• Mrs Redhair
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 06:14
Mede-auteurs:
 • Cap
 • Registratie: Juli 2000
 • Niet online

Cap

 • mr_petit
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 11:23

mr_petit

 • rcor
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 14:35

rcor

 • oldsmelly
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 07:05

oldsmelly

 • Vintage1967
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 08:59

Vintage1967

Het Grote Vinyl Topic Deel 4

Aftrap

Welkom bij deel 4 van het grote Vinyl topic! Hier kan je praten over platenspelers, armen, naalden, RIAA curves, en reparatie en afstelling maar ook over platen, persingen en muziek. Spullen te koop aanbieden?
Hier graag: Vraag & Aanbod overig

De voorgaande deeltjes:
Het Grote Vinyl Topic deel 3
Het Grote Vinyl Topic deel 2
Het Grote Vinyl Topic deel 1


De Platenpeler

Een platenspeler (ook draaitafel, grammofoon of pick-up) is een apparaat om grammofoonplaten af te spelen. De eerste grammofoons bevatten een opwindmechanisme om de plaat te kunnen laten draaien en een hoorn om de trilling van de naald mechanisch te versterken. Latere grammofoons namen de trilling van naald op met een element en versterkten het kleine elektrische signaal elektronisch, waarna het door een luidspreker ten gehore werd gebracht.
Techniek
Voor de uitvinding van de compact disc was de grammofoonplaat het populairste geluidsmedium. Veel pop, maar ook rock en metal wordt behalve op cd ook als grammofoonplaat uitgebracht en is bij sommigen nog erg populair.
Een grammofoonplaat is een platte ronde schijf, ontwikkeld door Emile Berliner (1858-1929), waarbij aan beide kanten (zelden aan een kant) een spiraalvormige groef is ingesneden die van de rand naar dichtbij het midden loopt en waarin geluidsinformatie is opgenomen in de vorm van kleine horizontale (vroeger verticale) en bij stereo horizontale én verticale afwijkingen. Deze uitslagen kunnen met een naald op de ronddraaiende plaat worden afgetast en hoorbaar worden gemaakt. Om te zorgen dat een plaat op de juiste wijze op een speler gelegd wordt, wordt er een gaatje exact in het midden van een plaat gemaakt.
Merken
Bekende Europese merken van platenspelers waren onder andere Rega, Dual, Lenco, Thorens, Garrard, Saba, Philips, Bang & Olufsen en Linn. Vanaf eind jaren 60 kwamen ook Japanse merken als Sony, Denon, JVC, Pioneer, Kenwood, Micro Seiki, National Panasonic / Technics, TEAC, Yamaha, CEC en Akai op de markt.
O.a. Thorens, Dual, Rega, Denon, Sony en TEAC maken nog steeds draaitafels (of laten hun merkje op een in China gefabriceerde generiek draaitafel plakken). Ook Technics heeft twee opvolgers van de klassieker SL-1200 uitgebracht. Daarnaast zijn nieuwe merken met draaitafels begonnen, zoals Pro-ject en U-turn.
Naald
De naald (soms ook wel stylus genoemd) bevindt zich aan het einde van de naalddrager (ook wel cantilever genoemd). De oorspronkelijke platenspelers hebben een metalen naald. Deze grammofoons spelen platen af met brede groeven op een snelheid van 78 toeren. De uitslagen van de naald worden mechanisch versterkt en hoorbaar gemaakt. De naald slijt snel en moet na elke plaat worden vervangen.
Later werden de bewegingen van de naald elektronisch versterkt. De naalddruk kon nu veel minder worden en de naald werd van saffier of diamant gemaakt. Het hele element werd vervangbaar.
De vorm van de naaldtip is mede bepalend voor de aftastkwaliteit. We onderscheiden een aantal basistypen naaldtipvormen: de ronde of sferische naaldtip, de elliptische naaldtip en diverse complexere naaldtipvormen. Bij elk van deze naaldtipvormen zijn diverse variaties denkbaar, welke allemaal invloed hebben op de klank en prijs. Vaak wordt bij de naaldtipvorm aangegeven of deze 'nude' of 'bonded' is, wat inhoudt of de naaldtip 1 complete diamant is (nude), of een klein diamantje op een metalen houder gelijmd is (bonded). 'Nude' betekend doorgaans dat de naaldtip lichter is (diamand is lichter dan metaal) en daardoor een betere weergave zal hebben.
Elementen
De keuze van het merk platenspeler is een belangrijk facet, maar de keuze van het te gebruiken pick-up element is zeker niet minder belangrijk. In hoofdzaak worden magneto-dynamische elementen gebruikt (tegenwoordig MM-element genoemd = Moving Magnet). Daarnaast zijn moving coil-elementen (MC) de absolute top-weergevers maar liggen in een hogere prijsklasse (vanaf ca. €200,-). Bekende merken voor beide types pick-up elementen uit de jaren 70/80 zijn Bang&Olufsen, Shure, Stanton, Goldring, Rega, Audio Technica (AT), Ortofon, Dual, Philips, Pickering, Technics, Sony. De meeste fabrikanten leveren nog steeds pick-up elementen.
Frequentiekarakteristiek
Doordat de energie van een geluidsgolf evenredig is met het kwadraat van de frequentie is bij gelijk vermogen de amplitude van hoge tonen lager dan van lage tonen. Hoge tonen hebben in muziek daardoor over het algemeen een kleinere amplitude. Daarom worden hoge tonen versterkt op een grammofoonplaat gezet zonder dat dit tot overmatige groefbeweging leidt. De voorversterker verzwakt de hoge tonen weer in dezelfde mate. Dit heeft tot gevolg dat met het afzwakken van de hoge tonen ook de ruis van het plaatmateriaal wordt onderdrukt. Deze techniek werd al op de oude 78-toerenplaten toegepast, maar er was geen standaard voor het filter. Verschillende maatschappijen gebruikten verschillende filterkarakteristieken. Met het ontwerp van de vinylplaat is ook het filter gestandaardiseerd. De specificaties van het filter werden origineel ontworpen door de RIAA, en het filter wordt vaak aangeduid met de naam RIAA-filter.
Doordat de output van het element veel lager is dan een normale lijnbron (cd speler, cassettedeck) is hiervoor een aparte phonoversterker nodig (soms zit deze ingebouwd in de hoofdversterker). Deze phonoversterkers zijn uitgerust met een RIAA-filter, zodat ze de juiste frequentiekarakteristiek doorgeven aan de rest van de installatie.
Het toerental van een grammofoonplaat is constant. Daardoor neemt de lineaire snelheid van de naald in de groef van buiten naar binnen toe af. Hierdoor kunnen hoge tonen aan het eind van een muziekstuk minder goed worden weergegeven dan aan het begin. Onder operaliefhebbers is bekend dat de hoge gezongen muzieknoot aan het eind van veel opera's niet goed wordt gereproduceerd. Ook popliefhebbers zien de frisse en dynamische hoge tonen aan het begin van een plaat afnemen tot slissende bekkens en vervormde vocale s-klanken aan het einde ervan (effect mede afhankelijk van de kwaliteit van de platenspeler).
Voorversterkers
Er zijn flink wat versterkers zonder phono ingang in omloop, en een vintage draaitafel aansluiten op een line in gaat niet werken. Het signaal dat van een draaitafel afkomt is niet alleen erg zacht, ook ontbreekt de benodigde RIAA correctie (zie hierboven). Dat is geen ideale situatie. Uitzonderingen hierop zijn de moderne platenspelers met ingebouwde phono versterker. Deze platenspeler kun je op elke lijningang (aux, DVD, wat je maar over hebt) van je versterker of stereoset aansluiten, eventueel met een tulp - mini jack kabel als je apparaat alleen deze ingang heeft. Deze ingebouwde voorversterkers zijn echter vaak niet van goede kwaliteit.

Voorversterkers zijn er in diverse prijsklassen. Het loont zeker de moeite om niet alleen geld in element maar ook in een phono voorversterker te steken. Je kan er een flinke sprong mee maken in geluidskwaliteit, ook bij goedkopere elementen. Heb je een low output MC element let dan goed op dat je voorversterker hiermee overweg kan. De goedkopere voorversterkers hebben alleen ondersteuning voor MM elementen, en een low output MC element heeft een hogere versterking nodig. Er zijn overigens ook voorversterkers specifiek alleen voor MC elementen.
Een instapmodel die al behoorlijk goed klinkt (beter dan sommige ingebouwde versterkers in platenspelers) is de Dynavox TC-750, die ook onder de merknaam TCC wordt verkocht. Deze kost rond de 30 euro en is in het voorgaande topic al diverse keren aangeraden. Tussen de 70 en 110 euro heb je de Pro-ject Phono box E, Edwards Audio apprentice en de Pro-ject Phono box.
Rond de 170 euro kan je de Musical fidelity V90-LPS (of voorgangers V-LPS II/V-LPS), de Graham Slee communicator en Cambridge audio solo (voorgangers zijn CP1/CP2, 551p/651p, 550p/650p) kopen. Voor het hogere bedrag bieden deze apparaten een flink betere geluidskwaliteit. Wil en kan je nog meer geld uitgeven kom je op merken als Lehmann audio (nieuw vanaf 380 euro), iFi audio (vanaf 600 euro) of de duurdere modellen van Graham Slee. Je kan het ook bij voorversterkers zo gek maken als je wil. Er zijn overigens online ook DIY kitjes te koop waarmee je je eigen phono pre bouwt.

Nieuw of gebruikt
Het is moeilijk om online de juiste keus voor een voorversterker te maken omdat je niet kunt luisteren. Als je een winkel kan vinden met een goed assortiment aan voorversterkers en elementen dan heeft dat de voorkeur. Heb je al een goed element, en heeft de winkel deze niet in het assortiment dan kan je je platenspeler meenemen naar de winkel.
Je kan ook voor een 2e hands exemplaar kiezen, en eventueel een 2e aanschaffen om te vergelijken. De kosten zijn dan lager, en je kan een voorversterker vaak zonder teveel verlies weer verkopen mocht 'ie niet je smaak zijn of niet matchen met je set. Bij de modellen van Musical-fidelity en Cambridge audio hierboven staan ook de modelnummers van de oudere modellen vermeld zodat je daar op kan zoeken op Marktplaats. De 650p, 651p en CP2 van Cambridge audio hebben ook MC ondersteuning. Hun huidige model dat ook geschikt is voor MC, de Duo, zit tegen de 300 euro aan echter 2e hands zijn de prijsverschillen tussen pakweg een 551p en 651p niet zo groot.
Slijtage en geluidsvervorming
Hoewel er onder optimale omstandigheden een zeer goede geluidsweergave mogelijk is, is de aanvankelijk van was, later van schellak en weer later van vinyl gemaakte plaat als opslagmedium erg kwetsbaar en zeer gevoelig voor krassen en stof, die leiden tot tikken en ruis bij het afspelen. Het afspelen zelf werkt door een mechanisch contact van de naald met de plaat, en zorgt voor slijtage die de geluidskwaliteit doet afnemen; vooral wanneer naalden van slechte kwaliteit gebruikt worden. Men spreekt bij een veel gespeelde grammofoonplaat over grijsgedraaid, omdat een versleten plaat daadwerkelijk een grijzige indruk kan maken. Ook de voor het afspelen gebruikte draaitafel, het pick-upelement en de naald hadden grote invloed op de kwaliteit van het geluidssignaal. De motor kon aanleiding geven tot wow en flutter. Ook het op de plaat zetten van de naald kon deze beschadigen. De oude schellakgrammofoonplaten waren bovendien erg breekbaar.

Tips & Tricks:
Heb je een draaitafel aangeschaft en wil je plaatjes gaan draaien, dan wil je dat natuurlijk wel goed doen. De arm goed instellen is essentieel. Neem zeker even een kijkje bij de must-haves, want aan bijvoorbeeld een naaldborsteltje en platenborstel ontkom je echt niet. ;)
De Plaat
Varianten
78 toeren
De oudste grammofoonplaten hadden een diameter van 30 cm (12") 25 cm (10") of 20 cm (8") en werden afgespeeld op een toerental van 75 tot 82 per minuut. Later werd dit gestandaardiseerd op 78 toeren. De meeste werden gemaakt van schellak. Door gebruik van betere materialen en elektronische versterking kon in de jaren veertig de groef worden versmald, waardoor meer muziek op één plaatkant mogelijk werd. Aanvankelijk werd op een 12"-plaatkant maximaal vijf minuten muziek geperst, rond 1950 was acht minuten op één kant mogelijk.
De 78-toerenplaat bleef tot het einde van de jaren vijftig in productie en in sommige landen, met name in Afrika tot diep in de jaren zestig.

Microgroefplaat
De verbeterde techniek maakte experimenten met een lagere draaisnelheid mogelijk. In de Verenigde Staten experimenteerde Columbia Records met een toerental van 33 1/3, terwijl RCA-Victor 45 toerenplaten ontwikkelde.
De nieuwe platen hadden een smaller groef en moesten dan ook met een kleinere naald worden afgespeeld. Deze groef heet microgroef.

Langspeelplaat
De langspeelplaat (ook wel LP of album), werd officieel geïntroduceerd in 1948 en werd gemaakt van vinyl. Vanaf het begin waren er twee formaten in de handel: 30 en 25 cm. (12 en 10"). Door de lagere snelheid en kleinere groefafstand kon er op een langspeelplaat veel meer muziek worden geplaatst: de 12"-platen konden een halfuur muziek per kant hebben, soms net iets meer, de 10"-platen maximaal twintig minuten.

Singles
Daarnaast kwam RCA met een 45-toerenplaat van 17,5 cm. (7"), die als singles bekend werden. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor gebruik met een platenwisselaar (jukebox) Ze hadden daarom een groter gat in het midden zodat het mechaniek de plaat makkelijker over het conisch gevormde middenstuk op de draaitafel kon plaatsen. Dat was makkelijker dan over dat kleine asje. Deze platen werden oorspronkelijk geleverd met een uitneembaar inzetstukje zodat ze ook afgespeeld konden worden op een platenspeler met een kleine as. Later kon er een voorgestanst deel worden uitgebroken. In de beginperiode werd dit formaat ook gebruikt voor langere muziekstukken, die dan, net als voorheen bij de 78-toerenplaten het geval was, over meer plaatzijden verdeeld werden.
De 7inch is de laatste tijd steeds meer in zwang, vooral in de UK gaat het gewoon erg goed met de single verkoop op 7inch van hedendaagse rock en pop groepen. Daarnaast zijn in een bepaalde genres vinyl nooit weggeweest en wordt er nog steeds ladingen nieuwe releases uitgebracht.

Er bestaan meerdere varianten van de single:
 • De maxisingle: heeft het formaat van een langspeelplaat maar wordt afgespeeld op 45 toeren per minuut
 • De EP (extended play): De 10 inch: Hierop staan enkele melodieën per kant staan en worden ook op 45 tpm afgedraaid.
 • De 7 inch: Er werden zelfs 17,5 centimeter platen geperst, die op 33 1/3 tpm moesten moesten worden afgedraaid, deze werden vooral gebruikt voor klassieke muziek en hadden een maximale speelduur van 8,5 min. per kant. Het Amerikaanse platenlabel MMS was vrijwel het enige dat deze 33-toeren'singles' op de markt bracht. Ook in de popmuziek is de 7 inch gebruikt.
 • De vierkante slappe single: die als promotie bijvoorbeeld als bladzijde in een tijdschrift werd geleverd en na uitscheuren met de nodige omzichtigheid enkele malen kon worden afgespeeld. Door de niet-ronde vorm en het slappe karakter betekende dit een groot gevaar voor de naald. De weergavekwaliteit van de opname viel uiteraard erg tegen.
 • 10-inch: De 25-cm-plaat was aanvankelijk populair, zowel in de klassieke als de populaire muziek. Hoewel de speelduur iets korter was dan van een 30-cm.-plaat lagen de productiekosten lager, waardoor deze platen goedkoper op de markt kwamen, terwijl er toch relatief veel muziek op kon worden geperst, zeker in verhouding tot de oude 78-toerenplaat.
Platen met een bijzondere persing
 • De vierkanaalsgrammofoonplaat
 • Platen waarin een afbeelding is geperst (picture disc)
 • Platen met een groef die niet van buiten naar binnen loopt, maar van binnen naar buiten (reverse groove record). Dit heeft als nadeel dat het opzetten bemoeilijkt wordt, vooral bij een speler met automatische afslag aan het eind van de plaat. Ook loopt aan het eind van het afspelen de naald van de plaat af waardoor de naald beschadigd kan raken.
 • Platen die voor elke kant een andere afspeelsnelheid hebben.
 • Platen met slechts aan één zijde een groef. De andere kant is niet afspeelbaar, er kunnen dan teksten ingekrast zijn.
 • Testplaat met aan één zijde een gedeelte zonder groef, teneinde de antiskating van de arm in te kunnen stellen.
 • Platen met verborgen geschreven teksten ingeperst in de uitloopgroef. Op die plek staat gewoonlijk het bestelnummer ingeperst.
 • Platen met een lus in de eindgroef. Gewoonlijk is het laatste stukje van een plaat zonder geluid. In dit geval loopt het geluid helemaal door tot het eind. De laatste circulatie van de plaat zal dan herhaald worden totdat de plaat afgezet wordt. Een voorbeeld van een loop is de oneindig druppelende kraan aan het einde van Pink Floyds album Atom Heart Mother uit 1970. Een ander voorbeeld is Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles met in de uitloopgroef een ultrasone toon (mensen horen niks, maar de hond gaat ervan janken) en in de eindgroef een kakofonie van geluiden.
 • De maxisingles (12 inch) van Pop Muzik(1979) van de popgroep M en een special edition van The Deer Hunter / Don't cry for me Argentina van The Shadows bevatten een dubbele groef die elk een andere versie van het nummer bevat. Daardoor wordt het onvoorspelbaar welke versie opgezet wordt.
 • Bij de single "They're Coming to Take Me Away, Ha-Haaa" door Napoleon XIV staat op de b-side hetzelfde nummer, maar dan het achterste voren. Het label correspondeert hiermee, want het is in spiegelschrift geprint.
Adressen retail winkels
Nederland
Aarle-Rixtel: Bob's Vinyl
Alkmaar:Amersfoort: VelvetMusic Amersfoort
Amsterdam:Annen De Boedel Markt
Apeldoorn: Plato (in Mansion24)
Arnhem:Assen: Muziekafdeling Vanderveen

Bergen Op Zoom:
De Waterput Facebook pagina De Waterput

Breda:Delft:Den Haag:Deventer:Dordrecht:Ede: VelvetMusic Ede

Eindhoven:Gouda: Rock Mania

Groningen:HaarlemHelmond: Albepro Technics Specialist uit Helmond voor onderhoud en reparatie aan Technics platen spelers (incl. verkoop van nieuwe en gebruikte platen spelers van dit merk)

's-Hertogenbosch:Heerlen:Hengelo: Technics Vingers (enkel op afspraak)
Hilversum: Platenhuis 't Oor
Leeuwarden:Leiden:Nijmegen:Reusel: 45toeren.nl / Mango-Records (discogs)

Rotterdam:Sittard: Music Machine (FB)
Sneek: viprecords
Tilburg:Utrecht:Ulrum: Simply-Listning
Veghel: Wil-m
Venlo: Sounds Venlo
Venray: Riddim Recordstore en riddimrecordstore.nl
Wezep: Nodustrecords
Wageningen Bartovsky Photo Phono
Zaandam: Coco-Records
Zwolle:Neem ook eens een kijkje op www.vinylhub.com, gestart door Discogs. Hierop wordne platenzaken wereldwijd verzameld.

Kringloopwinkels
Kringloopwinkels hebben vaak ook een hoekje met wat platen & spelers. Helaas is het aanbod vaak niet bijster groot maar soms kan je er nog wel een koopje doen!

België
Antwerpen:Antwerpen:
[list]
Cherry Picker
Den Elder (tweedehandszaak met veel vinyl)
[/ist]

Zonhoven: Fonorama (discogs)
Leuven:
Noemenswaardige winkels in andere landen
UK Spillers
USA
Los Angeles:
 • amoeba (en liefst de vestiging in Hollywood. Mrs Redhair has been there more than once. In SF also on 1855 Haight St )
  Minneapolis:
 • Electric Fetus DE platenwinkel waar Prince ook regelmatig kwam.

Webstores

JPC (DE)
Dodax (CH) Prijzen verschillen per land, het loont dus de moeite om ook bij .fr, .co.uk, .de te kijken.
Amazon.de en zustersites, net zoals bij Dodax
Astralmusic (NL)
eil (UK/US)
Gemm (wereldwijde marktplaats)
Juno Records (UK)
Mid-Town Records (NL)
Napalm Records (AUS)
Protected (DE) (voornamelijk beschermmateriaal enz.
Recess (NL)
Walvis products(NL) (geen vinyl, maar alles eromheen.
De platenzolder (NL)
NoDustRecords (NL)

[Voor 103% gewijzigd door rcor op 22-06-2022 20:54]

Instagram:Ambitielozemeisjes | Путин, иди на хуй


 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Nu online
Verkapte tvp :9

 • Touchdomex
 • Registratie: April 2005
 • Nu online

Touchdomex

Meisje!

Weet niet wie de TS allemaal bijwerkt maar Headline in Groningen bestaat niet meer :) Die kan je eruit halen.

Zit even te denken of er een alternatief is maar op dit moment niet iets nieuws bijgekomen.

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


 • Case_C
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 15:00

Case_C

[Team Carrack]

Verrekt, dan zie je ineens weer wat er allemaal in de TS staat :P .

HHV.de bestel ik ook nog wel eens platen, wellicht een aanvulling.

Morgen als het goed is de boxset van Tourist LeMC binnen krijgen en Swagger van Floggin Molly :)
Los waren de albums niet meer te krijgen nu is 't zo'n 13,5 per LP... dat zijn nog redelijke prijzen. Nu hopen dat de persing ook ok is.

 • Ad de Jong
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 14:31
Mrs Redhair schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 17:53:

Welkom bij deel 3 van het grote Vinyl topic! Hier kan je praten over platenspelers, armen, naalden, RIAA
Nog niet helemaal bijgewerkt ;) :P

Mijn profiel op Discogs


 • Ed.juh
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 14:13
Je kan natuurlijk een aktieve link naar $file, of een zoek-opdracht. Anders kunnen deze vrienden nog toegevoegd

Haarlem :

De Platenslager / Spaarnwouderstraat 100
Sounds Haarlem / Grote Houtstraat 171
Tobivinyl / Raaks Halle Drossestraat 2
North End / Marsmanplein 19
Bruno Klassiek / Gierstraat 50

 • nineball
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 14:49
Bartovski in Wageningen is ook vermeldenswaardig.

 • Dj Neo Ziggy
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 26-03 11:23
Ik wil graag een tweede hands winkeltje toevoegen, Dat is in Delft. Recht tegen over het Audio huis.
Op de Binnenwatersloot 23. Hij is alleen open op vrijdag/zaterdag.

Het is echt een grote opkoper van vanalles en nog wat.

Wat is hoop? Uitgestelde teleurstelling


 • GiLeX
 • Registratie: Oktober 2000
 • Niet online

GiLeX

Ook analoog fotograferend

* GiLeX hangt weer langs de kantlijn en lurkt weer mee :9B

Canon Eos 35mm film & digitaal met veel glas en filmrolletjes 😁
Mostly analog at: https://www.flickr.com/photos/photobygms & Digital and some analog at: https://www.instagram.com/photobygms en https://vero.co/gilex


 • BenEco
 • Registratie: Januari 2014
 • Niet online

2x L/L WP MHI 35ZS-W, L/W WP Panasonic 5 kW WC05H3E5, ZB Q-Solar 380L 10m2 & ZB OEG 150L & 3kW, 3330/3470/2660Wp Zuid, Gasloos sinds 2016, Nissan Leaf 62kWh Tekna, Waterluxe Duo 7, Bluetti 200Max+B230.

@RFdeGroot
Ik heb verder net gesproken met de winkel die de Thorens TD320 verkoopt en er werd me verteld dat deze tafel helemaal is nagekeken, heeft een servicebeurt gehad, gesmeerd, nieuwe olie en afgesteld en is daarnaast voorzien van een gloednieuw Ortofon 2M Red element.
Ik denk dat die vergelijkbaar is met de OM20 die ik nu heb qua sound?
De Super OM serie komt technisch uit dezelfde familie als de 2M serie, het is eigenlijk de voorganger met van binnen dezelfde generator. :)

De 2M Red is de instapklasse van Ortofon, een simpele bonded elliptical naald. De OM20 is een stap hoger met een nude elliptical naald, zoals hierboven al gezegd vergelijkbaar met een Ortofon 2M Blue.

Maar als je dan toch een element in die prijsklasse gaat uitzoeken dan zeg ik: zet er een Audio Technica uit de VM95 serie op, en wel de AT-VM95ML. Deze ML versie heeft een nude microlinear geslepen naald, die komt mooi diep in de groef en tast beter af dan een standaard elliptical. Dat ga je met name horen in de binnenste groeven. Bovendien gaat deze naaldvorm lekker lang mee dankzij het grotere contactoppervlak met de groef.
Bovendien is de VM95 in praktijk iets minder compliant dan de 2M serie van Ortofon, wat bij de Thorens arm alleen maar goed uitkomt.

Hij is verkrijgbaar voor 163 euro, en dat is nog een stukkie minder dan de Ortofon Blue ook. ;)

[Voor 5% gewijzigd door Cap op 18-01-2022 21:12]


 • coinman63
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 14:46
Zo heb je niks en zo heb je er 3. Na het opknappen van een Technics SL1401 kocht ik een Micro Seiki BL-31 die ik weer in nieuwstaat heb gebracht. En nu weer een Micro Seiki DD35 toegevoegd aan de verzameling. Uiteraard ook weer volledig als nieuw gemaakt. Geen foto van de before situatie dit keer. De grote vraag is nu welke te behouden?

 • Ed.juh
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 14:13
@coinman63 Ik zou die technics eruit mikken !!!
Is er weer plek voor nog een Micro Seiki ;D

 • coinman63
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 14:46
Een mooie BL71 of 91 lokt nog wel, en wellicht verruil ik de DD35 nog eens voor een DD40🤒
Ik zou zelf de micro seiki's verkopen. Die brengen het meeste geld op.
Volgens mij ligt je hart bij een nog hoger model. Dan kan je alle poen gebruiken :)

[Voor 12% gewijzigd door mr_petit op 18-01-2022 20:55]

"man is not truly one, but truly two,"


 • Raymond
 • Registratie: Maart 2000
 • Nu online
@Mrs Redhair Voor in de TS: https://www.nodustrecords.com/

Even mijn lokale vinyl winkel promoten :)
Volgens mij verkopen ze geen muziek waar ik naar luister, maar neemt niet weg dat ik het cool vindt dat'ie op 500m afstand van mn huis zit.

 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
Cap schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 19:50:
@RFdeGroot


[...]


De Super OM serie komt technisch uit dezelfde familie als de 2M serie, het is eigenlijk de voorganger met van binnen dezelfde generator. :)

De 2M Red is de instapklasse van Ortofon, een simpele bonded elliptical naald. De OM20 is een stap hoger met een nude elliptical naald, zoals hierboven al gezegd vergelijkbaar met een Ortofon Blue.

Maar als je dan toch een element in die prijsklasse gaat uitzoeken dan zeg ik: zet er een Audio Technica uit de VM95 serie op, en wel de AT-VM95ML. Deze ML versie heeft een nude microlinear geslepen naald, die komt mooi diep in de groef en tast beter af dan een standaard elliptical. Dat ga je met name horen in de binnenste groeven. Bovendien gaat deze naaldvorm lekker lang mee dankzij het grotere contactoppervlak met de groef.
Bovendien is de VM95 in praktijk iets minder compliant dan de 2M serie van Ortofon, wat bij de Thorens arm alleen maar goed uitkomt.

Hij is verkrijgbaar voor 163 euro, en dat is nog een stukkie minder dan de Ortofon Blue ook. ;)
Thanks! Goede tip :)
Ik heb even wat vergelijkingen gelezen (en geluisterd) en die AT-VM95L klinkt erg goed. Of ie beter klinkt als de blue durf ik niet te zeggen op basis van de samples die ik online vond. Temeer omdat het natuurlijk altijd een combinatie van dingen is en als jij zegt dat die VM95 net een betere 'fit' is voor de Thorens dan geloof ik je.
Eerst die platenspeler maar eens bij daglicht bekijken :) En dan eens overleggen (als ik hem wil kopen) over het element.

Oh en btw. Die AT-VM95L zou misschien ook een goede match zijn met de Denon die ik nu heb?

 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
Voor de TS: In Groningen zit ook nog Rocket Store (https://rocketstore.nl)
Raymond schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 20:58:
@Mrs Redhair Voor in de TS: https://www.nodustrecords.com/

Even mijn lokale vinyl winkel promoten :)
Volgens mij verkopen ze geen muziek waar ik naar luister, maar neemt niet weg dat ik het cool vindt dat'ie op 500m afstand van mn huis zit.
Ik ben dan wel geen @Mrs Redhair, maar ik heb wel de rechten om je platenzaak toe toevoegen. Dus bij dezen aan de lijst toegevoegd! Als iemand nog wat platen zaken weet / kent, fysiek of online die ontbreken hoor ik en de andere topic starters dat graag. Dan voeg ik of een van de andere topicstarter hem toe... ;)

www.discogs.com/collection?user=rcor

coinman63 schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 19:54:
Zo heb je niks en zo heb je er 3. Na het opknappen van een Technics SL1401 kocht ik een Micro Seiki BL-31 die ik weer in nieuwstaat heb gebracht. En nu weer een Micro Seiki DD35 toegevoegd aan de verzameling. Uiteraard ook weer volledig als nieuw gemaakt. Geen foto van de before situatie dit keer. De grote vraag is nu welke te behouden?
[Afbeelding]
Dat is wel een hele mooie Micro Seiki platen speler @coinman63! geniet er maar van!

www.discogs.com/collection?user=rcor

RFdeGroot schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 21:26:
[...]


Thanks! Goede tip :)
Ik heb even wat vergelijkingen gelezen (en geluisterd) en die AT-VM95L klinkt erg goed. Of ie beter klinkt als de blue durf ik niet te zeggen op basis van de samples die ik online vond. Temeer omdat het natuurlijk altijd een combinatie van dingen is en als jij zegt dat die VM95 net een betere 'fit' is voor de Thorens dan geloof ik je.
Eerst die platenspeler maar eens bij daglicht bekijken :) En dan eens overleggen (als ik hem wil kopen) over het element.

Oh en btw. Die AT-VM95L zou misschien ook een goede match zijn met de Denon die ik nu heb?
Ik heb op mijn Thorens TD-318 MKI onlangs een Ortofon 2m Blue gemonteerd en dat gaat prima samen... Maar de klank van een Ortofon 2m blue moet je wel liggen... Hij klinkt erg gelijk aan een CD-speler (althans de sound legt daar de focus op), met de charme van het analoge LP geluid...

Persoonlijk vindt ik een Goldring 2100mm of een Nagaoka MP-110 / MP-200 minstens net zo goed (die ik ook bezit), zo niet beter (afgaand op het geluid wat er vanaf komt), zonder naar de specs te kijken die in theorie wellicht wat anders vertelt... ;) Maar dat is persoonlijk uiteraard...

www.discogs.com/collection?user=rcor

RFdeGroot schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 21:26:
[...]

Oh en btw. Die AT-VM95L zou misschien ook een goede match zijn met de Denon die ik nu heb?
Ja. Betere match dan de Super OM serie.

AT-VM95ML trouwens. Die ML is essentieel.

[Voor 10% gewijzigd door Cap op 18-01-2022 22:13]

Ed.juh schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 19:07:
Je kan natuurlijk een aktieve link naar $file, of een zoek-opdracht. Anders kunnen deze vrienden nog toegevoegd

Haarlem :

De Platenslager / Spaarnwouderstraat 100
Sounds Haarlem / Grote Houtstraat 171
Tobivinyl / Raaks Halle Drossestraat 2
North End / Marsmanplein 19
Bruno Klassiek / Gierstraat 50
nineball schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 19:18:
Bartovski in Wageningen is ook vermeldenswaardig.
Dj Neo Ziggy schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 19:25:
Ik wil graag een tweede hands winkeltje toevoegen, Dat is in Delft. Recht tegen over het Audio huis.
Op de Binnenwatersloot 23. Hij is alleen open op vrijdag/zaterdag.

Het is echt een grote opkoper van vanalles en nog wat.
Deze winkels zal ik zo meteen nog toevoegen als dit nog niet gedaan is... Update volgt nog! :)
Touchdomex schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 18:58:
Weet niet wie de TS allemaal bijwerkt maar Headline in Groningen bestaat niet meer :) Die kan je eruit halen.

Zit even te denken of er een alternatief is maar op dit moment niet iets nieuws bijgekomen.
Dan verwijder ik die nog wel even! Komt goed! ;)

Update 23:13 uur: alles bijgewerkt! ;)

[Voor 46% gewijzigd door rcor op 18-01-2022 23:13]

www.discogs.com/collection?user=rcor


 • Zedonite
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 28-03 18:11
Leiden, Nowa’s Place - https://nowas.nl

 • cmndr_adama
 • Registratie: Juni 2011
 • Nu online
Deeltje 4 alweer :)

Tweedehands tip: Annen, mooi dorpje in het mooie Drenthe - De Boedelmarkt. Officieel een kringloop maar vinyl is de hoofdzaak, de rest is er een beetje bij en is eigenlijk alleen maar vintage spul. Ze kopen vinyl in en gaan ook voor je op zoek als je specifieke wensen hebt.

En een toevoeging voor Leeuwarden: King Kong Records en aan de overkant van de gracht Discus.

 • Yalopa
 • Registratie: Maart 2002
 • Niet online

Yalopa

Less is more!

Deze 2 Brugse winkels mogen van mij ook toegevoegd worden

https://www.cherrypicker.be
Toffe onafhankelijke platen winkel / bar focus op nieuwe (als in niet 2de hands)

https://www.denelder.be
2de hands winkel met een mooie vinyl en CD selectie. (verkopen ook boeken etc..)

beiden in dezelfde straat :)

[Voor 45% gewijzigd door Yalopa op 19-01-2022 07:23]

You don't need eyes to see, you need vision

Ad de Jong schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 19:06:
[...]


Nog niet helemaal bijgewerkt ;) :P
Ik was uit mijn werk erg moe dus ja, er kon iets tussendoor gemist worden, maar het is herstelt naar Deel 4

Instagram:Ambitielozemeisjes | Путин, иди на хуй


 • MailMan
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 28-03 11:27
Ik ben me aan het oriënteren op een nieuwe platenspeler voor max 500, maar liever max 400 euro. Ooit een Philips 212 gehad maar daar begaf de elektronica het van.

Na wat speurwerk is mijn huidige selectie beperkt tot:

Audio Technica LPW40WN (380 Euro) - https://www.audio-technica.com/en-eu/at-lpw40wn
- Met preamp
- Met instelbare anti-skate

Rega Planar 1 (410 Euro) - https://www.rega.co.uk/products/planar-1
- Geen instelbare anti-skate
- Matige naald? (Rega Carbon, vergelijkbaar met AT-91)

Pro-ject Debut Carbon Evo (499 Euro) - https://www.project-audio.com/en/product/debut-carbon-evo/
- Instelbare anti-skate
- Problemen met Hum?


Ik lees over het algemeen alleen maar lovende dingen over de AT-LPW50WN, maar denk dan: Dat is de goedkoopste die ook nog eens een pre-amp ingebouwd heeft die ik niet nodig heb. Daarom zou ik verwachten dat de Rega of Pro-ject beter zijn omdat ze meer focus op de basics lijken te hebben.
Maar, over de Rega lees ik, ondanks lovende recensies, niet altijd positieve dingen. Zo heeft deze geen instelbare anti-skate, wat volgens mij met upgraden van een naald lastig kan zijn?
Ook voor de Pro-ject, die ik eigenlijk boven m'n budget vind, lees ik dat er problemen zijn met hum, of dat deze simpelweg niet zo goed klinkt als de Rega Planar P1...

Ik zoek niet de perfecte sound (en realiseer me dat dat voor dit geld ook niet kan), maar wil me geen buil vallen aan een platenspeler die b.v. niet goed te upgraden valt, of simpelweg issues heeft.

Iemand suggesties waarom juist wel/niet voor 1 van bovenstaande te gaan?

 • Skinnyice
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 27-03 15:52
Voor mij is het juist andersom.

Met m'n verjaardag de Pro-Ject T1 BT gekregen van het vrouwtje. Nu we verhuisd zijn vond ik het tijd voor een goed setje speakers. Zit eigenlijk al een hele poos te kijken naar de Klipsch R-51PM die dus actief zijn.

Mijn vraag was eigenlijk wat de ervaring van sommige hier was op het gebied van actieve speakers. Als ik vele reviews bekijk van de speakers is iedereen lovend en heb ik ook genoeg andere mogelijkheden (optische input en BT voor Tidal op telefoon). Wellicht heeft iemand wel de R-51PM in zn kamer staan.

Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

 • birdie_man
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 03-03 10:21
Voor wat betreft de winkels in Den Haag: Any Record bestaat allang niet meer, Empire houdt er per april dit jaar mee op.

 • momania
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 28-03 18:20

momania

iPhone 30! Bam!

Nog een tip voor platenzaak in Alkmaar: PlaatenBas

https://goo.gl/maps/n4gMcsEDfbiWDs9a9

Neem je whisky mee, is het te weinig... *zucht*

cmndr_adama schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 00:56:
Deeltje 4 alweer :)

Tweedehands tip: Annen, mooi dorpje in het mooie Drenthe - De Boedelmarkt. Officieel een kringloop maar vinyl is de hoofdzaak, de rest is er een beetje bij en is eigenlijk alleen maar vintage spul. Ze kopen vinyl in en gaan ook voor je op zoek als je specifieke wensen hebt.

En een toevoeging voor Leeuwarden: King Kong Records en aan de overkant van de gracht Discus.
Yalopa schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 02:08:
Deze 2 Brugse winkels mogen van mij ook toegevoegd worden

https://www.cherrypicker.be
Toffe onafhankelijke platen winkel / bar focus op nieuwe (als in niet 2de hands)

https://www.denelder.be
2de hands winkel met een mooie vinyl en CD selectie. (verkopen ook boeken etc..)

beiden in dezelfde straat :)
birdie_man schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 09:15:
Voor wat betreft de winkels in Den Haag: Any Record bestaat allang niet meer, Empire houdt er per april dit jaar mee op.
Allen zijn toegevoegd of verwijderd... Dank voor de updates!

www.discogs.com/collection?user=rcor


 • TheBlackestCrow
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 14:24
Voor in de TS.

Volgens mij zit er nog een platenzaak in Deventer genaamd Bep Dylan:

Grote Overstraat 60, 7411 JD Deventer
Facebookpagina

https://www.discogs.com/user/TheBlackestCrow/collection

Top dat er een deel 4 is geopend.
Dank daarvoor.

Ik ga er voor het gemak van uit dat de meesten onder ons Discogs kennen.
Misschien is het handig om te verwijzen naar de VinylHub?
Dat is er al, en dan ook nog eens wereldwijd.
Om eerlijk te zijn kijk ik eerder daar dan in 'ons' topic.

De websites met accessoires (denk aan Walvis Products) zijn een ander verhaal.
Vermelding van sites ans Dodax en Amazon zijn ook waardevol vanwege de toelichting op de diverse landen en daarmee (mogelijk) verschillende prijzen.

[Voor 5% gewijzigd door Vintage1967 op 19-01-2022 11:58]

Gluren bij (de platen van) de buren.....


 • D_V
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:33
Nooit gedacht nog eens een album te kopen van een Italiaanse "songfestival act", maar daar is 'ie dan toch...

:P

rcor schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 21:58:
[...]


Ik ben dan wel geen @Mrs Redhair, maar ik heb wel de rechten om je platenzaak toe toevoegen. Dus bij dezen aan de lijst toegevoegd! Als iemand nog wat platen zaken weet / kent, fysiek of online die ontbreken hoor ik en de andere topic starters dat graag. Dan voeg ik of een van de andere topicstarter hem toe... ;)
No dust records
Staat er al in ;) :>

Instagram:Ambitielozemeisjes | Путин, иди на хуй


 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
De nieuwe aanwinst is binnen :) Het is de Thorens TD-320 MKII geworden.
Heb hem dus toch meegenomen, ik vind dat ie er nog keurig uitziet en had er wel een goed gevoel bij.

Wel bleek hij wat gemodificeerd te zijn, er zit een Rega RB250 arm op voorzien van Audio Note Silver aders.
Ergens vond ik het wel jammer dat het niet de originele arm is maar afgaande op de verkoper (De Groef Audio in Groningen) lijkt het zeker geen slechte arm, ook door de bedrading waarmee deze voorzien is.

Qua element ga ik mezelf even wat tijd gunnen, zowel de AT-VM95ML als een andere naald voor dit element zouden besteld moeten worden.
Het element dat erin zit is er eentje van Pro-ject welke door Ortofon gemaakt word, volgens de verkoper was dit dezelfde cartridge als de Ortofon OM Bronze en Black maar voorzien van een OM Red naald?
Hij zei dat deze combinatie niet rechtstreeks bij Ortofon te koop was maar als voordeel gaf dat de hele lijn naalden compatibel was. Maw er zou ook gewoon een Blue, Bronze, Silver of Black naald in kunnen.
Kan iemand dat bevestigen?

Een plaatje is het:

RFdeGroot schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 15:26:

Het element dat erin zit is er eentje van Pro-ject welke door Ortofon gemaakt word, volgens de verkoper was dit dezelfde cartridge als de Ortofon OM Bronze en Black maar voorzien van een OM Red naald?
Hij zei dat deze combinatie niet rechtstreeks bij Ortofon te koop was maar als voordeel gaf dat de hele lijn naalden compatibel was. Maw er zou ook gewoon een Blue, Bronze, Silver of Black naald in kunnen.
Kan iemand dat bevestigen?
het zal waarschijnlijk een project Pick it S2 cartridge zijn.

Er zit verschil in de elektrische parameters van de bodys van de ortofon 2m red/blue en de 2m bronze/black, maar project geeft niet genoeg info om te bepalen welke van de 2 het is (of een andere), en ze doen daar ook geen uitspraken over.
Betreffende die pick it s2 schrijven ze in de brochure herhaaldelijk dat de cantilever van de naald op dj cantilevers is gebaseerd en daardoor heel sterk is.
Dat is misschien leuk voor op de kinderkamer, maar vanuit een audiofiel standpunt is dat niet positief.
Dikke cantilevers zijn zwaar en dat is niet positief voor de trackingprestaties. Topelementen hebben juist hele dunne cantilevers, vaak ook nog taps toelopend zodat de tip extra licht is, of cantilevers uit boron / beryllium wat nog lichtere en stijvere materialen zijn zodat de cantilever nog dunner kan (meestal iets van 0,3mm dik).
Dus met een betere naald zal er waarschijnlijk een aanzienlijke verbetering in geluid te behalen zijn.

Die arm had eigenlijk op een thorens td-321 gemoeten; dat is een versie zonder cue/lift knop, speciaal voor aftermarket toonarmen, met blanco montageplaat. Nu werkt die knop waarschijnlijk niet en moet je de lift hendel gebruiken bij de arm.
Wat ik me hierbij ook afvraag, het lijkt er op dat ze de originele montageplaat van de TP90 arm gebruikt hebben, en misschien ook het originele montagegat?
Als ik de specs van beide armen er op na sla, heeft de tp90 een effectieve lengte (volgens de td320 mk2 handleiding) van 228mm (en een overhang van 18mm), maar de Rega RB250 zou (volgens vinylengine) een effectieve lengte hebben van 237mm en moet met een overhang van 15mm gemonteerd worden.

Als die montageplaat niet veranderd is waarbij het gat verder van de spindle geboord is, lijkt het me dat je die arm niet goed uitgelijnd krijgt.
Het verschil in effectieve lengte is 9mm en de overhang zou ook 3mm kleiner moeten zijn, dus zou de spindleafstand 12mm groter moeten zijn lijkt me.
Kan iemand dat bevestigen?

Dat verschil lijkt mij te veel om met de ruimte in de montageslots voor je element te kunnen compenseren.
Ik wil liever niet de brenger van slecht nieuws zijn, maar ik zou daar toch iemand naar laten kijken die van dit soort zaken verstand heeft. Om te checken of hiermee rekening gehouden is en of je de verschillende uitlijningen (loefgren/baerwald/stevenson) ook haalt met de ruimte in de montageslots.

"man is not truly one, but truly two,"

@RFdeGroot Zonder op vinylengine gekeken te hebben, ging er bij mij ook meteen een oranje (nog niet meteen rood) omhoog betreffende de arm. Niet wat de lift betreft, maar wel wat het uitlijnen betreft. Krijg je dat niet goed omdat de effectieve lengte beduidend anders is en de montagepositie daar niet op is aangepast, dan haal je nooit uit het element wat er in zit. Simpelweg omdat de naald dan nooit in de optimale positie op de LP (lees: in de groef) staat.

Het uitlijnen van een element is op zich al een secuur en tijdrovend werkje als er geen fabriek-af gauge bij de speler zit. Het wordt vrijwel een mission impossible als er een andere arm met een andere effectieve lengte dan de originele arm, is geplaatst zonder daar qua montagepositie rekening mee te houden.

Het zou balen zijn, zeker omdat je trots de nieuwe telg laat zien, maar mijn advies is om hier zeker navraag naar te doen en hier niet te lang mee te wachten. Ik heb nog geen gelegenheid gehad om informatie op vinylengine te zoeken, maar daar is het antwoord mogelijk al te vinden.

Gluren bij (de platen van) de buren.....


 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
OK, dank voor jullie reacties! Ik zal morgen de winkel even bellen en hierover navraag doen. Hoop niet dat ik een kat in de zak gekocht heb al weet ik bijna zeker dat ik er met de betreffende winkel wel uit ga komen mocht blijken dat jullie zorgen terecht zijn.

Ik begreep van de beste man dat de arm er door hun eigen technische dienst op is gezet en ik heb niet het gevoel dat het een stel prutsers zijn daar.

Als ik het goed begrijp van jullie zou ik dus moeten navragen of de montage positie met de montage van de arm is aangepast?

Kan ik de effectieve lengte van de arm nameten? Kan het zijn dat de verkoper het type nummer van de arm verkeerd had?

 • Toshirou
 • Registratie: Mei 2009
 • Nu online

Toshirou

Vinyl Surfer

Als je de platenspeler toch langs brengt, laat ze dan de draaiknop van de originele arm lift even mooi afwerken. Dit is wel doelloos om deze knop zonder enige functie erop te laten 😉.

Vinyl & CD's | Vinyl Insta | XBL tag: Yashirou |  iPhone 13 (Blue)


 • coinman63
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 14:46
Bij de Thorens TD320 MKII met TP90 is de effectieve lengte 232mm, dus het verschil is minder dramatisch. Het blijft een beetje een Frankenstein apparaat. De TD321 kwam zonder arm en die is dus bedoeld om een arm naar keuze te monteren. Ik zou hem terugbrengen. Een liftknop die geen functie meer heeft is toch verschrikkelijk storend? Het was je immers ook om het uiterlijk te doen.
RFdeGroot schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 17:21:

Kan ik de effectieve lengte van de arm nameten? Kan het zijn dat de verkoper het type nummer van de arm verkeerd had?
Typenummer van de arm maakt niet zoveel uit, rega gebruikt voor vrijwel al z'n armen dezelfde armbuis.

Wat je kan nameten, is de afstand tussen centrum van de spindle (dus de pen in het plateau) en het centrum van het gat van de armbasis (kan lastig te schatten zijn, misschien moet daarvoor de arm eraf)
Dit wordt ook wel de montageafstand genoemd.

Dit zou voor een rega arm 222mm moeten zijn. Dit moet ook toch wel binnen 2à3mm nauwkeurig, anders loop je de kans dat je je element niet uitgelijnd krijgt.

Dit is sowieso als alles klopt bij sommige tafel/elementcombinaties toch al een probleem. Dus dat de slots gewoon niet lang genoeg zijn.
Niet alle elementen hebben de montagegaten op dezelfde plek tov de stylustip, en niet alle tafels hebben dezelfde lengte slots of op dezelfde plek.
En de verschillende uitlijningen moeten dus een verschillende plek voor het element hebben.

"man is not truly one, but truly two,"

coinman63 schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 17:50:
Bij de Thorens TD320 MKII met TP90 is de effectieve lengte 232mm,
De officiele gebruiksaanwijzing van thorens zegt 228mm voor de MK2 (tp90)
232mm is voor de MK1 met TP16 arm.
VE geeft geen correcte info in hun samenvatting (ik begrijp ook dat ze daar hinten op dat dat staatje voor de tp90 is, maar het is dus voor de tp16)

Hoe dan ook is het voor deze tafel verstandig om het te laten controleren.
Rega heeft ook z'n eigen uitlijning en eigen protractor. In ieder geval zou deze moeten horen te passen.
Zelf gebruik ik altijd Stevenson òf Uni-DIN als uitlijningsprincipe, dus voor mij persoonlijk zou ik deze passend willen zien.

[Voor 56% gewijzigd door mr_petit op 19-01-2022 17:58]

"man is not truly one, but truly two,"

RFdeGroot schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 17:21:
OK, dank voor jullie reacties! Ik zal morgen de winkel even bellen en hierover navraag doen. Hoop niet dat ik een kat in de zak gekocht heb al weet ik bijna zeker dat ik er met de betreffende winkel wel uit ga komen mocht blijken dat jullie zorgen terecht zijn.

Ik begreep van de beste man dat de arm er door hun eigen technische dienst op is gezet en ik heb niet het gevoel dat het een stel prutsers zijn daar.

Als ik het goed begrijp van jullie zou ik dus moeten navragen of de montage positie met de montage van de arm is aangepast?

Kan ik de effectieve lengte van de arm nameten? Kan het zijn dat de verkoper het type nummer van de arm verkeerd had?
Ik heb ook mijn twijfels. Maar de winkel (van wc eend ;)) zal uiteraard beweren dat het goed gedaan is. Ik zeg daarmee niet dat de Groef een slechte zaak is. Maar het is uiteindelijk een hi-fi zaak bij wie de schoorsteen moet roken. Het ding is, ze krijgen inruilmodellen van mensen die bij hun voor veel geld een nieuwe draaitafel kopen en die moeten ze dan ook zelf weer doorverkopen. Ik zou er dus een onafhankelijk iemand naar laten kijken. Of zelf gaan opmeten nadat je goed hebt begrepen wat je precies moet opmeten en wat de juiste afstand is.

Hoe dan ook, het is wel jammer, je koopt iets heel anders dan wij hier van te voren hebben besproken. Een hele discussie over de armtypes van Thorens afhankelijk van de versie van de TD-320, en dan blijkt er gewoon een Rega RB-250 op geknald te zijn. Ik vind dat dit de waarde van de platenspeler ook beïnvloedt. Zo'n beetje de helft van wat de platenspeler typeert IS de arm. Ik zou hem zelf nooit gekocht hebben met deze arm. Had je zelf geen twijfels toen er opeens een totaal andere arm dan besprokeen op zat? Die TP90 arm hoort erbij en is heel mooi. Ik zou hem niet met een Rega RB250 willen. Ik kan het op de foto niet zien, maar zit er wel een instelbare anti-skating op tussen armlift en armhouder? Er zijn wat van Rega afkomstige armen waar dat helemaal niet op zit.

Wil je experimenteren met andere armen dan koop je een draaitafel zonder arm waar je dan montageplaten in kan laten zetten of zelf kan maken. Zoals inderdaad de door @mr_petit aangehaalde TD-321. Maar dat vind ik meer iets voor audiofiele techneuten dan voor mensen die "gewoon een mooie platenspeler" willen.

PS en heb je de gelijkloop van de draaitafel nog opgemeten met een smartphone RPM programma (android / iOS)? Want je zat je af te vragen in hoeverre die had geleden onder de tand des tijds. Als je daaraan twijfelt is het een kleine moeite om je eigen Denon even opmeten (een paar keer) en vervolgens je nieuw te kopen draaitafel ook even.

[Voor 17% gewijzigd door Cap op 19-01-2022 18:39]

Toshirou schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 17:42:
Als je de platenspeler toch langs brengt, laat ze dan de draaiknop van de originele arm lift even mooi afwerken. Dit is wel doelloos om deze knop zonder enige functie erop te laten 😉.
Ook dat vind ik wel een minpunt ja, zeker voor het geld wat je ervoor betaalt.
mr_petit schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 17:53:
[...]

De officiele gebruiksaanwijzing van thorens zegt 228mm voor de MK2 (tp90)
232mm is voor de MK1 met TP16 arm.
Correct, 228mm. Zie ook de doorgaans betrouwbare info op de Thorens-info.de site, en ook de Thorens afdeling van de Theanalogdept.

[Voor 13% gewijzigd door Cap op 19-01-2022 18:50]


 • coinman63
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 14:46
Cap schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 18:33:
[...]


Correct, 228mm. Zie ook de doorgaans betrouwbare info op de Thorens-info.de site, en ook de Thorens afdeling van de Theanalogdept.
Klopt inderdaad, in het overzicht op vinylengine staat het verkeerd, maar in de handleiding staat het correct vermeld.

 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
Thanks voor de info allemaal!
Ik ga het checken.
Ik zie zojuist overigens op de arm een logo van clear audio staan?
Kan het zijn dat het helemaal geen Rega arm is?
Da's gewoon een Rega RB250 met zo te zien gelukkig instelbare anti skating, met wat Clearaudio hocus-pocus. Dwz die bedrading, een ijsbadje die de boel zou moeten verbeteren (cryo-tech, m.a.w. de bekende audiofiele shizzle :*)) en het logo op de arm. Armbedrading is ook zo'n hocus pocus dingetje, je kunt het een beetje vergelijken met speakerdraad dat, retail tenminste, voor een paar honderd euro per meter verkocht wordt.

Maar met het gros van de toonarmbedrading van gerespecteerde fabrikanten is natuurlijk niks mis, zolang het maar flexibel is en nauwelijks mechanische weerstand geeft, en de capaciteit niet hoog is door verkeerde keuze van type bedrading. Maar dat kom je bij kwaliteitsmerken eigenlijk niet tegen.

Als jij blij bent met deze combi houd je hem. ;) Maar ik zou absoluut controleren of de montageafstand tot op de mm klopt.

[Voor 52% gewijzigd door Cap op 19-01-2022 20:30]

RFdeGroot schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 19:07:

Ik zie zojuist overigens op de arm een logo van clear audio staan?
Kan het zijn dat het helemaal geen Rega arm is?
[Afbeelding]
Het is zeker wel een rega arm, maar rega armen zijn ontzettend populair op tafels van andere merken.
Simpel gezegd omdat ze goedkoop zijn.
Daarmee bedoel ik niet dat het goedkoop spul is, maar een merk als clearaudio maakt wel loopwerken die nog enigzins betaalbaar zijn, dus pak 'm beet vanaf 1250 euro, maar van oudsher gezien beginnen hun armen ook ongeveer bij dat bedrag. En een rega arm kost 200? euro. Dus werden er heel veel tafels van clearaudio verkocht met rega armen die er af fabriek (dus de clearaudio fabriek) op gezet worden. Want dan kost de tafel €1500 ipv €2500. En dat geldt ook voor transrotor en nog meer audiofiele topmerken.
Dus deze arm komt gewoon van een clearaudio tafel waar een gebruiker naar verloop van tijd toch een duurdere arm op heeft gezet.
En wie dan deze clearaudio arm op deze thorens heeft gezet... Dat kan de winkel geweest zijn, maar ook een vorige eigenaar.

Maar zelf denk ik dat ik ook liever de tp90 arm zou hebben omdat ik denk dat de tafel dan wellicht meer waard is.
Een andere arm op een tafel (die daar eigenlijk ook niet voor bedoeld is), is een knutselproject. Dat is voor een aantal mensen geen probleem omdat ze precies van de hoed en de rand weten, hoe dingen werken en waar je op moet letten. Maar de meeste mensen weten dat niet en willen gewoon een toffe tafel, en dan is origineel toch vaak meer waard. Net wat @Cap zegt.
Je hebt natuurlijk ook tafels die bedoeld zijn om een andere arm op te zetten. Maar daarvoor heb je vaak een blanco plaat waar jezelf een gat in moet boren, zodat die op de juiste plek zit, of je hebt vooraf specifiek gemaakte montageplaten voor specifieke armen, of je hebt een montagesysteem waarbij je zelf de afstand kan bepalen door slots waarin je de arm heen en weer kan schuiven.

Ook is de TP90 best een waardevolle arm omdat deze natuurlijk zeer weinig geleverd is. (in vergelijk met de tp-16 en veel andere thorens armen).
Die arm kwam pas uit toen de opmars van de cd al lang en breed begonnen was volgens mij. Dus tafels met deze arm (td-320 mk2, td-2001) zijn voor thorens begrippen weinig gemaakt.

Wat je natuurlijk nu ook mist is de automatische afslag. Die werkt niet met deze arm.

ja.... een draaitafel kopen kan je heel moeilijk maken :P :+

"man is not truly one, but truly two,"


 • oldsmelly
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 07:05
Ook in deel 4 natuurlijk een What’s SpinningEen heerlijk album van Porcupine Tree die dit jaar in juni ergens weer een nieuw album gaan uitbrengen sinds een jaar of 12

MuziekLiefhebbert

RFdeGroot schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 15:26:
De nieuwe aanwinst is binnen :) Het is de Thorens TD-320 MKII geworden.
Heb hem dus toch meegenomen, ik vind dat ie er nog keurig uitziet en had er wel een goed gevoel bij.

Wel bleek hij wat gemodificeerd te zijn, er zit een Rega RB250 arm op voorzien van Audio Note Silver aders.
Ergens vond ik het wel jammer dat het niet de originele arm is maar afgaande op de verkoper (De Groef Audio in Groningen) lijkt het zeker geen slechte arm, ook door de bedrading waarmee deze voorzien is.

Qua element ga ik mezelf even wat tijd gunnen, zowel de AT-VM95ML als een andere naald voor dit element zouden besteld moeten worden.
Het element dat erin zit is er eentje van Pro-ject welke door Ortofon gemaakt word, volgens de verkoper was dit dezelfde cartridge als de Ortofon OM Bronze en Black maar voorzien van een OM Red naald?
Hij zei dat deze combinatie niet rechtstreeks bij Ortofon te koop was maar als voordeel gaf dat de hele lijn naalden compatibel was. Maw er zou ook gewoon een Blue, Bronze, Silver of Black naald in kunnen.
Kan iemand dat bevestigen?

Een plaatje is het:

[Afbeelding]
Idd een mooie speler, maar die arm hoort inderdaad niet op een TD-320MKII thuis...
Ik heb zelf een TD-318 MKI met de originele Thorens TP21 arm en dat is toch een stuk mooier en prettiger... Een andere arm zou ik er nooit op willen hebben...

Hoe die arm eruit ziet? Nou zo:


Op de Thorens TD-318 MKI van mij ziet die er dan zo uit (met Nagaoka MP-110 element):


Ik heb indertijd voor de Thorens best wat neer mogen lappen, maar net zoals de Technics SL-1710 die ik later kocht is deze speler zijn geld meer dan waard geweest...

Ik had wel wat dingetjes die anders moesten of gedaan moesten worden aan de Thorens:
- Verkeerde adapter (er zat een black en decker voeding van 20 volt bij die er niet bij hoort zo kwam ik na de aankoop achter)
- Het element was erg basic voor zo'n mooie speler (wel een goede instapper, de Audio Technica AT-95e)
- Ding had dringend onderhoud nodig, want dat had de vorige eigenaar ondanks dat het apparaat minstens 30 tot 40 jaar oud was indertijd niet gedaan...
- Modificaties gepleegd om geluidskwaliteit te verhogen en het gemak te verbeteren...

MAAR: van de toonarm zelf ben ik afgebleven... De enige modificatie in die hoek is het contra gewicht aan de achterzijde waar wat bitumen cq lood in is gelijmd op een manier dat het ook nog ongedaan te maken valt (om het element wat je afmonteert beter te laten sporen op de plaat, aldus Dr. Thorens die dit allemaal heeft uitgevoerd)...

Persoonlijk: liever een originele Thorens TD-318 met een goede originele arm dan een TD-318 met niet originele arm... Als je zoiets wilt: koop dan een platen speler hier op berekend is (zoals bij de Thorens TD-321)...

[Voor 5% gewijzigd door rcor op 19-01-2022 20:08]

www.discogs.com/collection?user=rcor


 • cadsite
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 20-03 08:32
Ik ben een heel grote muziekliefhebber.
Recent ben ik gescheiden, dus qua budget is het een beetje huilen met de pet op, maar er zijn bepaalde zaken waar een mens geld aan moet kunnen geven. Als het je gelukkig maakt zonder dat je er anderen mee tekort doet moet het kunnen.
Daarom heb ik als 1 van de eerste dingen een nieuwe (oude) versterker gekocht en heb ik mijn pracht van een LP-speler laten hertellen. Mochten er mensen uit mijn regio zijn en ook met een beperkt budget top-materiaal nodig hebben, er zijn mensen met prachtige vakkennis die jou kunnen helpen!

Mijn versterker is een oude Denon, maar oh, wat klinkt die goed! Die heb ik gekocht bij Audio-Vintage, die man heeft daar pracht van toestellen staan die hij voor heel schappelijke prijzen verkoopt. Het leuke is dat hij alles compleet gereviseerd heeft.

Maar goed, het gaat hier op LP's.

Toen ik nog een snotneus was kreeg ik van mijn vader een oude Braun PS500. Toen we dit huis kochten was er geen plaats voor dit pareltje, dus belandde deze platenspeler op zolder voor zo'n 20 jaar.
Eenmaal ik alleen kwam te wonen heb ik de speler 2 verdiepingen naar beneden gehaald, maar jammer genoeg: geen muziek...
Gelukkig is er op wandelafstand een andere audio liefhebber met véél meer verstand van zaken die mijn platenspeler weer perfect op punt heeft gezet.

Ik heb nu een pracht van een LP-speler en een top-versterker waarmee ik van prachtige muziek kan genieten.

Als klap op de vuurpijl belt mijn vader me dan om te zeggen dat hij zijn berging moet leeg maken en dat ik alles mag mee nemen wat ik wil mee nemen.

Vind ik daar geen massa top-top-top LP's zeker?
Genieten!
rcor schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 19:58:
[...]

Persoonlijk: liever een originele Thorens TD-318 met een goede originele arm dan een TD-318 met niet originele arm... Als je zoiets wilt: koop dan een platen speler hier op berekend is (zoals bij de Thorens TD-321)...
Hangt denk ik ook een beetje van de toonarm af :P

"man is not truly one, but truly two,"

mr_petit schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 20:20:
[...]


Hangt denk ik ook een beetje van de toonarm af :P
Uiteraard... ;) :P Ik moet er niet aan denken dat op een Thorens TD-321 een arm van een Rega Planar 1 op zit zonder anti-skating (of nog erger: die goedkope arm van zo'n retro koffer speler van Crosley)... :X

www.discogs.com/collection?user=rcor


 • coinman63
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 14:46
cadsite schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 20:19:
Maar goed, het gaat hier op LP's.

Toen ik nog een snotneus was kreeg ik van mijn vader een oude Braun PS500. Toen we dit huis kochten was er geen plaats voor dit pareltje, dus belandde deze platenspeler op zolder voor zo'n 20 jaar.
Eenmaal ik alleen kwam te wonen heb ik de speler 2 verdiepingen naar beneden gehaald, maar jammer genoeg: geen muziek...
Gelukkig is er op wandelafstand een andere audio liefhebber met véél meer verstand van zaken die mijn platenspeler weer perfect op punt heeft gezet.

Ik heb nu een pracht van een LP-speler en een top-versterker waarmee ik van prachtige muziek kan genieten.

Als klap op de vuurpijl belt mijn vader me dan om te zeggen dat hij zijn berging moet leeg maken en dat ik alles mag mee nemen wat ik wil mee nemen.

Vind ik daar geen massa top-top-top LP's zeker?
Genieten!
Daar willen we natuurlijk graag een plaatje van zien!

 • Toshirou
 • Registratie: Mei 2009
 • Nu online

Toshirou

Vinyl Surfer

Inderdaad, wat is dan die "pracht van een platenspeler"? We zijn dol op afbeelding als je dat nog niet door had 😉.

Vinyl & CD's | Vinyl Insta | XBL tag: Yashirou |  iPhone 13 (Blue)

Die Braun PS-500 kennen we toch wel? Hoekig, enigszins lomp en clunky in a somewhat attractive way. :P

 • pman63
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 12:51
Er staat een heel mooi setje op MP te koop.
Alles van Braun is nu natuurlijk kultdesign.
Zal wel gebouwd zijn als een tank en wegen als lood die tafel (y)

[Voor 14% gewijzigd door mr_petit op 19-01-2022 22:16]

"man is not truly one, but truly two,"

Ja, alles van metaal, metaal en metaal. En een heel klein beetje rubber en pcb. :P

Gewicht valt nog mee, als een SL-1200MK2.

[Voor 21% gewijzigd door Cap op 19-01-2022 22:18]


 • cadsite
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 20-03 08:32
Toshirou schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 21:14:
Inderdaad, wat is dan die "pracht van een platenspeler"? We zijn dol op afbeelding als je dat nog niet door had 😉.
Oeps, sorry. In mijn enthousiasme een foto vergeten...
Dit is 1 van de LP's die in in mijn vader zijn verzameling zat. Ik moet met schaamrood op de wangen toegeven dat ik deze niet kende, maar wat een klassieker!
Wat schaamrood is wel op zijn plaats ja. ;) Lekker spelertje!

 • cadsite
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 20-03 08:32
Dank je.
(Ik durf nu maar net toe te geven dat er ook een plaat van Led Zeppelin tussen zit en dat ik dat nog maar een goede 2 jaar ken...)

 • coinman63
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 14:46
Je bent geboren na 2010 begrijp ik 😎. Ach, ik ben eigenlijk jaloers, er is blijkbaar nog veel te ontdekken voor je. Koester je mooie speler. Er zijn veel liefhebbers voor dit ontwerp.
MailMan schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 08:55:
Na wat speurwerk is mijn huidige selectie beperkt tot:

Audio Technica LPW40WN (380 Euro) - https://www.audio-technica.com/en-eu/at-lpw40wn
- Met preamp
- Met instelbare anti-skate

Rega Planar 1 (410 Euro) - https://www.rega.co.uk/products/planar-1
- Geen instelbare anti-skate
- Matige naald? (Rega Carbon, vergelijkbaar met AT-91)

Pro-ject Debut Carbon Evo (499 Euro) - https://www.project-audio.com/en/product/debut-carbon-evo/
- Instelbare anti-skate
- Problemen met Hum?

Iemand suggesties waarom juist wel/niet voor 1 van bovenstaande te gaan?
Die rega planar 1 zou ik echt overslaan.
Geen instelbare antiskate betekend eigenlijk dat je geen ander element kan monteren.
Maar dat niet alleen: er is hier iemand geweest die dat wel deed, en dus ook de naalddruk verlaagde van ~3,5 gram naar 2 gram, en dat ding begon spontaan over te slaan.
Als ik op mijn tafels bij 2 gram naalddruk de antiskating op op 3,5 zet, begint er niets over te slaan.
Mijn conclusie is dan ook dat de antiskating op dat ding veel en veel te hoog staat. En er zijn meerdere berichten op forums die daar op hinten. Daarnaast is het ook geen goedkope tafel. Als hij onder de €200 had gekost zou je dat eventueel nog kunnen accepteren, maar niet voor €400+ imho.

Betreffende de andere twee modellen:
Het zijn natuurlijk beide instapmodellen. De audio technica wordt in taiwan gemaakt.
Qua loopwerk doen ze denk ik niet heel veel onder voor mekaar.
De debut heeft een redelijk zwaar plateau, wat goed is, maar ik lees dat het van ijzer is.
Dit is eigenlijk een no-no. want als het ijzer is, en met name magnetisch, dan kan je op deze tafel geen mc element gebruiken. Die hebben sterke magneten wat inhoudt dat het element naar het plateau getrokken zou worden.
Je kan ook nog kijken naar een Denon DP-300f
Als je die voor €300 kan krijgen, dan hou je €150 over voor at-vm95ml element
Zo'n combinatie zal gegarandeerd beter klinken, zeker op de binnenste groeven van een plaat.
Een goede naald geeft op die groeven gewoon veel meer detail weer.
Dat gaat in dit geval veel meer doorslag geven dan het verschil tussen een project debut carbon evo of een Audio Technica LPW40WN, of een denon dp-300f.

Hou je echt van knutselen, afstellen, klooien en perfectioneren (en heb je ook een vaste hand om dat te doen; veel naaldjes sneuvelen bij gebruikers die dit denken te kunnen...), dan is een project Debut wel een interessante tafel. Omdat aan de arm op die tafel meer af te stellen is. De azimuth is op de arm in te stellen, en je kan de VTA wat in hoogte verstellen door spacers onder de arm te schroeven.
En er zijn upgrades te koop, zoals een dik kunststof plateau. Maar goed, wil je dat alles èn een goed element, dan past dat niet in je budget :P

Een andere mogelijkheid is natuurlijk het zoeken naar een goede gebruikte vintage tafel. Er zijn natuurlijk legio mogelijkheden binnen dat budget van tafels die de bouwkwaliteit van jouw voorbeelden met aanzienlijke marges overtreffen.
Maar dat vereist zoekwerk, soms een stukje reizen, en soms wat schoonmaak of knutselwerk, om de juiste tafel te vinden die bij jou past.
Met de juiste kennis, geduld en moeite komen er op marktplaats regelmatig interessante spelers langs voor €100-€200 euro. Dan hou je voldoende budget over om daarop nog een leuk element aan te schaffen en een redelijke phono voorversterker.

[Voor 10% gewijzigd door mr_petit op 19-01-2022 23:38]

"man is not truly one, but truly two,"


 • Toshirou
 • Registratie: Mei 2009
 • Nu online

Toshirou

Vinyl Surfer

Ik ben net tot de ontdekking gekomen dat een van mijn nieuwe lp sporen van iets dat lijkt op een sporen/afdrukken van druppels aan een zijde heeft. Het vervormd in ieder geval het geluid tijdens het afspelen enorm.

Heeft iemand hier zo'n gelijk iets ooit eens meegemaakt?

(Ik zal vanavond even een foto maken indien de beschrijving hierboven niet duidelijk is)

Zou een Knosti bak werken door de lp een half uurtje op de plek in de schoonmaak vloeistof te laten weken? Of kan dit de plaat zelf nadelig beïnvloeden?

[Voor 21% gewijzigd door Toshirou op 20-01-2022 07:37]

Vinyl & CD's | Vinyl Insta | XBL tag: Yashirou |  iPhone 13 (Blue)


 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
mr_petit schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 17:51:
[...]

Wat je kan nameten, is de afstand tussen centrum van de spindle (dus de pen in het plateau) en het centrum van het gat van de armbasis (kan lastig te schatten zijn, misschien moet daarvoor de arm eraf)
Dit wordt ook wel de montageafstand genoemd.

Dit zou voor een rega arm 222mm moeten zijn. Dit moet ook toch wel binnen 2à3mm nauwkeurig, anders loop je de kans dat je je element niet uitgelijnd krijgt.
Ik heb het nagemeten en ik kom sowieso lang niet op 222mm, op de mm nauwkeurig meten is lastig zonder de arm te verwijderen maar ik meet 21cm.Misschien moet ik beter maar proberen of ik deze kan terugbrengen dan?
Hij klinkt overigens niet verkeerd maar ik wil geen gedoe als ik van element wissel in de toekomst natuurlijk, daar is ie echt te duur voor vind ik.

Nu kom ik nog wel deze advertentie op marktplaats tegen: https://link.marktplaats....ttons&utm_content=app_ios

Hij vraagt er alleen wel heel veel geld voor, maar zou dat nog een optie zijn als hij wat wil zakken met de prijs?

[Voor 19% gewijzigd door RFdeGroot op 20-01-2022 11:19]


 • Halfkakkende
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 15:14

Halfkakkende

Vandring

Ah, een nieuw deel, ik vroeg mij al af waarom er niks meer in het andere topic werd gepost.

Zelf lees ik met name mee in deze reeks. Ik ben vooral niet bezig met de techniek (ik heb mijn Debut III via een Raspberry Pi "internet radio" aan mijn digitale omgeving hangen, bij gebrek aan een andere oplossing... :+ ), maar wel met verzamelen (zie mijn signature). Met name in de metal hoek (Black, Death, Doom, Sludge), maar ook HipHop en een beetje singer/songwriter en ambient. Heb ook wel wat van de klassiekers, maar daar ligt mijn hart niet echt (of eigelijk echt niet).

* Halfkakkende gaat zijn hoek weer in en leest weer trouw mee.

MUZIEK!


 • kraats
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 15:33

kraats

Ik rol

Laatst mijn jongste ook eindelijk een platenspeler gegeven voor de verjaardag. Die heeft een kamer die te klein is om een gewone platenspeler op het bureau te zetten, dus na wat zoeken een Pro-ject VT-E gevonden die ik aan de muur kon hangen. Werkt best geinig zo.

Waar is Jos de Nooyer toch gebleven?


 • MailMan
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 28-03 11:27
mr_petit schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 23:32:
[...]

Die rega planar 1 zou ik echt overslaan.
Geen instelbare antiskate betekend eigenlijk dat je geen ander element kan monteren.
Maar dat niet alleen: er is hier iemand geweest die dat wel deed, en dus ook de naalddruk verlaagde van ~3,5 gram naar 2 gram, en dat ding begon spontaan over te slaan.
Als ik op mijn tafels bij 2 gram naalddruk de antiskating op op 3,5 zet, begint er niets over te slaan.
Mijn conclusie is dan ook dat de antiskating op dat ding veel en veel te hoog staat. En er zijn meerdere berichten op forums die daar op hinten. Daarnaast is het ook geen goedkope tafel. Als hij onder de €200 had gekost zou je dat eventueel nog kunnen accepteren, maar niet voor €400+ imho.

Betreffende de andere twee modellen:
Het zijn natuurlijk beide instapmodellen. De audio technica wordt in taiwan gemaakt.
Qua loopwerk doen ze denk ik niet heel veel onder voor mekaar.
De debut heeft een redelijk zwaar plateau, wat goed is, maar ik lees dat het van ijzer is.
Dit is eigenlijk een no-no. want als het ijzer is, en met name magnetisch, dan kan je op deze tafel geen mc element gebruiken. Die hebben sterke magneten wat inhoudt dat het element naar het plateau getrokken zou worden.
Je kan ook nog kijken naar een Denon DP-300f
Als je die voor €300 kan krijgen, dan hou je €150 over voor at-vm95ml element
Zo'n combinatie zal gegarandeerd beter klinken, zeker op de binnenste groeven van een plaat.
Een goede naald geeft op die groeven gewoon veel meer detail weer.
Dat gaat in dit geval veel meer doorslag geven dan het verschil tussen een project debut carbon evo of een Audio Technica LPW40WN, of een denon dp-300f.

Hou je echt van knutselen, afstellen, klooien en perfectioneren (en heb je ook een vaste hand om dat te doen; veel naaldjes sneuvelen bij gebruikers die dit denken te kunnen...), dan is een project Debut wel een interessante tafel. Omdat aan de arm op die tafel meer af te stellen is. De azimuth is op de arm in te stellen, en je kan de VTA wat in hoogte verstellen door spacers onder de arm te schroeven.
En er zijn upgrades te koop, zoals een dik kunststof plateau. Maar goed, wil je dat alles èn een goed element, dan past dat niet in je budget :P

Een andere mogelijkheid is natuurlijk het zoeken naar een goede gebruikte vintage tafel. Er zijn natuurlijk legio mogelijkheden binnen dat budget van tafels die de bouwkwaliteit van jouw voorbeelden met aanzienlijke marges overtreffen.
Maar dat vereist zoekwerk, soms een stukje reizen, en soms wat schoonmaak of knutselwerk, om de juiste tafel te vinden die bij jou past.
Met de juiste kennis, geduld en moeite komen er op marktplaats regelmatig interessante spelers langs voor €100-€200 euro. Dan hou je voldoende budget over om daarop nog een leuk element aan te schaffen en een redelijke phono voorversterker.
Bedankt voor het advies!

Ik verbaas mij er wel over dat die Rega P1 zo positief uit zoveel testen komt als dat Anti-skating zo'n issue blijkt te zijn (soms out of the box, als na wisselen van element).

Omdat onze setup qua spekers en akoestiek niet super is vinden we het nog wat teveel van het goede om voor een dure platenspeler te gaan, of om ons te verdiepen in de tweedehandsmarkt. Wel leuk, en ik houd wel van dingen afstellen, maar geen tijd op het moment :P

Daarom voor de Audio Technica AT-LPW50PB gegaan.Prima Wow & Flutter, adjustable anti-skate, en prima arm en naald om mee te beginnen. De Pre-amp was niet nodig geweest, maar als het goed is is die volledig te by-passen.

Ergens voor 360 inc verzending kunnen aanschaffen (in NL is die lijn overal uitverkocht lijkt het). Als het goed is prima in de basis en met b.v. een Nagaoka MP-110 te upgraden als blijkt dat het huidige element te wensen over laat.
RFdeGroot schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 10:59:
[...]


Ik heb het nagemeten en ik kom sowieso lang niet op 222mm, op de mm nauwkeurig meten is lastig zonder de arm te verwijderen maar ik meet 21cm.
Lijkt met correct toch? 228mm effectieve lengte - 18mm overhang = 210mm pivot to spindle afstand.

Edit oh wacht: dus NIET correct, sufkop die ik ben. 8)7 Voor de Rega arm moet het idd 222mm zijn, maar zoals verwacht: dit is de standaard montageafstand voor een TP90 arm.

Zie ook de R hier in de tabel bij de TD320-III: https://www.theanalogdept.com/thorens_tonearms.htm

Ik ben alvast heel benieuwd naar het verhaal van de winkel, die natuurlijk gaat zeggen dat het niet uitmaakt en dat je het element gewoon goed moet uitlijnen. Ik vraag me sowieso af of het element goed uitgelijnd is en hoe. Baerwald? Lofgren? Iets anders? Misschien kan de Groef daar nog iets over zeggen? (Wellicht niet omdat ze de speler gewoon zo ingeruild binnen hebben gekregen ipv dat 'de technische dienst de arm er zelf op gemonteerd heeft'. ;))

Als je weet waarop ie uitgelijnd is volgens De Groef dan kan je dat controleren door zelf even de corresponderende protractor uit te printen. Dan weet je meteen of het verhaal klopt. Ik vind het element nu in ieder geval miraculeus midden in de bevestigingssleuven gemonteerd, en dat met zo'n afwijkende pivot-spindle radius. Je zou haast vermoeden dat ie helemaal niet uitgelijnd is, behalve visueel op de headshell zodat ie daar voor het gezicht mooi parallel in staat. Maar dat laatste kan ik niet helemaal beoordelen, daarvoor zou je een foto van recht boven de headshell moeten hebben. ;)
Misschien moet ik beter maar proberen of ik deze kan terugbrengen dan?
Hij klinkt overigens niet verkeerd maar ik wil geen gedoe als ik van element wissel in de toekomst natuurlijk, daar is ie echt te duur voor vind ik.
Dat kan je alleen zelf bepalen, een aantal mensen hebben hier hun mening wel duidelijk gegeven denk ik. ;) Onjuiste montageafstand arm, een lift knop zonder functie, geen automatische afslag meer.
Nu kom ik nog wel deze advertentie op marktplaats tegen: https://link.marktplaats....ttons&utm_content=app_ios

Hij vraagt er alleen wel heel veel geld voor, maar zou dat nog een optie zijn als hij wat wil zakken met de prijs?
Zeker geen optie. Je hebt al een bak geld aan die Thorens uitgegeven zoals ie nu is. En dan ook nog honderden euro's extra gaan uitgegven voor de arm die er eigenlijk op hoort? Ik denk dat je voo zo'n 400 euro klaar moet kunnen zijn voor een complete TD-320 in originele staat. Ik zie er al een op marktplaats staan die op "bieden" staat. Maar: staar je niet blind, er zijn natuurlijk veel meer opties dan een TD-320.

[Voor 32% gewijzigd door Cap op 20-01-2022 13:20]

RFdeGroot schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 10:59:
[...]


Ik heb het nagemeten en ik kom sowieso lang niet op 222mm, op de mm nauwkeurig meten is lastig zonder de arm te verwijderen maar ik meet 21cm.
Als je 21cm meet is dat exact de maat voor de thorens tp90 arm.
Die heeft dus een effectieve lengte van 228mm en een overhang van 18mm.
Als je die 2 lengtes van elkaar aftrekt (228-18=210mm) krijg je de spindle-montageafstand van de arm, dus exact 21cm.
Misschien moet ik beter maar proberen of ik deze kan terugbrengen dan?
Als dat kan zou ik dat doen, maar dat is natuurlijk een persoonlijke beslissing.
De prijs was hoog genoeg om met een beetje zoekwerk eentje in originele staat te vinden denk ik.
Hij klinkt overigens niet verkeerd maar ik wil geen gedoe als ik van element wissel in de toekomst natuurlijk, daar is ie echt te duur voor vind ik.
Je weet ook niet of hij nog beter kan klinken. Dat moet je ook echt naast elkaar horen.
Maar dat die arm niet volgens de specs van de fabrikant gemonteerd is staat buiten kijf nu.
Dat is gewoon niet goed. Het zijn 2 kwaliteitsonderdelen (of althans, dat wordt gepretendeerd, ik neem aan ook door de verkoper), dus dan mag je verwachten dat alles ook volgens de voorgeschreven richtlijnen in elkaar is gezet.
Ik vraag me ook af hoe dat element nu is uitgelijnd. Eigenlijk weet ik daar de vraag wel op, omdat de schroefjes zo mooi in het midden zitten (=vrijwel zeker niet uitgelijnd, maar ik kan me natuurlijk vergissen, ik zit achter een monitor)
Nu kom ik nog wel deze advertentie op marktplaats tegen: https://link.marktplaats....ttons&utm_content=app_ios

Hij vraagt er alleen wel heel veel geld voor, maar zou dat nog een optie zijn als hij wat wil zakken met de prijs?
Dat is veel te veel (hij gaat die arm nooit voor die prijs verkopen), en dit is een heel lastig pad om te behandelen. Ten eerste zouden er wel eens verschillende versies van deze arm kunnen zijn. Aan de onderkant hoort een stuk electronica te zitten voor de afslag. Ten tweede als je zo'n arm koopt, weet je niet wat er allemaal aan de onderkant mist. Je weet ook niet over er onderdelen van jouw tafel missen (die knop aan de onderkant hoort aan een mechaniek vast te zitten; zit alles daar nog?
Dit is sowieso al een arm waar ook aan geknutseld is omdat er een manuele armlift op zit. Daardoor is deze specifieke arm vooral interessant voor mensen die 'm op een andere volledig manuele tafel willen zetten.
Je weet ook niet of jouw armboard nog goed is, of dat daar een boor doorheen is gegaan om die rega arm passend te krijgen. Ik weet niet of de montagediameter van de rega arm hetzelfde is als van de tp-90 arm.
En ook al zou je armboard nog goed zijn, zet je deze arm erop, dan heb je in feite een originele td-320mk2 waarvan de automatische afslag en originele armbediening stuk is. Dat heeft een enorme impact op de waarde.

Ik zag gisteren nog een listing op de engelse ebay van een tp90 arm uit een td320mk2.
Die is afgelopen, maar ging voor €105 weg (hoogste bod).
Dit is die listing. Hier zie je dat er best veel bij hoort te zitten, maar dan nog weet je niet of alles erbij zit :
https://www.ebay.co.uk/it...nc&_trksid=p2047675.l2557
Sowieso mist de headshell (dat staat ook in de advertentie), maar er missen volgens mij ook delen van het liftmechanisme, die ook op jouw tafel missen. Als je die ook los ergens moet opscharrelen, lopen de kosten nog hoger op. Je kan dan eindigen met een tafel waar je een totaalsom van €700 voor hebt betaald, waarvoor je heel veel moeite hebt moeten doen en risico hebt moeten lopen, terwijl deze eigenlijk maar €450-500 waard is.

Als je dit pad gaat bewandelen, dan moet je een knutselaar zijn. Je moet 100% weten wat je doet, weten wat er allemaal mis kan zijn bij een toonarm/speler, weten hoe je eea moet afstellen etc.
Want wie zegt dat die arm nog goed is? Dat de lagers nog goed zijn?
Allemaal risico's.
Zo'n listing is heel interessant voor een ervaren knutselaar die een td320 zonder of met kapotte arm heeft, of een reparateur, of iemand die een zelfbouwproject wil beginnen.

[Voor 18% gewijzigd door mr_petit op 20-01-2022 16:15]

"man is not truly one, but truly two,"


 • purplevendetta
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 21-03 13:56
MailMan schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 11:56:
[...]


Bedankt voor het advies!

Ik verbaas mij er wel over dat die Rega P1 zo positief uit zoveel testen komt als dat Anti-skating zo'n issue blijkt te zijn (soms out of the box, als na wisselen van element).

Omdat onze setup qua spekers en akoestiek niet super is vinden we het nog wat teveel van het goede om voor een dure platenspeler te gaan, of om ons te verdiepen in de tweedehandsmarkt. Wel leuk, en ik houd wel van dingen afstellen, maar geen tijd op het moment :P

Daarom voor de Audio Technica AT-LPW50PB gegaan.

[Afbeelding]

Prima Wow & Flutter, adjustable anti-skate, en prima arm en naald om mee te beginnen. De Pre-amp was niet nodig geweest, maar als het goed is is die volledig te by-passen.

Ergens voor 360 inc verzending kunnen aanschaffen (in NL is die lijn overal uitverkocht lijkt het). Als het goed is prima in de basis en met b.v. een Nagaoka MP-110 te upgraden als blijkt dat het huidige element te wensen over laat.
Ah, die heeft een AT95E-element. Voor een upgrade naar AT95ML zou je dan alleen de naald hoeven upgraden, de body kan er gewoon op blijven. Scheelt een paar euro.
MailMan schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 11:56:
[...]


Daarom voor de Audio Technica AT-LPW50PB gegaan.

[Afbeelding]
Die tafel is heel goed up te graden met een at-vm95ml naald.
https://www.thakker.eu/en...ml-genuine-stylus/a-9552/
Er zit namelijk al een at-vm95e element op en die naalden zijn uitwisselbaar, die klik je er zo in.
Voor €144 kan je geen grotere stap in kwaliteit maken.

[Voor 7% gewijzigd door mr_petit op 20-01-2022 14:59]

"man is not truly one, but truly two,"


 • Rusty1102
 • Registratie: Augustus 2010
 • Nu online
kraats schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 11:15:
Laatst mijn jongste ook eindelijk een platenspeler gegeven voor de verjaardag. Die heeft een kamer die te klein is om een gewone platenspeler op het bureau te zetten, dus na wat zoeken een Pro-ject VT-E gevonden die ik aan de muur kon hangen. Werkt best geinig zo.
[Afbeelding]
Nice! Ik kende deze nog niet maar dit lijkt best een mooie oplossing voor in mijn werkkamer. _/-\o_

 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
Cap schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 12:27:
[...]

Ik ben alvast heel benieuwd naar het verhaal van de winkel, die natuurlijk gaat zeggen dat het niet uitmaakt en dat je het element gewoon goed moet uitlijnen. Ik vraag me sowieso af of het element goed uitgelijnd is en hoe. Baerwald? Lofgren? Iets anders? Misschien kan de Groef daar nog iets over zeggen? (Wellicht niet omdat ze de speler gewoon zo ingeruild binnen hebben gekregen ipv dat 'de technische dienst de arm er zelf op gemonteerd heeft'. ;))

Als je weet waarop ie uitgelijnd is volgens De Groef dan kan je dat controleren door zelf even de corresponderende protractor uit te printen. Dan weet je meteen of het verhaal klopt. Ik vind het element nu in ieder geval miraculeus midden in de bevestigingssleuven gemonteerd, en dat met zo'n afwijkende pivot-spindle radius. Je zou haast vermoeden dat ie helemaal niet uitgelijnd is, behalve visueel op de headshell zodat ie daar voor het gezicht mooi parallel in staat. Maar dat laatste kan ik niet helemaal beoordelen, daarvoor zou je een foto van recht boven de headshell moeten hebben. ;)


[...]


Dat kan je alleen zelf bepalen, een aantal mensen hebben hier hun mening wel duidelijk gegeven denk ik. ;) Onjuiste montageafstand arm, een lift knop zonder functie, geen automatische afslag meer.


[...]
mr_petit schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 14:44:
[...]

Als je 21cm meet is dat exact de maat voor de thorens tp90 arm.
Die heeft dus een effectieve lengte van 228mm en een overhang van 18mm.
Als je die 2 lengtes van elkaar aftrekt (228-18=210mm) krijg je de spindle-montageafstand van de arm, dus exact 21cm.


[...]


Als dat kan zou ik dat doen, maar dat is natuurlijk een persoonlijke beslissing.
De prijs was hoog genoeg om met een beetje zoekwerk eentje in originele staat te vinden denk ik.


[...]
Dank voor jullie hulp en uitgebreide reacties.
Het is erg leerzaam en leuk om te lezen! Het blijft een mooie Hobby haha
Als ik hem terugbreng word het dus verder zoeken naar een goede en mooie draaitafel, ach, er is genoeg te koop al vind ik het jammer dat nieuw zo lastig blijkt. Misschien zou ik als ervaren muziek en audio liefhebber, maar beginnend vinyl liefhebber (op technisch vlak dan) beter voor een goede nieuwe kunnen gaan maar als ik jullie zo hoor zijn die zelfs met een budget van rond de €1000 euro niet te koop...

De winkel is vandaag helaas gesloten dus ik ga morgen even met ze bellen en ze het probleem voorleggen.
Uiteraard is het mijn eigen beslissing, maar als ze niet met een goed antwoord komen (de winkel bestaat al heel lang en de technische dienst daar staat heel erg goed aangeschreven in het audio wereldje in Groningen) dan wil ik hem terugbrengen. Hopelijk zijn ze daar een beetje coulant in :)
Ik houd jullie op de hoogte van dit Thorens avontuur, hopelijk met een happy end :P
RFdeGroot schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 17:33:

al vind ik het jammer dat nieuw zo lastig blijkt.
Nieuw is niet lastig, het is alleen heel erg duur als je iets wilt wat qua kwaliteit net zo goed is als de goede modellen van weleer; modellen die nu gebruikt nog steeds vaak 'maar' 150-500 euro kosten.

Even als voorbeeldje, als je van thorens nu een model wilt hebben wat qua bouw vergelijkbaar is met die td320, dus een behoorlijk massief plateau, massief binnenplateau etc etc, dan kom je uit bij de nieuwe thorens td-1600.
Had ik al gezegd dat die €2800,-- kost?
Er zijn ongetwijfeld aspecten van de td-1600 die beter zijn, want dit is een hele andere tijd, dus zijn er veel geavanceerdere technologieen voorhanden, maar er zullen ook ongetwijfeld dingetjes zijn die op een td-320 net wat beter zijn of net wat lekkerder werken.

En zo zijn er nog wel meer specifieke opzetten van technologieen die je nu alleen nog maar in extreem dure tafels terugzien.
De aandrijfmotor van een dual 701/721 is zo'n voorbeeld: coreless direct drive met 2 spoelenschijven met elk 8 spoelen (de gemiddelde DD heeft 4 spoelen, deze dus 16).
Dat vindt je nu alleen nog maar terug in de dual primus maximus (kost € 8900 en is in een oplage van 100st gemaakt) of in een technics sl-1200G/sl-1200GAE, en die kosten resp. € 4000,-- en € 6000,--
Om maar even wat serieuze bedragen te noemen :+
De winkel is vandaag helaas gesloten dus ik ga morgen even met ze bellen en ze het probleem voorleggen.
Uiteraard is het mijn eigen beslissing, maar als ze niet met een goed antwoord komen (de winkel bestaat al heel lang en de technische dienst daar staat heel erg goed aangeschreven in het audio wereldje in Groningen) dan wil ik hem terugbrengen. Hopelijk zijn ze daar een beetje coulant in :)
Ja de groef zit daar al een eeuwigheid (ik woonde in de jaren 90 in groningen, ben er 1x binnen geweest).
Ik ben ook benieuwd wat hun antwoord is.
Ik verwacht dat ze er overheen lullen. Het is natuurlijk een winkel, die nemen niet graag iets terug wat ze in beginsel al door inruil verkregen hebben..

"man is not truly one, but truly two,"

mr_petit schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 14:44:
[...]

Ik vraag me ook af hoe dat element nu is uitgelijnd. Eigenlijk weet ik daar de vraag wel op, omdat de schroefjes zo mooi in het midden zitten (=vrijwel zeker niet uitgelijnd, maar ik kan me natuurlijk vergissen, ik zit achter een monitor)
Grappig, exactly my thoughts 1 bericht erboven. :P
Ik verwacht dat ze er overheen lullen. Het is natuurlijk een winkel, die nemen niet graag iets terug wat ze in beginsel al door inruil verkregen hebben..
Ook hier heb jij dezelfde verwachting, helaas voor @RFdeGroot :/

[Voor 22% gewijzigd door Cap op 20-01-2022 21:37]

Cap schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 21:35:
[...]


Grappig, exactly my thoughts 1 bericht erboven. :P
Ik heb gewoon helemaal over jouw post heen gelezen :F
Misschien ben ik er ook wel heel lang mee bezig geweest, dat ik dus op quote heb gedrukt, en daarna ben gaan lunchen.... :9

Maar we hebben inderdaad exact dezelfde ideeën en verwachtingen. Zoals heel vaak gelukkig.

[Voor 11% gewijzigd door mr_petit op 20-01-2022 23:03]

"man is not truly one, but truly two,"


 • D_V
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:33
Cap schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 21:32:
Die Braun PS-500 kennen we toch wel? Hoekig, enigszins lomp en clunky in a somewhat attractive way. :P
Ik vind ze wel mooi, zoals eigenlijk bijna alle ontwerpen van Dieter Rams.


 • Toshirou
 • Registratie: Mei 2009
 • Nu online

Toshirou

Vinyl Surfer

Tijdloos design, gewoon nog steeds prachtig vormgegeven apparatuur 😁.

Vinyl & CD's | Vinyl Insta | XBL tag: Yashirou |  iPhone 13 (Blue)


 • kozue
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 27-03 10:39
Ieder z’n ding. Die platenspeler op dat vierde plaatje komt op mij over als een goedkoop plastic ding die voornamelijk voor kinderen ontworpen is en klinkt als een Crosley.
Nou ja, die RTR op die tweede kijkt iig wel vrolijk :+

 • Skinnyice
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 27-03 15:52
Skinnyice schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 09:05:
Voor mij is het juist andersom.

Met m'n verjaardag de Pro-Ject T1 BT gekregen van het vrouwtje. Nu we verhuisd zijn vond ik het tijd voor een goed setje speakers. Zit eigenlijk al een hele poos te kijken naar de Klipsch R-51PM die dus actief zijn.

Mijn vraag was eigenlijk wat de ervaring van sommige hier was op het gebied van actieve speakers. Als ik vele reviews bekijk van de speakers is iedereen lovend en heb ik ook genoeg andere mogelijkheden (optische input en BT voor Tidal op telefoon). Wellicht heeft iemand wel de R-51PM in zn kamer staan.

Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!
Nu het wat drukker begint te worden in dit topic quote ik dit berichtje nog even. Geen idee of er mensen zijn met actieve speakers of dat de meeste hier voor het serieuze werk zijn gegaan, maar ben erg benieuwd naar ervaringen met platenspeler + actieve speakers. Bovengenoemde speakers zijn al 3 maanden uitverkocht bij CB en komen zeer waarschijnlijk deze week weer op voorraad :9~

 • macdushi
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 00:23


RIP Meatloaf, dat wordt vanavond Bat out of Hell I en II op den draaier, 2 fantastisch goede albums geschreven en geproduceerd door de legendarische Jim Steinman die vorig jaar overleed.

 • cadsite
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 20-03 08:32
kozue schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 08:52:
Ieder z’n ding. Die platenspeler op dat vierde plaatje komt op mij over als een goedkoop plastic ding die voornamelijk voor kinderen ontworpen is en klinkt als een Crosley.
Nou ja, die RTR op die tweede kijkt iig wel vrolijk :+
Dat is dan compleet het tegenovergestelde van mijn PS500. Die weegt als lood. :P

Het prachtige aan deze vind ik dat dit echt, puur bauhaus is. Alles wat je ziet is nodig, alles wat nodig is, is er. Maar niets, helemaal niets meer.
Echt functie eerst.

 • coinman63
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 14:46
kozue schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 08:52:
Ieder z’n ding. Die platenspeler op dat vierde plaatje komt op mij over als een goedkoop plastic ding die voornamelijk voor kinderen ontworpen is en klinkt als een Crosley.
Nou ja, die RTR op die tweede kijkt iig wel vrolijk :+
De crosley lookalike is een PC3 uit 1953, kwaliteit is echt wel een ‘beetje’ anders ondanks de oude techniek. Qua uiterlijk zijn crosleys wel een beetje op dit soort platenspelers gebaseerd, met als doel er nostalgisch uit te zien.

 • Ricktachtig
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 07:41
Ik heb een Thorens 145 MKII gekocht en ben nu op zoek naar advies omtrent een voorversterker. Ik heb 2 actieve JBL studio monitors staan. Deze zijn aangesloten via een Focusrite USB audio interface via jack kabels. De audio interface wordt aangestuurd via mijn Mac Mini M1. De JBL studio monitoren hebben 2 inputs jack + xlr. Ik heb 2 vragen:

1) Welke voorversterker zouden jullie aanraden voor een bedrag van rond de 150 euro?
2) Wat voor voorversterker en aansluiting zou aan te raden zijn? (rechtstreeks van voorversterker via rca naar xlr? of misschien usb out op de voorversterker naar de mac mini m1 zodat alles via de audio interface gaat? iets anders?)

 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
mr_petit schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 21:13:
[...]

[...]

Ja de groef zit daar al een eeuwigheid (ik woonde in de jaren 90 in groningen, ben er 1x binnen geweest).
Ik ben ook benieuwd wat hun antwoord is.
Ik verwacht dat ze er overheen lullen. Het is natuurlijk een winkel, die nemen niet graag iets terug wat ze in beginsel al door inruil verkregen hebben..
Ik heb de winkel inmiddels gesproken en ze zijn (zoals verwacht) erg coulant.
Ze hebben helaas geen originele arm liggen die ze er voor me op kunnen zetten dus als ik hem niet wil houden zoals ie nu is kan ik hem gewoon terugbrengen en krijg ik mijn geld terug.
Dat is dus ook wat ik ga doen. Dikke duim voor de Groef Audio in Groningen!

Moet ik helaas wel de zoektocht vervolgen voor iets anders.... degene die nu op marktplaats staat is zo op de foto's te zien toch wel in een mindere staat als degene die hier staat, daar moet in elk geval een nieuwe stofkap op zo aan al die krassen te zien en er moet nog een nieuwe element op.
https://www.marktplaats.n...-td320-mkii-met-tp-90-arm

 • Ed.juh
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 14:13
@Ricktachtig Uit de topic-start >

/start
Voorversterkers zijn er in diverse prijsklassen. Het loont zeker de moeite om niet alleen geld in element maar ook in een phono voorversterker te steken. Je kan er een flinke sprong mee maken in geluidskwaliteit, ook bij goedkopere elementen. Heb je een low output MC element let dan goed op dat je voorversterker hiermee overweg kan. De goedkopere voorversterkers hebben alleen ondersteuning voor MM elementen, en een low output MC element heeft een hogere versterking nodig. Er zijn overigens ook voorversterkers specifiek alleen voor MC elementen.
Een instapmodel die al behoorlijk goed klinkt (beter dan sommige ingebouwde versterkers in platenspelers) is de Dynavox TC-750, die ook onder de merknaam TCC wordt verkocht. Deze kost rond de 30 euro en is in het voorgaande topic al diverse keren aangeraden. Tussen de 70 en 110 euro heb je de Pro-ject Phono box E, Edwards Audio apprentice en de Pro-ject Phono box.
Rond de 170 euro kan je de Musical fidelity V90-LPS (of voorgangers V-LPS II/V-LPS), de Graham Slee communicator en Cambridge audio solo (voorgangers zijn CP1/CP2, 551p/651p, 550p/650p) kopen. Voor het hogere bedrag bieden deze apparaten een flink betere geluidskwaliteit. Wil en kan je nog meer geld uitgeven kom je op merken als Lehmann audio (nieuw vanaf 380 euro), iFi audio (vanaf 600 euro) of de duurdere modellen van Graham Slee. Je kan het ook bij voorversterkers zo gek maken als je wil. Er zijn overigens online ook DIY kitjes te koop waarmee je je eigen phono pre bouwt.
/end
RFdeGroot schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 11:46:
[...]


Dat is dus ook wat ik ga doen. Dikke duim voor de Groef Audio in Groningen!
Idd een dikke pluim voor de groef.
Gelukkig zaten @Cap en ik ernaast en was onze negatieve voorspelling onjuist.
Natuurlijk ook goede reclame voor de groef; dit is het drukst bezochte nederlandse draaitafelforumgedeelte van nederland (vergeleken met andere audiofora, niet naar facebook gekeken)
Apart hè🙂

Zoeken naar een gebruikte tafel is vooral geduld hebben.
Zelf zou ik bij een td320 voor eentje in houtkleur gaan, maar dat is persoonlijk.
Iig heb je een gezond budget.

Stofkappen zijn goed te schuren en polijsten, maar daar moet je ook maar net zin, tijd etc voor hebben, maar het is dus wel te herstellen.

"man is not truly one, but truly two,"


 • Toshirou
 • Registratie: Mei 2009
 • Nu online

Toshirou

Vinyl Surfer

Of een leuke Thorens TD-160, is er ook nog genoeg op MP te vinden. Vaak nog in originele staat of met een leuke SME/Jelco arm erop. Als dit allemaal gewoon goed is gedaan, dan heb je ook een leuke speler te pakken.

Vinyl & CD's | Vinyl Insta | XBL tag: Yashirou |  iPhone 13 (Blue)


 • D_V
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 15:33
RFdeGroot schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 11:46:
[...]

Moet ik helaas wel de zoektocht vervolgen voor iets anders.... degene die nu op marktplaats staat is zo op de foto's te zien toch wel in een mindere staat als degene die hier staat, daar moet in elk geval een nieuwe stofkap op zo aan al die krassen te zien en er moet nog een nieuwe element op.
https://www.marktplaats.n...-td320-mkii-met-tp-90-arm
Ik weet niet of je in de buurt van de Duitse grens woont anders zou ik zeker ook op de "Duitse marktplaats" kijken, en zeker voor een Thorens want er staan er daar veel meer te koop dan hier.

https://www.ebay-kleinanz...6/thorens/k0c172l3030r200 (even een postcode van een Duitse stad net bij je over de grens invoeren)
RFdeGroot schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 11:46:
[...]


Ik heb de winkel inmiddels gesproken en ze zijn (zoals verwacht) erg coulant.
Ze hebben helaas geen originele arm liggen die ze er voor me op kunnen zetten dus als ik hem niet wil houden zoals ie nu is kan ik hem gewoon terugbrengen en krijg ik mijn geld terug.
Dat is dus ook wat ik ga doen. Dikke duim voor de Groef Audio in Groningen!

Moet ik helaas wel de zoektocht vervolgen voor iets anders.... degene die nu op marktplaats staat is zo op de foto's te zien toch wel in een mindere staat als degene die hier staat, daar moet in elk geval een nieuwe stofkap op zo aan al die krassen te zien en er moet nog een nieuwe element op.
https://www.marktplaats.n...-td320-mkii-met-tp-90-arm
Da's een dure... Mooi links laten liggen... Is een automatische afslag echt noodzakelijk?
Anders zou ik deze eens gaan bekijken:
https://www.marktplaats.n.../m1797563707-platenspeler

Dat is de goedkopere broer, de TD-316MKI... Prima platen speler en heel belangrijk: 2 jaar geleden onderhoud gehad...

Waar opletten bij de aanschaf:
- Is het lager echt gesmeerd (lees draai plateau verwijderen en dan de snaar eraf halen en de inner draaiplateau eraf halen... Zie je olie op de spindle aan de onderzijde is het goed.... Netjes terug zetten en dan zelf zich in het gat laten zakken)...
- De anti-skating bij dit type Thorens arm wordt verzorgt door een touwtje met wat gewichten. Een kleine die vast aan het touwtje zit en een iets grotere die over de kleinere heen schuift... Goed controleren of deze aanwezig is...
- De snaar is twee jaar geleden vervangen, dat lijkt niet oud, maar een Thorens snaar slijt op zo'n TD-316 best snel door het zware gewicht van het draai plateau... Dus goed controleren of die nog voldoende op spanning staat... Ze zijn niet duur, dus als de snaar niet helemaal lekker is: twee tientjes afdingen en dan een mooie strik erom heen...


Succes! ;) :)

[Voor 5% gewijzigd door rcor op 21-01-2022 14:17]

www.discogs.com/collection?user=rcor


 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
mr_petit schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 12:31:
[...]

Idd een dikke pluim voor de groef.
Gelukkig zaten @Cap en ik ernaast en was onze negatieve voorspelling onjuist.
Natuurlijk ook goede reclame voor de groef; dit is het drukst bezochte nederlandse draaitafelforumgedeelte van nederland (vergeleken met andere audiofora, niet naar facebook gekeken)
Apart hè🙂

Zoeken naar een gebruikte tafel is vooral geduld hebben.
Zelf zou ik bij een td320 voor eentje in houtkleur gaan, maar dat is persoonlijk.
Iig heb je een gezond budget.

Stofkappen zijn goed te schuren en polijsten, maar daar moet je ook maar net zin, tijd etc voor hebben, maar het is dus wel te herstellen.
Ha idd.. :)
Misschien hebben ze meegelezen.. geen idee :p

Houtkleur vind ik ook zeker wel wat hebben idd.
Hoe verhoud een TD-160 zich eigenlijk tot een TD-320? Ik heb eigenlijk alleen maar gefocust op de 320, maar zie net bijvoorbeeld ook deze advertentie voorbij komen.
Is voor mij ook dicht in de buurt en ziet er zo op de foto nog keurig uit: https://www.marktplaats.n...m1791252701-thorens-td160

 • RFdeGroot
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:04
rcor schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 14:02:
[...]


Da's een dure... Mooi links laten liggen... Is een automatische afslag echt noodzakelijk?
Anders zou ik deze eens gaan bekijken:
https://www.marktplaats.n.../m1797563707-platenspeler

Dat is de goedkopere broer, de TD-316MKI... Prima platen speler en heel belangrijk: 2 jaar geleden onderhoud gehad...

Waar opletten bij de aanschaf:
- Is het lager echt gesmeerd (lees draai plateau verwijderen en dan de snaar eraf halen n de inner draaiplateau eraf halen... Zie je olie op de spindle is het goed.... Netjes terug zetten en dan zelf zich in het gat laten zakken)...
- De anti-skating bij dit type Thorens arm wordt verzorgt door een touwtje met wat gewichten. Een kleine die vast aan de kabel zit en een iets grotere die over de kleinere heen schuift... Goed controleren of deze aanwezig is...
- De snaar is twee jaar geleden vervangen, dat lijkt niet oud, maar een Thorens snaar slijt op zo'n TD-316 best snel door het zware gewicht van het draai plateau... Dus goed controleren of die nog voldoende op spanning staat... Ze zijn niet duur, dus als de snaar niet helemaal lekker is: twee tientjes afdingen en dan een mooie strik erom heen...


Succes! ;) :)
Die ziet er ook goed uit idd! En thanks voor de tips waar op te letten!
Rotterdam is alleen niet naast de deur voor mij (ik woon in Groningen) dus daar ga ik alleen achteraan als ik ook daadwerkelijk het plan heb die te kopen.

Automatische afslag is fijn, maar niet perse noodzakelijk idd. Platen draaien doe ik eigenlijk vooral 's avonds als ik er lekker voor ga zitten. Voor achtergrond muziek heb ik Apple Music, dat is veel handiger als je toch niet kunt genieten van het hele mini ritueeltje wat erbij komt kijken :)

[Voor 8% gewijzigd door RFdeGroot op 21-01-2022 14:10]

RFdeGroot schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 14:03:
[...]

Ha idd.. :)
Misschien hebben ze meegelezen.. geen idee :p

Houtkleur vind ik ook zeker wel wat hebben idd.
Hoe verhoud een TD-160 zich eigenlijk tot een TD-320? Ik heb eigenlijk alleen maar gefocust op de 320, maar zie net bijvoorbeeld ook deze advertentie voorbij komen.
Is voor mij ook dicht in de buurt en ziet er zo op de foto nog keurig uit: https://www.marktplaats.n...m1791252701-thorens-td160
Zo te zien mist bij de taartschep headshell de metalen afdekking:


Voor de werking van de speler die er verder keurig uitziet maakt het niets uit en zonder dat kapje kun je de schroeven nu ook van boven vastzetten in plaats van onhandig vanaf beneden... ;)

[Voor 11% gewijzigd door rcor op 21-01-2022 14:09]

www.discogs.com/collection?user=rcor

mr_petit schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 12:31:
[...]

Idd een dikke pluim voor de groef.
Gelukkig zaten @Cap en ik ernaast en was onze negatieve voorspelling onjuist.
Dat zeker, maar als ik heel eerlijk ben had ik het pas écht goed gevonden als ze deze draaitafel gewoon niet zo hadden verkocht met de verkeerde montageafstand van de arm, óf het er expliciet bij hadden vermeld inclusief wat voor problemen dit zou kunnen opleveren. Nu vind ik het niet echt getuigen van know-how c.q. transparantie hoe ze hem verkocht hebben, maar wel dat ze netjes omgaan met terugbrengen. ;)

Verdere opmerkingen mbt andere genoemde draaitafels:
- Ja een TD 160 is ook helemaal prima maar ook hier geldt natuurlijk dat ie in niet verprutste staat moet zijn, bepaalde modificaties kunnen straffeloos, andere niet (bijv zomaar een andere arm erop knallen :P)
- Een TD 316 is natuurlijk wel een stap lager dan de TD 320, behuizing en plateau zijn dan ook wat lichter en de arm is wat eenvoudiger. Maar daarmee geen verkeerde draaitafel! Het betekent natuurlijk wel dat ie een stuk goedkoper moet zijn dan een TD 320.

Het gaat er in jouw geval vooral om wat je mooi vindt (en niet zozeer welke theoretisch nog beter is), dus op zich geen probleem om voor een lager model te gaan, als de prijs er maar naar is.

Houd er rekening mee dat de TD 160 en 316 fully manual zijn, dus geen auto-lift en stop aan het einde van de plaat zoals je Denon nu. Ik zou zelf niet zonder willen, maar ieder zijn ding natuurlijk. Stel je toch prijs op automatische afslag aan het einde van de plaat? Kijk naar de TD 145 wat een TD 160 is met automatische afslag. Of de TD 318 wat een TD 316 is met automatische afslag. En de uitvoeringen met de oude taartschep headshell zijn populairder dan die plaatmetalen exemplaren die om de buis geklemd zitten, van de MKII versies.

Waarom had je je eigenlijk alleen gefocust op de TD 320? Aangezien je gewoon een goede platenspeler wilt hebben die je er mooi uit vindt zien itt je huidige zou ik me niet tot 1 model of merk beperken, tenzij dat per se je 'look' is natuurlijk.

[Voor 69% gewijzigd door Cap op 21-01-2022 15:11]

Pagina: 1 2 3 ... 27 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee