Helaas heeft de overheid de handen vol aan alle zelf gecreëerde puinhopen en moeten ze de aandacht verdelen tussen al deze aandachtsgebieden. De focus ligt niet op de energietransitie want de focus is continu verdeeld.
Daarnaast graait iedere partij graag een graantje extra mee van de door sentiment, angst en egoïstische inslag van een ieder die energie nodig heeft.
De gasleverancier doet rustig aan met reparatie, want dan kan die meer geld vragen (schaarste levert extra op). De handelaars die een deel van de verkoopprijs opstrijken gebruiken die schaarste om de prijs op te drijven. De bijvoorbeeld allemaal EU landen willen allemaal hun gas hebben en betalen meer/ bieden tegen elkaar op.
De energie leveranciers houden een winstpercentage aan over de hoger prijs en de belasting over dat geheel is ook een percentage.
Onderstaand is een fictief rekenvoorbeeld hoe alles doorbelast wordt en dat een stijging van 10ct aan de voorkant leidt tot een veel hogere stijging Amman de achterkant.
Simpel gesteld, stel dat het 1 euro/ kuub kostte:
Schaarste creëren+10%
Schaarste gebruiken bij handelen +10%
Zit je al op 1,21 euro. De handelaars streken eerder laten wel 5% aanhouden dus 5cent / kuub op, dat wordt dan 7 cent. (Totaal 1,28).
De energieleverancier pakt 10% daarop, dus dan zit je op 1,40.
En daar betaal je 21% belasting over, dus zit je dan al op ruim 1,68 wat je als consument kwijt bent.
Uitgaande van 1,00 euro zonder de paniek kwam je uit op 1,40.
Dus als een kuub gas aan de voorkant 10 cent stijgt betaal je aan het einde als consument 28 cent meer, en zijn er legio partijen die er juist meer aan overhouden. M.a.w. prijsstijgingen komen onevenredig hard terecht bij de consument.
Dan puur kijkende naar de armere consumenten die al bijna niet rond komen: die hebben straks geen comfort meer, zitten letterlijk in de kou, hebben geen eten meer want de verhoogde energieprijzen worden ook doorgerekend in de eerste levensbehoeften (eten/ drinken).
En dat ten gunste van een aantal partijen die omwille van aandeelhouders en nog meer inkomsten voor zichzelf juist beter worden van deze ellende.
En onze overheid én die van Europa (en de rest van de wereld) laat het maar gebeuren.
Daarnaast (en dat stoort me misschien nog wel het meest) worden de problemen zo aangepakt dat ook de mensen die het niet nodig hebben voordelen meepakken. M.a.w. het verschil tussen arm en rijk wordt nog groter gemaakt. Gericht aanpakken van de problemen leidt tegelijkertijd tot kleinere verschillen tussen arm en rijk.
Disclaimer:
Ik schets het bewust met deze percentages om het beeld duidelijk te maken, er zijn gewoon (best veel ook) partijen die hier beter van worden.
Zelf zit ik in een prima situatie, maar hoor en zie om mij heen wel mensen in de problemen komen. Dan is het heel jammer dat ook wij mee profiteren van de aanpakken van de overheid en daarmee de hulp voor degenen die het echt nodig hebben kleiner is dan eigenlijk nodig is.
[
Voor 4% gewijzigd door
jbdeiman op 05-09-2022 09:47
]