Wat bedoel je precies met "de aanvoer naar de vloer is rond de 25-30 graden"? Heb je een thermometer op de aanvoer van je verdeler zitten? Zo ja, wat is de temperatuur die hij daar aangeeft?
Ik zie in je screenshot dat je warmtepomp inderdaad met een delta T van rond de 10 graden aan het stampen is. Dat is een enorm verschil, wat verklaart waarom ie zo hard moet werken.
Probeer eens in kaart te brengen waar die warmte blijft: gaat dit de vloer in? Of blijft het ergens anders.
Om dat te doen kan je het volgende op een rijtje zetten:
- Temp warmtepomp uit
- Temp huis in (kan onbetrouwbaar zijn, zie hieronder)
- Temp vloer in (thermometer verdeler)
- Temp vloer uit (thermometer verdeler)
- Temp warmtepomp in
Zet al die waarden eens op een rijtje en kijk dan of je kunt achterhalen waar de grootste delta zit.
-Is een aanvoer water temeperatuur uit van 38,9 gr en een watertemepratuur huis in van 35,4 niet erg veel verschil. De leiding van BB naar binnen zijn niet heel lang. Dat is een verschil van meer dan 4 graden over een korte afstand.
Ja, dat is een groot verschil en klopt waarschijnlijk niet. Hier is al meerdere malen over gesproken op dit forum, maar wat er aan de hand is is dat Weheat ervoor gekozen heeft om een hele goedkope clip-on sensor te gebruiken die op de buis die het huis in gaat geklemd wordt. Afhankelijk van wat voor buis je hebt (metaal of knuststof) en of het geheel goed contact maakt en of het geheel geisoleerd is, is deze meting rete onbetrouwbaar.
Op zicht maakt dit voor het functioneren niet uit: zodra de WP weet bij welke (foutieve) temp huis in het huis op temperatuur blijft, dan zal die daar op blijven sturen.
Maar in dit soort gevallen is het wel irritant omdat je er niet op kunt vertrouwen met je probleemoplossing.
-Is het een misvatting dat vloerverwarming ook echt 'warm' moet zijn? Zo nee, is de BB instaat om dit wel te kunnen? Het is geen probleem als dit niet hoort en binnen is het stabiel 20gr, maar ik wil natuurlijk wel dat de BB dit kan als er om gevraagd wordt.
Ja, dat is een misvatting. Was voor mij ook wennen toen wij twee jaar geleden naar een huis met alleen vvw verhuisden.
Vloerverwarming betekent niet per se dat je een voelbaar warme vloer hebt. Als dat constant het geval zou zijn dan zou de temperatuur bij een enigsinds goed geisoleerd huid binnen no-time enorm oplopen door het grote oppervlak.
Bij ons heeft de vloer een constante temperatuur van 20-21 graden en dat is voldoende om alles op temperatuur te houden.
Wat ik nog meer zie
In je screenshot staat nog steeds een gevraagde temnperatuur vanuit de thermostaat van 60 graden. Dat zal de WP nooit halen en wil je ook niet, maar dat zorgt er wel voor dat hij enorm aggressief zal blijven reageren op wat de thermostaat vraagt.
Mijn advies: vergeet de thermostaat voor nu even en stel een stooklijn in.
Dat is al meerdere malen langs gekomen hier op het forum.
Als de temperatuur van de lucht in huis even iets warmer wordt door de instraling van de zon, dan wil je niet dat de WP op standby gaat. Je wilt dat ie gewoon lekker blijft pruttelen en de warmte in de vloer houdt, want zodra de zon weg is is die warmte zo weer uit de lucht en wordt het al snel weer onaangenaam. Je wilt juist dat de wamte in de massa blijft (= de vloer).
En dat het dan even een keer 21 graden wordt als de zon schijnt dat moet je maar accepteren. Dat gebeurde ook toen je nog een ketel had, maar toen lette je er niet op waarschijnlijk.