RagingPenguin schreef op dinsdag 11 april 2023 @ 10:21:
[...]
Ik zou dat niet per se als een lineaire ontwikkeling zien, maar meer als verschillende expertises met andere doeleinden. Vroeger was het zo dat praktisch iedereen die informatica had gestudeerd best aardig in Assembly kon programmeren en ook nog games kon ontwikkelen op release-waardig niveau. Tegenwoordig is überhaupt een van die twee een utopie, en niet omdat het overbodige vaardigheden zijn of omdat de jeugd van tegenwoordig dom is, maar omdat de lat om een expert te zijn in die gebieden veel hoger ligt.
Moderne operating systems en x64 Assembly zijn een beest vergeleken met de 6502 voor de Apple II en NES, en moderne game engines hebben ontzettend complexe render pipelines, physics, AI tooling etc. De tijd dat wat sprites op een scherm kunnen laten bewegen je een game developer maakte is ook wel weer voorbij. Wat vroeger een enkele expertise was is tegenwoordig gerust een dozijn, en zelfs dan is het vaak nog meer werk om een expert niveau te bereiken.
Het praktisch gevolg hiervan voor het software development vakgebied is dat veel mensen gewoon geen experts meer zijn en het juist hun kracht maken om verschillende tools aan elkaar te knopen (zie de full-stack devops developers). En mensen die wel echt een expert zijn in iets zijn dat vaak tot op een punt dat ze praktisch niet meer in dezelfde markt vallen als de generalisten.*
Lang verhaal, maar ik denk dat we met een massa adoptie van slimme AI’s eenzelfde effect gaan zien in andere vakgebieden die nu wat minder volatiel zijn dan computer science: veel meer generalisten, een lagere lat om onderaan binnen te komen, maar ook een veel groter gat naar de echte experts. Al kijk ik naar
Wat verdient de ICT'er / GoT'er? (deel 14) dan is het geen slechte tijd om een CS expert te zijn, maar tegelijkertijd lopen de salarisschalen van dertien-in-een-dozijn bedrijven zoals een Cap of Atos al jaren achter. Op basis daarvan durf ik wel te verwachten dat we nog wat meer gaan zien van
Het (on)bestaan van het middeninkomen. Ik zie hier ook veel mensen zich druk maken om de jongere generatie, ik zou mij eigenlijk eerder druk maken om de oudere generatie die nu gewend is om een expert te zijn in hun vakgebied maar dat over een decennia misschien niet meer zijn. Ik heb in mijn agency tijd al te veel veertigers gezien die zichzelf een expert vonden, bij management bekend stonden als een expert, maar waarvan iedereen op werkvloer wist dat ze op z'n best junior niveau hadden met moderne tooling (dan wel AI of niet

).
* O.a. omdat ze op andere expertises net aan beginners zijn i.p.v. de algemene CS experts van vroeger. Iets wat je in andere gebieden ook ziet, zie bijvoorbeeld de EUR wetenschapper die het met droge ogen had over "Covid-1 tot en met 18". Het is niet een nieuw verschijnsel dat mensen die een expert zijn in A denken dat ze ook een expert zijn in B, ook al zouden ze juist moeten weten hoeveel moeite het kost om een expert te worden en blijven in een vakgebied.
Het hoeft ook niet lineair te zijn. Het beeld is dat je met Assembly dicht op de cpu programmeert, met een game-engine als Unity op een veel hoger level en daarmee abstracter. Dus minder op basis van hoe een cpu werkt en meer gericht op resultaat. En dan met een AI-support is het nog een stap verder. Je zegt wat voor programma je wil en krijgt de code. Dus nog een (grote) stap abstracter.
Als je die lijn doortrekt dan kun je in een gesprek met een AI 'een programma' bestellen en je krijgt het, inclusief keurige QA. Dat is toekomstmuziek nog. Het ging over het punt dat het jammer is dat mensen bepaalde skills niet meer leren, maar mijn reactie is dan: ja, dat is met duizenden zaken al gebeurd. Elke vorige generatie denkt dat er van alles belangrijk is voor de (algemene) ontwikkeling, maar dan blijkt dat een nieuwe generatie niet 'dommer' is en met moderne manieren alsnog beter presteert (qua trend, niet altijd natuurlijk).
soskes schreef op dinsdag 11 april 2023 @ 11:08:
[...]
Ik snap je punt. Echter ben ik vooral bezorgd om je algemene ontwikkeling. Het is ontzettend prettig om een tool te gebruiken die zaken op kan lossen. Alleen je zult naar mijn idee nog steeds moeten weten wanneer en hoe je de tool kunt inzetten.
Plus, je zult de meest banale fouten moeten kunnen herkennen zodat de betrouwbaarheid voor jezelf ook op een bepaald niveau zit.
*De mening van iemand die een chatgpt vooral gebruikt om te kijken wat er mogelijk is en nog niet direct als toepassing gebruikt.
Het is wat een conservatieve blik. Mensen worden er niet dommer of slechter van, ze gaan andere zaken ontwikkelen in hun hersenen. Kijk maar naar je voorouders: in de meeste gevallen deden de opa's en oma's in hun tijd totaal anders dan wat iemand twee generaties verder nu doet. Wat ze toen leerden (rond WW2) is op dit moment weinig relevant meer op de arbeidsmarkt. Alleen het gebruik van internet al, maar daarnaast de pc, rekenmachine, gps, enz.
GarBaGe schreef op dinsdag 11 april 2023 @ 11:19:
[...]
In Technische Weekblad stond laatst een leuk inhoudelijk informatief artikel over ChatGPT:
https://technischweekblad...ht-werkt-de-dummy-uitleg/
Helaas wel achter een betaalmuur.
Ik ben al jaren lang lid van deze "krant" en hij bevat enorm veel interessant technisch inhoudelijk nieuws.
TLDR: ChatGPT is vooral een enorm goede generatieve AI, welke gebruik maakt van taalmodellen (NLP).
Hierdoor kan deze taal goed deconstrueren en analyseren en op basis van de beschikbare dataset een vrij overtuigend antwoord in elkaar sleutelen.
Voor mensen in dit super indrukwekkend, maar technisch inhoudelijk een vrij simpele applicatie.
ChatGPT kent geen "begrip", "heeft geen mening", kan ook niet nadenken of leren.
Echter, omdat ChatGPT specialiseert in taal, is er grote kans dat ie de Turing-test slaagt (of wellicht heeft ie dat al gedaan).
Eens dat ChatGPT nog simpel in elkaar steekt en vooral goed is in de illusie. Je kunt je echter afvragen waarom mensen echt intelligent zijn. Dat lijkt te maken te hebben met de interne dialoog die wij kunnen voeren. We kunnen bewust nadenken over zaken. Dat kan, omdat we in ons hoofd nadenken met de taal die we hebben geleerd. Taal is waarschijnlijk de sleutel...
ChatGPT kan het nog niet, maar stel dat de stap gemaakt wordt om het ding zelf na te laten denken met gedachten in de vorm van taal. Het zou best kunnen dat de stap van 'domme AI' naar SuperAI kleiner is dan het lijkt. Is slechts een hypothese.
Bij dieren zie je ook dat de slimmere dieren ook meer communicatie-skills vertonen. De vraag is wat er eerder is: gaan wezens communiceren omdat ze slim zijn of worden wezens slim omdat ze communiceren. Je kunt je afvragen hoe een baby zich zou ontwikkelen als het in een afgesloten kamer wordt gezet en nooit leert praten.
Wikipedia: Language deprivation experiments
We weten dat soort dingen nog niet goed. Ik ook niet natuurlijk. Je kunt je ook nog afvragen hoe slim een mens echt is. Want in een gesprek wat we zelf voeren, dan kom je erachter dat je in principe ook slechts reageert met wat je op dat moment logisch vindt. Het is daarom ook veel moeilijker om langdurig zelf aan het woord te zijn, omdat we getraind zijn om een gesprek te laten verlopen.
Voor mensen is het volgende ook iets logisch:
Hoi, alles goed? Ja, met jou? Nog wat leuks gedaan? Ja, ging wel, heb wel zin in volgende week.
Dat klinkt logischer dan:
Hoi, kun jij staan? Nee, geen idee. Wil je sneller gaan? Dat kan, maar liever eet ik wat.
En dit klinkt helemaal gek:
Hoi is jij. Waar? Pizzabestelling droog. Fietsen waarom? Bomen lijkt.
Het knappe bij ChatGPT is dat het de taal logisch laat lopen, maar daarnaast inhoudelijk ook vrijwel altijd een punt maakt. Gebaseerd op de getrainde data inderdaad. Het kan echter ook al die achterliggende data combineren. Je kunt vragen om een gedicht over Japan geschreven zoals Mandela zou doen als hij 8 jaar oud was in het Italiaans. Je kunt daar nog aan toevoegen dat er eisen zijn aan aantal woorden, rijmschema's, enz. De AI krijgt dat binnen een seconde voor elkaar.
Het hele taalgebeuren is een truc om gedachten te sturen. Alleen woorden kennen heeft geen nut. Dat een AI een vraag van een mens zo goed kan beantwoorden, is op zich al heel knap. Het resultaat is:
YouTube: Can AI code Flappy Bird? Watch ChatGPT try Programmeren van Flappybird door ChatGPT op basis van het stellen van de juiste vragen door een mens.
Wil het verder ook niet te ver ophemelen, het blijft een beperkte AI. Het gaat niet om de simpele opzet, maar om hoe slim mensen een stuk software hebben weten te bouwen en trainen tot wat het nu is. Dat levert iets op wat meer is dan de 'simpele opzet'. ChatGPT is (voor zover we weten) iets wat nog nooit eerder is vertoond en daarbij meteen enorm indrukwekkend en impactvol. Het gaat al weken vooral over AI op de tech-kanalen.