de Peer schreef op donderdag 9 januari 2025 @ 08:54:
[...]
dat is niet waar. Alleen de normale consument
begrijpt de business case niet, of is er niet van op de hoogte.
[...]
Tsja ik heb het nu zeker 10 keer genoemd in dit topic, maar alleen al het feit dat je aan contractspeculatie kunt doen maakt dat je een SAP nog steeds makkelijk kunt terugverdienen. Voorwaarde is wel dat je flink wat panelen hebt, en/of flink wat verbruik waarvoor je goedkoop stroom moet inkopen.
Voor het cashen van de TLV hoef je niet meer aan een SAP te beginnen, dat is duidelijk. [/b]
Sorry, dat is een mooie bewering, maar die rekensom mag je dan nog een keer maken en aangeven waar het break-even punt zit. Inclusief effecten van teruglever kosten en dergelijke. Ik vrees dat de meeste mensen met een SAP in een sunk-cost situatie zitten. Als je de eerdere investeringen negeert, zul je wellicht nog kiet spelen.
Ondertussen subsidieer je met name de netbeheerder en de leverancier qua extra vaste kosten. Alleen in heel uitzonderlijke situaties is er nu echt voordeel te halen.
Maar het gaat er ook vooral om om voorbereid te zijn op de toekomst. Er gaat nog heel veel gebeuren op de energiemarkt de komende jaren en ik ben er vrij zeker van dat er mooie kansen zullen zijn als je een SAP hebt.
Denk ook aan thuisaccus die je verplichten een dynamisch contract te hebben. Dat kun je lekker op je SAP zetten zodat je keuzevrijheid behoudt op je PAP.
Dan zou ik me toch maar wat nader inlezen in de Energiewet, of een betere 'glazen bol' bestellen, want die je nu gebruikt lijkt stuk

. Straks zit iedereen op slimme meter allocatie, nu nog alleen hen op dynamische contract. Wat denk je dat dat gaat doen met vaste en variabele contracten? Leveranciers die niet hun tarief structuren gaan aanpassen zodat ze gewenst gedrag belonen, gaan bij slimme meter allocatie gewoon keihard nat. Dynamische en 'vast' gaan veel dichter naar elkaar groeien. De absurde patronen die je ziet bij schakelen tussen PAP en SAP, komen dan volledig voor risico van jouw leveranciers, nu worden ze voor de vaste- c.q profiel contracten nog uitgesmeerd. Straks wordt je gewoon een bijzonder onaantrekkelijke klant voor je leverancier van het vaste contract, nu vangt 'het collectief' van vaste contracten jouw gedrag nog op.
Dus nee, er is geen gouden toekomst voor de SAP. Het was al niet zo fris, en het ziet er juist bijzonder duister uit richting toekomst. Tariefarbitrage tussen PAP en SAP gaat zeer waarschijnlijk relatief snel doodbloeden na implementatie Energiewet.
Je krijgt er met de Energiewet nog wel wat horrors qua tariefarbitrage bij door het apart kunnen contracteren voor invoeding (wat overigens niet al in 2025 beschikbaar zal zijn zoals in het onderschrift van dit topic staat), en door Energiedelen. Daar hoef je echter geen dure verbouwing voor te doen, want het is zuiver administratief. Daarbij is ook volledig duidelijk dat het voordeel dat enkelen hiervoor halen, volledig wordt betaald door de andere consumenten, en waarschijnlijk nog extra vanwege de benodigde investeringen en de toegenomen risico's en gemiste BTW inkomsten (bij ed) die weer afgedekt zullen moeten worden.
Dat is ook het probleem met de PAP/SAP arbitrage; als maatschappij is er geen voordeel; andere betalen de kosten die jij veroorzaakt (samen te vatten als; balanceringskosten). Dat is bijvoorbeeld niet het geval als je met je thuisaccu op basis van Epex handel of zelfs bij onbalans handel je geld verdient. Dat is maatschappelijk geen zero sum game, maar leidt tot maatschappelijk lagere kosten. Als je positief wil bijdragen aan de maatschappij, dan kun je beter de PAP / SAP arbitrage mijden, en investeren in thuisbatterijen, energiebesparing, etc.
Iedereen moet zijn eigen rekenwerk doen, maar resultaten in het verleden zullen gezien deze ontwikkelingen zeker niet representatief zijn voor de toekomst. Je moet het echt binnen 1,5 jaar kunnen terugverdienen, anders kun je er beter niet aan beginnen. Tenzij je netbeheerders en leveranciers wil sponsoren.
[
Voor 4% gewijzigd door
ntram op 12-01-2025 01:09
]