Zorg schreef op woensdag 19 april 2023 @ 23:31: Je hebt zeker gelijk maar wat betreft de PV, het was wel iets meer dan een politicus die wat punten wilde scoren. Je zou maar op basis daarvan toch gewacht hebben. Heel de markt ging er al in mee. Was ook te verwachten want de energielobby is vele malen geconcentreerder (een handjevol grote spelers) dan de PV lobby (wat bestaat uit vele grote en kleine bedrijven). Hetzelfde voor de prosumenten term die ze hebben gevonden. Niks meer dan de mogelijkheid om de kunnen differentiëren en daardoor winst te kunnen verhogen.
Wanneer je de zaak van nabij hebt opgevolgd zal je zien dat de energielobby er niets mee te maken heeft maar dat het de rammelende Vlaamse wetgeving was die men op een namiddagje in elkaar heeft geknutseld om een paar stemmen te winnen het juridisch niet gehaald heeft.
In Wallonië was de wetgeving iets regider en heeft het salderen wel stand gehouden.
Of denk je dat in Vlaanderen de energielobby sterker is dan elders?
Het verbaasde mij gewoon dat een bedrijf een product op de markt kan zetten (een variabel energiecontract) maar dat wij als consument dan opeens verantwoordelijk zijn om hun proces te doen werken (doorgeven meter standen). Dan vind ik het raar dat men zegt dat ik er niet aan mee wil werken. "Ja maar ze kunnen het zelf niet meten" dan denk ik, daar hadden ze dan misschien eerder over moeten denken

Met alles respect maar dit slaat echt nergens op.
Geen enkel energiebedrijf heeft toegang tot de gegevens van een analoge meter.
De meterstanden worden daar ofwel fysiek opgenomen door een meteropnemer in dienst van de netbeheerder of door de klant manueel of digitaal doorgegeven aan de netbeheerder.
De netbeheerder geeft vervolgens die standen door aan de leverancier.
Met een digitale meter is het standaard idem. De gegevens van je digitale meter worden uitgelezen door de netbeheerder en niet door de energieleverancier. Wel kan je, mist toestemming en activatie door de klant zelf, deze meterstanden op kwariteruurbasis doorgeven aan je leverancier (eveneens met de netbheerder als tussenpersoon) bv. om een dynamisch contract op te volgen.
Je kan er als klant, op eigen initiatief, ook altijd voor kiezen om aan bepaalde energieleveranciers tussentijdse meterstanden door te geven waarop ze de voorschotten eventueel kunnen aanpassen. Maar voorschotten zijn nooit een officiële afrekening maar een voorlopige schatting van beide zijden.
Mijn voorschotten staan overigens al jaar en dag op nul euro en ik betaal alleen een jaarlijkse eindfactuur op basis van de begin- en eindmeterstand van een meetperiode (met de DM trouwens dag op dag telkens 12 maanden wanneer je zelf niet verhuist of een leverancierwissel doorvoert). En ja daar moet je zelf het initiatief voor nemen. Zoals meestal ook in de rest van het leven bekom je de beste resultaten door zelf het initiatief in handen te nemen en niet te wachten op de eventuele initiatieven van anderen.
[Voor 15% gewijzigd door IvoB2 op 20-04-2023 08:30]