nairolf schreef op maandag 16 september 2024 @ 22:46:
Bedankt voor jullie reacties. Ik ga even op alledrie tegelijk reageren omdat er redelijk wat overlap in mijn reactie zit.
Op dit moment verwarmen we boven helemaal
niet actief: alleen de handdoekradiator staat aan voor, rara, de handdoeken, en om te zorgen dat er altijd iets open staat. De primaire verwarming, en waarschijnlijk dus voor 95% voldoende voor het hele huis, is dus echt de vloerverwarming. Ik zou daarom het liefst zorgen dat de vloerverwarming het goed doet, de radiatoren inregelen dat ze niet (zoals ook genoemd) het water met dezelfde temperatuur terugsturen, en dan daarna spelen met ventilatoren en dergelijke om het wat te optimaliseren, eventueel door radiatoren te vervangen als het anders niet lukt..
Ik heb al eens eerder
dit topic geopend om wat inzicht te krijgen in wat ik aan de vloerverwarming verdeler kon doen om hem (met de CV ketel) efficienter te laten werken, maar de situatie verandert natuurlijk nu we wel op korte termijn voor een hybride warmtepomp gaan.
Als ik zo kijk kan ik van deze verdeler mogelijk wel de pomp er tussenuit halen en afdoppen, net als jij @
Stefannn , en dan een open verdeler ervan maken. We hebben tegelvloer, dus die kan wel wat aan, maar ik wil het wel veilig houden, dus geen te hoge temperaturen er doorheen, bijvoorbeeld als er een storing is en de ketel het helemaal moet overnemen.. Wellicht dus maar gewoon een (handmatig) instelbare verdeler, die helemaal open zetten, kijken hoe dat gaat, en bijstellen indien nodig. En dan in een dergelijke foutsituatie de verdeler agressiever laten mengen.. Ik gok in ieder geval dat ik met 35 graden aanvoer het huis heerlijk comfortabel moet kunnen krijgen, als de verdeler maar meerwerkt
Ik heb in het verleden iemand laten langskomen voor de verdeler, maar ik vond het weinig verhelderend. Hij wilde nauwelijks luisteren naar mijn verhaal en wat ik zelf gemeten heb qua temperaturen. De simpele vraag "kan de mengverhouding veranderd worden, of is dat met een nieuwe verdeler te doen" was erg moeilijk... en dat heeft mijn vertrouwen in "installateurs" nogal geschaad..
Maar ik denk dat ik toch maar op zoek moet naar een VVW-expert die wel snapt wat ik vertel en vraag, want er moet wel iets veranderen..
Gezien het gasverbruik gok ik dat de ketel inderdaad erg weinig zal hoeven doen in onze situatie, en met een goede verdelen mogelijk zelfs niets. Sinds april heb ik een scriptje werkend die op basis van de OTGW & P1 data mijn gasverbruik splitst tussen gebruik voor CH en DHW. Ik weet daardoor dat we nu (met 3 kinderen onder 5) ongeveer 8 m3 gas per maand aan badkamer-water verbruiken. Ander verbruik is er ook niet (koken op inductie en cold-fill boilertje in de keuken). Maarja, ook als we niet naar een WP zouden gaan, DHW verbruik is wat het is, en als kinderen straks meer willen douchen dan stijgt dat.. daar verandert de hybride WP natuurlijk sowieso niks aan. Wat wel blijft is dat als de Quatt zoals ik nu wel verwacht zorgt dat we voor verwarming praktisch geen gas meer verbruiken, we zeker onder de grens van lager vastrecht gaan komen..
Nog even ander vraagje
Als ik de code van de HACS Quatt integratie lees, dan zie ik geen "Total thermal energy" of "Total consumed energy" sensoren staan.. Deze moeten denk ik dus met iets als de Riemann sum integration verkregen worden vanuit de "Power" sensoren? Of zie ik iets over het hoofd?
Ik ben daar persoonlijk niet zo fan van, omdat dat minder accuraat is dan wanneer de CiC gewoon zelf een dergelijke integratie doet op het sample rate waarop hij zelf uitleest.. dat is altijd accurater dan achteraf subsampling integreren... En totalen kan je lekker accumuleren in de long-term storage database, terwijl gemiddelden zo afhangen van je sample rate en dergelijke... Maarja, het is wat het is..
Ik heb je andere forum even bekeken,
Ik zou die verdeler dus zeer zeker niet vervangen maar de pomp er tussenuit halen en afdoppen. Dat zijn 1.5” of 2” (exacte maat vergeten) aansluitingen en dat is nog even zoeken naar een dop. Bij de praxis hebben ze die niet maar bij de meer vakmatige handels wel.
Om hoge temperatuur te voorkomen moet je vooral zorgen dat de hoofdflow door de vloerverwarming gaat. Elder las ik nog (recent, ik weet niet meer precies waar) dat iemand een handdoek verwarming vlak bij de ketel had die een “snelle kortsluiting” gaf waardoor de temperatuur flink kon oplopen. Die handdoekverwarming Moet dus een thermostaat krijgen die hem tot 50 graden (of lager) begrenst. En bij begin stookseizoen zou ik hem dicht zetten.
Beter nog… geen thermostaatkraan, geen handknop, maar ventiel dat je met schroevendraaier instelt op een vrij minimale flow.
Nee… niet de handdoek radiator, maar de vloerverwarming moet je “altijd flow kortsluiting” worden. Je kan die thermostaatkraan op de verdeler dus wel weghalen, of… meer practisch, helemaal open zetten (of themostaatknop eraf halen als die los is zodat het ventiel altijd open staat).
Zolang de vloerverwarming helemaal open staat en er geen andere “snelle kortsluiting” dicht bij de ketel/quatt zit zal de temperatuur nooit oplopen.
Nb… een quatt geeft ook niet “opeens” 55 graden. Die verwarmt het ingaande water met ongeveer 5 graden. Dus zolang je er voor zorgt dat het water dat de quatt in gaat niet warmer dan 30 a 40 graden is komt de uitgaande temperatuur nooit boven de 45 graden.
Exact… dus NIET via een snel retourleidinkje, maar via de vloerverwarming die een enorme warmtecapaciteit heeft.
Nb… als je het zo doet blijft de temperatuur dus op maximaal iets van 40 graden. Compleet beperkt door de vloerverwarming. In dat geval zullen je radiatoren dus ook slechts 40 graden krijgen. Ik weet niet in hoeverre je die radiatoren echt nodig hebt, maar die zullen dus niet veel doen.
Oplossing:
- ofwel, zoals ik heb gedaan, radiatoren en vloerverwarming nooitgelijk gebruiken, ik heb daarmee een “hoge en lage temperatuur modus”.
- danwel de circulatie pomp toch laten zitten maar gewoon heel laag of zelfs uitzetten.
Ehhhh…. Dat gezegd hebbende……
Eigenlijk zou ik je adviseren de pomp er niet meteen uit te slopen maar eerst eens te kijken wat er gebeurt als je hem uit zet (ik hoop geen tegenstroom trouwens), of extreem minimaal.
Als bonus mijn verdeler..
Ik durf hem bijna niet meer te posten….
Die heb ik in 2008 aangeschaft, toen nog zonder warmtepomp. Toen was het nog een gewone verdeler met circulatie pomp. De installatie is sindsdien meermalen verbouwd ik heb ook nog zonneboiler geprobeerd.
Anyway… ik heb de verdeler dus in 2 stukken gezaagd en de pomp er tussenuit gehaald. In mijn geval gebruik ik de pomp aansluiting als aan & afvoer. De originele aan & afvoer zijn afgedopt. De thermostaatkraan is ook werkeloos dus.
Helemaal links zie je de klep waarmee ik omschakel van “alle s op vloerverwarming” versus “alles op radiatoren”. De witte leidingen zijn aan/afvoer naar warmtepomp.
Nb… bij mij is de bovenverdieping ook compleet passief.
Als je een goed geïsoleerd huis hebt met een “24uur vloerverwarming” heb je een langzame warmtestroom van beneden naar boven. Als het beneden kamertemperatuur is is het boven echt wel slaaptemperatuur.
Nb..l de opgekladderde temperaturen stammen nog uit de tijd dat het ding niet was doorgezaagd en de thermostaatkraan en pomp er nog inzaten.
[
Voor 5% gewijzigd door
Stefannn op 17-09-2024 07:17
]
compleet zelfbouw/zelfprogrammeer home-automation, 57 PV panelen 9000kWh/jaar, 135heatpipes 150L zonneboiler met elektrische naverwarming, 2x Vaillant water/water warmtepomp vws36/4.1 3kW, smartEVSE laadpaal, 1wire/X10/P1, jacuzzi, sauna, ioniq5 EV