Goedemorgen, je EV vindt de kou gewoon niet leuk.
Hierbij een stukje uit het AD van vandaag:
https://www.ad.nl/auto/al...dit-kun-je-doen~add88b0d/
Als het vriest komt een elektrische auto zo’n 30 procent minder ver: dit kun je doen
Bij temperaturen onder nul kun je met je elektrische auto (veel) minder ver rijden. Dat blijkt onomwonden uit onderzoek naar het winters rijbereik van EV’s. Hoeveel kilometers moet je prijsgeven? En kan je iets doen om het verlies te beperken?
,,Koude beïnvloedt de batterijen”, zegt mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn van de Belgische krant HLN. ,,Dat is zo bij elke batterij, van die van je mobiele telefoon tot die van je auto. Batterijen voelen zich het beste rond een temperatuur van 20 graden. Dan vloeit de stroom vlot in en uit de accu. Als water, bijvoorbeeld. Als het kouder wordt, gaat stroom minder snel in en uit de batterij - ze vloeit niet meer zo vlot. Vergelijk het dan gerust met stroop. Het gevolg? Het duurt langer om de batterij vol te tanken en het vergt ook meer inspanning. Dat vertaalt zich in wat hogere laadverliezen tijdens het laden en een hoger verbruik tijdens het rijden.
Aangenaam warm
Wat hierboven omschreven wordt als ‘stroperige elektriciteit’, is niet de enige reden dat het rijbereik in de winter fors kan lijden. De tweede zijn wijzelf, aldus Vanhaelewyn. ,,We hebben het in de winter namelijk graag warm in onze wagen. Bij een verbrandingsmotor - die in de winter trouwens ook iets meer verbruikt dan in de zomer - is dat geen probleem. Die produceert altijd warmte. Die warmte wordt vaak als ‘verlies’ bestempeld, wat technisch correct is. Maar in de winter maken we er toch maar mooi gebruik van.
Uit cijfers blijkt dat de Tesla Model Y bij vriesweer 24 procent van z’n rijbereik prijsgeeft, terwijl dat voor de Volkswagen ID.4 al oploopt tot 46 procent
,,Dat is niet zo bij de elektrische auto: die wordt niet warm uit zichzelf. De accu of het interieur opwarmen is erg energie-intensief. Vandaar dat een item als een warmtepomp bij elektrische auto’s zo belangrijk is: warmtepompen zijn tot vier keer efficiënter dan conventionele verwarmingselementen en ze werken goed tot pakweg -10 graden. Je krijgt het dus net zo warm, maar het heeft minder invloed op het rijbereik. Helaas zijn ze bij veel EV’s niet standaard en duurder dan normale verwarmingselementen.”
Hoeveel rijbereik verlies je in de winter?
Daar is geen eenduidig antwoord op te vinden. Maar er zijn wel gemiddelden die als duidelijke leidraad kunnen dienen. Het Amerikaanse ‘Recurrent’ - een onderzoeksteam van ingenieurs en batterijwetenschappers dat tweedehands gebruik van elektrische wagens promoot - becijferde op basis van de echte verbruiksgegevens van meer dan 10.000 auto’s hoeveel het rijbereik erop achteruit ging. Het deed dat voor achttien populaire elektrische auto’s zoals de Tesla Model Y, Volkswagen ID.4, Hyundai Kona of Nissan Leaf.
Daaruit blijkt dat je bij vriesweer gemiddeld 30 procent verliest ten opzichte van je normale rijbereik. En die 30 procent komt wel vaker terug, ook in andere tests. Je kunt ze dus beschouwen als een goede richtwaarde. Tegelijk blijft het zo dat de onderlinge verschillen erg groot blijven. Uit de cijfers van ‘Recurrent’ blijkt, bijvoorbeeld, dat de Tesla Model Y bij vriesweer 24 procent van z’n rijbereik prijsgeeft, terwijl dat voor de Volkswagen ID.4 al oploopt tot 46 procent.
Europa is Amerika niet
Met cijfers moet je natuurlijk altijd uitkijken. Zo vormen de EPA-verbruikscijfers (Environmental Protection Agency) de basis voor de berekening van ‘Recurrent’. Die leveren een officieel Amerikaanse rijbereik op dat algemeen als behoorlijk realistisch wordt aangezien. Europa gebruikt daarentegen de WLTP-cyclus (World Harmonized Light Vehicle Test Procedure), die erg vriendelijk is voor elektrische auto’s.
Er zijn wel wat trucjes om ervoor te zorgen dat je in de winter toch wat verder kan rijden met je elektri¬sche auto.
Terug naar de Volkswagen ID.4 uit het voorbeeld. Die komt bij vriesweer nog gemiddeld 240 kilometer ver. Zoals gezegd: 46 procent minder dan het in de VS verkondigde rijbereik van 442 kilometer. Alleen: bij ons mag diezelfde auto uitpakken met een rijbereik van 549 kilometer, terwijl hij in de praktijk natuurlijk geen meter verder rijdt. Bij vriestemperaturen rijdt de ID.4 in Europa op papier dus 56 procent minder ver. Meer dan de helft. Dat is gigantisch.
Kan je er ook zelf iets aan doen?
Er zijn wel wat trucjes om ervoor te zorgen dat je in de winter toch wat verder kunt rijden met je elektrische auto, maar verwacht geen wonderen. ,,Je auto voorverwarmen aan de stekker is erg doeltreffend”, aldus Vanhaelewyn. ,,Je vertrekt dan immers met een interieur dat op temperatuur is. Die temperatuur aanhouden vergt minder energie dan opwarmen. Maar je hebt de energie natuurlijk wel eerst verbruikt en betaald. Daarnaast is stoelverwarming efficiënter dan je hele interieur opwarmen en vaak ook sneller - dat is een bruikbare tip. Je auto op een warmere plaats parkeren werkt uiteraard ook, als je die hebt.”
De beste aanbeveling volgens Vanhaelwyn: ,,Programmeer de laadbeurt van je auto zo dat je meteen erna vertrekt (bijvoorbeeld de laatste vijf uren van de nacht in plaats van de eerste vijf). Dan is de batterij nog warm wanneer je aan je rit begint. Dat scheelt de energie die nodig is om de accu een tweede keer naar bedrijfstemperatuur te stoken. Bovendien profiteert het interieur al wat mee van die warme accu die er onder de vloer zit. Het binnen verder behaaglijk maken vergt daardoor ook wat minder inspanning. Hoeveel verschil dat kan maken is echter nog niet uitgerekend.”
Over dat laden: de prestaties voor zowel het laden als het ontladen van de accu normaliseren wanneer die warmer wordt. Als je je auto aan de stekker hangt en een absurd lange laadtijd te zien krijgt, hoef je dus nog niet meteen in paniek te raken. Wacht een kwartier en je zult al een realistischer beeld krijgen.