Welke voeding heb ik nodig? Deel 13 Vorige deel Overzicht Volgende deel Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 ... 6 Laatste
Acties:
  • 12.547 views sinds 30-01-2008

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Welkom in deel 13 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel wattage absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.
Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
[url][/url]PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.

Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
[url][/url]ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC5%4,7505,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%11,40012,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250

EPS/BTX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC4%4,8005,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%11,52012,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250

[ Voor 255% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 14-11-2005 15:12 ]


  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
:) tussenpost ;)

[ Voor 255% gewijzigd door Eldee op 13-09-2005 12:33 ]


Anoniem: 144949

Topicstarter
Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder kostelijke elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen X 100 )%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 70% moeten halen bij een redelijke belasting.

De efficiëntie stijgt naarmate de belasting van de voeding zwaarder wordt, maar ook naarmate de temperatuur van de voeding oploopt. (onafhankelijk van elkaar, hoewel een hogere belasting een hogere temperatuur impliceert)


Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel; De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal voltages gelijkspanning, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze voltlijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk voltage evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, ofdat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald voltage, terwijl de andere computer meer vemogen nodig heeft op een ander voltage.
Vandaar dat je niet enkel naar het wattage van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampere de desbetreffende voeding kan leveren op elk appart voltage !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is zowiezo een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampere je nodig hebt op elk voltage aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk voltage
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en met het voltage waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom het verbruik zal stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat 2 verschillende voltage lijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde, is altijd lager, dan de som van de 2 (3) vermogens die de desbetreffende voltlijnen appart kunnen leveren.
Dit is dus eigenlijk een nadeel, en je moet dan ook oppassen wanneer deze combined power waarde een héél pak lager ligt dan de som van het vemogen van de apparte voltlijnen. Het streefdoel is dan ook, dat de combined power waarde zo fel mogelijk deze som-waarde benaderd
Combined power komt altijd voor als volgt:
- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

Voorbeeldje hiervan a.d.h. van de Enermax Noisetaker 600W:

+12V1 = 18A
+12V2 = 18A
De som is dus 18A + 18A = 36A
De combined power tussen +12V1 en +12V2 = 34A
-> zoals je kan zien, bevindt de combined power waarde zich amper onder de som-waarde. Dit is dus een heel wenselijke situatie. Minder wenselijk was bijvoorbeeld geweest: 28A...


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding het voltage op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn voltage moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant zijn voltages binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waavoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekvermogens moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge voltages kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage voltages mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de voltages eens nakijken.


Meten van voltages
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voltages kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voltages, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt voltages altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de voltages te controleren doormiddel van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van voltages is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartelust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of brak zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is doormiddel van een multimeter.

Multimeter
Afbeeldingslocatie: http://renebeerten.serv-it.net/Overig/Multimeter.jpg


Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten voltage).

VoltageKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je het voltage zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemen regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tuusen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20pins moederbord connector - geen 4pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4pins 12V CPU-power connector en optineel 2 apparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit voor onboard-sound), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Als je moederbord dit niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:
Afbeeldingslocatie: http://www.enermax.com.tw/upload/allin1cable0311.jpg
Even ter verduidelijking:
Rechtsonder is een 8pins EPS12V connector. Deze heb je normaal enkel nodig in dual cpu systemen. Links ervan zie je een verloopstukje van 8pins EPS12V naar 4pins 12V CPU-power. Deze 4pins connector heb je in de nieuwere Pentium4 en AMD64 systemen wel nodig. Vergis je niet tussen deze connector, en het 4pins stukje van de 20+4pins moederbord connector !!


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald voltage op sommige van de voltlijnen (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Zolang de voeding niet aangeschakeld wordt, kunnen deze voltages onstabiel zijn en nogal fel afwijken. Wanneer de voeding aangeschakeld wordt, heeft hij enige tijd nodig om de voltages te kunnen stabiliseren. De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de voltages vervolgens stabiel zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de voltage-bijsturing van de ene voeding interfereren met de voltage-bijsturing van de andere voeding, met als gevolg dat de voltages onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is pin 14 van beide voedingen met elkaar parallel doorverbinden, evenals pin 15. Dit zorgt ervoor dat de slave-voeding ook zal aanspringen wanneer je de pc aanschakelt. Zie het schema hieronder als verduidelijking:

Afbeeldingslocatie: http://pc-mod.com/articles/atx/atx5.jpg

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Je kan ook gewoon een tussenstukje kopen in de winkel dat deze doorverbinding standaard al heeft, bijvoorbeeld deze zit bij de Coolermaster Stacker case:

Afbeeldingslocatie: http://www.coolermaster.com/cm_files/faq_pic/stacker/CM_Stacker_dual_psu_cable450.jpg

Zorg er bij een dual CPU setup ervoor dat elke voeding altijd een minimum belasting heeft op elke voltlijn, namelijk de dummy-load.


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.

Afbeeldingslocatie: http://www.systemcooling.com/images/reviews/PSU/TT_TWV480/cables_big.jpg

Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom terug zo goed mogelijk wordt benadert naar het theoretische model. Dit zorgt ervoor dat voedingen op een of andere manier zuiniger gaan werken. PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator. Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat een hoop zuiniger gaat werken.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunne teren op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponeneten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algmeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan inttake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modular voeding vs. niet-modular voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteerd natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer!

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.

Afbeeldingslocatie: http://www.frozencpu.com/images/products/detail_secondary_hires/psu-94_3.jpg


Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer de andere voeding het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met de ene voeding, neemt de andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/24 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/24 gebruik héél belangrijk is.

Afbeeldingslocatie: http://www.icp-deutschland.de/produkte/Produktbilder/bild_600_103854.jpg


Andere feiten over voedingen

Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Links
Vorige delenVoedingen (A-merken)Losse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeCapaciteitReviewer
Antec SmartPower400 WattEchteDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
[url= Dude in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 5"]TruePower
TruePower430 WattBreepee
AOpen AO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
Asus Atlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Chieftec HPC-360-202360 Wattnaps
Coba AP 400X370 WattToink
Codegen Codegen 400w400 WattTrippleSix
CPV LCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT 480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider
EG651P-VE-FM(24P)350 WattWolfboy
EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight 420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron 300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm500 Wattwwillem
Hiper HPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey 400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
Levicom X-Alien500 Wattaramdin
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman

Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[ Voor 252% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 14-11-2005 15:16 ]


  • Man on Fiya
  • Registratie: September 2005
  • Laatst online: 02-01-2018
Beste mensen,
Ik ga binnenkort de volgende computer bouwen:

512MB x 2 (1GB) PC3200 DDR, CL3
AMD Athlon 64 3500+ Venice
Asus GeForce 6800 LE 128MB DDR (AGP, DVI)
Maxtor DiamondMax 10, 200GB (7200rpm)
MSI K8T Neo2-FIR, K8T800PRO
NEC ND-3540 16x (Dual-layer, Zwart)
Xitac X-gear C888K (ATX, 400W, Zwart)

Doeleinden: gamen, uptime van ±4 tot 5 uur per dag en een beetje dingen voor school

Bij de kast zit een (wellicht brakke)400W PSU met 3 fans (Back, Front, Side Air Intake)
Is dit genoeg?, vooral vanwege de processor. Opzich zou dit moeten voldoen maar omdat het nogal een goedkope kast is ga ik er maar vanuit dat hij een goed voltage geeft van ±330W. Is dit goed genoeg?

alvast bedankt _/-\o_

MBP 2.2 GHz, 2 GB, 8600GT 128mb, Bootcamp Vista, Crumpler Gel Sleeve


Anoniem: 34169

Dat ligt helemaal aan de voeding, een A-merk 400W zal het wel trekken, maar als het een Sweex of een Q-Tech is, dan wordt het alweer wat lastiger.

Mocht het daadwerkelijk 330W zijn (de max. waarden moeten ergens staan, zoek die op) dan zit je krap, maar kan het wel.

Anoniem: 99760

nette topicstart _/-\o_

Anoniem: 144949

Topicstarter
Stukje bijgevoegd in topicstart over de Turn-on delay.

  • Man on Fiya
  • Registratie: September 2005
  • Laatst online: 02-01-2018
@ Jan
is dan de Huntkey LW-6400H goed genoeg? :?

MBP 2.2 GHz, 2 GB, 8600GT 128mb, Bootcamp Vista, Crumpler Gel Sleeve


Anoniem: 34169

Builder N00b schreef op donderdag 08 september 2005 @ 16:39:
@ Jan
is dan de Huntkey LW-6400H goed genoeg? :?
Nadeel van die voeding is dat de 12V lijn erg zwak is, hij is dus eigenlijk gemaakt voor oudere systemen. hij levert 15A, dat is net zoveel als de AOpen 300W die een paar jaar terug in mijn HQ08 zat, niet echt bij de tijd dus.
Aangezien je Huntkey aanvoert, neem ik aan dat je budget niet al te groot is. Kijk eens of je de Cooler Master Extreme Power kunt vinden, met de 380W moet je al vooruit kunnen, die staat voor minder dan 30 euro in de pricewatch.
Je kunt ook de LW-6400H V2 nemen, de ATX2 variant van de voeding die je aanhaalt, die wel twee 12V lijnen heeft die vergelijkbaar zijn met die van de Cooler Master.

  • AttiX
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21-04 00:50
Asus Atlas 36H w/PPFC

Afbeeldingslocatie: http://img.ezguide.co.kr/spec_img/pow-atx/asus_atlas_a_36h_black_02.jpg
Algemeen/levering:

De voeding wordt geleverd inclusief netsnoer, manual, zwarte schroefjes en in een mooie retail doos met handvat. De voeding zelf is erg mooi afgewerkt en goed zwaar. De kleur is erg apart: nickel plated. In de voeding zitten twee transparant blauwe fans die erg stil werken. De fans zijn afgewerkt met zwarte fanguards.

Specs:
12V 18A
5V 35A
3.3V 28A
-12 0.8A
-5 0.5A
+5VSB 2A

Lavalys zegt:
12V 12.04V
5V 4.87V
3.3V 3.25V
-12 -11.95V
-5 -4.45V
+5VSB 4.95V

Kabels/aansluitingen:

De ATX-kabel is niet gemeshed en 20pins, dit is wel een minpuntje. Maar de prijs van deze voeding maakt dat zeker weer goed. De kabels zijn van normale lengte.

Aansluitingen:
6xhdd
2xsata
2xfdd
1x12V 4pins
1x20pins ATX
1x6pins P4 stekker

Oordeel/links

Voor 36.95 gekocht bij de Vobis. Toen ik het doosje oppakte wist ik al dat het veel meer waarde voor je geld is dan een niet veel goedkopere sweex voeding. Zware doos :). Asus bied met dit product een goedkoop en kwalitatief alternatief voor al die baggervoedingen die er zijn. (sweex, q-tec etc).

Nadelen zijn de 20pins ATX stekker. Die zal de opvolger waarschijnlijk wel hebben.

Hongaarse? review met veel foto's

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DaOverclocker
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 22:00

DaOverclocker

Overclocker for life...

Die Aus voeding leverd dan ook maar 18A op de 12v lijn. Dat is volgens mij niet eens genoeg voor ATX2.02.
Maar ik ben wel benieuwd hoeveel A deze voeding in de praktijk kan leveren. De Fortron Source voedingen zijn ook erg zwaar, en preseteren vaan boven de specs uit. (iig met oude <350w versies.) De nieuwste versies zijn iets minder goed als ik me goed herinner uit de hardwareinfo review.

systeem specs


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • AttiX
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21-04 00:50
Het is dan ook een ATX 1.03 compliant voeding, staat op de doos. Maar voor een wat oudere PC is dit echt wel het overwegen waard. Bekijk er eens 1 in het echt. :) Voor dit geld is dit echt netjes vind ik.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
post deleted

[ Voor 100% gewijzigd door Eldee op 12-09-2005 23:17 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
@AttiX.SkateGoat
mag deze bij tussen het lijstje?
...moet wel nog een exact uitzoeken hoe ik dit moet doen, maarja... :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DaOverclocker
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 22:00

DaOverclocker

Overclocker for life...

AttiX.SkategoaT schreef op vrijdag 09 september 2005 @ 01:07:
Het is dan ook een ATX 1.03 compliant voeding, staat op de doos. Maar voor een wat oudere PC is dit echt wel het overwegen waard. Bekijk er eens 1 in het echt. :) Voor dit geld is dit echt netjes vind ik.
Cker, hier heb je helemaal gelijk in!

systeem specs


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • AttiX
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21-04 00:50
Anoniem: 144949 schreef op vrijdag 09 september 2005 @ 08:14:
@AttiX.SkateGoat
mag deze bij tussen het lijstje?
...moet wel nog een exact uitzoeken hoe ik dit moet doen, maarja... :)
Tuurlijk, er staan er ookal 2 van mij in. Waar is Erazer trouwens?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Doeme, ik zit met een probleem. Wou de review erbij doen, maar dan krijg ik een boodschap dat het maximaal aantal karkaters per post, zijnde 65,654 karakters, worden overschreden. Wat nu gedaan? Iemand raad? Eraser?

EDIT> opgelost, voorlopig toch (maar de topicstart zit dus boemvol met karakters)
Verder nog mensen die willen nalezen op fouten?

[ Voor 24% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 09-09-2005 12:42 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 34169

Eldee schreef op vrijdag 09 september 2005 @ 05:14:
[...]

Dank voor je tips. Ik met de multimeter gekeken naar de 12V lijn, en die zakt van 11.87 bij maximale belasting tot 11.79, da's nog niet eens 1%, dus daar kan 't niet aan liggen. Dit is overigens met de Chieftec 450, die Antec heb ik nog niet binnen. Verder blijft alles bij het overklokken uiterst stabiel, zelfs tot FSB 260. alleen die NVidia Sentinel blijft af en toe klagen. 8)7 Ik heb al eens de NVidia drivers verwijderd, en de laatste (78.01) versie geïnstalleerd, maar ook dat hielp niet.
Ik zou zeggen smijt die NVidia tool eraf :?
Dit soor tooltjes zorgen alleen maar voor ellende, wat de max is van je hardware kun je toch echt beter zelf bepalen. De auto-overclock zorgt ook vrijwel altijd voor spontane reboots en dergelijke. Ik zie werkelijk niet in waarom deze tool handig zou zijn.
AttiX.SkategoaT schreef op vrijdag 09 september 2005 @ 11:19:
[...]


Tuurlijk, er staan er ookal 2 van mij in. Waar is Erazer trouwens?
Eraser is er na ruim 12 delen mee gestopt.
Voorlopig doen disco stu en ik zoveel we kunnen. Zie ook Anoniem: 75994 in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 12"
Anoniem: 144949 schreef op vrijdag 09 september 2005 @ 11:36:
Doeme, ik zit met een probleem. Wou de review erbij doen, maar dan krijg ik een boodschap dat het maximaal aantal karkaters per post, zijnde 65,654 karakters, worden overschreden. Wat nu gedaan? Iemand raad? Eraser?

EDIT> opgelost, voorlopig toch (maar de topicstart zit dus boemvol met karakters)
Verder nog mensen die willen nalezen op fouten?
Limiet van het 16-bits systeem. Voor het volgende deel, maak meteen na de startpost nog een post, dan kun je daar de rest ingooien als de eerste volraakt.

[ Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 34169 op 09-09-2005 13:27 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
Anoniem: 34169 schreef op vrijdag 09 september 2005 @ 13:24:
[...]
Ik zou zeggen smijt die NVidia tool eraf :?
Dit soor tooltjes zorgen alleen maar voor ellende, wat de max is van je hardware kun je toch echt beter zelf bepalen. De auto-overclock zorgt ook vrijwel altijd voor spontane reboots en dergelijke. Ik zie werkelijk niet in waarom deze tool handig zou zijn.
Dat zou ik graag willen doen, maar het lijkt een integraal onderdeel van de driver te zijn.
Maar aangezien dit teveel off-topic wordt ga, ik hierover wel verder in een andere / nieuwe topic.

  • Resistance_NL
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 17-02 12:54
Dag beste mensen,

Ik ben op zoek naar een voeding voor het volgende systeem:
  • AMD Athlon XP 2000+ (S-A, 1,67GHz, 256KB, 266MHz FSB, Boxed)
  • Jetway V266B, KT266A
  • 512MB PC2700 DDR
  • ATi Radeon 9800 Pro 128MB (AGP)
  • Promise SATA150 TX2plus (2x SATA150, 1x ATA133, PCI32/66)
  • Maxtor DiamondMax Plus 9, 80GB (7200rpm, SATA, 8MB)
  • Atapi DVD-ROM 16x Max
  • E IDE-CD-ROM 52x
  • Creative SoundBlaster 5.1 Digital (Bulk)
  • Bridgecom Fast Ethernet Adapter 10/100
  • Iiyama Vision Master Pro 455 MM904UT 19"
Met behulp van de vorige topics heb ik uitgerekend dat 380W ruim voldoende is voor mijn systeem. Ik ben dus op zoek naar een voeding van max 400W. Na wat research denk ik voor een van de volgende modellen te gaan. Deze zal ik opsommen, met voor- en nadelen (voor mij).
  • Tagan TG380-UO1 380 W @ € 58,-

    Dit is wat mij betreft de beste keuze, ik ken verschillende mensen met deze voeding en heb verschillende reviews gelezen (o.a. in de startpost) en iedereen is er positief over.
  • Zalman ZM400B-APS 400 W @ € 72,-

    Ik heb gehoord dat dit een goede voeding is, die redelijk stabiele waardes aangeeft. Ook een aantal verkopers hebben mij al op deze voeding gewezen. Er zijn echter twee nadelen, voor mijn systeem vind ik hem stevig aan de prijs en bovendien staat in vrijwel elke review dat de fan nogal luidruchtig is.
  • Cooler Master RS-380-PMSP eXtreme Power 380 W @ € 29,-

    Tja... ik weet totaal niet wat ik hiervan kan verwachten, hij was me eerlijk gezegd nog niet eens opgevallen, voordat Jan het erover had. Van deze voeding vraag ik me af, of hij geschikt is voor mijn systeem en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Overigens kom ik zelf wel op een voordeel; de hele lage prijs.
Tussen deze drie voedingen zit ik nu te dubben. Trouwens, zijn er (betere) alternatieven?
alvast _/-\o_

  • MensionXL
  • Registratie: Juni 2004
  • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

Ik wil graag een X700pro AGP kopen maar ben er niet zeker van of mijn 300watt voeding FSP Group genoeg stroom zal leveren. In mijn systeem zit nu:

P4 3.0 Ghz HT
1024Mb ram (2x512)
1x 250gb
1x 160gb
Dvd speler
Dvd brande
Radeon 9600 256MB < die er dus uit gaat als ik de x700pro heb B)


Alvast bedankt, :*)

Goedkoop bellen via VoIP


  • Colan
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 21-03 18:35

Colan

sucks @ solderen

is de X700 serie dan ook in agp uitgevoerd? nog nooit eentje gezien :{

anyway

ik denk dat je het wel kunt proberen, als de huidige setup goed stabiel loopt...

Simplicity is de bom...


  • dev icey
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 22-04 11:21
Mooie topicstart, maar misschien nog even handig de volgende 2 links toe te voegen:
dev icey in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 12" mijn review over de tagan U15 voeding en een linkje naar deel 12: Welke voeding heb ik nodig? Deel 12

  • MensionXL
  • Registratie: Juni 2004
  • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

Oke bedankt, ik ga hem binnenkort halen.

http:/home.wanadoo.nl/r.pack/agp.JPG :*)

Goedkoop bellen via VoIP


Anoniem: 34169

MensionXL schreef op zaterdag 10 september 2005 @ 12:16:
Ik wil graag een X700pro AGP kopen maar ben er niet zeker van of mijn 300watt voeding FSP Group genoeg stroom zal leveren. In mijn systeem zit nu:

P4 3.0 Ghz HT
1024Mb ram (2x512)
1x 250gb
1x 160gb
Dvd speler
Dvd brande
Radeon 9600 256MB < die er dus uit gaat als ik de x700pro heb B)


Alvast bedankt, :*)
Een X700 slurpt zo'n 30W meer dan die 9600.
Je zit nu al een beetje aan de krappe kant, of ie het gaat trekken weet ik niet. Dat hangt af van hoe het vermogen verdeeld is over de verschillende voltages. Je kunt het altijd proberen, als je met je nieuwe kaart vastlopers krijgt dan weet je meteen de reden.

[ Voor 43% gewijzigd door Anoniem: 34169 op 10-09-2005 12:59 ]


  • wilcodl
  • Registratie: September 2004
  • Laatst online: 11-04 13:35
Ik heb een Asus A7N8X-E Deluxe moederbord en wil graag een ATX2.0 of ATX2.01 voeding kopen. Mijn oog is gevallen op de Coolermaster Extreme power 430W http://www.alternate.nl/h...etails.html?artno=TN4M21&. Omdat deze voeding geen -5 lijn heeft weet ik niet of dat problemen gaat opleveren met mijn moederbord. Ik kon het niet op got vinden en ook niet in mijn handleiding van mijn mobo. Mijn mobo heeft nml wel onboard geluid die vaak de -5 lijn nodig heeft

Anoniem: 144949

Topicstarter
dev icey schreef op zaterdag 10 september 2005 @ 12:35:
Mooie topicstart, maar misschien nog even handig de volgende 2 links toe te voegen:
dev icey in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 12" mijn review over de tagan U15 voeding en een linkje naar deel 12: Welke voeding heb ik nodig? Deel 12
Probleem is dat de post met topicstart momenteel volledig vol is, en krijg er niets meer bij. Excuseer. Ben aan het zien of ik er nog een mauw aan kan passen...

  • TERW_DAN
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online

TERW_DAN

Met een hamer past alles.

wilcodl schreef op zaterdag 10 september 2005 @ 21:24:
Ik heb een Asus A7N8X-E Deluxe moederbord en wil graag een ATX2.0 of ATX2.01 voeding kopen. Mijn oog is gevallen op de Coolermaster Extreme power 430W http://www.alternate.nl/h...etails.html?artno=TN4M21&. Omdat deze voeding geen -5 lijn heeft weet ik niet of dat problemen gaat opleveren met mijn moederbord. Ik kon het niet op got vinden en ook niet in mijn handleiding van mijn mobo. Mijn mobo heeft nml wel onboard geluid die vaak de -5 lijn nodig heeft
de -5v lijn wordt eigenlijk alleen door legacy meuk gebruikt. Gezien je die in huidige pcs niet meer vindt (of vrijwel niet meer) kun je er vanuit gaan dat dit geen problemen gaat geven.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
post deleted wegens off-topic

[ Voor 96% gewijzigd door Eldee op 12-09-2005 20:01 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
post deleted wegens off-topic

[ Voor 90% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 13-09-2005 12:58 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gyjo
  • Registratie: Februari 2005
  • Laatst online: 17:47
Ik zit te twijfelen tussen deze 3 stille voedingen welke zou het beste zijn?
Huntkey LW-6300H €23
Huntkey LW-6350SH €26
Huntkey LW-6400H €27
Fortron FSP300-60THN-P €31

En hoe zit het met de stilheid bij huntkey tussen de 12 en 14 cm fan is die 14 stiller?
Of moet ik toch voor een andere voeding gaan.

[ Voor 10% gewijzigd door gyjo op 11-09-2005 10:34 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 99760

in principe, hoe groter de fan, hoe stiller, een 12 cm casefan is stiller dan een 8 cm casefan. ze hoeven minder hard te draaien om zelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen.

ik ben verder niet bekend met de overige voedingen...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Een andere manier om ertegenaan te kijken kan zijn: een 12cm fan is meer voorkomend ->meer research naar gedaan, betere markt -> betere prijs/kwaliteit/grootte verhouding -> betere lawaai/verplaatsingsvolume verhouding...

Maar ik denk echter ook dat de 14cm wel stiller gaat zijn in dit geval.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • alm
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 21:24

alm

wilcodl schreef op zaterdag 10 september 2005 @ 21:24:
Ik heb een Asus A7N8X-E Deluxe moederbord en wil graag een ATX2.0 of ATX2.01 voeding kopen. Mijn oog is gevallen op de Coolermaster Extreme power 430W http://www.alternate.nl/h...etails.html?artno=TN4M21&. Omdat deze voeding geen -5 lijn heeft weet ik niet of dat problemen gaat opleveren met mijn moederbord. Ik kon het niet op got vinden en ook niet in mijn handleiding van mijn mobo. Mijn mobo heeft nml wel onboard geluid die vaak de -5 lijn nodig heeft
Het hangt er denk ik vanaf wat voor onboard audio er op het mobo zit, want ze hebben het niet allemaal nodig. Beste kun je even navragen bij Asus (NL) denk ik.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Inderdaad:
- kijken op de website en handleiding of er melding van gemaakt wordt dat hij -5V nodig heeft (bij MSI wordt dit bijvoorbeeld gedaan)
- navragen bij de fabrikant zelf
- eens kijken wat de ervaringen van GOTers zelf zijn die dit mobo hebben in combinatie met een voeding zonder -5V hebben

Misschien kunnen we een lijst aanleggen met moederborden die een -5V lijn nodig hebben voor volledige functionaliteit?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • alm
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 21:24

alm

Anoniem: 144949 schreef op zondag 11 september 2005 @ 16:44:
Misschien kunnen we een lijst aanleggen met moederborden die een -5V lijn nodig hebben voor volledige functionaliteit?
Dan lijkt het me handig ook te vermelden welke moederboarden het niet nodig hebben, zodat men daar ook niet lang naar hoeft te zoeken.
Aparte topic daarvoor lijkt me handiger met uitsluitend de vermelding van merk en type moederboard en of -5V nodig is of niet.

[ Voor 15% gewijzigd door alm op 11-09-2005 16:55 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Inderdaad, topic zou dan wel thuishoren in Processors mobo's en geheugen. Daar een topic openen waarin iedereen zoveel mogelijk types kan posten en of je het ervoor nodig hebt, als je het nodig hebt, dan ook vermelden waarvoor (zou misschien ook handig zijn).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
post deleted wegens overbodig

[ Voor 103% gewijzigd door Eldee op 12-09-2005 20:00 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
[dit is een ge-update versie van m'n eerdere post in dit topic, aangezien ik mijn eerste post heb opfgeofferd voor uitbreiding van de startpost.]

Ik heb een 'leuke' ervaring te delen, waar misschien nog een uitdaging in zit voor de verzamelde experts, en die hopelijk informatief is voor mensen met minder kennis & ervaring die in de toekomst een nieuwe PC willen gaan bouwen en zich afvragen op basis van welke criteria ze een voeding zullen gaan kiezen.

Ik ben een Dual Core PC aan 't opbouwen, en en het is mijn streven hiervoor een voordelige maar voldoende zware voeding te vinden. Het is natuurlijk makkelijk (en wellicht beter) hiervoor een hele zware (en dus dure) voeding aan te schaffen, maar daar gaat het mij in deze situatie niet om.

Let op: Ik loop dus - bewust - het risico componenenten te beschadigen door ze in een systeem te gebruiken met een mogelijk te zwakke voeding! Of dit verstandig is of niet is mijn zaak. Denk hieraan voordat je wat ik doe als leiddraad neemt. Mocht dit als 'aanzetten tot gevaarlijke praktijken' worden gezien haal ik deze post subiet weg >:)

Het systeem:
Mobo: Asus P5WD2- Premium
CPU: Intel Pentium D 820 (2.8 gHz, 2 x 1 MB L2 cache)
Mem: 2 x 1 GB Kingston ValueRam DDR2 PC2-4200
HD: 1 x WD Raptor 36 GB
GPU: NVidia 6600GT PCI-e
DVD: Nec 3520A en Lite-On SOHD-167T

Geplande toekomstige uitbreiding:
2e WD Raptor 36 GB voor Matrix RAID/Stripe

Mijn keuze viel op deze voeding:
MerkType+12V1+12V2+5+3.3+5Vsb-12
ChieftecGPS-450AA-101A141528282,00,5
Gehaald bij Blom Automation (zie PW) voor eur 55,25 incl btw

Het Dual Core systeem draait op zich prima met deze voeding, ook onder full proc load. Het NVidia monitoring tooltje klaagt echter dat de videokaart te weinig stroom krijgt zodra de kaart belast wordt, b.v. door 3D benchmarks of 3D games. Ik heb de 12V lijn met een multimeter nagemeten, en deze is idle 11,87V en zakt onder full load naar 11,79. Ik voreg me af of soms net iets te laag zou kunnen zijn...

Desondanks is het me gelukt de CPU naar een FSB van 257 x 14 = 3364 MHz stabiel (6,5 uur Prime95 stable) te overklokken!

Vervolgens heb ik er een Antec SmartPower 2.0 SP500 in gehangen, om te kijken of dit het videokaart probleem zou oplossen. Specs:
Merk Type +12V1+12V2+5+3.3+5Vsb-12
Antec SmartPower 2.0 SP500171935322,00,3

Deze 500 Watt versie is een zogenoemde modulaire voeding, waarbij de kabels voor de drives en PCI Express niet vastzitten, maar naar behoefte kunnen worden aangekoppeld, zodat je niet niet met een kluwen ongebruikte kabels in je kast blijft zitten. Persoonlijk vindt ik dat een voordeel, terwijl disco stu in de startpost aangeeft hier geen voorstander van te zijn. Pluspunt bij deze voeding is dat zowel de 24 als de 4 polige moederbordaansluitingen wel gewoon vast zitten. Minder patserig/bling-bling/l33t misschien, maar technisch wel beter, imo. Minpunt is dat aan elk kabeltje meerdere connectoren zitten, waardoor je toch nog vaak losse draden overhoudt.

Groot verschil tijdens het gebruik in mijn systeem met de ChiefTec GPS-450AA-101Ais dat de 12V hier begint op 12.34 en zakt tot 12.26, dus een veel hogere waarde.
Helaas geeft het NVidia monitoring tooltje ondanks dit alles nog steeds dezelfde melding. :(

Ik zal kijken of ik binnenkort een complete review over deze voeding kan schrijven.

Ik ben dus maar eens gaan uitzoeken of het NVidia monitoring tooltje het niet mis heeft, of dat m'n 6600GT niet helemaal lekker is. Ik heb nog geen oplossing / uitslag, die zal ik, zodra ik ze heb hier laten weten, maar zonder details, anders wordt 't teveel off-topic.

Update: Voorlopig met de leverancier afgesproken eens langs te gaan met het hele systeem, om te kijken aan welk onderdeel het ligt. Hopelijk de 6600GT, dan krijg ik direct een andere mee.

Edit: In bij m'n leverancier geweest, lees erover in deze post

[ Voor 9% gewijzigd door Eldee op 16-09-2005 20:28 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Het nVidia Programmatje kan het idd mis hebben. Heb al vaker ervaringen gezien van mensen die zeggen dat dit tooltje idd de boodschap geeft dat er te weinig stroom is voor de videokaart, en dit was dan bij 600W voedingen...
Ik zou zeggen, probeer het volgende eens:
-> stress de pc heel hard, inclusief videokaart zonder overklok en leg een multimeter aan op een molexconnector op de 12V, hou deze ondertussen in het oog
-> als de 12V goed blijft ga je verder en ga je dit herhalen met een lichte overklok en weer testen, werk zo verder af tot je aan de gewenste overklok zit

Ik heb het vermoeden dat je sowieso voluit gaat kunnen gaan met de chieftec en de smartpower, de andere durf ik mij niet uit te spreken, maar dat zou ik testen. Hou gewoon de 12V lijn regelmatig op de multimeter in de gaten, en bouw de overklok geleidelijk aan op. Als je zo voorzichtig te werk gaat loop je geen enkel risico. En zo kan je dus voor elke voeding achterhalen ofdat het probleem bij de voeding ligt, of ofdat het programmatje wel degelijk gewoon fout zit.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DarkLoki
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 27-03 11:03
Ik heb al een tijdje problemen met de stabiliteit van mijn pc. Vroeger had ik nooit problemen met mijn maar sinds een tijdje valt mijn pc gewoon uit als ik spellen speel of een ander zwaar programma gebruik. Eerst dacht ik dat dit te maken had met de temperatuur van mijn cpu maar deze word stressed 57 graden wat nog moet kunnen voor xp 3200+ denk ik zo. Snel begon ik de voeding te verdenken aangezien de voltages nogal laag bleken te zijn. Namenlijk +12v = 11.78 en -12v = -11.67. Deze voltages zijn nog wel binnen de maximale afwijking. Ik heb hier al eerder mijn systeem gepost en mij wrd veteld dat ik een 350w a-merk moest hebben en 350w haald mijn 400w qtec dus niet maar omdat ik mijn systeem vroeger het altijd perfect deed en omdat ik het niet al te ruim heb zou ik toch graag willen weten of het zeker aan mijn voeding licht.

Heb al gedaan:
Alle onodige dingen afgesloten
Met multimeter alle voltages nameten, zelfde als speedfan.
Andere voeding (300w no name) zelfde symptomen (deze zal ook wel te licht zijn voor mijn systeem) voltages waren wel beter 11.90 op de +12v en -11.87 op de -12v

Op het moment heb ik mijn cpu geunderclocked naar 1100mhz en nu heb ik nooit meer dat mijn systeem zomaar uitvalt.

Mijn systeen:

Amd athlon xp 3200+
MSI k6-delta lsr
MSI radeon 9800 pro 128mb
maxtor sata hd 120gb
dvd lezer, dvd brander, sb live
Q-tc psu 400W big fan ln pfc

Ik heb mijn oog al laten vallen op de cooler master real power 450w maar deze voeding is voor mij toch wel een flinke investering. Ik wil dus voorkomen dat ik deze koop en er dan achter kom dat het er helemaal niet aan lag. Iemand hier meer ervaring meer? Alvast bedankt :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
post deleted wegens overbodig

[ Voor 109% gewijzigd door Eldee op 12-09-2005 20:02 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
post deleted wegens off-topic

[ Voor 92% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 13-09-2005 12:58 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
nog een post deleted ;) ik hou van opruimen :o

[ Voor 136% gewijzigd door Eldee op 13-09-2005 09:28 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 94768

Voor mij nieuwe project, een mp3 server heb ik een kleine voeding nodig. Ik had er 1 gezien van 80 watt maar ik weet niet of dat wel genoeg is.

Systeem
Epox 8hmmi (M-Atx)
AMD64 Sempron 3000+
512 Mb Ram en
200 Gb S-ata.

Er draaien 2 programma's op en word gebruikt voor af en toe dvd'tje kijken. Zou ik het daarmee redden ?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Anoniem: 94768 schreef op dinsdag 13 september 2005 @ 07:36:
Voor mij nieuwe project, een mp3 server heb ik een kleine voeding nodig. Ik had er 1 gezien van 80 watt maar ik weet niet of dat wel genoeg is.

Systeem
Epox 8hmmi (M-Atx)
AMD64 Sempron 3000+
512 Mb Ram en
200 Gb S-ata.

Er draaien 2 programma's op en word gebruikt voor af en toe dvd'tje kijken. Zou ik het daarmee redden ?
Gaat volgens mij niet voldoende zijn. Wat is het exacte merk+typenummer en de exacte specificaties van deze 80W voeding? Als je de voeding ter beschikking hebt zonder dat je hem eerst moet kopen of er geld aan uitgeven, kan je natuurlijk ook eens gewoon proberen of hij werkt met dit systeem.
Gaat volgens mij aan de voeding liggen of aan de temperaturen van de pc (mits het probleem zich niet meer voordoet wanneer je onderklokt). Test eerst eens of het niet aan de temperaturen ligt, en als het dat niet is, kan je met een redelijke zekerheid zeggen dat het de voeding is.

[ Voor 22% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 13-09-2005 13:31 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DarkLoki
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 27-03 11:03
Anoniem: 144949 schreef op dinsdag 13 september 2005 @ 13:25:
Gaat volgens mij aan de voeding liggen of aan de temperaturen van de pc (mits het probleem zich niet meer voordoet wanneer je onderklokt). Test eerst eens of het niet aan de temperaturen ligt, en als het dat niet is, kan je met een redelijke zekerheid zeggen dat het de voeding is.
Bedankt voor het antwoord. Ik heb hem nu weer op zijn normale snelheid lopen (2200mhz). En idle is de temperatuur 53 graden volgens speedfan (48 graden volgens corecenter maar die geloof ik niet helemaal). Stressed temperaturen kan ik niet krijgen aangezien mijn pc nu na 3 seconden prime95 er alweer mee ophoud. Ik heb wat opgezocht op got en 53 is blijkbaar nog wel een aanvaardbare temperatuur voor een barton. En ik denk ook niet dat 3 sec prime95 de temperatuur zo hard omgaan kan laten gaan dat het daaraan licht. Waarschijnlijk zal het dan aan de voeding liggen denk ik zo.

Is de coolermaster real power 450w een goede voeding? De review van t.net is er iniederrgeval erg positief over deze voeding. Ik zal er nog wat meer over opzoeken.

Ik vind het wel raar dat ik bijna een jaar gewoon die qtec voeding heb gehad zonder één enkel probleem :?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 34169

Mja, het kan zomaar gebeuren...

Als na 3 sec Prime95 je PC uitvalt dan ligt het heel waarschijnlijk aan de voeding :) De Cooler Master Real Power is een goede voeding, maar waarom haal je niet de Extreme Power? Stuk goedkoper en beide versies (380W / 430W) voldoen prima voor de helft van de prijs :)
53 graden idle is trouwens wel warm, maar niet kritiek voor een Athlon XP. Staat misschien in de BIOS een shutdown temperatuur ingesteld op 60 graden?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
DarkLoki schreef op dinsdag 13 september 2005 @ 14:33:
En ik denk ook niet dat 3 sec prime95 de temperatuur zo hard omgaan kan laten gaan dat het daaraan licht. Waarschijnlijk zal het dan aan de voeding liggen denk ik zo.
-> idd, zo zou ik ook redeneren
DarkLoki schreef op dinsdag 13 september 2005 @ 14:33:
Is de coolermaster real power 450w een goede voeding? De review van t.net is er iniederrgeval erg positief over deze voeding. Ik zal er nog wat meer over opzoeken.
-> Die zou zéker voldoende moeten zijn!
DarkLoki schreef op dinsdag 13 september 2005 @ 14:33:
Ik vind het wel raar dat ik bijna een jaar gewoon die qtec voeding heb gehad zonder één enkel probleem :?
mja er zijn een aantal factoren die daarin kunnen meespelen:
->kwaliteit voeding en gebruikte materialen -> invloed op levensduur... (QTec is gekend omwille van zijn crappy kwaliteit en omwille van geen ingebouwde beveiligingen)
-> werkingstemp en koeling
-> gemiddelde belasting
-> stof

Maak het optelsommetje en zo raar is het nog niet ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 154800

Beste mensen,

ik heb een computer besteld met:

Moederbord MSI K8N Neo2 Platinum-54G
Intern geheugen: 2x 512 MB (1GB)
Processor: AMD Athlon 64 3000+
Harddisk: Maxtor DiamondMax Plus 9DS (120 GB)
Videokaart: MSI RX9600XT-TD128 (128 MB DDR-SDRAM) (ATI Radeon 9600XT Chipset)

Ik heb een voeding van 400W
Zou die het trekken?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Anoniem: 154800 schreef op dinsdag 13 september 2005 @ 17:50:
Beste mensen,

ik heb een computer besteld met:

Moederbord MSI K8N Neo2 Platinum-54G
Intern geheugen: 2x 512 MB (1GB)
Processor: AMD Athlon 64 3000+
Harddisk: Maxtor DiamondMax Plus 9DS (120 GB)
Videokaart: MSI RX9600XT-TD128 (128 MB DDR-SDRAM) (ATI Radeon 9600XT Chipset)

Ik heb een voeding van 400W
Zou die het trekken?
350W A-merk zou het moeten kunnen trekken

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 34169

Anoniem: 154800 schreef op dinsdag 13 september 2005 @ 17:50:
Beste mensen,

ik heb een computer besteld met:

Moederbord MSI K8N Neo2 Platinum-54G
Intern geheugen: 2x 512 MB (1GB)
Processor: AMD Athlon 64 3000+
Harddisk: Maxtor DiamondMax Plus 9DS (120 GB)
Videokaart: MSI RX9600XT-TD128 (128 MB DDR-SDRAM) (ATI Radeon 9600XT Chipset)

Ik heb een voeding van 400W
Zou die het trekken?
Lees de startpost en kom nog eens terug :)

  • Sjoerd
  • Registratie: December 2003
  • Niet online
k ga mezelf nog maar is trakteren op 250 GB hd :9

zou mijn Antec 450 watt
(uit de Sonate II) het trekken met nog een extra hardeschijf?
Het is normaal een echt A-Merk voeding.

dit is wat er nu al in mijn pc zit

-AMD 64 4200+
-Asus a8nsli
-ASUS TOP 7800GTX
-MAXTOR 250.0Gb SATA 16Mb 6L250S0
-PCI kaartje
-dvd brander
-dvd speler

dit loopt stabiel natuurlijk ;)

volgens xtreme PSU calculator zou het moeten gaan maar toch nog even hier navragen

Modelbouw - Alles over modelbouw, van RC tot diorama


  • DarkLoki
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 27-03 11:03
Bedankt voor de antwoorden, ik heb in de bios gekeken maar er staat geen shutdown temp ingesteld. Eigenlijk verdenk ik de temperaturu nu meer als de voeding. Ik heb wat rondgekeken en 53 graden is misschien id wat hoog. Ik heb alleen geen id hoe het komt dat ze dan nu ineens te hoog zijn. Ik zag mijn koeler wel een keer schoonmaken. Ik dacht aan de real power omdat die te koop was bij mijn lokale pc winkel en ik er dus wat meer over op zocht. Jammergenoeg zijn de meeste reviews op het internet vaak over duurdere voedingen maar ik heb begrepen dat huntkey ook wel goed is. Die zijn ook niet al te duur. Maar ik ga eerst wel kijken of ik de temp naar beneden kan krijgen.

Anoniem: 34169

langezwieper: moet lukken.

DarkLoki: stof op de koellichaam en/of de fan scheelt zo een paar graden. Heb je al geprobeerd je kast open te zetten en er een tafelventilator op te zetten? Zo kun je kijken of het met een lagere temperatuur opgelost is.

Anoniem: 144949

Topicstarter
Anoniem: 34169 schreef op woensdag 14 september 2005 @ 15:13:
DarkLoki: stof op de koellichaam en/of de fan scheelt zo een paar graden. Heb je al geprobeerd je kast open te zetten en er een tafelventilator op te zetten? Zo kun je kijken of het met een lagere temperatuur opgelost is.
Inderdaad, goede tip om op deze manier de temperatuurskwestie te kunnen schrappen op het lijstje van oorzaken.
Persoonlijk verdenk ik nog altijd de voeding. 53 graden zou echt geen probleem mogen zijn op stock-snelheid. Maar probeer uitsluitsel te krijgen door zelf enkel proefondervindelijke testjes te doen.

  • DarkLoki
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 27-03 11:03
Ik heb me koeler schoongemaakt, ben er een hele tijd mee bezig geweest en hij is nu grotendeels stofvrij. Ik start dus mijn computer weer op en wat blijkt weer 53 graden idle op stock snelheden 8)7

Ik heb er ook een casefan op laten blazen maar dat hielp ook niet, hij werd zelfs wat warmer. Hier heb ik dus ook niet veel aan. Ik heb verder ook geen id hoe ik de temp naar beneden moet halen nu.

Dat maakt denk ik de voeding wel weer hoofdverdacht nr1. Is het verschil in gebruikte energie zo groot tussen 2200mhz en 1400 mhz?? Ik ga maar weer op zoek naar een voeding. De real power is wel een beetje prijzig maar ik wil nu wel een goede voeding waar ik ook een tijdje mee door kan.

Anoniem: 34169

DarkLoki schreef op woensdag 14 september 2005 @ 20:23:
Ik heb me koeler schoongemaakt, ben er een hele tijd mee bezig geweest en hij is nu grotendeels stofvrij. Ik start dus mijn computer weer op en wat blijkt weer 53 graden idle op stock snelheden 8)7

Ik heb er ook een casefan op laten blazen maar dat hielp ook niet, hij werd zelfs wat warmer. Hier heb ik dus ook niet veel aan. Ik heb verder ook geen id hoe ik de temp naar beneden moet halen nu.

Dat maakt denk ik de voeding wel weer hoofdverdacht nr1. Is het verschil in gebruikte energie zo groot tussen 2200mhz en 1400 mhz?? Ik ga maar weer op zoek naar een voeding. De real power is wel een beetje prijzig maar ik wil nu wel een goede voeding waar ik ook een tijdje mee door kan.
Ik raad je de Real Power niet aan vanwege de zwakke 12V lijnen. En ja, het verschil tussen 2200MHz en 1400MHz is groot. Het scheelt bij gelijk voltage bijna de helft.
Werkt je temperatuursensor wel goed als ie nog steeds 53 graden is? Voel eens aan de heatsink, wordt die heet? Als je CPU 53 graden is, dan zou je je koeler niet lang vast moeten kunnen houden.

  • DarkLoki
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 27-03 11:03
Als ik me computer net aan heb zie ik wel gewoon de temp omhoog gaan en als ik een spel speel (op 1400mhz dan) gaat de temp ook gewoon omhoog. Nu heb ik hem dus weer teruggeclocked en is me temp volgens speedfan 47 graden (het moederbord monitor programma corecenter geeft nu 41 graden aan maar die lagere temperaturen gaf dit programma pas aan nadat ik de laatste versie instaleerde dus die waardes geloof ik niet helemaal). Me heatsink voeld koel aan die kan ik zeker lang vasthouden. Op stock snelheden zou ik even moeten kijken maar heb ik wel eens gevoeld en was volgens mij vrij warm maar dan kon je hem nog wel een tijdje vasthouden. (misschien gaat dit wel een beetje offtopic zo :X )

Het probleem is dat ik me niet kan voorstellen dat in 1 a 2 sec me cpu zo snel warmer word dat hij daardoor uitschakeld.

Mijn lokale pc winkel zegd dat huntkey voedingen ook wel goed zijn maar dat lijkt me ook een goedkoop merk.

Anoniem: 144949

Topicstarter
DarkLoki schreef op woensdag 14 september 2005 @ 20:40:
Het probleem is dat ik me niet kan voorstellen dat in 1 a 2 sec me cpu zo snel warmer word dat hij daardoor uitschakeld.
Mja dat blijft een feit he.
Is de koeler volledig goed geinstalleerd en op de juiste manier koelpasta gebruikt? Voel verder zeker eens aan de heatsink zoals Jan al zei. En als je de kans krijgt om eens met een betere krachtigere voeding te testen, laat die kans dan zeker niet liggen!

  • DarkLoki
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 27-03 11:03
Ik had eerder al die koelpasta opnieuw gedaan, ik heb nu een heel klein laagje op de core gesmeerd en de koelpasta op de koeler waar hij boven de core zit er afgeschraapt. Dit lijkt me wel goed aangezien ik heb begrepen dat je zo min mogenlijk koelpasta moet gebruiken. Maar het zou inderdaad kunnen dat de warmte niet goed op word overgegeven aan de heatsink. Het gaat hier trouwens om een spire whisperrock IV

Anoniem: 69437

Hallo mensen,
Ik koop vanavond een nieuwe computer, en het liefst geen nieuwe voeding. De nieuwe specs zijn als volgt:

512MB x 2 (1GB) PC3200 DDR, CL2 (Corsair TWINX1024-3200C2)
AMD Athlon 64 3500+ Venice (S939, 2.2GHz, 512KB)
Arctic Cooling Freezer 64 (Socket 754/939/940)
Asus A8N-E, nForce 4 Ultra (Sound, LAN, SATA-RAID)
Club3D Geforce 7800 GT 256MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI, ViVo) CGNX-G786VDD
Maxtor DiamondMax 10, 300GB (7200rpm, SATA, 16MB, NCQ)

+ de oude specs:
Creative Soundblaster Live! 5.1 16bit
Maxtor ATA 60GB 7200rpm
DVD-rom player
Floppy drive

Edit:
Oja, wat ik er mee doe, is af en toe een FPS a la UT2004 spelen, filmpje kijken, beetje 3D'en en wat progwerk. Hij staat een uur of 10 gemiddeld per dag aan. /edit

De voeding die ik nog heb liggen is een Chieftec HPC-360-202. Deze doe ik het liefst niet weg, omdat hij best goed is volgens naps.
Met de PSU calculator kom ik op zo'n 300W op 100%. Dat betekent een marge van 60W. Ik weet niet wat dat betekent. Moet ik nu toch een nieuwe voeding er bij aanschaffen?

[ Voor 10% gewijzigd door Anoniem: 69437 op 14-09-2005 21:21 ]


  • __xeno__
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 20:03
ik heb een kort vraagje, is een asus voeding goed t.o.v. een aopen xpower, omdat een asus voeding voor minder geld meer watts biedt.

Anoniem: 43409

Een nuttig en leerzaam linkje voor dit topic

http://www.silentpcreview.com/article28-page1.html

(komt er hopelijk eens een einde aan)

Anoniem: 144949

Topicstarter
Klinkt alsof het de normaalste zaak is in de wereld om elke avond een nieuwe computer te kopen :+
Anoniem: 69437 schreef op woensdag 14 september 2005 @ 21:17:
Asus A8N-E, nForce 4 Ultra (Sound, LAN, SATA-RAID)
Maxtor DiamondMax 10, 300GB (7200rpm, SATA, 16MB, NCQ)
Pas op met deze combinatie van moederbord en hd !!!
Anoniem: 69437 schreef op woensdag 14 september 2005 @ 21:17:
Hallo mensen,
Ik koop vanavond een nieuwe computer, en het liefst geen nieuwe voeding. De nieuwe specs zijn als volgt:

512MB x 2 (1GB) PC3200 DDR, CL2 (Corsair TWINX1024-3200C2)
AMD Athlon 64 3500+ Venice (S939, 2.2GHz, 512KB)
Arctic Cooling Freezer 64 (Socket 754/939/940)
Asus A8N-E, nForce 4 Ultra (Sound, LAN, SATA-RAID)
Club3D Geforce 7800 GT 256MB DDR3 (PCI-e, 2x DVI, ViVo) CGNX-G786VDD
Maxtor DiamondMax 10, 300GB (7200rpm, SATA, 16MB, NCQ)

+ de oude specs:
Creative Soundblaster Live! 5.1 16bit
Maxtor ATA 60GB 7200rpm
DVD-rom player
Floppy drive

Edit:
Oja, wat ik er mee doe, is af en toe een FPS a la UT2004 spelen, filmpje kijken, beetje 3D'en en wat progwerk. Hij staat een uur of 10 gemiddeld per dag aan. /edit

De voeding die ik nog heb liggen is een Chieftec HPC-360-202. Deze doe ik het liefst niet weg, omdat hij best goed is volgens naps.
Met de PSU calculator kom ik op zo'n 300W op 100%. Dat betekent een marge van 60W. Ik weet niet wat dat betekent. Moet ik nu toch een nieuwe voeding er bij aanschaffen?
Zolang je niet gaat overklokken heb ik het gevoel dat hij het zal aankunnen. Zal toch op het randje zijn, maar als je hem al in bezit hebt, zou ik het gewoon proberen en zien of het problemen geeft!
__xeno__ schreef op woensdag 14 september 2005 @ 21:36:
ik heb een kort vraagje, is een asus voeding goed t.o.v. een aopen xpower, omdat een asus voeding voor minder geld meer watts biedt.
Euhm, je blijft wel heel algemeen hé. Over welke 2 respectievelijke voedingen heb je het dan? En wat versta je onder 'goed' en 'meer watts'. Ik zou zeggen probeer zoveel mogelijk info en reviews te vinden op het net over beide kandidaten. Ga je er vervolgens in verdiepen, en trek er je conclusies uit. Misschien staat in de topic start een goede tip?

[ Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 14-09-2005 23:28 ]


Anoniem: 69437

Anoniem: 144949 schreef op woensdag 14 september 2005 @ 23:22:

Pas op met deze combinatie van moederbord en hd !!!
Ok, bedankt voor je antwoord. Het wordt uiteindelijk toch pas morgen dat ik die computer koop. Ik zal het voorlopig op deze voeding houden. Ik zal ook even kijken wat je bedoelt met die combinatieproblemen.
Klinkt alsof het de normaalste zaak is in de wereld om elke avond een nieuwe computer te kopen :+
Ja, je moet toch wat he. ;)

[ Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 69437 op 14-09-2005 23:41 ]


  • el-jorge
  • Registratie: Maart 2005
  • Laatst online: 09-04 16:22

el-jorge

turn around and feel the vibe

Nog geen twee weken had ik het al gevraagd, en antwoord gekregen, maar er gaan weer wat dingen veranderen!
Eerst mijn systeem

Gigabyte 8knxp (rev2.0)
P4 3.4 @ 3,42 Ghz (s478)
Twinmoss 2x512MB dual channel gegeugen
Asus 6800LE 12x1,6vp
Audigy 2ZS
NEC DVD-brander
LG DVD speler
Maxtor 80GB intern
Floppy drive
Lian Li pc-61 (4 fans)
Topower 370W

overclocken kan ik niet (geen verstand van) misschien dat ik me hier nog weleens in verdiep, maar dat is pas van latere zorg!

Ik speel veel FM2005, en af en toe eens spellen zoals Dungeon Siege II, Warhammer DoW, Warcraft III.

Ik vindt dat die topower een enorme herrie maakt. Ik vraag me dus af wat voor een voeding heb ik nodig, hij moet vooral stiller zijn?

Daarnaast ben ik nu dus alweer van plan mijn 6800LE in te ruilen voor een 6800GT.

Ik had in eerste instantie gekozen voor een Nexus 400W voeding. Maar aangezien ik nu toch een 6800GT wil gaan halen vraag ik me af of dat wel voldoende is (dat zal wel) maar wat ik bedoel is dat de voeding niet op zo'n hoge belasting komt dat die heel hard moet gaan draaien, dan koop ik liever een zwaardere voeding (480W) die dan procentueel minder belasting heeft en dan minder hard hoeft te draaien en daardoor minder geluid zal maken?

Ik vraag me trouwens af, hoe weet je nu hoeveel wat elk onderdeel van je pc nodig heeft?

[ Voor 4% gewijzigd door el-jorge op 15-09-2005 09:27 ]

Spielerei...


Anoniem: 144949

Topicstarter
Je kan altijd een PSU-calculator gebruiken om te zien welk onderdeel hoeveel watt vraagt, maar deze werken altijd met de maximum waarde en met soorten van onderdelen (dus ze kijken gewoon: een hd verbruikt X aantal watt, maar ze kijken niet naar het verschil tussen een hd van het ene merk of een hd van het andere merk...)
Met een 480W A-merk voeding zou je toch wat reserve moeten hebben, met inderdaad als gevolg, dat de voeding niet op volle toeren gaat draaien. Als je stil wil kan je ook fanless voedingen overwegen of semi-fanless. En anders kijk je gewoon maar naar de stille voedingen in de 480W range van alle A-merken. Goed vergelijken met elkaar, veel reviews lezen, en verder je eigen gevoel volgen, en zo kom je tot de perfecte voeding voor jou. :)

  • el-jorge
  • Registratie: Maart 2005
  • Laatst online: 09-04 16:22

el-jorge

turn around and feel the vibe

Anoniem: 144949 schreef op donderdag 15 september 2005 @ 10:29:
Je kan altijd een PSU-calculator gebruiken om te zien welk onderdeel hoeveel watt vraagt, maar deze werken altijd met de maximum waarde en met soorten van onderdelen (dus ze kijken gewoon: een hd verbruikt X aantal watt, maar ze kijken niet naar het verschil tussen een hd van het ene merk of een hd van het andere merk...)
Met een 480W A-merk voeding zou je toch wat reserve moeten hebben, met inderdaad als gevolg, dat de voeding niet op volle toeren gaat draaien. Als je stil wil kan je ook fanless voedingen overwegen of semi-fanless. En anders kijk je gewoon maar naar de stille voedingen in de 480W range van alle A-merken. Goed vergelijken met elkaar, veel reviews lezen, en verder je eigen gevoel volgen, en zo kom je tot de perfecte voeding voor jou. :)
disco stu,
Bedankt voor je hulp en advies en geduld. Ik heb een Nexus 5000 (500W) besteld :D, ik ben benieuwd!

Spielerei...


Anoniem: 138204

Hier nogmaals het bericht, maar dan op de juiste plaats :+ :
Ik heb net mijn 400 watt voeding verkocht, maar heb nog steeds geen nieuwe. Ik heb al een tijdje rond gekeken en kwam uit bij dezen:
- Nexus NX-5000 (500watt)
- Seasonic S-12 500watt
- OCZ Powerstream 520watt
De Seasonic S-12 is alleen (voor zover ik weet) nergens te krijgen in Nederland. Dus het komt nu nog aan op de Nexus en de OCZ, heeft iemand een tip voor mij of ervaring met 1 van de 2 of beide?

Anoniem: 69437

Nog even terugkomend op mijn Chieftec hpc-360-202; deze is 20pins. Ik heb wat rondgelezen, maar ik kom er niet echt uit. Is een verloopstekkertje naar 24pins goed genoeg, of sloop ik daar alleen m'n pc maar mee?

Anoniem: 144949

Topicstarter
Anoniem: 69437 schreef op donderdag 15 september 2005 @ 20:02:
Nog even terugkomend op mijn Chieftec hpc-360-202; deze is 20pins. Ik heb wat rondgelezen, maar ik kom er niet echt uit. Is een verloopstekkertje naar 24pins goed genoeg, of sloop ik daar alleen m'n pc maar mee?
Je kan een verloopstekkertje naar 24 pins gebruiken (of normaal gezien kan je de 20pins voedings stekker zelfs gewoon in de 24pins mobo stekker pluggen en die 4 extra pinnetjes gewoon openlaten). Persoonlijk zou ik wel een verloopstekkertje nemen. Je kan dan gewoon proberen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je mobo niet genoeg stroom krijgt en dat je dat merkt in de stabiliteit. Dan zal je een 24pins voeding moeten aanschaffen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 143689

Wie van de bezoekers in dit topic heeft ervaring met het in duitsland kopen van een seasonic voeding? reageren kan in dit topic.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
Om niet weer de hele post het hele topic te herhalen quote ik mezelf maar even:
Eldee schreef op maandag 12 september 2005 @ 00:27:
[...]
Het Dual Core systeem draait op zich prima met deze voeding, ook onder full proc load. Het NVidia monitoring tooltje klaagt echter dat de videokaart te weinig stroom krijgt zodra de kaart belast wordt, b.v. door 3D benchmarks of 3D games. Ik heb de 12V lijn met een multimeter nagemeten, en deze is idle 11,87V en zakt onder full load naar 11,79. Ik voreg me af of soms net iets te laag zou kunnen zijn...

Vervolgens heb ik er een Antec SmartPower 2.0 SP500 in gehangen, om te kijken of dit het videokaart probleem zou oplossen.
[...]
Helaas geeft het NVidia monitoring tooltje ondanks dit alles nog steeds dezelfde melding. :(

Ik ben dus maar eens gaan uitzoeken of het NVidia monitoring tooltje het niet mis heeft, of dat m'n 6600GT niet helemaal lekker is. Ik heb nog geen oplossing / uitslag, die zal ik, zodra ik ze heb hier laten weten...
Bij deze dus:
Kom net bij m'n leverancier vandan, en het bleek idd dat die XFX 6600GT niet helemaal lekker meer was. Apart is dat ook m'n leverancier het (ook) vreemd vond dat er géén molex en/of PCIe-power aansluiting op de 6600GT zat, terwijl er wel de mogelijkheid voor op de printplaat aanwezig waren. Misschien een vreemde/slechte serie? Enfin, ik heb 't opgelost door - met bijbetaling - een kaart te nemen die wel een PCIe power aansluiting heeft: GF7800GT :P

note for mods: waarom ik het in dit topic toch iets uitgebreider vertel is dat het probleem zich kenmerkte door de melding dat de videokaart onvoldoende stroom kreeg.

[ Voor 18% gewijzigd door Eldee op 17-09-2005 05:38 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
offtopic : Euhm voor zover ik weet heeft geen enkele 6600GT een extra power aansluiting (en dan heb ik het over PCI-E). De mijne heeft ook voorzien op de printplaat voor aansluiting maar wil niets zeggen.

[ Voor 7% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 16-09-2005 21:21 ]


Anoniem: 59888

Tegenwoordig zie je veel voedingen die een 120mm fan in de onderkant hebben zitten, bijvoorbeeld de tagan U15 serie. Wat ik me nou afvraag, een grotere fan heeft natuurlijk wel voordelen maar die fan zit wel recht boven de processor, dus die zuigt warme lucht aan die van de processor af komt. Is dat niet iets wat een probleem gaat vormen voor de koeling? Zeker als je gaat overklokken? Het lijkt mij wel wat beter voor de koeling van de processor (met een casefan heb je dan twee fans die de lucht bij de processor afvoeren).

De reden waarom ik het vraag is dat ik graag de Tagan U15 zou willen vanwege de losse kabels (met al die extra kabels voor pci-e, sata etc. die je lang niet allemaal gebruikt lijkt me dat wel handig) maar die heeft zo'n grote fan in de onderkant i.t.t. de U22 serie, maar die heeft dan weer niet de losse kabels.

[ Voor 24% gewijzigd door Anoniem: 59888 op 17-09-2005 13:24 ]


Anoniem: 144949

Topicstarter
Hmm, elke normale voeding heeft zo'n fan boven de processor hoor, of het nu een 92mm fan of een 120mm fan is, maakt niet veel uit. De voeding gaat altijd de warme lucht wegzuigen van bij de CPU, dus ik snap niet echt wat je vraag nu is? bij een 1-fan-voeding, zorg je echter wel inderdaad beter voor een 2de outtake casefan en dan best ook al een intake.

Anoniem: 147126

Bij Azerty is de Coolermaster Centurion 5 + 350watt voeding in de aanbiedding voor 81 euro. :)
Ik wil een 2-tal systemen met deze behuizing/voeding samenstellen
Ik heb verder geen ervaring met coolermaster voedingen, maar is zo'n 350watt voeding voldoende voor de volgende systemen?

Systeem 1:
XFX GeForce 6800 256 MB DDR3
Corsair ValueSelect Value Serie (2x 512 MB) CAS2.5 1 GB
Athlon 64 Venice 3000+
Asus A8N-E
Cooler Master Centurion 5 +350watt PSU
Samsung Spinpoint 250 GB SATA
Zalman ZM-2HC2 Heatpipe Harddisk Cooler
Zalman CNPS7000alcu
Zalman VFf700alcu
NEC ND-3540A


Systeem 2:
Cooler Master Centurion 5 +350watt PSU
Asus A8N-E
AMD Athlon64 3000+ (1.8 GHz) Bulk , OPGA, "Venice"
DDR - GeIL 1 GB dual channel kit Cas2.5
ASUS Extreme N6200GE/TD Geforce6200 128mb
Samsung Spinpoint 200 GB SATA
NEC ND-3540A
Zalman CNPS 7000B-AlCu
Zalman ZM-2HC2 Heatpipe
Zalman VF700-AlCu


Van systeem 2 ben ik er vrij zeker van dat het gaat werken (geforce 6200) maar vooral om systeem 1 maak ik me zorgen: Athlon64 + Geforce6800 op 350watt?
Het is de bedoeling dat de Geforce 6800 van systeem 1 overclocked wordt richting 6800gt en de Geforce 6200 van systeem 2 eventueel unlocked en overclocked wordt richting 6600 (gt)
Ook zullen beide Athlon 64 3000+ eventueel iets worden overclocked, niet extreem,

Enige ervaringen met de coolermaster 350watt?

Anoniem: 59888

Anoniem: 144949 schreef op zaterdag 17 september 2005 @ 16:42:
Hmm, elke normale voeding heeft zo'n fan boven de processor hoor, of het nu een 92mm fan of een 120mm fan is, maakt niet veel uit. De voeding gaat altijd de warme lucht wegzuigen van bij de CPU, dus ik snap niet echt wat je vraag nu is? bij een 1-fan-voeding, zorg je echter wel inderdaad beter voor een 2de outtake casefan en dan best ook al een intake.
Ik heb ff snel in paint geschetst wat ik bedoel.

Afbeeldingslocatie: http://img343.imageshack.us/img343/9969/illustratiesmall6lg.th.png

Bij een voeding met 120 mm fan in de onderkant komt de lucht recht van de processor vandaan (rode pijlen) terwijl bij een voeding met rooster of fan in de achterkant de lucht van het stuk rechts van de voeding en de processor komt waar de lucht als het goed is wat koeler is. Mijn vraag was dus of bij een voeding van 120 mm die lucht geen probleem is voor de temp van de voeding.

ps: De derde pijl geeft de afvoer van warme processorlucht via een casefan aan, dit om te verduidelijken dat de voeding niet de enige luchtafvoer is. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
Anoniem: 59888 schreef op zaterdag 17 september 2005 @ 23:23:
[afbeelding]
Bij een voeding met 120 mm fan in de onderkant komt de lucht recht van de processor vandaan (rode pijlen) terwijl bij een voeding met rooster of fan in de achterkant de lucht van het stuk rechts van de voeding en de processor komt waar de lucht als het goed is wat koeler is. Mijn vraag was dus of bij een voeding van 120 mm die lucht geen probleem is voor de temp van de voeding.

ps: De derde pijl geeft de afvoer van warme processorlucht via een casefan aan, dit om te verduidelijken dat de voeding niet de enige luchtafvoer is. :)
Je tekening en redenering kloppen wel, in de praktijk heb ik echter de ervaring dat de (kast van de) voeding behoorlijk warm wordt bij PSU's met horizontale airflow, zoals b.v. Tagan U01 serie en de Zalman.
Warme lucht stijgt uiteraard, en die warme lucht komt dan nl tegen de dichte (metalen) onderkant van de voeding aan en kan daar niet makkelijk weg. Hiermee moet je rekening houden bij het bepalen van met de airflow in de kast, bij voorkeur door een luchtstroom over de CPU te sturen.
Ik heb zelf voor werkstation het liefst een 12cm fan achter de proc, en een PSU met 1 x 12cm fan, dat is volgens mij de stilste oplossing. Vaak heb ik dan niet eens een intakefan nodig.
Voor servers gaat mijn voorkeur uit naar 2 fans, en daarbij maakt het niet zoveel uit of het de horizontale of de haakse opstelling is, aangezien ik bij een server toch wel voor voldoende airflow zorg.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Brammel
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 20-04 22:37
Ik ga een aantal dingen upgraden van mijn huidige pc waardoor het dit systeem wordt:
AMD 3500+
Asus A8N-E
Ati x800 xt
2 x 512mb ddr400
2 x 120gb WD sata hdd's
1 dvd branden
1 dvd speler

Ik heb er nu een antec 350 watt voeding in zitten, die gewoon goed draait nu (heb nu een amd 2600 en een geforce 6800le). Vraag me dus af of ik een nieuwe voeding nodig heb.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • OcNewB
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 16-04 09:57
Daar gaan we:
ik heb een zalman 400 wat voeding:

2x512 MB 400 mhz
xp2600
1 dvd brander
1 cd brander
radeon9700pro
3 silent casefans
1 processor koeler

1x maxtor 80 gb
1x maxtor 60 gb
2x maxtor 120 gb
1 x maxtor 160 gb
1x maxtor 250 gb

De laatste schijf (250 gb) heb ik onlangs geinstalleerd en sindsdien heb ik last van spontane reboots.
kan het mijn voeding zijn?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
OcNewB schreef op zondag 18 september 2005 @ 19:52:
Daar gaan we:
ik heb een zalman 400 wat voeding:

2x512 MB 400 mhz
xp2600
1 dvd brander
1 cd brander
radeon9700pro
3 silent casefans
1 processor koeler

1x maxtor 80 gb
1x maxtor 60 gb
2x maxtor 120 gb
1 x maxtor 160 gb
1x maxtor 250 gb

De laatste schijf (250 gb) heb ik onlangs geinstalleerd en sindsdien heb ik last van spontane reboots.
kan het mijn voeding zijn?
Vermoedelijk wel. Meet met een multimeter eens de voltages van de 12V en de 5V lijn door en probeer zo te achterhalen, welke van de 2 de boosdoener is. Kijk dan hoeveel ampere de voeding kan leveren op deze lijnen en zo kan je exact beredeneren welke de vereisten zijn voor de voeding om dit systeem te voeden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Race Eend
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 17-12-2023
Anoniem: 138204 schreef op donderdag 15 september 2005 @ 18:42:
Hier nogmaals het bericht, maar dan op de juiste plaats :+ :
Ik heb net mijn 400 watt voeding verkocht, maar heb nog steeds geen nieuwe. Ik heb al een tijdje rond gekeken en kwam uit bij dezen:
- Nexus NX-5000 (500watt)
- Seasonic S-12 500watt
- OCZ Powerstream 520watt
De Seasonic S-12 is alleen (voor zover ik weet) nergens te krijgen in Nederland. Dus het komt nu nog aan op de Nexus en de OCZ, heeft iemand een tip voor mij of ervaring met 1 van de 2 of beide?
Als het om stilte gaat moet je denk ik de Nexus of een Tagan 480w nemen, OCZ is niet zo geweldig stil, de modsteam is weer wat stiller dan de powersteam, maar wat meer op uiterlijk gemaakt dan op prestaties. Tagan of Nexus lijkt me de beste keuze :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 147126

Heeft iemand nog een idee of de coolermaster 350watt een Athlon64 + Geforce6800 gaat trekken? (zie post iets hierboven)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Anoniem: 147126 schreef op maandag 19 september 2005 @ 15:12:
Heeft iemand nog een idee of de coolermaster 350watt een Athlon64 + Geforce6800 gaat trekken? (zie post iets hierboven)
Zonder overklok zou het met beide gevallen moeten lukken, met oc gaat het er al om nipten, geen garanties dus hieromtrent. Wat zijn de concrete specificaties van de voeding? Hoeveel ampere op welke lijnen?

[ Voor 11% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 19-09-2005 18:46 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 34169

OcNewB schreef op zondag 18 september 2005 @ 19:52:
De laatste schijf (250 gb) heb ik onlangs geinstalleerd en sindsdien heb ik last van spontane reboots.
kan het mijn voeding zijn?
Denk het ook wel, al die schijven trekken een zware wissel op de 12V lijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Brammel
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 20-04 22:37
Brammel schreef op zondag 18 september 2005 @ 00:48:
Ik ga een aantal dingen upgraden van mijn huidige pc waardoor het dit systeem wordt:
AMD 3500+
Asus A8N-E
Ati x800 xt
2 x 512mb ddr400
2 x 120gb WD sata hdd's
1 dvd branden
1 dvd speler

Ik heb er nu een antec 350 watt voeding in zitten, die gewoon goed draait nu (heb nu een amd 2600 en een geforce 6800le). Vraag me dus af of ik een nieuwe voeding nodig heb.
Weet iemand dit, wordt dit kritisch of moet dit nog makkelijk te doen zijn?
edit: Oeps, sorry, te snel gekicked, had niet gezien dat ik dit bericht pas gisteravond er op had gezet... :|

[ Voor 10% gewijzigd door Brammel op 19-09-2005 23:28 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eldee
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 16-02-2024
Is het misschien een idee om gezamenlijk een lijst met specs samen te stellen van de gangbare A-Merk voedingen? Ik heb voor mezelf een lijstje samengesteld, en daar gaat toch best wel wat tijd in zitten. Ik wil dat lijstje best hier delen.

offtopic:
Ik heb mijn lijstje alleen wel in Excel, en ik ben er nog niet achter hoe ik dit gemakkelijk in een UBB tabel kan krijgen, tips anybody?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RedDragon
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 29-11-2024
Door omstandigheden is mijn videokaart kapot dus moet moet ik vervangen (9800pro word een 6800GT)

de rest van mijn systeem is


amd 2500+ loopt op 3000+
chainteck nforce 2 moederbord
512 mb ram 333@333
80 gb hdd
soms externe 120 gb (school)
dvd speler
cd-brander

De pc staat wel 4/5 uur per dag aan en worden games gespeel zo als counter strike source

de voeding is een zallman 300 watt

zou hij het trekken

Intel core i5-750 // MSI P55-GD65 // 4gb Corsair // Amd radeon 6950 // 2x 500gb Samsung F3 // Asus xonar HDav1.3 // optional linksys wmp600n


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 152292

Ik wil de volgende configuratie aanschaffen:

Asus A8N-E
AMD 64 3500
2x 1024 MB
XFX geforce 7800 GT
2x WD 120GB raid edition

Ik wil graag een Tagan voeding hebben wat ik heb hier een hoop goede dingen over gehoord
Nu zit ik alleen te twijfelen tussen 2 voedingen.

Tagan TG480-U22 2force (ATX)

of de

Tagan TG480-U15 (ATX2)


Hieronder de specs:

Tagan TG480-U22 2force (ATX)
Vermogen 480 Watt (Combined Power 240 Watt)
Ingangsspanning 230V
110V

Moederbordaansluiting 1 x ATX (20-polig)
1 x ATX 2.0 (24-polig)
1 x EPS (24-polig)
1 x ATX12V (4-polig)
1 x ATX12V (8-polig)

Stroomaansluitingen 6 x 5,25 Zoll
2 x 3,5 Zoll
4 x Serial-ATA
2 x PCIe
1 x AGP

Stroomsterkte +3,3V 28 A
+5Vsb 2,5 A
+5V 48 A
+12V1 20 A
+12V2 20 A
+12V 30 A
-12V 30 A

Eigenschappen overspanningsbeveiliging, overbelastingsbeveiliging, kortsluitingsbeveiliging, PFC actief
Koeler Ventilator 80mm 2
Ventilator temperatuurgeregeld Ja
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tagan TG480-U15 (ATX2)

Vermogen 480 Watt
Ingangsspanning 230V, 50Hz, 10 A
110V, 60Hz, 6 A

Moederbordaansluiting 1 x ATX (20-polig)
1 x ATX 2.0 (24-polig)
1 x ATX12V (4-polig)

Stroomaansluitingen 2 x 5,25 Zoll
2 x 3,5 Zoll
4 x Serial-ATA
2 x PCIe
2 x AGP

Stroomsterkte +3,3V 26 A
+5Vsb 2,5 A
+5V 30 A
-5V 0,8 A
+12V1 20 A
+12V2 20 A
-12V 1 A

Eigenschappen PFC actief

Koeler Ventilator 120mm 1

Maakt het nog uit of ik een ATX of een ATX2 voeding kies?

Kan ik een ATX 2 voeding gewoon in een ATX kast bouwen of heeft deze andre afmetingen?

En wat is de "Combined Power 240 Watt" van de TG480-U22 2force (ATX)?
Is dat goed of slecht?
De Tagan TG480-U15 heeft deze namelijk niet.

Alvast bedankt

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dr snuggles
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
Ik trouwens dat heel veel mensen hier de termen wattage en voltage gebruiken. Net als dat je geen meterage maar afstand gebruikt, is het volgende een stuk netter:

wattage -> vermogen
voltage -> spanning
amperage -> stroom

en verder:
stroomverbruik -> energieverbruik

Jezelf beter kunnen uitdrukken is altijd handig dacht ik zo. Succes met het zoeken van je nieuwe voeding :).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
wwillem schreef op dinsdag 20 september 2005 @ 13:42:
Ik trouwens dat heel veel mensen hier de termen wattage en voltage gebruiken. Net als dat je geen meterage maar afstand gebruikt, is het volgende een stuk netter:

wattage -> vermogen
voltage -> spanning
amperage -> stroom

en verder:
stroomverbruik -> energieverbruik

Jezelf beter kunnen uitdrukken is altijd handig dacht ik zo. Succes met het zoeken van je nieuwe voeding :).
amperage -> stroom -> stroomsterkte
Hmm, principieel heb je wel gelijk. Toch kan het makkelijker zijn om wattage, voltage, amperage te gebruiken als je het dan hebt over de hoeveelheden. Vermogen, spanning en stroomsterkte de grootheden, maar vind ik persoonlijk nogal abstract om te gebruiken in sommige situaties waar je dan bijvoorbeeld naar de hoeveelheid vraagt bij de voeding.
Staat in de topic start uitgelegd. De gewone standaard ATX afmetingen zijn: 150 x 140 x 86 Beide voedingen gaan daar waarschijnlijk wel aan voldoen. Verder moet je gewoon zien of je moederbord een 24pins stekker of een 20pins stekker heeft, en er dan de bijhorende voeding voor kiezen.

[ Voor 19% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 20-09-2005 14:52 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dr snuggles
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
Anoniem: 144949 schreef op dinsdag 20 september 2005 @ 14:48:
[...]

amperage -> stroom -> stroomsterkte
Hmm, principieel heb je wel gelijk. Toch kan het makkelijker zijn om wattage, voltage, amperage te gebruiken als je het dan hebt over de hoeveelheden. Vermogen, spanning en stroomsterkte de grootheden, maar vind ik persoonlijk nogal abstract om te gebruiken in sommige situaties waar je dan bijvoorbeeld naar de hoeveelheid vraagt bij de voeding.
Watt, volt en Ampère gebruik je als eenheid. Dus het klopt wat je zegt dat je het handig vindt voor de hoeveelheid. Waarschijnlijk is het in het taalgebruik geslopen en volgens de van Dale is het beide goed.

Voorbeeld: Het vermogen van voeding X is 480 Watt.
Vergelijk met: De inhoud van dit pak melk is 1 liter.
Toch zegt niemand literage :+.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 155476

Ik ben van plan om 't volgende systeem samen te stellen:

XFX GeForce 7800 GT + Gratis X-GEAR Headset 256 MB
AMD Athlon 64 3500+ Venice 2.2 GHz, 2000 MHz, Boxed
Dane-Elec Memory 1024 MB, PC3200, 400 MHz, 3, Kit Of 2
Asus A8N-E
2x 80gb maxtor HD (word asap vervange :P)
1x cheapo cd-rewriter

in een: CoolerMaster Centurion 530 Zwart, Zilver, 380 Watt, 2 X 120 Mm

Zou die 380watt voeding dat trekken?


Of zou ik er (veel) beter aan doen om een
Antec Performance TX1050B Zwart, 500 Watt, 1 X 120mm
of
Antec Sonata Lifestyle II Zwart, 450 W, 1 X 120mm

te kopen (voor +/- 30€ meer, en een veel minder uiterlijk, in mijn ogen)

Note: ik kan alleen bij http://www.sallandautomatisering.nl/ bestellen (aangezien ik hier eigelijk al heb besteld, maar omdat zij nog niet alles binnen hebben ik dit met een beetje geluk wel zou kunnen veranderen.).

Btw als ik upgrade zou dit eerst 't geheugen + HD's betreffen, dus ik moet rekening houden met 1 of 2 250gb HD's (S-ata2) en 2reepjes geheugen (zelfde als bovenstaande)

  • WillemJanJansen
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 21-04 09:28
Dit wil ik even weten:
Ik zie bij Alternate een rode Gainward voeding van 550 watt. Nu is mijn vraag, Maakt Gainward een beetje goede voedingen? Het is volgens mij een Duits merk, aangezien hun hoofdsite een .de is .

Kwa videokaarten is Gainward wel een goed merk maar is dat ook met voedingen zo?

Ik heb gezocht met de search van GoT en gegoogled maar steeds wanneer ik zoek naar Gainward voeding, dan krijg ik een Gainward videokaart met een andere voeding als resultaat. Het is bijna onmogelijk om iets te vinden.

Dit is 'm
Afbeeldingslocatie: http://www.alternate.nl/pix//prodpic/120x120/t/tn5v02.jpg

[ Voor 21% gewijzigd door WillemJanJansen op 21-09-2005 16:43 ]


  • Macabre
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 28-03 17:02

Macabre

Euhh...

Bij www.gistron.nl is de Seasonic S12 te koop.

Dit is volgens silentpcreview.com een superstille voeding met super prestaties.


Ik denk dat er wel een paar mensen zijn die hier belang bij hebben dit te weten, aangezien ze verder (bijna) nergens in NL te koop zijn.

Zelf heb ik nu de Nexus 4090 die ook erg stil is en deze heb ik nu in de verkoop om vervolgens ook de Seasonic te gaan kopen.

Nu is dit laatste een beetje nutteloos voor de meesten maar voor mensen die een superstille en goede voeding nodig hebben is de Seasonic S12 450w. een zeer goede keus lijkt me

..:: Specs ::..


  • henri8096
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 17:36

henri8096

BIM is not a software!

Ik heb het idee dat ik te veel van de voeding vraag.
Kan iemand mij een ruwe schatting doen wat ik voor vermogen trek.

Ben toch van plan om binnenkort mobo en cpu te vervangen, neem dan maar gelijk de PSU mee.
Zat te denken aan een Antec Truecontrol 2.0.
Of een Enermax liberty 620W

Hieronder kun je zien wat er in mijn PC hangt.

Suggesties zijn welkom !!! :)

Systeem
ASUS A7N8X Deluxe
AMD Athlon XP 2800+
2x Corsair CMX512-3200C2
ATI Radeon 9800 Pro + Zalman VF700-Cu Cooler
2x WD 80Gb SATA150 (op RAID0)
1x NEC-N3540 dvd-rewriter
1x floppydrive
1x 24in1 cardreader (USB)
ASUS WiFi-G kaart.
Asetek KT-03 Waterkoeling (met 12cm fan)
5x 80mm fan
1x 30cm sunbeam CCFL
Levicom Blackline 550W voeding
Logitech internet navigator toetsenbord (USB)
Logitech MX1000 laser mouse (PS2)
Logitch Quickcam Express (USB)
Sitecom IrDA receiver (USB)
HP Deskjet 5652 (USB)
Corsair Flash Voyager 512Mb (USB)


Doeleinden
Games (far-cry),Internet,CAD,Audio,Video.

Overclocken
Proc. op 2400Mhz bij 1,85v.
Mem. op 200Mhz(400DDR) bij 2,7v.

Voltages
Idle:
+12v = 12,67
+5v = 4,89
Stressed:
+12v = 13,12 :(
+5v = 4,67 :(


Opmerkingen
Enige probleem is koude start.
Soms wil ie wel, soms niet.
Hij slaat wel aan, alle fans beginnen te draaien.
Hij boot alleen niet, na 1 a 2 maal op reset te drukken doet ie het wel.

--Stuck in the Apple Ecosystem (and happy about it).--


Anoniem: 152560

Ik zouw graag willen weten of mijn 350wat coolermaster voeding goed genoeg is voor het volgende systeem.

AMD 64 3000+ socket 939
Asus a8v-deluxe
msi 6800gt 256mb
2x 512 croshair xms 3200c2
1x 36gb wd raptop 10.000
1x 160gb maxtor ide
1x 80gb maxtor ide
1x dvd-brander
1x cd-brander
2x 120 fan

alvast bedankt! :)

Edit: Gebruik hem vooral voor games, zoals bf2 end. staat gemiddelt 12 uur per dag aan ofzo.

[ Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 152560 op 23-09-2005 12:31 ]


Anoniem: 144949

Topicstarter
Heb je de voltages van de multimeter? Wat zijn de concrete specs van de voeding?
Pagina: 1 2 ... 6 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Let op dat je goede waardes post - voltages uit programma's (met name Speedfan) zijn NIET te vertrouwen. Het beste is een multimeter, maar als je dat niet kunt, lees de waardes op uit BIOS!

Zie ook: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/24434261#24434261