Ik heb net ff een testsje gedaan met mijn pompje (18 W) van 1000 L/H met een maximum opvoerhoogte van 1,2 m.
Ik heb een reservoir op de grond geplaatst met het pompje er in. Mijn kast staat op mijn bureau. In de slangen zat geen water. Er wordt geen radiator gebruikt maar wel 3 koelblokken (pomp->CPU->NB->VGA->res). De hoogte van het pompje naar het 1ste koelblok (CPU) is ongeveer 1,02 meter. Dit is dus de opvoerhoogte. Maar de lengte van de slang van het pompje naar de 1ste koelblok is 2 meter! Totale lengte aan slangen is 4 meter.
Ik zet de pomp aan en zie dat het water net niet hoog genoeg raakt. Het scheelde bitter weinig maar het water bleef dus gewoon hangen op net iets minder dan een meter hoogte (afgelegde afstand in de slang: ongeveer 1,4 meter). Het pompje zelf maakt een nogal hels lawaai. Conclusie: ondanks de opgegeven opvoerhoogte van 1,2 meter is de pomp net niet sterk genoeg om het water 1 meter hoog te pompen.
Hoe komt dit? De verklaring is nogal eenvoudig, denk ik. Aangezien we gebruik maken van een gesloten systeem (de terugvoerslang zit ondergedompeld in het reservoir), zorgt niet alleen de zwaartekracht voor weerstand maar ook de lucht die in de leidingen zit. Indien je je dit moeilijk kan voorstelllen, zal ik het even uitleggen aan de hand van een eenvoudig voorbeeld. Als je een rietje in je mond neemt en er in blaast, gaat dit gemakkelijk. Dompel het uiteinde van het rietje onder in water en blaas nogmaals totdat je "bubbeltjes" krijgt. Dit gaat al ietsje moeilijker. Het water "duwt" de lucht omhoog en dit is dezelfde weerstand die het pompje te verwerken krijgt.
Daarna tilde ik het reservoir op zodat het op ongeveer gelijke hoogte kwam met het blokje en onmiddellijk lukte het om het water rond te pompen. Het pompje bleef echter veel lawaai maken doordat er water in de slangen bleef staan. Na wat heen en weer geschud te hebben met de slangen, reservoir hoger en lager gehouden te hebben en het pompje enkele keren in- en uitgeschakeld te hebben was de lucht verdwenen en maakt het pompje enkel nog een licht gebrom.
Daarna heb ik het reservoir terug op de grond geplaatst en bleef het water vlot verder stromen. Ik heb dan de terugvoerslang even uit het water getild en het reservoir terug hoger en lager geplaatst. Hierbij leek het alsof de druk hetzelfde bleef (het water stroomde er niet harder of zachter uit).
Mijn conclusie: de opvoerhoogte maakt bijna niks uit! Waarom? Omdat het opgepompte water "weggezogen" wordt door het water dat het circuit verlaat. Je het een beetje vergelijken met het aanzuigen van een vloeistof. Als je bijvoorbeeld een benzinetank leeg wil, kan je er een slang in stoppen en er aan zuigen. Van zodra de benzine voorbij het "'dode" punt is, loopt de tank vanzelf leeg. Bij dit systeem moet "de bron" wel hoger liggen. Bij ons systeem wordt dit opgevangen door het pompje.
Het pompje moet dus minder hard werken en de opvoerhoogte maakt eigenlijk niet zoveel uit aangezien het water niet harder of zachter ging stromen zodra ik het reservoir hoger of lager plaatste. Wat denken jullie?

Als jullie deze lange, saaie tekst willen lezen tenminste