Materiaalkosten zijn niet gestegen voor de componenten van een PV installatie. Eerder gezakt sinds 6 maanden geleden. Arbeidskosten zijn zeker kunnen stijgen, maar dat verklaar niet een verhoging van tientallen procenten. Het is gewoon vraag en aanbod, dit snap ik, maar leuk is anders. Voor de goede orde, ik ben niet zuur voor mezelf, ik importeer ze zelf en heb ze zelf geinstalleerd, maar puur oplossingsgericht vind ik het een slechte zaak.
Goede winsten zorgen er juist voor dat meer ondernemers hierin bedrijven starten waardoor het aanbod weer in balans komt. Waren er de afgelopen 15 jaar meer technici opgeleid. Was het aantrekkelijker geweest met hogere (en eerlijkere) lonen dan hadden we meer handjes gehad en het probleem minder groot.
Iedereen die nu van school komt die niet verder wilt studeren of wat dan ook, hoeft zich maar op 2 dingen te focussen, zonnepanelen en warmtepompen. Dat is de komende 15 jaar booming business. Als ik handige jongens zou kennen of eraan zou weten te komen, dan startte ik gisteren mijn eigen installatietent. Tegen fatsoenlijke prijzen.
Subsidies creëren een kunstmatige grotere vraag en ik denk dat dat op veel vlakken geen subsidies nodig zijn omdat de vraag al groot genoeg is. Het aanbod blijft echter achter door hardnekkige problemen en tekorten. Bedrijven die dit weten op te lossen maken goede winsten en trekken investeerders aan. Volgens mij is dat juist precies wat we nodig hebben.
Nou nee, er valt niks op te lossen als heel china een tekort aan een bepaald component heeft bijv. voor warmtepompen. Daar kun je geld tegen aangooien wat je wilt, een fysiek te kort valt niet op te lossen. Wat zonnepanelen betreft is/was er mogelijk een 'te kort' aan omvormers, wat ik twijfelachtig vind en zou betekenen dat installateurs 'niks' aan het doen zijn om maar te wachten op de omvormers. Lijkt me sterk dat dat het geval is.
Ja er worden winsten gemaakt door installateurs maar dit komt gewoon terug in onze eigen economie door investeringen waardoor de taart groeit en in principe daarmee ieders aandeel.
Dit klinkt als 'trickle down economics'

Tot op een bepaald niveau komt iets terug in de economie, maar als je tonnen verdient ga je echt geen tonnen verbrassen om in de economie te steken. Je huis kan ook maar zoveel luxe bevatten.
Ik bedoel meer in hoe we omgaan met opslag van energie over meerdere weken/maanden zoals seizoensopslag. LFP-accu's zijn prima techniek om te voorzien in de noodzakelijke dag/nacht opslag van elektriciteit en stabilisatie van het net maar denk ik erg grondstof intensief om grootschalig in te zetten terwijl er zoveel andere technieken en toepassingen in opkomst zijn waardoor dit niet nodig is.
Dan zit je met een ingebouwe waterreservoir van enkele kuub als je eigen 'warmtebron' voor in de winter. Is totaal niks spannends, niks nieuws, het kost alleen flink wat geld om voor elkaar te krijgen. Plus vergunningen omdat je al snel een meter diep gaat. Dus je warmtebron laad je op in de zomer, desnoods met je overschot, en in de winter heb je dan een warmtebron van >10 gr C, ipv 0 graden buitenlucht. Dat scheelt ook behoorlijk, maar niet iedereen heeft de ruimte, laat staan zin om de net-opgknapte-tuin half af te graven.