JvS schreef op zaterdag 6 januari 2018 @ 13:35:
[...]
Het punt is dat je vuistregels en tips en trics (grote speakers grote kamer en basreflex 50cm van een muur) niet kloppen. Jouw waarneming is correct, en de conclusie lijkt het te verklaren, maar eigenlijk ligt een probleem aan iets anders.
Dit, en dat komt ook verderop in je verhaal terug, er is zoveel zin en onzin geschreven dat het bijna niet te doen is om de waarheid eruit te halen. Wat ik schrijf is uit mijn ervaring (hell, deze Magant speakers heb ik alweer 8-10 jaar) en dit werkt ook gewoon voor mij. Dit kan ik terugvinden, en dit heeft bij anderen ook al geholpen. Veel discussies draaien ook op niks uit, en bepaalde technieken en zaken die ik dan graag zou willen weten of iets over zou willen vinden is niet te doen. Dus vandaar ik wel benieuwd ben naar jouw ervaring/kennis hierin.
[...]
Mee eens, de zaak is complex. Maar wat je concludeert klopt gewoon niet. En audioland hangt van al dit soort halve semi technisch onderbouwde (maar eigenlijk niet) "waarheden" aan elkaar, dat is gewoon stuitend.
Zie hierboven, technische kreten ja, maar niks onderlegd, bewezen of gemeten. Dat is idd gewoon heel erg jammer en zonde van alles met audio. Het lijkt, of is eigenlijk wel, gewoon een verdienmodel en een bepaald geloof voor velen.
[...]
Ik weet niet wat je bedoelt met "druk opbouwen". Die poort brengt gewoon lucht in beweging. En als die 15cm ruimte heeft, is dat meer dan genoeg.
Ja als je een poort dicht duwt tegen een muur aan, dan werkt-ie niet. En als je hem 2cm van een muur af zet, dan wordt de ruimte tussen de muur en de poort een verlengde. Maar verder is een basreflexpoort gewoon een geluidsbron die 360 graden afspeelt, geen druk opbouwt of wat dan ook en hier geen ruimte voor nodig heeft.
Ja een speaker in een hoek kan zeker gaan dreunen. Maar dat heeft niets met die poort te maken, maar alles met bafflestep correctie. Maar het kan ook heel goed uitpakken. Wat je in dat audio topic ziet, is niet mensen helpen, maar constant iemand die loopt te zeiken als iemand speakers in een hoek heeft staan. Er wordt uit dat plaatje al de conclusie getrokken dat het allemaal bar en boos slecht klinkt.
Dat is simpelweg te simpel gedacht, dat is niet mensen helpen, maar dat is gewoon audiofiele cliche's die niet waar zijn opleggen en halve waarheden in stand houden. We zitten hier op tweakers. Daar mag je best wel de waarheid vertellen, ook als die lastig is.
Tussen waarheid en begrijpbaar houden zit wel een verschil, dit neigt al veel naar kreten en termen die je overal en nergens gaat tegenkomen. Ondanks dat een aantal dingen wel 'bekender' zijn. Maar ik kan hier nog niks mee, er is niet iets eenduidigs om mee te werken of niks om op terug te vallen.
Over druk opbouwen, je zit met je reflectie van je bass de ruimte in. In mijn geval heb ik een zachte wand dus de bass komt nier 'hard' terug de kamer in. Als de speaker meer afstand heeft dan kan de bass meer verspreid worden en meer de ruimte in. Anders komt het bijna direct op de muur en terug.
Maar ik vind het wel met speakers weggestopt in een hoek dat dat doodzonde is, de speaker heeft ruimte nodig om goed te werken en zijn geluid kwijt te kunnen en dat is iets wat ik ook zelf ervaren heb en ook bij anderen terug hoort.
Zo heb ik jaren geleden een een demo gehad met de B&W 700 serie die toen redelijk nieuw was. Dat laag was totaal niet strak, het dreunde gewoon wel. Paar weken terug bij AudiXperience geweest en toen had ik het daar over. Toen liet hij een paar vrijstaande 700's horen van de demo een paar dagen terug, en dat was echt totaal anders. Totaal andere speakers bijna...
[...]
Je weet dat in je speakers enorm veel filters zitten om er uberhaupt iets goeds van te maken he? Dat komt omdat het anders gewoon niet goed kan klinken. Dit is met ruimtes precies hetzelfde. Je kunt er een volledig dode ruimte van maken, je kunt net mazzel hebben met een ruimte of je kunt het structureel goed aanpakken: Namelijk foor akoestisch goed presterende speakers te maken (die een zeer gelijkmatig afstraalpatroon hebben, waardoor reflecties zoveel mogelijk voorkomen worden en degene die er zijn, verstoren de klank minimaal) en het laag (waar je dit amper kan oplossen met akoestische maatregelen omdat die waanzinnig groot worden) los je op door actieve akoestische maatregelen te nemen (meerdere kleine subjes, die ieder strak gemeten, berekend en gecontroleerd het laag beinvloeden, zodat in de hele kamer een gelijkmatig en uitermate goed gecontroleerd laag is.
Dit is iets anders, speakers hebben een bepaald werkbaar bereik en daarop worden ze gefilterd. Ik doelde meer op het vervormen van geluid met filters en equalizers om een bepaald doel te bereiken of een bepaalde andere klank, dát is verkeerd. het materiaal, de apparatuur met de componenten hebben daardoor een bepaald gedrag en vervorming op geluid en dat geeft een ander geluidsbeeld, zelfde wat buizen in overdreven mate doen.
Zelfde als bepaalde hele dure kabels die een RC werking hebben, en vaak ook bewust. Op bepaalde apparatuur hoor je een brom, sommige kabels veroorzaken een naijling. Er worden met allerlei termen gegooid, luxe afwerking, etc. Maar het is meer geloof en soms ook ongewenst gedrag dan dat het echt iets brengst.
Dat heeft niets met stereo of surround te maken. Meer met conservatief audiofiel of echt onderzoeken waar problemen aan leggen en die problemen progressief akoestisch of audiotechnische bij de grond aanpakken. Het is jammer dat je juist technisch correct en structureel aanpakken van problemen als "poeha" wegzet. Dat verwacht je op hifi.nl waar je audioproblemen oplost met een andere kabel (heel duur het liefst). Dat vind ik pas poeha.
De discussie loopt door elkaar heen, hier schrijf ik er wat meer over:
[...]
Ik waardeer het wel enorm dat je hier de tijd en moeite in steekt om dit uit te schrijven, aantal dingen herken ik wel van mijn zoektocht wat ik ben tegengekomen of dingen waar ik wel vaker al wat over heb gelezen.
Maar over poeha, dat moet ik wel wat nuanceren. Ik ben een techneut en ik kom uit de Industriële Automatisering, dus mijn visie en denkwijze is ook anders en ik benader de werking van een kabel anders. Ik vind allerlei kreten en termen 'poeha' en alleen bedoelt om iets als 'exclusief' te kunnen verkopen voor veel geld zonder dat je er echt iets mee kan of nu precies weet wat de werking ervan is. Ik benader een kabel anders en wil ook weten met de techniek en zaken erachter. Helaas zie je (o.a. op HT Forum) heel veel bij de stereo jongens dit soort zaken voorbij komen met discussies en opmerkingen dat je denkt van dat heeft niet meer met audiotechniek te maken, maar bijna meer met Hans Klok en gevoel...
Dus in mijn geval, nee een dure kabel lost het niet op, zeker niet. Dat is wat ik hierboven ook al aanhaal, ze veroorzaken vaak zelfs ongewenst gedrag en hebben bepaalde effecten wat je mijn inziens gewoon niet wilt. Ik ben meer van een technisch goede kabel en daar horen bepaalde materialen bij.
Akoestisch kom ik nu steeds meer bij uit, maar daar kan ik niet heel veel mee. Het lijkt nog wel erger hocus pocus te zijn dan met audio techniek. Daarom dat ik nu inmiddels een paar basis dingen heb waarvan ik weet dat het werkt, die ik terug kan vinden en kan herleiden, en waarmee ik dingen met bepaalde vuistregels kan veranderen en verbeteren.

[Voor 9% gewijzigd door Joopieboy op 07-01-2018 14:37]