Ehm, waar heb je dat gezien? Afgelopen jaar was het rendement 26,97%. Dat lijkt mij toch niet verkeerd.
Over de eerste maanden van dit jaar gaat het wel slechter. Maar dat is een eigenschap van beleggen, dat gaat met pieken en met dalen en op de lange termijn zijn er meer pieken dan dalen.
Maar, het zit ook voor 75% in Noord Amerika en 4.5% in NVidia.
Nu is dat met Trump en de 'AI waarvoor minder GPU nodig is' wellicht een domper geweest, maar mijn idee is dat dat wel weer gaat stijgen op de lange termijn.
M'n vriendin ziet het meer als 'ja maar afgelopen jaar was het slecht dus beter niet'.
De laatste maanden was het inderdaad slecht. Maar dat betekent dat je voor het zelfde geld dus een groter deel van alle bedrijven op de wereld kunt kopen.
- Is het voorbeeld hierboven niet ook gewoon een beetje een gok, op de korte termijn heeft zij waarschijnlijk gelijk en op de lange termijn (lijkt) mijn uitkomst logischer.
Korte termijn beeld is altijd een gok, dat kan omhoog en omlaag. Op de lange termijn is het logische beeld dat bedrijven meer rendement maken dan wat spaargeld oplevert. Anders zouden die bedrijven immers net zo goed kunnen stoppen en het geld in plaats daarvan op de bank zetten.
- Is d'r iets wat ik volledig over het hoofd zie als ik voor verwacht het geld pas over ~20jaar te willen gebruiken? Als in, is het ultiem dom om een klein gedeelte spaargeld te stoppen in NL0011225305 en een gedeelte wat we prima kunnen missen hier in te stoppen? Of is het, zoals ik zeg, niemand die het weet.
Als je het voor 20 jaar kunt missen, dan is het voor dat deel juist handig om het te investeren in aandelen, omdat de kans zeer groot is dat die op lange termijn beter rendement geven dan spaargeld.
- Heeft het nut om in twee verschillende fondsen te beleggen, wellicht een ander fonds dat iets meer EU/Azie gebaseerd is? Of kan je dan niet gewoon beter alles in een 'wereld fonds' zetten?
Zoals iemand anders ook aangaf, dat is een beetje een persoonlijke keus. En daarover is ook in dit topic discussie.
- Veel mensen zien een martkwaarde-weging als de meest rationele keus. Idee: als een bedrijf het goed doet, wordt het meer waard en zal die een grotere marktwaarde krijgen. Zo zit je vanzelf relatief veel in de bedrijven die beter presteerde.
- Er zijn relatief veel 'sterke' Amerikaanse bedrijven. Er zijn relatief veel Apples en Coca Cola's in de VS gevestigd, maar je wilt ook van de Nestlé's en Samsungs profiteren. Daarom zullen veel mensen een wereldwijd gespreide martwaarde-gewogen index het beste vinden.
- Maar wat je ook aangeeft, er zitten relatief veel VS gebaseerde fondsen in zo'n wereldwijde index. Daaronder kan de risicospreiding lijden. Er is daarom wat voor te zeggen om 'kunstmatig' meer spreiding in te bouwen. Door bv. een maximum te stellen aan regio's, sectoren of bedrijven. En deels in 'ex-US' fondsen te gaan zitten. Let wel: dit zal dus theoretisch op de lange termijn wel een minder rendement geven, maar wel een andere (betere) risicospreiding.
Dat is dan wel een strategie die je consequent zou moeten hanteren. Als je bv. maximaal voor de helft in een regio wil zitten, dan zou je nu voor 2/3 in een wereldwijde ETF kunnen gaan zitten en voor 1/3 in een ex-US ETF. Maar dan zou je ook jaarlijks kunnen kijken of je nog in die range zit. En dat eventueel herschikken, opdat je weer aan je criteria voldoet. Hoewel dat herschikken natuurlijk een 'actieve' actie is, zie ik dit wel als onderdeel van een 'passieve' strategie, omdat je onderliggende strategie niet wijzigt door de waan van de dag.
Overigens kun je natuurlijk ook kijken naar de verdeling over sectoren. Als je meer dan een kwart in tech zit, vind je dat voldoende gespreid? En je kunt ook breder kijken dan alleen de rendementen, bv. kijken naar MVO/ESG factoren. En zo kiezen voor een index die bepaalde bedrijven of sectoren uitsluit.
- Als je een fonds zou hebben dat 'over de hele wereld' telt, is het dan niet praktisch gezien een gok op "ik verwacht dat de wereld welvarender wordt" als in; als over de (bijvoorbeeld 20jaar) gezien de wereld slechter geworden is, draai je waarschijnlijk verlies.
(Maar van andere kant, door inflatie wordt geld minder waard dus niets doen is ook niet optimaal)
Uitgangspunt van ondernemen is dat je producten/diensten hebt die geld opleveren. En dat een investering daarin meer oplevert dan het geld op de spaarrekening zetten. Het gaat er trouwens ook niet echt om of de wereld welvarender wordt. Het gaat er vooral om dat bedrijven continu verbeteren. En daarmee producten en diensten beter of goedkoper worden dan voorheen. En dat je zo steeds een betere verhouding tussen kosten en opbrengsten krijgt. Die bedrijven zullen dus op de lange termijn in principe welvarender worden. (Of de wereld als geheel welvarender wordt is een ander verhaal.)
En denk je dat je in een wereld waarin alles minder welvarend wordt, wel 'gratis geld' via een spaarrekening zou krijgen?