Situatie: rijtjeswoning uit '79 met weinig na-isolatie en kunststof kozijnen met HR++ glas uit 2007. Begane grond 55m2 vloerverwarming en boven 100x50cm T11 radiatoren. Aanvoertemperatuur van 45 graden houdt ons huis warm in de winter.
Omdat wij ook een flinke airco installatie hebben waarmee wij het huis (behalve de badkamer) warm kunnen houden in de winter de keuzes gemaakt zoals hieronder te lezen.
Eind april na meerdere (veel duurdere) offertes van andere partijen ontvangen te hebben een afspraak met Adlar gemaakt voor een adviesgesprek. Op 1 mei dit gesprek gehad en een nette offerte ontvangen inc. korting voor installatie van de Castra 2 6kW op het maaiveld onder het keukenraam. In eerste instantie akkoord gegeven voor een hybride installatie, maar later daar op teruggekomen en zonder problemen de offerte aan laten passen voor full-electric. Ook de optie voor een warmtepompboiler via hen verkend maar dit werd even te prijzig.
Het idee was om het leidingwerk langs de gevel naar zolder te laten gaan en daar aan te laten sluiten bij de CV ketel. Hier was de offerte op gebaseerd.
Vanwege onze vakantie en wat onduidelijkheid rondom wie de elektra zou gaan doen is uiteindelijk op 10 juli
de warmtepomp geïnstalleerd.
Mooi op tijd stonden 2 mannen met Adlar kleding voor de deur. Een paar dagen eerder was alles al geleverd en in de garage opgeslagen.
Als eerste opnieuw de hele installatie en wensen doorgesproken zodat ze er zeker van waren dat we de installatie kregen die we wilden. Het eerste idee om het leidingwerk via de gevel te laten doen viel af vanwege onze nieuwe goot en schuin dak. Ze moesten dan "blind" schuin omhoog gaan boren en dat risico wilden ze niet nemen.
Na wat verdere verkenningen van ons huis kwamen ze op het goede idee om het leidingwerk direct via de gevel naar de kruipruimte te laten lopen. Van daar was het ongeveer 5 meter naar de vloerverwarmingsverdeler waar ze prima op aan konden sluiten. Hiervoor was wel een betonboring benodigd waar ze in eerste instantie niet op hadden gerekend. Na een kort telefoontje hadden ze iemand geregeld die dezelfde dag de betonboring voor ze kon doen.
Ze zijn snel aan de slag gegaan, voorzien van af en toe een kop koffie, waarbij ze vakkundig de elektra aan legde via de kruipruimte, de CV installatie bij de vloerverwarmingsverdeler aanpaste en de warmtepomp op zijn plek zetten en aansluitte.
Bij het boren door de vloer bij de vloerverwarmingsverdeler hebben ze ook de tijd genomen om de dekvloer eerst voorzichtig open te bikken zodat ze geen leidingen zouden raken. Hier was ik uiteraard erg blij mee en dat bleek niet voor niets, want vlak naast de beoogde boorplek liep de CV leiding die naar de verdeler toe liep.
Tevens hebben ze de CV-ketel losgekoppeld van het CV systeem en het expansievat daar vervangen. Deze zat vol water en was de oorzaak van het probleem dat ik al maanden steeds een beetje water in het systeem moest bijvullen zonder ergens lekkage te zien. Helemaal blij mee dus!
Op verzoek hebben ze ook mijn Homewizard kWh meter gemonteerd zodat ik de warmtepomp apart kan uitlezen.
Toen ze klaar waren hebben ze alles ontlucht en de warmtepomp aangezet via het paneel. Verdere uitleg over het koppelen en gebruik zou in een vervolgafspraak gebeuren waarbij iemand langs komt voor de officiële inbedrijfsstelling. Hierbij wordt als het goed is ook de JAN-module en een thermostaat opgehangen. Deze ga ik vermoedelijk niet gebruiken omdat ik een "domme" stooklijn wil gebruiken voor een basistemperatuur van ongeveer 20 graden en de rest wil bij verwarmen met de airco's.
Vanwege de vakantieperiode liet dit best lang op zich wachten dus ik heb zelfs contact met ze gezocht. De eerstvolgende werkdag werd ik gebeld om hier een afspraak voor te maken, dit gaat aanstaande woensdag gebeuren.
Omdat ik de warmtepomp in de tussentijd al wel aan de tand wilde voelen online de handleiding gevonden en de warmtepomp zelf via de app gekoppeld om deze aan te sturen. Op vol vermogen maakt de ventilator best wat lawaai. Dit is met het ventilatierooster open in de keuken een beetje hoorbaar. In de rest van het huis niet. Vibraties merken we totaal niet, vermoedelijk omdat deze op het maaiveld staat.
Koelen hebben we ook al even geprobeerd, bewust de temperatuur erg laag onder het dauwpunt ingesteld, even kijken of alle leidingen inderdaad nat worden. Dat kostte ongeveer 15 minuten met een aanvoer van 12 graden, toen begonnen we vocht te zien op de metalen leidingen. Snel de aanvoer weer omhoog want dit werkte inderdaad erg goed, maar is niet de bedoeling.
Omdat we airco's hebben staat de warmtepomp sinds deze test niks te doen, koelen met de airco's werkt gewoon veel beter/efficienter.
Al met al waren we voor deze installatie na subsidie en kortingen 3525 euro kwijt. Dat is inclusief elektra aanleggen. Wij hebben wel wat extra korting gehad doordat er wat onduidelijkheid was rondom de elektra.
Omdat onze CV toch aan vervanging toe is (2006, geen onderhoud meer gehad sinds 2020) is dit kostentechnisch een erg interessante oplossing. We hebben zo'n 1500 euro meer betaald dan een nieuwe CV zou kosten.
De warmtepompboiler volgt binnenkort, dat wordt via een lokale loodgieter een Atlantic Explorer V4 270L welke in de garage komt te staan. Hier reken ik ongeveer 2500 euro voor na subsidie. Dat betekend dat de overstap om van het gas af te gaan ons ongeveer 4000 euro meer gekost heeft dan wat we kwijt zouden zijn om de CV-ketel te vervangen.