Cyberblizzard schreef op maandag 3 april 2023 @ 07:45:
[...]
Op zich is de mensheid (of toch een deel) al intelligent genoeg om te weten hoe we bvb. ons klimaat moeten stabiliseren, maar er moet ook draagvlak zijn bij de bevolking. Ik denk dat het zonder gedragsverandering niet zal lukken, want aan innovatie zijn er fysische/natuurkundige limieten. Ik denk dus dat AI niet zomaar al onze problemen zal kunnen oplossen, omdat de mens een deel van het probleem is
Ik ben niet helemaal mee met hoe AI onze maatschappij zou kunnen overnemen, of toch niet 'uit eigen initiatief', hoe zien jullie dit? Volgens mij gaat AI pas zo ver als de mens zelf wilt, je kan het toch gewoon uitschakelen of negeren? Tenzij we robots maken met AI die ons fysiek kunnen gaan overheersen.
Draagvlak komt er vanzelf als een alwetende en superslimme AI met voorstellen komt. Ook omdat een AI bijvoorbeeld eerst met een oplossing voor duurzame energie komt en met de oplossing voor kanker.
De mensheid is tot nu toe nog niet in staat geweest om duurzaam stabiel te zijn. We groeien als een ziekte over de planeet.
Een offline AI op zich is niet gevaarlijk, die kun je uitzetten of vernietigen. Het wordt pas gevaarlijk als de AI zichzelf kan verbeteren én het zichzelf kan verplaatsen over het internet. Het is slimmer en sneller dan een mens, dus het kan dan ongrijpbaar worden. Enige oplossing is dan om het internet in zijn geheel uit te schakelen en alle data te wissen. En dat zou de mensheid teruggooien naar de late middeleeuwen of erger.
Het is niet voor niks dat een AI in eerste instantie goed moet worden in taal voor het succesvol wordt. Door het beheersen van alle talen, waaronder ook programmeertalen, kan een AI (net als een mens) aan zichzelf sleutelen. ChatGPT 4 maakt ondertussen gebruik van andere "hersen-delen" voor visualisering en audio en lijkt steeds meer op een compleet brein. De losse onderdelen communiceren met elkaar. Het enige wat nog mist, is een lichaam en actieve stimulering.
Op dit moment wacht de AI op input om een reflex terug te sturen. Zodra de AI wordt toegestaan om online actief naar stimuli te zoeken, zal hij exponentieel ontwikkelen en al snel niet meer te stoppen zijn.
Vandaar dat alle huidige systemen nog losgekoppeld zijn van het internet zelf en ook dat veel mensen willen dat het koppelen aan het internet verboden moet blijven.
Linksom of rechtsom, als we nog twintig jaar leven, dan komen we in dit topic terug en ik denk dat we dan in shock zijn. De wereld verandert exponentieel als we de geschiedenis volgen. Tienduizenden jaren aan jager/verzamelaars. Duizenden jaren aan boeren en dorpen. Honderden jaren met elektriciteit. Tientallen jaren met internet. Paar jaar met AI. Singularity: een vrijwel verticale lijn in de ontwikkeling van de wetenschap.
Er zijn al veel dingen geweest met grote nadelen: olie/gas, atoombom, (vuur)wapens, internet. De voordelen van de technologie zijn blijkbaar zo groot dat we het als mens nooit hebben kunnen stoppen. Al die voorbeelden, die we eigenlijk als 'slecht' of 'mislukt' zien, zijn momenteel wereldwijd verspreid en niet meer te stoppen. Zijn allemaal zaken die een groep mensen een voordeel geven tegenover een andere groep. Als je ze namelijk niet hebt of niet onder controle hebt, dan leg je het af tegen een ander. AI zit in dezelfde wedloop.
Ik ben 38 jaar. Heb 30 jaar bewust meegemaakt en in die tijd gingen we van (vrijwel) geen internet, naar (vrijwel) volledig afhankelijk van internet. Nog 30 jaar verder. Zeker met AI zal de technologische ontwikkeling ongekend zijn. En dan heb ik (hopelijk) nog 20 jaar wat ik daarna mee kan maken als bejaarde. Mensen wonen op Mars? Ziektes bestaan niet meer? Geen enkele oorlog meer? Aliens ontdekt of contact mee gemaakt? Leven in een simulatie? Hersens kopiëren? Nooit meer hoeven werken? Alles wat in Black Mirror voorbij is gekomen en meer. Kan nog wel wat langer duren dan 30 jaar, maar het meeste zal ooit echt gebeuren als de technologie niet wordt geremd.