Schaars lees ik meer als --> het is een beperkte hoeveelheid.
Maar zowel "zonlicht" als de productie van aardgas is zit geen limiet op.. echter de wijze waarop we het verbruiken bepaald hoeveel we nodig hebben en hoe lang het duurt voordat de voorraad weer bijgevuld is.
Waarom vind je het een kulverhaal dat gas slecht is om te gebruiken? Kan dat te maken hebben met dat je het niet eens bent met onderzoeken die aantonen dat oa het gebruik van aardgas voor verwarmen bijdraagt aan groeiende problemen met het klimaat?
Gas is een enorm goeie opslag van energie, zeker dat een opslag container relatief simpel te maken is --> metalen container en langdurig bewaard kan worden.
Om een super simpel voorbeeld te geven, ik kan mijn camping koelkast met gas en met elektra koelen met een gastank van laten we zeggen 16kg (10kg aan metaal, 6kg aan "vulling" ) kan ik mijn koelkast makkelijk 1 week of misschien wel 2 weken kan koelen in de zomer.. voordat de tank leeg is. De accu van het zelfde gewicht is binnen een uur max 2 uur echt leeg.
Je kan hieruit meerdere conclusies trekken, maar wil niet zeggen dat ik efficient van gas gebruik maak sterker nog ik misbruik een eigenschap van gecomprimeerd gas maar het "verloren" gas vang ik niet op en ga ermee koken (dubbel nuttige toepassing zou dat zijn), dit zou ik ook geen onderzoek noemen .. al is de observatie dat de accu versus gastank (gewicht) wel een duidelijk aanwijsbaar iets is (zelfs met nieuwste technieken)
Kortom een onderzoek of observatie moet je wel toepassen waar het nuttig heeft en goed toelichtten waar de uitzonder(ingen) zitten van zoiets, en zo'n "kul" uitspraak mist dat dan wel een beetje denk ik.
Ik denk dat gas een schaars goed is en nog meer wordt. Blijvend gebruik er van zal ons naast de voortgaande milieuschade die het veroorzaakt, ook erg afhankelijk maken van andere landen. Dat zal meer en meer financiele druk zal gaan leggen op mensen die nog (veel) gas blijven gebruiken.
Ik ben het hier niet mee eens, aardgas is niks anders als verrotte planten (onder druk) even versimpeld gezegd. je hebt 2 of meer variaties, de 2 die ik ken zijn BIO-gas(sen) ze zijn relatief calorisch hoogwaardig maar niet zo hoog als Aardgas. denk aan 7 of 8 kWh ipv 9kWh(aardgas)
Biogas kan je ook in je eigen achtertuin produceren in een IBC (1000liter vat) alleen dan helpt het niet dat afgemeten kookt en plastic planten in/rond huis hebt want je BIO-reactor moet wel grondstoffen hebben voor de reactie.
Een andere methode die "simpeler' zou zijn is vergassing (verhitten in plaats van bio-reactie) houtgas denk je dan aan.
Maar mijn bioreactor gaat zeker geen overschot produceren om door te kunnen verkopen, tenminste niet in mijn eigen levensstijl, en om eerlijk te zijn ik vraag me af of ik een winter kan "overleven" gezien mijn postzegel tuin.
Maar goed voordat we verder over "productie" hebben van deze gassen thuis of grotere schaal, helpt het niet als je bv metaal/glas gaat smelten ermee.. op dit moment is opschalen ervan best wel onrendabel. (lees staal/glas smelterij ervan voorzien) .. maar enkele huishoudens zou je best kunnen doen.
Wellicht als we wat minder lettelijk "vol" gas waren gegaan hadden de mensen in groningen wat minder last gehad van aardbevingen.
Je begint over kernenergie. Dat klinkt altijd aardig, maar met de beperkte info die ik er over gelezen heb gaan de kosten van het bouwen van nieuwe kerncentrales op geen enkele manier opwegen tegen het beperkte nut ervan. Dat nog los van dat de bouw lang zal duren en het gebruik van kernenergie meer kernafval zal voortbrengen waar we (nog) geen goede oplossing voor hebben. Plus dat een kerncentrale handig kan zijn, tot er iets mis gaat. Dan heb je een enorm probleem (understatement) en kosten waar je niet over na wil denken.
je snapt toch wel dat je een 5 megabit (minder als 1megabyte) schijf (ter grote van een zeecontainer) uit 1980 oid vergelijkt met een 32GB SD kaartje in je telefoon ?? Alsof we nog steeds de plannen van 1980 kerncentrales zouden gebruiken om er 1 te bouwen.
laat ik voorop zeggen dat kerncentrale ook fusie kan betekenen.
Los dat je het afval van de oude kerncentrales kan gebruiken als brandstof voor nieuwe centrales en daarvan maar een zeg een zeecontainer oude centrale afval reduceert tot 1 vingerhoedje nieuwe centrale afval. heb je ook 20x meer veiligheids procedures (oftewel lessons learned) toegepast.
Stel dat je met een kern centrale of 2 stuks +1 backup) NL (of BE) kan voorzien van 100% stroom behoefte hoeveel windmolen/zonnepaneel parken of dat betreft aardgas winning kan je daarmee opdoeken zeker als je 0,05 cent per kWh rekent voor 10 jaar en dan nog winst zou maken.
Maar goed denk dat een kerncentrale meer voordelen voor de natuur bied (minder grondstof behoeftes) dan aardgas of "groene" energie.
Ik ben met je eens dat isoleren van een woning een goede zaak is. Maar voor mij staat dat los van de keuze voor verwarmen via een warmtepomp of via een cv-ketel. Het is in alle gevallen nuttig. Bij gebruik van een warmtepomp vermindert het het verbruik van kWh's, juist op momenten dat er veel verbruikt wordt dus erg nuttig.
jup zonder meer mee eens
Zowel de produktie van warmtepompen als cv-ketels, windmolens, zonnepanelen etc. belasten het milieu. Het is altijd goed dat er wegen gezocht worden om dit zo te doen dat er een goede balans komt tussen efficiente produktie, en efficient maar ethisch verantwoorde produktie en gebruik van grondstoffen. Het lijkt er op dat daar nog wel één en ander te verbeteren valt, maar ik denk dat geen enkele verandering, overgang, zonder groeistuipen gebeurt. Dat was bij de overgang van kolen en hout naar aardgas volgens mij niet anders.
1 correctie, kolen/hout --> aardgas heeft zeker wel positieve invloed gehad op de levensduur mensen worden nu sneller 100.. (toen maar 30-40)
Echter van CV--> "groen" is de belasting op de natuur nog hoger .. een WP kost 6.000 of meer en een CV kost "maar" 1.500-2.000 en dan heb ik het niet over de overgang van enkel fase naar 3 fase of de noodzaak voor isolatie .. al die groene meuk is ingewikkelde en bevat veel meer een mix van grondstoffen.
overgens ik ben niet tegen innovatie, alleen ik ziet het nut niet om 10.000 euro extra uit te geven om van het gas af te gaan. terwijl ik eigenlijk het doel al behaald hebt door het huis A++++ te isoleren.
Het verschil, financieel gezien, tussen verwarmen met aardgas en elektriciteit kon wel eens groter zijn dan je denkt. Wij gingen van een maandbedrag voor energie van 120 euro (onder een extreem gunstig contract) naar nu (met het zelfde contract maar zonder gas) een negatief maandbedrag van rond de 30 euro. Dat met 8 zonnepanelen en all electric. Ja, daar hebben we geld voor uitgegeven, maar het lijkt er op dat we dat echt wel gaan terugverdienen, onverwacht. Ik vind het geen druppel op de gloeiende plaat. Bovendien zijn we nu minder afhankelijk van wat er gebeurt met gas en de toekomstige prijs ervan.
De renteloze lening voor verduurzaming die mogelijk is voor mensen met een laag- tot middeninkomen zou best veel mensen kunnen helpen denk ik.
Verder duurt de overgang nog tot 2050. Dat is een hele tijd. Doorgaans worden termijnen bijgesteld als een plan redelijkerwijs niet te halen valt maar gezien de termijn lijkt me nu niet een goed moment dat te doen.
Mijn tip, check de plannen voor de energie-transitie van je gemeente voor jouw wijk. Op die manier kan je een geinformeerde keuze maken voor wat te doen met verduurzaming van jouw (algemeen)
een negatief maandbedrag met saldering .. die vlieger gaat niet al te lang meer duren.
Je huis isoleren kost 30.000 euro + all ellectric gaan nog eens 10-20.000 euro inclusief PV aanschaf ? dan moet je minimaal 10 jaar lang bijna 400,- per maand aan PV opgewekt hebben wil dat "rendabel" zijn geweest wat nogal bijzonder is. en dan laat ik de rente en andere kosten (eigen tijd bv) nog weg.
op dit moment zit ik zelf op de 30k aan investeriningen en met +/- 5 jaar looptijd max 10k "verdient" schat ik zo in met de natte vinger en dat is voorzichtig bierviltje berekening, mijn koophuis is welliswaar in waarde gestegen en bij verkoop verdien ik misschien wat terug ..
Hoewel het geen windeieren legt om te isoleren, zie ik niet de noodzaak om van het gas af te gaan.
als hier iemand morgen voor de deur staat met een WP en zegt U gaat van het gas af .. zeg ik "ok" tot die tijd blijf ik nu nog even geld verdienen door aan het gas te slurpen.

een overstap naar WP is te onrendabel. (150m3 per jaar om te verwarmen is niks) +200m3 voor warm water + 50 om te koken (400 max) ..