ursusMaritimus schreef op zaterdag 22 maart 2025 @ 11:02:
Overigens in het hele vak onder dit topic:
Let op:
1) Dit topic is niet voor het op enig manier koppelen van SAP en PAP. Dat is bij wet verboden en niet zonder gevaren
2) In principe wordt het vanaf 2025 mogelijk om een los contract voor teruglevering af te sluiten. Dus de SAP is eigenlijk alleen voor 2023-2024.
Die tweede opmerking klopt toch niet. Voorlopig is er nog geen zicht op 2 contracten op alleen de PAP met een slimme meter? Misschien kan die geactualiseerd worden?
Er is wel zicht op, want het is deel van de Energiewet. De implementatie van dat onderdeel van de Energiewet laat nog even op zich wachten, want de onderliggende regelgeving is nog niet af, laat staan de marktafspraken hoe het geimplementeerd moet worden en daarop volgende bouw van de oplossing bij alle betrokken partijen. Reken daarvoor gerust nog 1 a 2 jaar.
Vervolgens is het zeer onwaarschijnlijk dat het een succes zal worden op lange termijn; Zowel de bestaande leverancier, die dan allen voor afname verantwoordelijk is, als de nieuwe 'aggregator voor invoeding' die voor invoeding verantwoordelijk is, zullen beiden precies dezelfde gegevens nodig hebben om enigzins accuraat te voorspellen. Zo correct mogelijk voorspellen en daarmee balanceringskosten reduceren is het cruciale deel van de kosten van de leverancier en aggregator voor invoeding.
Onlangs is bekend geworden dat, gezien privacy zorgen, bij splitsen van afname en invoeding, de betrokken partijen nog maar de beschikking krijgen over de meetdata van òf de invoeding, òf de afname (tenzij je aanvullende toestemming geeft als klant), terwijl je nu juist beiden nodig hebt wil je enigzins beiden accuraat voorspellen. Daarnaast; er gebeurt dubbel werk; beide partijen moeten voor dezelfde aansluiting en consumptie en productie patroon inschatten, want dat is nodig om zowel accuraat afname en invoeding te voorspellen. Op basis van onderliggende kosten, kan splitsen daarom nooit goedkoper worden dan samen houden. Wat niet uitsluit dat een prijsvechter het zal proberen. Goede nieuws; leverancier zullen deze druk ook voelen, en hun prijs-beleid met betrekking tot invoeding nog verder aanscherpen
Oh, en als je afname in invoeding splitst, dan blijf je waarschijnlijk nog steeds een vorm van terugleververgoeding betalen bij de leverancier voor afname. Dat compenseert namelijk voor een deel namelijk ook de afwijkende 'profileringkosten'; het feit dat klanten met zonnepanelen in het algemeen meer afname uit het net hebben op dure momenten (zolang je nog geen thuisaccu hebt). Omdat de leverancier bij vaste en variabele contracten de klant met zonnepanelen niet een afwijkend leveringstarief in rekening wil (of wellicht; kan) brengen, haalt hij dat terug via de terugleverheffing. Als de klant zijn invoeding ergens anders onder brengt, blijft de leverancier deze kosten natuurlijk gewoon houden en zal hij deze ergens moeten wegstoppen. Je kan nu al voorspellen dat dat een nieuw schandaal gaat opleveren. Goed, laten we hopen dat we tegen die tijd allemaal zo wijs zijn om over te gaan op een dynamisch(er) energiecontract, dan bespaar je je al die frustratie over vermeend onrecht
[
Voor 11% gewijzigd door
ntram op 24-03-2025 18:30
]