Naast de basisbehoefte van instelbare naalddruk en anti-skating:
- Constante snelheid en daaraan gerelateerd: een goede aandrijving (direct drive, belt-drive of tussenwiel), maar ook voldoende massa vh plateau en een recht, spelings- en wrijvingsarm plateaulager.
- Lage rumble, gerelateerd aan met name de plateaulagering en aandrijving zoals hierboven al genoemd
- Spelingsarme en wrijvingsarme armlagering + dunne, soepele armbedrading die de beweging van de arm niet hindert.
- Behuizing die goed gedempt is tegen zowel externe trillingen als de interne trillingen veroorzaakt door de afspelende naald/arm en de voedingstrafo. Vaak gaat dit samen met een behoorlijke massa en stabiele voeten met een vorm van ontkoppeling (behuizing materiaaleigen demping, geveerde voeten, geveerd subchassis), indien een kap dan liefst een stevige met behoorlijke materiaaldikte (4mm acrylaat) en stevige scharnieren (metaal)
- Capaciteitsarme RCA bekabeling, zeker onder de 150 pF en liefst onder de 100 pF (hoe lager hoe beter).
- Handige / mooie extra's: wisselen van toerental zonder snaren om te leggen (oftewel, een 33/45 rpm schakelaar, eigenlijk geen extra maar een basisvoorziening als je het mij vraagt

), automatische afslag, verwijderbare headshell met universele bevestiging voor element (half inch mount, liefst met standaard SME aansluiting voor op de arm), verstelbare voeten, voor de gemaksmens een ingebouwde phono pre (hoewel die meestal niet van de allerbeste kwaliteit zijn dus wil je kwalitatief iets meer dan kijk je sowieso naar een externe phono pre)... en helemaal mooi is instelbare armhoogte.... maar dat is luxe.
- Uiteraard een goed element, maar dit hoort strikt genomen niet bij de platenspeler zelf.
Ik heb nu een jaar de Technics SL-D2.
Die voldoet voor pakweg 99% v.d. gebruikers prima aan bovenstaande vereisten, mits in goede technische staat van onderhoud.

Content van maar bij 45rpm houdt ie soms de snelheid niet aan (ik moet hier eens naar kijken) en bij het switchen van 33 naar 45 of omgekeerd moet ik telkens de pitch aanpassen.
Dit gebeurt vrijwel altijd bij spelers van een dergelijke leeftijd. Mag het een keer, na 40+ jaar?

Het is gelukkig iets dat doorgaans vrij eenvoudig kan worden gefikst.
Oplossing is schoonmaken van de pitch controls (zowel die onder het pitch wieltje als de 2 interne 33/45 rpm pots) met alcohol, IPA en/of contact spray. Snelheid zal dan weer stabiel zijn. Genoeg over geschreven in dit topic (gebruik de zoekfunctie).
Vervolgens de 2 interne 33/45 rpm pots afstellen conform service manual, en wel zo dat, als de pitch knop in het midden staat de stroboscoop op *beide* snelheden stilstaat.

Eerst goed opwarmen van de draaitafel! Laat hem minimaal een uur draaien, dan pas gaan instellen.
Kleine kanttekening: bovenstaande "stilstaat" betekent in praktijk:
vrijwel stilstaat.

Want als je lang blijft kijken zie je dat een stipje zich heel langzaam verplaatst. Waarom? Componenten "driften" altijd een beetje met de temperatuur. Aangezien dit geen quartz lock draaitafel betreft zal de snelheid (net als bij alle andere niet quartz-locked draaitafel) een klein beetje "verlopen" als de draaitafel opwarmt.
(Ook een quartz lock draaitafel verloopt trouwens een heeeel klein beetje, maar dat is van een andere orde van grootte en valt buiten het bestek van deze post.)
Is het erg, dat heel erg langzaam bewegende stipje?
Wel als je er niet tegen kan, omdat.
Maar
niet als je muziek wilt luisteren, je hoort een dergelijke minieme, constante afwijking namelijk niet.
Wat hoor je dan wél? Teveel wow en flutter, of tewel snelheidsafwijkingen die optreden binnen 1 elpee omwenteling of een fractie daarvan. Maar daar heeft jouw SL-D2, mits in technisch goede staat, geen last van (oftewel de wow en flutter is laag genoeg).
En tot slot, wil quartz lock dan zeggen dat er minder wow en flutter is? Nee! De kwaliteit van de hele keten (plateau, lagering, aandrijving, afstelling) bepaalt de wow en flutter prestaties, niet het al dan niet aanwezig zijn van quartz lock.

Dus ik ben op het gemak zonder verplichtingen aan het kijken om mijn huidige platendraaier up te graden, ala zoekopdrachtje bewaren op 2dehands en dan af en toe eens kijken. Wat ik erbij wil hebben is een start/stop knop, dit mis ik toch wel een beetje, dus vol-automatisch en misschien een quartz drive, zodat ik dit probleem niet heb wat ik momenteel heb.
Daarvoor was ik dus aan het uitkijken naar Technics SL-Q3(03). Wat is dan eigenlijk het verschil met de SL-1610 of SL-1411 die hier voorbij komen? Ze zijn iets duurder maar voor mij in het budget om mijn huidige SL-D2 up te graden (weliswaar zal ik deze dan verkopen).
De SL-1411 is halfautomatisch dus die valt af als je volautomatisch wilt. Je zou dan moeten kijken naar de valautomatische variant SL-1301 of SL-1311, maar die kom je nog minder tegen dan de 1411.
De SL-1610 is inderdaad automatisch maar let wel, voor de strobo OCD-er, zonder quartz lock.
De SL-Q3 is automatisch en technisch prima, en mét quartz lock. Wel zijn er wat kleine concessies gedaan t.o.v. zijn voorlopers als de SL-1610 en SL-1311:
- Geen geveerd subchassis meer maar simpele geveerde voetjes. Dit werkt minder goed qua ontkoppeling / demping van trillingen en bedient irritanter, omdat de soepel geveerde voetjes ertoe leiden dat de draaitafel op en neer beweegt als je niet heel voorzichtig de knop indrukt, waardoor bijv de naald kan overslaan. Het geeft ook een wat 'zompiger' gevoel bij de bediening.
- De kap is wat dunner en heeft slechtere scharnieren (vooral de bevestiging van de scharnieren die bestaat uit 2 simpele lipjes aan de kap, die breken gemakkelijk af door de krachten die erop komen te staan. Is wel te repareren maar... het zijn en blijven geen mooie scharnieren.
- De kast en kap zijn wat minder mooi afgewerkt
- De SL-Q3 is wat formaat betreft compacter, net zo groot als je SL-D2. De SL-13/14/15/16/17/18xx serie heeft een net wat grotere voetafdruk wat de esthetische verhoudingen ten goede komt. M.a.w. de meesten zullen deze spelers mooier vinden.
PS gelijkwaardige / gelijkaardige varianten van de SL-1610 zijn de SL-1600, SL-1300, SL-1310 (zonder MK2 achtervoegsel).
[
Voor 7% gewijzigd door
Cap op 11-01-2023 09:57
]