Dat kon je hiervoor al lezen:
quote: IvoB2
De 40A hoofdzekering is er hier nog nooit uitgegaan (wel een toekomstbestendige PV installatie met 5 kW toegevoegd max vermogen en eigen opslag met nog eens 4 kW max.toegevoegd vermogen wat in totaal ook een max. vermogen van 18 kW geeft.
De optelsom lijkt me niet al te moeilijk toch?
1F40 = 40x230 = 9,2 kW + PV omvormer van 5 kVA = 5 kW max. vermogen + accu omvormer van 48V/5000W70A = 4 kW continu vermogen => 9,2 + 5 + 4 = 18,2 max. vermogen en alles monofase (niet dat ik dat ook maar ooit nodig heb, doorgaans ga ik thuis laden aan 2 tot 5 kW met het vermogen in de accu omvormer en de opslag in de accu als opvang voor pieken bij schommelingen in PV vermogen.
Alle details kan je, bij interesse, eveneens lezen in topics op dit forum die daar meer aan gerelateerd zijn.
Ik schrijf ook nergens dat dit voor iedereen in alle omstandigheden mogelijk is. Maar wel meer toekomstbestendig dan (volledig) afhankelijk van een 3F gridinstallatie en al zeker bij nieuwbouw en totaalrenovatie (zelf woon ik overigens ook niet in een nieuwbouw maar in een woning aangekocht als krot die doorheen de jaren toekomstbestendig (energetisch) werd verbouwd.
Ik ga er ook vanuit dat in een topic over een Alfen laadpaal de bewoners/eigenaars doorgaans sowieso al beschikken over de mogelijkheden om thuis te laden.
Vandaag, begin april, zou de BEV rustig aan 2,8 kW kunnen laden (bij een PV productie van nog altijd 3 kW) terwijl de accu van 15,4 kWh om 11:30 uur al 100% SoC had en dat allemaal zonder enig vermogen uit het grid te trekken (en daar kan, indien nodig ook nog eens 9 kW vermogen uit gehaald worden).
Gezien de accu nog 60% gevuld is en er geen lange ritten gepland staan is zelfs dat niet nodig.
Bij dit zonnig weer geven wij de voorkeur om ons te verplaatsen met de e-bikes. Het laadpunt van de e-bikes is dan nu de 2 batterijen van 850 Wh (met elke een autonomie van ong. 100 km) met elk 180W (op haar max. vermogen want net zoals bij het laden van een BEV gaat dat met een hyperbool) aan het laden.
Het grootste vermogen dat een verbruiker in mijn installatie langdurig trekt is een 2,5 kW en dat is wanneer de A2W WP SWW moet aanmaken in de winter en dat vanaf een vertrekpunt van 20°C tot 50°C (en doorgaans is dat hier maar van 30 tot 44°C).
Je moet, indien je het afgenomen vermogen laag wil blijven houden, uiteraard geen vermogens op hetzelfde tijdstip gaan combineren. Je kan uiteraard ook altijd loadbalancing instellen om dat te automatiseren.
En je maakt uiteraard beter ook gebruik van een Solcast om te weten hoeveel capaciteit er in de accu nodig is, hoeveel het huishouden gaat verbruiken en hoeveel overcapaciteit er dan, indien nodig naar de accu van de EV doorheen de laadpaal kan gaan.
Hier zie je bv. de voorspellingen van de PV productie en het huishoudelijke verbruik van de komende zeven dagen. Alle productie die niet nodig is in de woning (het rode gedeelte) kan dan zonder probleem richting laadpaal en dit zonder gebruik te maken van het net. Zelf 1F40A gridaansluiting is het grootste deel van het jaar hier dus een relatief overbodige luxe.
In Vlaanderen (BE) kan je, desgewenst en indien een thuislaadpaal2 digitale meters plaatsen. Hier kan je voor de laadpaal bv. een dynamisch contract afsluiten en voor de woning een variabel contract met elke hun voor- en nadelen. Wanneer ik goed ben ingelicht kan in Nederland ook een PAP en SAP meter waar je iets gelijkaardigs mee kan.
En nee, ik heb (voorlopig) nog geen dynamisch contract. Niet omdat het technisch niet kan maar omdat in mijn situatie (minder dan 500 kWh netafname op jaarbasis) ik geen extra capaciteitstarief op vermogens boven de 2,5 kW moet betalen noch nettarieven op kWh afname. Een variabel tarief is dan op jaarbasis goedkoper dan een dynamisch tarief ook al is de kWh afname gemiddeld dan duurder dan bij een dynamisch tarief. De TLV is gemiddeld ook hoger dan bij een dynamisch tarief. Maar dat staat los (weer een ander topic) van de vermogens die men eventueel nodig denkt te hebben.
[
Voor 88% gewijzigd door
IvoB2 op 08-04-2024 16:08
]