hemertje schreef op woensdag 17 april 2024 @ 19:15:
[...]
De USB-A in de console is met Data
De andere USB-C's zijn zonder Data, een gemis in het ontwerp en dat voor zo'n auto als deze
Anders had je je USB met muziek in je opbergbak van de middenconsole kunnen leggen en klaar
Nu gebruikt niemand deze USB-C naar mijn idee want wat zou je daarin willen opladen?
Ja ik vind het ook een gemis in het ontwerp. Mijn Mazda MX-30 heeft onder de middentunnel (gekke plek, maar met 1,2m kabeltjes prima te doen) 2x USB-A zitten en die zijn allebei CarPlay geschikt. Nu hangt daar dus een USB-C voor mij en Lightning voor mijn vrouw aan, andere connector, maar niet de hele tijd kabel wisselen.
Tegelijkertijd vind ik het niet iets om de auto voor te laten staan. Dat vond ik wel bij de Tesla Model Y zonder parkeersensoren sinds ergens in 2022 gezien hoe slecht Tesla Vision nog steeds werkt als je geen parkeersensoren hebt.
USB-C kan je nog steeds voor je passagier gebruiken natuurlijk, maar waarom er dan 2 zitten is mij ook een raadsel. Ik had het wel logisch gevonden als de USB-A én (op z'n minst 1) USB-C onder de armsteun allebei CarPlay hadden ondersteund.
Voor een draadloze verbinding tussen auto, iPhone en dus ook CarPlay heb ik vorig jaar een Carlinkit CarPlay Ai TV Box Plus Android13 8+128GB aangeschaft. Werkt prima en inmiddels een paar online updates gehad!
Volgens mij had ik in een eerdere post al eens alle minpunten benoemd die ik eraan vind zitten, zal misschien niet voor iedereen gelden, maar ik moet niks van draadloos hebben.

En die snelheid piepjes, ik zet ze niet uit, nooit gedaan en ze vallen me niet eens meer op
De snelheidregistratie van de auto wijkt 1-2km/u af van GPS, standaard staat de (A)CC 2-4km sneller dan de toegestane snelheis en daarmee rij ik vrijwel altijd met het verkeer mee
Ik rij 90% op de ACC, zowel binnen als buiten de bebouwde kom
Ik probeer dat ook zoveel mogelijk, maar binnen de bebouwde kom moet ik met zowel de Mazda als Kia nu echt opletten dat er niet iemand voor me duikt, door de relatief lage snelheden en korte afstanden waarmee mensen invoegen of letterlijk zichzelf ervoor gooien trappen ze beide behoorlijk fel op de rem anders.
Binnenkort ervaren hoe dat met de nieuwe interpretatie van Hyundai gaat.
Inmiddels is de FE met 20" wielen 13 maanden in bezit en rij er iedere dag met een groot plezier en trots in rond!
Met 12 maanden had ik 27.863km, 589 uur en 53 minuten gereden met een gemiddeld van 19,6km/100km, waarbij in de zomer vorig jaar naar Zuid Frankrijk heen en weer met een 750kg zware vouwwagen erachter
Hmm, ik vind dat als ik heel eerlijk mag zijn een vrij slecht verbruik.
Wij houden met Spritmonitor elke laadsessie bij (als je eraan gewend bent 10-15 sec werk) en daaruit maak ik bij onze Kia op dat we 47.000 km gereden hebben, incl. een vakantie naar Frankrijk ook maar zonder iets erop of erachter en ons gemiddelde verbruik zit nu op 17,9 kWh/100 km. Wel staat deze op de standaard 17" aero velgen en Michelin e-Primacy banden (± 1,5 jaar voor en ±6 maanden ook achter, daarvoor Nexen af-fabriek). Maar voor de rest heeft de auto de aerodynamica van een koelkast.
(Ter info: de Mazda staat na 13.000 km op 18,6 kWh/100 km op 18" velgen, maar wel vaak 100 km/u sukkelen en als het kan geen airco gebruiken maar bij kouder weer de stoel- en stuurverwarming en in warmer weer het dakraam eerst open, al gaat op 80+ wegen de airco wel gewoon aan vanwege het lawaai anders.)
En dit zijn dus zelfs de waardes mét laadverliezen want ik houd bij wat de laadpalen aangeven (soms de laadpas app achteraf, in het geval van publiek laden) en niet wat de auto aangeeft, dat is nog iets lager namelijk.
Nu snap ik die vouwwagen, maar Zuid Frankrijk is ±1200km enkele reis, dus veel meer dan zeg 3000km zal je waarschijnlijk niet ermee gereden hebben, iets meer dan 10% maar van je totale km's dus. Zouden het dan toch de 20" velgen zijn die het hem doen? Of rijd je vaak 130 km/u 's avonds?