Nee hoor, niets gemist, omdat ik er nog niets eerder over gepost hebt.
Het is een Warmtepomp van Viessmann (300G-ww110) van 13kw thermisch vermogen. Een uit de kluiten gegroeide koelkast die al vrolijk brommend tussen 9.5 tot 12.5 kW aan warmte uit grondwater onttrekt en met een (electrische)compressor van 2.3 kW in een 1000 L groot warmtebuffer pompt. Het is dus een water-water situatie anders had ik nooit zo'n hoge opbrengst gehad.
We zitten hier op de noord-veluwe op een van de beste plekken van Nederland qua kwaliteit van het grondwater. Van ca 47 m diepte pomp ik ca 2.7 m3/h water op van ca 11.3 graden die na afkoeling in 'dezelfde' put op een diepte van ca 25m met ca 7.5 graden weer terug gaat.
Naast de compressor van 2.3 kW heb ik ook een bronpomp van 630W en een CV-pomp van ca 60W draaien.
Compressor en bronpomp op 3-fasen stroom.
Viessmann heeft fantastisch veel, en zeer uitgebreide, technische documentatie op het web waar ik veel van geleerd heb! En verder is deze warmtepomp een zeer goed uitgevoerd apparaat, duitse degelijkheid en misschien ietsje te uitgebreid qua mogelijkheden.
Betaalbaar? Net wat je ervan vindt. Naast de warmtepomp heb je ook nog een vaak dure put nodige. En wat extra materialen. Ik ben zo'n 14300 euro incl BTW armer, en dan heb ik alles nog zelf uitgeplozen en geïnstalleerd.
Gelukkig kan ik de grote buffer nog combineren met de ca 20m2 aan heatpipe collectoren die ik eerder deze zomer heb geinstalleerd. Perfect: overdag bijwarmen met de zon en s'nachts verwarmen met (grotendeels) aardwarmte. Kosten all-in ca 6100 euro.
En met hulp van SenterNovem heb ik inmiddels 3780 subsidie voor de zonnecollectoren ontvangen en hoop ik binnekort 5700 terug te krijgen voor de warmtepomp, dus zou ik met kerst weer wat op mijn bankrekening kunnen hebben...
En verder hoop ik mijn gas-afname met ca 80% te kunnen reduceren, maar de electra nota zal wel fors hoger uitkomen.
Ons pand is een groot, bijna 100 jaar oud pand dat ik/we ook als kantoor gebruiken. Een paar jaar geleden flink geïsoleerd. Overdag zijn er zo'n 10 mensen aan het werk. De 10+ jaar oude HR gaskachels ( 108 kW en vanwege isolatie flink overbemeten) hangen er nog en springen bij als de zon en de warmtepomp het laten afweten of niet krachtig genoeg zijn. Dit noemen ze bi-valentie.
Als ik na 1-2 jaar zou merken dat de ketels helemaal niet meer nodig zijn dan kunnen ze de deur uit, maar ik denk dat ze bij stevige vorst toch nog wel nodig zijn, zo super goed isoleren kun je zo'n oud vrijstaand pand nu ook weer niet. Ook verwarmen ze het tapwater na, want met de zon (zomer) heb je lang niet altijd voldoende hoge temperaturen voor je douche of bad, en de warmtepomp(winter) zelf gaat een stuk minder presteren bij temperaturen boven de 50, en die heb je toch echt nodig om salmonella buiten de deur te houden in je tapwater.
Ik ben van plan het e.e.a. van de "duurzame warmte" te gaan monitoren en online brengen, maar de tijd ontbreekt me daar een beetje voor. En eigenlijk zou eerst m'n PV-site eerst eens een beetje afgemaakt moeten worden. Helaas moet ik nog erg lang wachten voor ik met pensioen kan gaan en dan zeeen van tijd hebben voor al dit fraais..