebben.

Asus C6E / Ryzen 7 5700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • Kingskawn
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 19-12-2022
Kingskawn schreef op maandag 05 december 2005 @ 10:44:
Ik ben van plan om mijn game pc uit te breiden. Dit zou ik dan hebben;

Asrock dual 939
Opteron 146
1gb mdt of corsair pc3200
2x 160 hitachi 7200tr/m raid0
1 7800gt pci-e
Creative extigy
Logitech MX518

Ik heb nu een Be quiet 420w (uitstekend!) en denk dat dit te weinig is voor deze machine.

Ik ben ook een HTPC aan het maken met;

MSI Neo4 plat
AMD64 3000+
512mb PC3200 MDT
1 Hitachi 250gb 7200tr/m
1x 6600GT pci-e
Sound onboard
Microsoft Media Center keyboard

Raden jullie mij aan om de Be quiet 420w daarop te zetten of een andere te kopen? Of iets van 200w te kopen waarvan je bijna niets hoort?

Ik zou het graag weten want het is nogal dringend :X :X moet naar de shop

Kan iemand helpen zijn ideeën te geven 8)7
Iemand?

Anoniem: 152769

voor dat eerste systeem zou ik iets in de trant van een tagan 480w of een ocz 520 w nemen of zo,
die oude kan je idd goed op je 2de systeem zetten.

200w kopen die weinig lawaai maakt zou ik echt niet doen, ze zal helemaal geen lawaai maken want je pc start er 100% zeker niet mee op B)

edit: ik vermoed zelfs dat die 400w genoeg zal zijn voor je eerste systeem nipt te trekken, maar als je toch een nieuwe koopt kan je direct eentje halen met een beetje speling. Kost allemaal zoveel niet meer (en als je je toch een 7800GT kan permitteren...)

[Voor 32% gewijzigd door Anoniem: 152769 op 06-12-2005 11:51]


 • Apoca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 24-03 20:52

Apoca

Array Technology Industry

Denk dat hij bedoelt een 200watt voor erbij te zetten.

Asus C6E / Ryzen 7 5700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


Anoniem: 152769

2 voedingen in 1 systeem lijkt me echt onnozel als het vlot te trekken is met 1 voeding en hij toch een andere moet halen. Je case is er meestal niet op voorzien ook...

voor moest ik het weer totaal niet begrepen hebben, tis nog redelijk vroeg

 • Cyberpope
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Cyberpope

When does the hurting stop??

Anoniem: 152769 schreef op dinsdag 06 december 2005 @ 12:01:
2 voedingen in 1 systeem lijkt me echt onnozel als het vlot te trekken is met 1 voeding en hij toch een andere moet halen. Je case is er meestal niet op voorzien ook...

voor moest ik het weer totaal niet begrepen hebben, tis nog redelijk vroeg
Nee, klopt. Ik had zelf een big tower die wel de ruimte had (en zelfs de aansluitingen). Dus daarom heb ik het gedaan. Als je toch een andere voeding moet halen, zou ik gewoon een ruimere voeding nemen. Heb je er echter nog 1tje liggen en op dat moment weinig geld, kan het een goede optie zijn. Vroegah.. toen er nog geen dikke voedingen waren voor thuisgebruik, moest je soms wel voor deze oplossing kiezen. Tegenwoordig is de markt ook voor consumenten voedingen wat ruimer.
Apoca schreef op dinsdag 06 december 2005 @ 11:43:
Stel de stroom van de hd's zou uitvallen. En dan heb ik het niet over een raid opstelling. Dan loopt de pc vast, dat snap ik. Maar gaat er dan iets kapot, of zo het alleen kunnen zijn dat er data verlies zou optreden, met wat dat je op dat moment bezig bent?
Zover ik weet niet. Je pc slaat direct vast omdat hij ook zijn virtueel geheugen kwijt is. Ik heb een paar gehad dat de 2de voeding niet mee opstarte en dat was geen probleem.
Als het de voeding zou zijn in mijn geval, dan ga ik voor een dual PSU opzet mits ik geen ide poort der uit kan blazen ofzo zou ooit extra voeding ( Enermax 350Watt welke ik nog heb liggen ) een dipje hebben.
Kijk als je voeding echt knalt, kan het schade tot gevolg hebben. Maar dat is ook als je 1 voeding hebt die knalt. Lullig is raid als hij op 1 disk nog wel kan schrijven en op de andere niet. Ook dat zal hardwarematig geen probleem zijn verwacht ik, maar je data is een ander verhaal.

[Voor 6% gewijzigd door Cyberpope op 06-12-2005 12:30]

With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......


 • Reconhell
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 21-10-2018
Codegen 350Watt
Is deze voeding genoeg voor een ggeforce 6800(XT), dit is me huidige systeem
Amd3000+
Ati radeon pro 9800 @XT
1 of 2 harddrive
2 dvd-drives

 • CyPh
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 24-03 16:08
Sinds kort loopt mijn pc vaak vast of reboot hij spontaan als hij flink hard aan het werk is (bijvoorbeeld in een spel). Voorheen dacht ik dat dit met de videokaart te maken had (Radeon 9700Pro) en had deze dus vervangen door mijn huidige (Radeon 9800Pro). Nu zit mijn voeding (FSP350-60THN) de laatste tijd best te klooien (heel veel herrie van de fan) en word mijn pc erg warm.

http://www.cyph.net/images/speedfan.jpg

Nu wil ik deze dus vervangen aangezien ik deze niet meer vertrouw (tevens moet mijn 120GB HDD vervangen worden, wordt niet alleen te warm maar S.M.A.R.T. geeft ook steeds meer errors aan) en ik denk dat dit de mogelijke oorzaak is van mijn problemen.

Mijn configuratie:
Albatron PX865PE Pro v1.1
Intel Pentium 2.6Ghz HT
2x 512DDR400 Dual Channel
Ati Radeon 9800Pro
NEC 3500a DVD-R/RW DL
Toshiba 16x DVD-ROM
Seagate 120GB S-ATA
Western Digital 160GB S-ATA
Creative Sound Blaster Live! 5.1
2x 80mm fan
2x Coolermaster Cooldrive 3

Nu vroeg ik me af of dit een goede voeding is voor mijn configuratie en/of dit inderdaad mijn problemen zou kunnen oplossen. Of dat er dus een logica in mijn beredenering zit ;) :
Coolermaster Extreme Power 430W Voeding

[Voor 4% gewijzigd door CyPh op 06-12-2005 16:30]

Uw advertentie hier?


 • MewBie
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 14:32
Mijn systeem:
Asus A7N8X-E deluxe
AMD XP2800+ barton
2x256MB + 1x 512 MB Corsair XMS geheugen
Ati X800XT PE
dvd fikker
2x 120GB Western Digitals PATA
1x 200GB WD SATA (ook met gewone molex aansluiting)
Coolermaster Cooldrive 3
5x Coolermaster 80mm Fan

Ik teer momenteel op een 550W Q-tec voeding maar die begint volgens mij een beetje dood te gaan :X
Ik krijg al meldingen dat de powercable van de X800 er niet inzit en mn hdd's spinnen soms niet op :/

Nu zal ik dus binnenkort een nieuwe psu nodig hebben :P
Ergens tussen de 400W en 500W van een goed merk moet voldoende zijn, maar dan rest natuurlijk nog de vraag, welke voeding?

Nu zit ik dus met een paar eisen gezien de best wel grote hoeveelheid kabels in mijn kast :P
- Niet teveel onnodige kabels, zo heb ik aan SATA aansluiting niet echt behoefte, 1 of 2 mag wel maar het moeten er geen 6 zijn zoals bij sommige voedingen 8)7
- Molexen een stuk of 6 kom ik precies goed uit.
- 1 FDD connector, 2 is eigenlijk al teveel (zit alleen maar in de weg) :P
- Het liefst een 20Pins mobo connector
- PCI-E connectors heb ik ook geen behoefte aan

Sommige dingen kun je niet veel meer aan doen, zoals die 20 pin connector aangezien (bijna) alle nieuwe 24 pins zijn en de fdd aansluitingen, maar dat is op zich niet zo een ramp.

Nu is mijn vraag dus, welke voeding heeft een beetje een beperkte kabelbos?

Please leave a message after the beep.
*beeeeep*


 • DopdeDouwer
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Ik heb ook een upgrade gedaan waarschijnlijk de laatste voor deze pc. Ik heb een nieuwe videokaart gehaald. Bij de specs staat eis van minimaal 350Watt

Het gaat nu om de volgende setup die ik nu heb.

mobo: MSI K8N neo platinum
proc: AMD Athlon 64 3000+
video: MSI RX800 SE (td256) (er nieuw bijgekomen ipv Geforce 3 Ti200)
HD: Seagate Barracuda 7200.7 200GB 8MB
spelers: DVD speler en CD brander (een van de 2 wordt waarsch vervangen door een DVD brander)
Meuq: 4 ccfls & 2 à 3 fans

momenteel heb ik een Fortron FSP300-60PN, een voeding van 300W dus voldoet niet aan de eisen. Ik durf daarom ook eigenlijk nog niet de videokaart te installeren. Ben bang dat ik de voeding en/of kaart sloop.

Ik ben dus op zoek naar een voeding die vooral stil moet zijn. Die ik nu heb voeldoet daarin prima. Er zit een grote 120mm fan in lekker te zoeven, hoor je bijna niet. Verder moet hij dus bovenstaande specs van power voorzien. Verder wil er niet te veel aan uitgeven. Die ik nu heb heeft me 35euro gekost volgens mij. 40-60euro is mn budget liefst laag/ lager :+

Anoniem: 158610

Hoi

Systeem

MSI RS480M2/RX480M2 ATI Chipset
Phoenix Bios version 3.19
AMD 64bits 3200+
1,5 GB PC3200
Antec voeding 350W
XFX 7800GT 256MB DDR3


Nou heb ik dus een Antec voeding ATX 350W.
Deze trekt het helaas niet, vooral als ik met de XFX7800GT ga overclocken gaat het helemaal mis.
Een nieuwe voeding is dus een must, graag jullie advies.

Voorbeelden vervangers
Coolermaster Real Power 450W
Zalman ZM400B-APS
SilentmaxX Silent IC-Tech 480W

Goeie vervangers ?, of zijn er nog andere aanraders?

 • Bart©
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 01-03 15:57
Ik ben momenteel in het bezit van:

Asus P4C800 Deluxe moederbord
Intel Pentium4 2,8Ghz/FSB800 processor
1536Mb DDR400 PC3200 geheugen
ATI Radeon 9800 Pro/256Mb videokaart
Via PCI 1394 Firewire Controller
CD-Brander
DVD-Brander
DVD-speler
Maxtor Diamondmax 9 120Gb SATA150 harddisk
3,5' floppy drive.

Ik gebruik daarbij een Zalman ZM300B-APS voeding.
Op het moment draait het systeem als een zonnetje, ik vroeg me alleen af hoe lang ik nog met die 300Watt vooruit kan? Ik zie veel mensen over 400 en 500 Watt praten hier..

Zit ik nu echt aan de max? Moet ik gaan nadenken over een andere?

Ik ben benieuwd naar de antwoorden die jullie voor me hebben.

[Voor 20% gewijzigd door Bart© op 07-12-2005 13:35]


 • B_FORCE
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
bij de pricewatch staat al een hele tijd de Asus A-45GA 450W (ATX12V 2.01) als meest populaire producten.

Ik kan hier weinig reviews over vinden, (eentje in het nederlands)
is dit een beetje een redelijke voeding ?

[Voor 7% gewijzigd door B_FORCE op 07-12-2005 12:17]

One World Concepts


 • Apoca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 24-03 20:52

Apoca

Array Technology Industry

Nou ik heb dus de aanwijzigingen opgevolgt. Ik kreeg dus een 0x000007E fout op het blauwe scherm, met daarbij een verwijzing naar de nvidia drivers ( nv4 nog wat ).

Daarna heb ik maar eens gewoon alles uit de pc getrokken op de 2 hd's na 2 x 512MB en mijn GPU en sound kaart. En ja hoor de spellen starten gewoon.

Plug ik weer de dvd ofzo in dan is het weer gelijk einde oefening. En weer de zelfde fout.

Dit lijkt me dus een duidelijk geval van een voeding die op zijn tandvlees loopt.

Dus heb ik maar een nieuwe besteld :P

Antec TP II 550 Watt is het geworden, is ook gelijk Sli ready enz voor als ik mijn nieuwe mobo heb :)

Asus C6E / Ryzen 7 5700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • Markuzi
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 24-02-2020
Moeite gedaan voor een leuke review post ik hem in Deel 13 |:(

Asus Atlas 450w (A-45GA)

http://img302.imageshack.us/img302/5843/111778589422ur.gif
http://img169.imageshack.us/img169/5383/111778570816ui.gif

2 verschillende voedingen van het zelfde type getest in 2 systemen.
 • Echte Dual Rail 12V output,
 • Active PFC
 • Auto Temperatuur en geluids regeling
 • Efficiënt: tot 73%
 • 2 Serial ATA connectors,
 • PCI Express connector,
 • Fan speed monitor connector,
Voor verdere specs check de Asus website

Het vermelde vermogen


http://img302.imageshack.us/img302/6973/11177857642dw.gif

De testsystemen
 • 1. Asus 8N-SLI Deluxe, AMD 64 3700+ (San Diego), 1GB Corsair XMS DDR400 (Dual), Sapphire X800 GTO2, SoundBlaster Audigy 1, WD 40GB + WD 120 GB (ide), Plextor 740-A DVD-writer. 2 casefans.
 • 2. Asrock K7Upgrade600, Athlon XP 3100+, 1,5GB noname DDR400, Hercules Radeon 9700 Pro, WD 120 GB (ide), LiteOn 24x CD writer. 2 casefans.
Gemeten waarden:


Systeem 1
Theoretische waardenGemeten waarden (idle/stressed)
+5V 5,07v / 5,07v
+12V 12,04v / 11,97v


Systeem 2
Theoretische waardenGemeten waarden (idle/stressed)
+5V 4,99v /4,97v
+12V 12,30v / 12,38v
+3,3V 3,38v / 3,38v


Alle waarden zitten, bij beide systemen, binnen de toegelaten marges. Bij systeem 2 klopt het dat er stressed een hoger voltage werd gemeten op de +12V lijn dan idle.
Beoordeling
 • Goede prestaties. Ook bij overclocken.
 • Voltages zijn zeer stabiel.
 • Goedkoop voor de prestatie die de voeding levert. (~ €50,-)
 • Oogt zeer goed.
 • Licht van de 12cm blauwe fan is erg subtiel.


Edit:
Ik vind net een hele mooie uitgebreide review van deze voeding op CaseJunkies.
KlikkerdeKlik

:)

[Voor 32% gewijzigd door Markuzi op 08-12-2005 13:40]


 • Nitroglycerine
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-03 22:20

Nitroglycerine

I'm kinda...... explosive

De voeding van m'n backup systeem begint kuren te vertonen. De systeemspecs:

AMD Athlon XP 2400+
Asus A7N8X Deluxe
2* 512 MB PC3200
1* Maxtor DM 10 200 GB P-ATA
Nec 3520 dvd brander
Aopen 52x cd brander
ATi Radeon 9800 Pro
SB Live! 1024

Op dit moment heb ik er een AOpen 350 Watt voeding in hangen. 300 watt is te weinig in combinatie met de 9800, zeker als er een 3D spel op gedraait wordt. Wel wil ik graag een voeding die ik ook naar een nieuwer systeem (PCI-e based) mee kan nemen. De voeding moet dus zowel op dit systeem werken alsmede geschikt zijn voor de nieuwe systemen. Ik zat te denken aan de Zalman ZM400B-APS voeding.
Als ik kijk naar de productinformatie, dan lijkt het me dat die zonder meer op mijn huidig systeem past. Maar kan ik die ook voor een socket 939 moederbord gebruiken, eventueel met een verloopje?

En wat betreft de PCI-e voedingaansluiting: die zie ik niet op deze voeding zitten. Heb je hier ook een verloopje voor, bijvoorbeeld 2 molex naar 1 PCI-e ofzo?

Hier kon uw advertentie staan


 • WillemJanJansen
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 15-03 18:01
awolte schreef op zondag 27 november 2005 @ 00:44:
hallo,
Ik weet niet of deze vraag al langs is geweest maar ik heb laatst een moederbord gekocht, te weten de asus K8N en daarbij een coolermaster voeding (rs-380-pmap 380W).
Maar nu heb ik een klein probleempje dat de voeding een vaste 24-pins aansluiting heeft, en mijn moederbord maar 20-pins.
Aan mijn voeding zit ook nog wel een 4-pins stekker voor de 12V voor mijn cpu maar ik heb dus nog 4 pinnetjes over naast mijn atx-stekker op mijn moederbord. Ik heb deze er met een klein beetje kracht wel op gekregen. Maar mijn vraag is of dit wel goed gaat?
Dit maakt niks uit, mijn PC draait ook al een hele tijd op dezelfde manier, ik snap sowieso niet dat je je zorgen maakt, als de boel het doet, dan doet de boel het ;)

Overigens ook een CoolerMaster 380 Watt voeding (Met de 12 Cm fan, dus niet de brakke 8 Cm versie ;))

@Nitroglycerine, wat voor kuren dan? Die voeding hoort namelijk RUIM genoeg te zijn voor jouw systeem hoor!

[Voor 81% gewijzigd door WillemJanJansen op 07-12-2005 21:59]


Anoniem: 161520

haal een tagan 480-u22

heeft een 20+4 mobo connector
genoeg aansluitingen
kan overweg met pci-express en sli

en als 480 niet genoeg is, gewoon een zwaardere tagan nemen.

Anoniem: 144949

Topicstarter
Nitroglycerine schreef op woensdag 07 december 2005 @ 21:50:
De voeding van m'n backup systeem begint kuren te vertonen. De systeemspecs:

AMD Athlon XP 2400+
Asus A7N8X Deluxe
2* 512 MB PC3200
1* Maxtor DM 10 200 GB P-ATA
Nec 3520 dvd brander
Aopen 52x cd brander
ATi Radeon 9800 Pro
SB Live! 1024

Op dit moment heb ik er een AOpen 350 Watt voeding in hangen. 300 watt is te weinig in combinatie met de 9800, zeker als er een 3D spel op gedraait wordt. Wel wil ik graag een voeding die ik ook naar een nieuwer systeem (PCI-e based) mee kan nemen. De voeding moet dus zowel op dit systeem werken alsmede geschikt zijn voor de nieuwe systemen. Ik zat te denken aan de Zalman ZM400B-APS voeding.
Als ik kijk naar de productinformatie, dan lijkt het me dat die zonder meer op mijn huidig systeem past. Maar kan ik die ook voor een socket 939 moederbord gebruiken, eventueel met een verloopje?

En wat betreft de PCI-e voedingaansluiting: die zie ik niet op deze voeding zitten. Heb je hier ook een verloopje voor, bijvoorbeeld 2 molex naar 1 PCI-e ofzo?
Quote uit de topic start:
"Rechtsboven: PCI-E connector of SLI connector. De meeste nieuwe voedingen zullen wel zo een hebben. Iets zeldzamer zijn voedingen met zo'n 2 connectoren. Er bestaan ook verloopstukjes van molexen naar zulke connectoren."

 • Nitroglycerine
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-03 22:20

Nitroglycerine

I'm kinda...... explosive

WillemJanJansen schreef op woensdag 07 december 2005 @ 21:58:
[...]
@Nitroglycerine, wat voor kuren dan? Die voeding hoort namelijk RUIM genoeg te zijn voor jouw systeem hoor!
Brakke lijnen (12 volt zwabbert tussen 11 en 14 volt, 5 volt tussen 4,4 en 5,1 volt, 3,3 volt tussen 2,8 en 3,1 volt), artifacts in 3D spelen waarbij de grafische kaart belast wordt, blue screens, plotseling reboot van het systeem

Hier kon uw advertentie staan


 • Nitroglycerine
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 24-03 22:20

Nitroglycerine

I'm kinda...... explosive

Anoniem: 144949 schreef op woensdag 07 december 2005 @ 22:33:
[...]

Quote uit de topic start:
"Rechtsboven: PCI-E connector of SLI connector. De meeste nieuwe voedingen zullen wel zo een hebben. Iets zeldzamer zijn voedingen met zo'n 2 connectoren. Er bestaan ook verloopstukjes van molexen naar zulke connectoren."
Dank je voor het attenderen, had er overheen gelezen.

Hier kon uw advertentie staan


 • DopdeDouwer
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Markuzi schreef op woensdag 07 december 2005 @ 21:50:
Moeite gedaan voor een leuke review post ik hem in Deel 13 |:(

REVIEW

:)
Mooie review, interessante voeding, zat aan het kleine broertje van 360W te denken (waarom zie een paar posts eerder, prijstechnisch nog aantrekkelijker). Maar hoe vond je de geluidsproductie en hoe zit het met de temps. Ik gok dat ze beiden wel ok zijn. Ik heb zelf een fortron die eigenlijk de zelfde opbouw heeften die is lekker stil, is deze dat ook? misschien temp sensor? En je kon m aansluiten op een speed sensor, is het dan ook mogelijk softwarematig de fanspeed te regelen?

 • wimpie007
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 07-03 17:58
Ik heb het volgende probleem:
Heb een Dell 8200 met 2 optische drives(DVDRW en CDRW) 1 WD 7200 RPM 80 GB HDD en Maxtor Diamondmax 10 250GB HDD
Had tot voor kort een Ti4200 maar kon nu voor 50 euro een 9800 pro kopen.
Ik die erin gehangen en als de kaart 3d handelingen moet verrichten gaat mijn voeding rare geluiden maken. Stopt de kaart met 3d dan is het weg.
Lijkt me een tekort aan voeding ofoz?
Zit een volgens label 250W in maar schijnt vaak mislabelt te zijn en soms meer.
Had ook al de 2 optische Drives losgekoppeld. Geen affect.

 • itsalex
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Na vervanging van een videokaart is denk ik mijn voeding een beetje te krap geworden of is het toevallig misschien het moederbord. ik heb gecalculeerd en ik heb nu een Antec 350W met op de 12v 21a (huidige spanning: 11,7v) wat volgens mij voldoende moet zijn. Mijn andere lijnen zijn prima in orde(max afwijking 0,3v).

Mijn systeem is:
Intel Pentium IV 530 3,0 ghz
2*1 GB MB DDR2
Gigabyte 8I945GMP moederbord
ATI Sapphire AIW X600 256 mb videokaart
Creative Audigy 2 value
2 x 200 gb Samsung SATAII harde schijven
NEC 4550 DVD Writer
Floppydrive
9-1 interne USB kaartlezer
Antec SLK2650 behuizing

Of kan ik beter een 400W of 500W Antec voeding hierin zetten want die 350W wordt ook nogal heet terwijl de 120*120 mm fan keurig bijna geen warmte naar buiten blaast.

I hit the CTRL key, but I'm still not in control!


 • Markuzi
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 24-02-2020
DopdeDouwer schreef op donderdag 08 december 2005 @ 00:07:
[...]

Mooie review, interessante voeding, zat aan het kleine broertje van 360W te denken (waarom zie een paar posts eerder, prijstechnisch nog aantrekkelijker). Maar hoe vond je de geluidsproductie en hoe zit het met de temps. Ik gok dat ze beiden wel ok zijn. Ik heb zelf een fortron die eigenlijk de zelfde opbouw heeften die is lekker stil, is deze dat ook? misschien temp sensor? En je kon m aansluiten op een speed sensor, is het dan ook mogelijk softwarematig de fanspeed te regelen?
Het geluidsniveau vind ik moeilijk in te schatten aangezien beide systemen niet bepaald gericht zijn op een minimale geluidsproductie. Om een idee te krijgen heb ik er maar eens een basic methode op los gelaten. Namelijk het aloude oor er naast houden. :) Je hoort dan een laag zoevend geluid. Iig stiller dan mn (uit een zwart verleden) Q-tec dual fan gold 450w en stiller dan de rest van mn systeem.

De fan past btw automatisch zijn snelheid aan de load (en dus ook temp) aan. Er zit wel een monitoring stekkertje aan, maar deze heb ik niet kunnen gebruiken nog dus geen idee of deze ook de mogelijkheid geeft om de fanspeed aan te passen.

Tempsensor is niet aanwezig.

Edit:
Ik vind net een hele mooie uitgebreide review van deze voeding op CaseJunkies.
KlikkerdeKlik

[Voor 7% gewijzigd door Markuzi op 08-12-2005 13:43]


Anoniem: 140185

OK, binnenkort ga ik mijn pc weer eens upgraden, maar ik betwijfel of mijn Zalman 400APS dit nog gaat trekken:
-AMD Athlon64 3200+ op een K8N Neo2
-2 x 512MB PC3200
-ATI 9800pro
-Creative Digital 5.1 Live, DVD brander, floppy :), 2 x 80mm fan

en nu het probleem:
-2 x 250gig SATA schijven op onboard controller
-2 x 36gig 10k SCSI schijven in RAID
-1 x 18gig 7k2 SCSI schijf
en dit op één of twee SCSI controllers

Zal de Zalman het trekken met maar 18a op de +12v ? Ik wil niets overklokken, maar ik wil ook zeker niet hebben dat mijn schijven naar de filistijnen gaan;)

 • DopdeDouwer
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
specs:
mobo: MSI K8N neo platinum
proc: AMD Athlon 64 3000+
video: MSI RX800 SE (td256) (er nieuw bijgekomen ipv Geforce 3 Ti200)
HD: Seagate Barracuda 7200.7 200GB 8MB
spelers: DVD speler en CD brander (een van de 2 wordt waarsch vervangen door een DVD brander)
Meuq: 4 ccfls & 2 à 3 fans
OC: Waarschijnlijk ga ik een en ander later overclocken, maar dan niet hardcore, gewoon wat pipesopenen oid.

Naar aanleiding van de review van de asus hierbove zit ik aan de ASUS 360 te denken voor 29euro (deze vind ik eigenlijk te krap, en ga dan liever voor de ASUS Atlas-45GA van 450W die 50 euro kost. Echter voor 50 euro ongeveer kan je ook een targan van 380W kopen (wat misschien ook wel voldoet)... Twijffel. Aangezien de Targan wat betere credits heeft en ASUS nog niet zo heel bekend is in voeding-land, maar misschien wel net zo goed.
mijn budget was namelijk rond de 50euros

 • Oyster
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Heeft iemand ervaring met de NeoHE 430W voedingen die standaard in de Antec P150 ingebakken zit? De voeding is los namelijk erg prijzig, maar ik vind hem verder weinig boeiends hebben tov 12cm voedingen. :)

 • Terryb47
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 16-11-2022
Anoniem: 140185 schreef op donderdag 08 december 2005 @ 12:44:
OK, binnenkort ga ik mijn pc weer eens upgraden, maar ik betwijfel of mijn Zalman 400APS dit nog gaat trekken:
-AMD Athlon64 3200+ op een K8N Neo2
-2 x 512MB PC3200
-ATI 9800pro
-Creative Digital 5.1 Live, DVD brander, floppy :), 2 x 80mm fan

en nu het probleem:
-2 x 250gig SATA schijven op onboard controller
-2 x 36gig 10k SCSI schijven in RAID
-1 x 18gig 7k2 SCSI schijf
en dit op één of twee SCSI controllers

Zal de Zalman het trekken met maar 18a op de +12v ? Ik wil niets overklokken, maar ik wil ook zeker niet hebben dat mijn schijven naar de filistijnen gaan;)
kijk eens naar m'n sig? je hebt 3 schrijven meer, maar ik ben daaraantegen overgeklokt + een 6800 videokaart. ik denk dat je het net zal trekken zo niet moet een Tagan 480 meer dan genoeg zijn.

heavy is good, heavy is reliable - boris the blade


 • DopdeDouwer
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Ik heb in middels de ASUS a-45ga geinstalleerd en ik ben er erg tevree mee. Lekker stil en power genoeg lijkt het, althans voor mijn systeem. Ik schrok me net alleen rot:
ik had de voeding eerst even los gestst voordat ik m in mn kast bouwde en vond m lekker stil. Later bouw ik m in mn kast en jemig wat een herrie!! Maar later bleek dat het kwam doordat ik de fanspeed signaal had aangesloten, daardoor gaat tie dus maximaal hard= noize :| . Toen ik m met speedfan op 0% zette draaide die net zo langzaam als zonder fanspeed indicator dus heb m er lekker uitgetrokken. nu issie weer lekker rustig.
Overigens heeft hij ook een 24pins stekker voor het moederbord, maar je kan er 4 pinnetjes aftrekken (en weer aanklikken) zus hij past altijd. _/-\o_

Tot zo ver een tevreden dop. Overigens als de fan een stuk harder draait gaat het ledje dus ook harder branden.

Anoniem: 162719

systeem:
Amd 2600+ XP @ 200x11
2x512mb pc3200 v/a-data
POV 6800gt 256mb agp
Asus a7n8x-deluxe
2x74 raptor
300gb Maxtor diamond sata 16mb
PCI raid kaartje voor 2 Sata poorten
Nec 3500
CM rheobus
Sony floppy drive

CM Stacker
5 case fans
Zalman v700 voor gpu en cnps 7000x voor cpu
Zalman 400a psu

Sinds ik die maxtor schijf heb toegevoegd vallen mijn schijven af en toe weg,
dus heb ik een Seasonic s12-500 voeding besteld.
Volgens de 'extreme.outervision' psu test zou ik met een beetje oc een 450w voeding nodig hebben. (piek)

Zalman 400a (400watt)
+5v @ 40a
+12v @ 15a
-12v @ 0.8a
-5v @ 0.3a
+3.3v @ 28a

Seasonic s12-500 (500watt)
+5v @ 30a
+12v @ 17a en 16a
-12v @ 0.8a
-5v @ ???
+3.3v @ 30a

Huidig met Zalman
+5v @ 4.92v
+12v @ 11.49v
-12v @ -12.01v
-5v @ -5.04v
+3.3v @ 3.36v

Heeft het enig zin deze psu's te koppelen en hoe doe ik dat precies?
Van de Stacker heb ik een dual psu connector, vervolgens sluit ik de Seasonic als master aan en mijn schijven, fans, rheo en floppy drive op de Zalman.

Maar wat wordt hiermee bedoelt: "Zorg er bij een dual CPU setup ervoor dat elke voeding altijd een minimum belasting heeft op elke voltlijn, namelijk de dummy-load."

-Betekent dat, dat ik op elke psu minstens 1 fan en 1 hd molex moet gebruiken?
-Voor mijn 6800gt molex aansluiting: Pak ik de master (Seasonic), of de zalman?

Anoniem: 144949

Topicstarter
In principe zou die nieuwe voeding perfect alles moeten kunnen trekken op zijn eentje, dus veel zin heeft het niet om ze beiden te gebruiken.
Als je het toch wilt doen voor de fun:
mbt die dummy-load, hangt een beetje af van voeding tot voeding, vooral voor coolermaster voedinge is dit belangrijk denk ik. Sluit gewoon alles aan zonder rekening te houden met die dummy-load. Vervolgens goed controleren of de voedingen in alle situaties het goed doen. Als dit niet zo is kan je dan gaan proberen met een dummy-load. Bij de specs van de fabrikanten van de respectievelijke kan je normaal wel nakijken wat de vereiste minimum load is op elke rail.
Als je een hd aansluit op de slave voeding, dan heeft deze op zich al genoeg load (waarschijnlijk) op de 5V en 12V lijn, maar dan heeft die nog niets van load op de 3.3V lijn. Dit kan dus een probleem vormen (maar hangt dus af van voeding tot voeding.
Probeer dus gewoon zo veel mogelijk de verschillende belastingen te verdelen over beide voedingen, evenals een mooie verdeling over de 2 12V rails van de seasonic.

EDIT> normaal is er bij de stacker een handleiding me aanwijzingen over hoe je dat stukje moet gebruiken, maar het wijst zichzelf ook uit hoor, en ga anders eens horen het Cooler Master Stacker discussie topic Deel 3

[Voor 42% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 10-12-2005 13:28]


Anoniem: 162719

Ik denk dat ik het toch een poging ga geven voor het geval dat ik ooit naar SLI overga en meer power nodig heb, bedankt voor de info ;)

 • Sluuut
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 21-03 06:51
Ik zit nou al de hele avond te kijken voor een goede voeding samen met een vriend omdat die ook een nieuwe voeding moet hebben :P

Maar we vroeger ons af wat voor voordeel meerdere 12v lijnen heeft. Ik bedoel wat heb je eraan dat het word gesplit vanaf 1 source? Al word het 30 keer gesplit..?

We hebben nu de volgende merken in gedachten:

Enermax (noisetaker)
Tagan (TG-480 U22)
Antec Phantom 500

Minder schijnbaar vanwege het merk maar wel zeer goed getest;
Seasonic S12-600
AOpen Prima Power 700W

Of zijn er nog andere goede types die aan te raden zijn? Geld is geen issue..

57696520646974206c65657374206973206e657264


 • -Pjotrski-
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
Xander2000 schreef op donderdag 08 december 2005 @ 18:19:
Heeft iemand ervaring met de NeoHE 430W voedingen die standaard in de Antec P150 ingebakken zit? De voeding is los namelijk erg prijzig, maar ik vind hem verder weinig boeiends hebben tov 12cm voedingen. :)
Review NeoHE 430W
Deze voeding heeft echter wel compabilietitsproblemen met enkele moederborden (vooral Asus).
Meer info problemen met deze voeding.
Ik zou dus nog ff wachten tot Antec alle leveranciers de revisie van deze voeding hebben geleverd.

Anoniem: 144949

Topicstarter
Je hebt zowat de grote spelers eruit gehaald denk ik. Misschien ook eens bij OCZ gaan zien.

Mbt 2 aparte rails: bij 2 rails wordt de cpu bijvoorbeeld op de eerste en de grafische kaarten op de 2de gezet. Wanneer 1 vd 2 rails met pieken zwaar belast wordt, en eventueel dus het voltage op fracties van seconden instuikt, dan gaat de andere rail hierbij echter stabiel blijven. En vice versa...
Als je maar 1 rail hebt gaat alle hardware van de 12V lijn een dipje in het voltage krijgen. Het is dus vooral bedoelt om de stabiliteit bij pieken te garanderen.
Maar of dit in praktijk zo hard gaat doorwegen dat dit echt een zwaar voordeel is, daar twijfel ik aan.
Een nadeel is dan weer dat de combined power van de 2 rails waarschijnlijk wel ietsjes lager gaat liggen dan de som van de amperes die de 2 rails elk apart kunnen leveren.
De meeste krachtigere voedingen gaan normaal wel 2 of meerdere rails hebben (meer dan 2 rails vind ik dan weer een nadeel, maar dat is een ander verhaal) dus ik denk niet dat je in die klasse een voeding gaat vinden die 1 rail heeft (of het moet al een beetje een verouderde zijn, waarschijnlijk ook met een lagere ATX specificatie).
Als je toch twijfelt tussen een exemplaar met 2 rails en eentje met 1 rail, ga dan voor de nieuwste/modernste voeding (kijk dan naar de compatibiliteit met de ATX specs en de connectoren, sleeving, kortom andere factoren die jij belangrijk vindt). Daarnaast kan je je beslissing ook baseren op hoeveel stroom ze kunnen leveren. Vergelijk dan de combined power waarde van de 2 rails (van de voeding met 2 rails dus) met de 12V waarde van de voeding met 1 rail. Dewelke een hogere waarde heeeft, geniet de voorkeur. Kijk ook eventueel naar de combined power waardes van de andere lijnen en eventueel andere restricties mbt belasting.

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 11-12-2005 11:42]


 • SleutelMan
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 06-03 21:35

SleutelMan

Alle Dagen Heel Druk

mm, ik zit weer eens in de knoop :+. Ik heb een nieuw systeem op het oog maar ik red het denk ik niet zonder nieuwe voeding :P :

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Asus A8N-SLI Deluxe
AMD Athlon 64 X2 3800+
2x 1024 MB PC3200 DDR-SDRAM Kingston ValueRam
Asus EAX800XL/2DTV (X800 XL ViVo)
Zalman CNPS9500LED
1x Maxtor DiamondMax Plus 9 120 GB P-ATA 2 MB
2x Maxtor DiamondMax 10 250 GB, S-ATA, NCQ
2x Maxtor DiamondMax 10 80 GB, S-ATA, NCQ
4x 80 mm fans
3x 120 mm fans. 
DVD-drive 
Lite-on 4x DVD-RW


Nu zit ik met twee opties: Een Coolermaster Real Power 450-ALCY te combineren met een Enermax 350W via een 24-pins dual PSU kabel van Coolermaster (die erg lastig te vinden is), of om te kiezen voor een Single PSU die in zijn eentje wel krachtig genoeg is om het bovenstaande van energie te voorzien. Vraag is dan natuurlijk welke voeding :+

Logius | Somda | Twitter


 • Spixo
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 15:52
AMD Athlon64 3000+ Winchester (S939)
2x512MB PC3500 TwinMOS Speed Premium
ATi Radeon 9800Pro
Gigabyte GA-K8NS-939 mobo (nForce 3)
2 harddisks
CD brander
DVD speler
5 fans
Fancontroller

Wat voor voeding wordt hiervoor aangeraden? Zal een 300W voeding voldoen?

 • minipolopikoler
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 28-06-2019
Ik begin te twijfelen of mijn voeding sterk genoeg is, het systeem:

Amd 64bit 3400
Asrock 939 Dual Sata
Geforce 7800GT
Bigwater SE Waterkoeling
120gb maxtor sata schijf
Nec DVD Brander
Voeding Zalman 300watt versie (denk ik)

ik krijg de volgende getallen op de lijnen:

+3,3volt staat op 3,4 volt
+5 volt staat op 5,1volt
+12 volt staat op 11,9 volt.

Ik neem aan dat de 12 volt ook echt boven de 12 moet uitkomen?
Probleem dat ik namelijk nu heb is dat met mijn geforce 7800gt aangesloten, mijn monitor de resolutie 1280x1024 niet goed wil weergeven (blurry, onscherp beeld) en mijn 2d beeld gewoon ronduit slecht is. Ik kan ook geen refreshrates boven de 60hz kiezen want dan is het beeld helemaal slecht. ALs ik mijn 9800pro aansluit heb ik geen enkel probleem.

 • Bravebart
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 22-03 12:31
minipolopikoler schreef op maandag 12 december 2005 @ 19:02:
Ik begin te twijfelen of mijn voeding sterk genoeg is, het systeem:

Amd 64bit 3400
Asrock 939 Dual Sata
Geforce 7800GT
Bigwater SE Waterkoeling
120gb maxtor sata schijf
Nec DVD Brander
Voeding Zalman 300watt versie (denk ik)

ik krijg de volgende getallen op de lijnen:

+3,3volt staat op 3,4 volt
+5 volt staat op 5,1volt
+12 volt staat op 11,9 volt.

Ik neem aan dat de 12 volt ook echt boven de 12 moet uitkomen?
Probleem dat ik namelijk nu heb is dat met mijn geforce 7800gt aangesloten, mijn monitor de resolutie 1280x1024 niet goed wil weergeven (blurry, onscherp beeld) en mijn 2d beeld gewoon ronduit slecht is. Ik kan ook geen refreshrates boven de 60hz kiezen want dan is het beeld helemaal slecht. ALs ik mijn 9800pro aansluit heb ik geen enkel probleem.
Ik denk ook dat je voeding wat aan de lichte kant is. Ik zou als ik jouw as zeker een 350 Watt merkvoeding nemen.

De 12 voltlijn hoeft trouwens niet per se boven de 12 volt uitkomen hoor; kijk maar in de startpost, 5% afwijking kan hij hebben.

Specs


Anoniem: 100061

Binnenkort (morgen of overmorgen) ga ik mijn systeem wat uitbreiden.
Aan de standaard 300W HEC voeding (3.3: 28A, 5: 30A, 12: 15A) hangt nu:

Asus A7K600-X
AMD Athlon 2400+ 2000 MHz
1x 512MB DDR 400 MHz
GeForce 4 440MX
2x HD
PCI HD Controller
CDRW & DVDRW
3 fans

3.3: 3.26V
5.00: 4.76V
12.00: 12.23V

Mijn videokaart wil ik vervangen, geheugen en HD toevoegen, de indeling wordt dan:

Asus A7K600-X
AMD Athlon 2400+ 2000 MHz
2x 512MB DDR 400 MHz
GeForce 6600 GT
4x HD
PCI HD Controller
CDRW & DVDRW
3 fans


De 5.00V is nu aan de lage kant, en het toevoegen van een HD en zeker de grafische kaart zal zeker geen goed doen.

Wat raden jullie me aan?

 • Sluuut
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 21-03 06:51
Harstikke bedankt voor de duidelijke uitleg! :).
Ik ga denk ik voor de Tagan 480-U22 gezien die prijstechnisch erg goed is. Maar vandaag toch ook even wat Enermax revieuws nakijken.

57696520646974206c65657374206973206e657264

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee