brt652 schreef op zaterdag 10 februari 2024 @ 02:24:
Ik volg dit topic al een tijdje en ben sinds begin dit jaar aan het bekijken of een thuis batterij een zinvolle volgende stap kan zijn in de verduurzaming en kosten beheersing.
De afgelopen jaren hebben wij onze woning verduurzaamd dmv zonnepanelen, HR++ glas en een warmtepomp. Vanaf 1 maart zijn wij van het gas af.
Een volgende stap zou een thuis batterij kunnen zijn.
Hierbij zie ik 2 mogelijkheden. Een zelf aan te sturen thuis batterij of de Zonneplan Nexus batterij die handelt op de onbalansmarkten.
De opbrengst en terugverdientijd van de Zonneplan Nexus batterij kan ik zelf niet inschatten. Zonneplan geeft voor de 20kWh batterij een verwachte opbrengst van 1600 euro en terugverdientijd van 5 jaar.
De terugverdientijd van een zelf aan te sturen batterij in combinatie met een vast of dynamisch contract kan ik wel simuleren. Hierbij zie ik 3 stapel opties om de batterij te gebruiken.
De eerst optie is het maximaliseren van het eigen gebruik van opgewekte zonnestroom. Het afgelopen jaar was ons eigen gebruik van de opgewekte zonnestroom 35%. Ik heb mijn opwek, teruglevering en totale energie verbruik per dag over het afgelopen jaar geanalyseerd en kom tot de conclusie dat een thuis batterij ons eigen verbruik kan verhogen naar 65%. In deze optie wordt voldoende overschot van zonnestroom opgeslagen in de batterij om de nacht door te kunnen komen met eigen stroom.
De tweede optie is het opslaan van alle zonnestroom overschot in de thuis batterij. Een gedeelte van de energie kunnen we dan terugleveren als de dynamische prijs voor teruglevering maximaal is. De overige energie gebruiken we dan om de nacht door te kunnen komen met de eigen stroom.
De derde optie betreft het laden van de batterij met netstroom als de dynamische prijs minimaal is om deze batterij stroom gedurende de dag te gebruiken als de prijzen hoger zijn. Dit speelt als er op een dag meer gebruik dan opwek van energie is.
Ik heb dit voor onze situatie gesimuleerd. Er zijn een aantal parameters die bepalend zijn voor de opbrengst en terugverdientijd. Dit zijn of parameter die specifiek zijn voor onze situatie of parameters zoals de energieprijzen, waar ik geen/beperkt invloed op kan uitoefenen.
De parameters specifiek voor onze situatie zijn:
- Totale opwek in kWh per jaar. Voor onze 5,1kWp zonnepaneel installatie is dit ongeveer 4500kWh
- Ons totale energie verbruik per jaar van 6900kWh. Dit bestaat uit een gedeelte eigen verbruik en gedeelte inkoop van energie.
- Fractie eigen verbruik zonder batterij, dit is in onze situatie 35%.
- Fractie eigen verbruik met batterij, dit zou in onze situatie 65% zijn.
- Kosten van een thuis batterij. Ik ga uit van een 5000 euro kostende DIY batterij van 30kWh.
- Round trip efficieny (RTE). Voor een 48V DIY batterij met Victron omvormer ga ik uit van een RTE van 80%.
Parameters waar ik geen/beperkt invloed op heb:
- Kosten per kWh in geval van een vast contract. Ik heb momenteel een contract bij Vattenfall met een kWh prijs van 0,308 euro.
- Gemiddelde kWh prijs in geval van een dynamisch contract. In januari was deze prijs 0,237 euro bij een Zonneplan contract. Wat deze prijs het komende jaar gaat doen is een grote onzekere factor.
- De (gemiddelde) minimale kWh prijs gedurende de dag bij een dynamisch contract. In januari was deze prijs 0,20 euro. Deze prijs is van belang bij het inkopen van energie op de minimale prijs.
- De (gemiddelde) maximale kWh prijs gedurende de dag bij een dynamisch contract. In januari was deze prijs 0,286 euro. Deze prijs is van belang bij het verkopen van energie op de maximale prijs.
- Het verschil tussen de minimale en maximale kWh prijs, oftewel de spread. In januari was de gemiddelde spread 0,286-0,20= 0,086 euro.
- Salderen. Het maakt een groot verschil of er wel of niet kan worden gesaldeerd. In mijn simulatie kan een thuis batterij bij salderen zich nooit terug verdienen, daarom hierna alleen de resultaten van de simulatie na afschaffen van de saldering.
De onderstaande grafiek laat de kosten zien voor stroom bij de verschillende opties na afschaffen van de salderingsregeling. Een vast contract zonder batterij zou het duurst zijn, met totale kosten voor stroom van 1227 euro. Een dynamisch contract met optie 2 (opslag alle zonnestroom en teruglevering tegen maximale prijs) zou het goedkoopste zijn, met totale kosten van 789 euro. Optie 3, het laden van de batterij met goedkope netstroom, blijkt niet rendabel. Dit komt door de round trip efficiency en de spread.
[Afbeelding]
De terugverdientijd is 18,3 jaar en daarmee dus niet rendabel.
Samenvattend is mijn conclusie dat een zelf aan te sturen thuis batterij die kan handelen op de dynamische tarieven zich in onze situatie momenteel niet kan terugverdienen binnen een redelijke termijn. De belangrijkste parameters voor de terugverdientijd zijn de spread, de kosten voor de thuis batterij en de round trip efficiency. Met name de spread is zeer variabel en onzeker. Als de spread weer toeneemt zou een thuis batterij weer interessanter kunnen worden.
De opbrengst / terugverdientijd is uiteraard maar 1 reden om een thuis batterij aan te schaffen. Duurzaamheid, zoveel mogelijk gebruik van eigen stroom en het hebben van een hobby zijn ook goede redenen.
Graag hoor ik van jullie als er fouten in mijn redenatie en simulatie zitten. Ik ben wat teleurgesteld in de resultaten, had graag gezien dat een thuis batterij interessant zou zijn.
Ik ben benieuwd wat de praktijk opbrengsten van de Zonneplan Nexus batterij gaan zijn.