Anoniem: 2184602 schreef op zondag 26 januari 2025 @ 23:21:
[...]
Bedankt voor het delen!
Ik zou nog een toevoeging willen maken ter onderbouwing van de invloed van social media en tech-bro's. Een aflevering van Tegenlicht (volgens mij hier nog niet eerder gedeeld):
https://www.vpro.nl/progr...t-internet-in-crisis.html
"Het World Wide Web, ooit symbool van hoop en vrijheid, is 35 jaar later uitgegroeid tot een web van commerciële belangen, afhankelijkheid en desinformatie. Een aantal grote techbedrijven bepaalt wat we zien en doen, terwijl democratie en autonomie onder druk staan. VPRO Tegenlicht onderzoekt hoe het zo ver heeft kunnen komen én hoe we het internet weer van iedereen kunnen maken.
Er gaan wereldwijd steeds meer geluiden op - opvallend genoeg bij veel jongeren - om het monopolie van Big Tech te breken en weer een internet te creëren dat van en voor iedereen is. Een digitale ruimte waar we zelf invloed op hebben, waar we zelf bepalen wat we zien en wat we doen. Tegenlicht onderzoekt in deze aflevering de toekomst van het internet, ‘de digitale ruimte’ die het World Wide Web voortbracht en die nu ons leven zo goed als bepaalt.
Zoekmachines, mail, social media, mobiele telefoons, apps, alle digitale systemen, augmented reality, artificial intelligence: zonder internet werkt niks. Ziekenhuizen liggen plat, er kan niet meer gereisd worden, banken - en dus je rekeningen - zijn onbereikbaar en je verliest contact met alles en iedereen om je heen. Internet is ons leven en tegelijkertijd maken we ons er weinig druk over. Als internet een basisbehoefte is, waarom laten we het dan door een selecte groep bedrijven beheersen?"
Met name het stuk met Europarlementariër Kim van Sparrentak vind ik sterk en oprecht overkomen. Opkomen voor onze eigen belangen.
M.i. is het tijd dat we oefenen met het Europese internet onafhankelijk maken van VS. Dat heeft twee redenen: de hybride oorlogsvoering van Rusland valt hieronder en twee zoals Sandra Phlippen bij Buitenhof zei: het is
uit tussen VS en EU.
Daarnaast zullen
we weg moeten migreren van de Amerikaanse big tech. Bovenstaande heeft tot gevolg America First voor VS en dus Europe First voor Europa. We zullen local only moeten gaan. Voordeel: je hebt niets met jurisdictie VS te maken, maar met lokale wetten. Daarom ben ik al sinds jaar en dag voorstander van data hosten in Nederland, bij een Nederlands bedrijf.
Concreet alle US big tech die gratis is, ben jij het product. Van FAMAG is Facebook het meest enge (vandaar dat ze Meta heten; overigens FAMAG is Musk's imperium buiten beschouwing latende). Facebook en Instagram zijn echter meest eenvoudig te verlaten; het enige nadeel is netwerkeffect. De alternatieven zijn al sinds jaar en dag beschikbaar. Bijvoorbeeld Mastodon. Je ziet nu al dat Pixelfed (Instagram alternatief) mateloos profiteert van de heisa afgelopen week. Zie stats hier
https://fedidb.org/software/pixelfed
Qua FAMAG vind ik
Microsoft het meest stil over dit alles, en daarna
Apple. Onze overheid kan de datacentra van FAMAG die hier worden gehost de deur uit doen. Kijken hoe leuk ze het vinden wanneer ze hier geen presence hebben.

want onafhankelijkheid begint met met mirrors en locale CDNs en local presence. Dat doet big tech allang.
Voor eigenaren van Google Pixel telefoons is goed nieuws. Gebruikt u Android kunt u twee vliegen in één klap slaan. Weg met prostituee zijn van Google d.m.v. je data en local-only door te stoppen met Google Play (denk hierbij aan microG). Kan middels GrapheneOS of CalyxOS met de kanttekening dat de ontwikkelaars Amerikaans zijn.
Voor Apple gebruikers geldt ouder iOS/iPadOS kan gejailbreaked worden. M-series macOS spul draait Asahi Linux op. Slimme speaker can met local-only AI (bijvoorbeeld: Mycroft Mark II). Wel voorzie ik een probleempje m.b.t. Android TV. Ken ik geen alternatief voor.
Tenslotte kunnen we banden aanhalen met landen die welwillend tegen vrije rechtstaat en democratie aankijken. Azië is hierbij het lastigst te bereiken (Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland). Canada zou wel kunnen, maar is ook kwetsbaar.
Internetpionier en -activist Marleen Stikker zei het al treffend:
‘De kentering is onmiskenbaar, maar het is een strijd van de lange adem.’ [1] In dat artikel refereeert men naar alternatieven. Zie ook de website
https://makesocialssocialagain.nl
[1]
Is het nú dan echt tijd om afscheid te nemen van Insta en X? ‘Over vijf jaar is big tech niet meer dominant’, voorspelt Marleen Stikker