Thedutch schreef op maandag 6 november 2023 @ 11:56:
[...]
Oke. Vreemd dat ik dat via een tweakers pagina moet uitvogelen. Echter meten=weten, dat is praktisch niet te doen als je fulltime werkt en kinderen hebt...Qua verbruik misschien zuiniger ivm een cv-ketel, maar totaal niet praktisch ingericht. Hier heb je een product, succes ermee....a 13.000 euro verder. Ik ga mijn warmtepomp niet 24/7 laten draaien a 1500kwh. Dat maakt de pomp duurder dan gas. Hij moet mijn huis warmhouden op basis van waarop ik de thermostaat instel(20 graden). De vloertemp. heb ik nu op max 35 graden(ivm efficiëntie).
Hij moet gewoon mijn huis verwarmen of het nu een cv-ketel is of niet. Het boeit niet. Hij moet verwarmen en comfort bieden en daarnaast zuinig zijn. Het is geen masterthesis die ik moet schrijven. Als ik naar de autodealer ga en ik koop een Rolls van 150K dan moet ik thuis ook niet nog de banden eronder moeten zetten.
Ik ben het helemaal met je eens dat de heren en dames installateurs wel eens wat beter mogen uitleggen wat je koopt c.q. waarop het apparaat echt anders werkt dan een CV-ketel. Klanten dienen bij overstap van een CV-ketel op een warmtepomp de verwachting en gedrag bij te stellen voor een optimaal resultaat, maarja, dat kan je zomaar eens een verkoop kosten, dus wordt er een lulverhaal opgehangen of maar helemaal niets uitgelegd.
Hetzelfde geldt voor de manier waarop men voor de vele duizenden euro's die men voor een installatie durft te vragen vervolgens de boel achterlaat. Bij een CV-ketel kwam je weg met een doos aan de muur hangen, de thermostaat een slinger geven en met gierende banden te vertrekken. Een warmtepomp inregelen luistert nou eenmaal veel nauwer en dat kost tijd. Ze vragen echter wel de centen daarvoor, maar leveren vervolgens veel te vaak niet wat je als consument zou mogen verwachten.
Vervolgens heb je als klant eigenlijk twee keuzes, óf je legt de boel daar neer en zorgt met de nodige druk, belletjes en briefjes dat ze de boel fatsoenlijk opleveren. En nee, dat is niet altijd makkelijk. Of je doet het zelf (als je wil dat iets goed gebeurd...), maar dat kost nou eenmaal wel een hoop tijd en energie. Aan jou de keuze, maar je kan niet beide willen en verwachten dat anderen hier ff jouw probleem oplossen zonder zelf ook de nodige moeite te doen. Er zijn hier genoeg mensen met een baan en kinderen, tijd maken is ook een keuze.
Het is simpelweg een feit dat een warmtepomp zuiniger loopt (= jaarlijks minder kWh verbruiken) bij een langere run (met een zekere ondergrens). Duurder uit dan stoken gas zal je hoe dan ook niet zijn. Die opmerking slaat als een tang op een varken. Je krijgt hier duidelijk van meerdere mensen de aanbeveling om je stooklijn wat te verlagen en voor langere/24/7 runs te gaan. Aan jou of je daar dan vervolgens wat mee doet of stronteigenwijs je eigen verhaal blijft herhalen. Mij om het even.
Een goed ingeregelde WP zet je aan in het najaar en weer uit in het voorjaar en regelt zich verder zelf. Praktischer dan dat wordt het niet. Je kan daarin bij de overgang in- en uit het stookseizoen optimaliseren voor comfort/een continu warme vloer of het allerlaagste verbruik. Zodra het echt koud wordt is 24/7 sowieso het optimum. De Altherma is niet de makkelijkste unit om goed te krijgen vanwege de vele parameters, afwijkend regelgedrag tov de concurrenten en soms niet al te duidelijke documentatie, daar helpt iedereen elkaar hier graag mee, maar ieder huis, leefpatroon en installatie zijn anders, dus je zal toch echt eea moeten uitproberen voor het gewenste resultaat.
offtopic:
Een knappe Rolls Royce kost 500K, geen 150. Om in jouw auto-analogie te blijven, je hebt een auto met een dikke overbemeten motor ingeruild voor een zuiniger "bluemotion" exemplaar met een downsized motortje en hele lange versnellingen om het brandstofverbruik zoveel mogelijk te drukken. Nu klaag je dat je niet meer zo snel van 0-100 gaat. Dan heb je simpelweg, al dan niet op basis van halve of verkeerde informatie, het verkeerde product gekocht voor je verwachtingen en wensen.
Anoniem: 1986520 schreef op maandag 6 november 2023 @ 12:16:
[...]
Natuurlijk is dat de algemene regel…. Maar daarmee is natuurlijk helemaal niet gezegd dat (absurd) lange runs nou zoveel efficiënter zijn dan (nog steeds lange) kortere runs.
Ook al niet omdat de verwarmingsbehoefte nou eenmaal kan verschillen. Nogal een verschil of je de hele dag weg bent of niet bijvoorbeeld.
Met mijn vorige w/w warmtepomp stond het ding gewoon de hele dag op dezelfde stand, met mijn huidige l/w warmtepomp gaat ie ‘s nachts gewoon uit en ga ik voor de langere run die normaliter start zo rond de middag tot later op de avond. Ik zie het nut er echt niet van in om te verwarmen als het buiten het koudst is en ik geen enkele behoefte heb aan verwarming.
Werkt prima in een appartement dat gedurende 12uur maar heel beperkt warmte verliest.
Dat is ook zo, dat speelt vooral (nu) in de sterk wisselvallige overgangsperiode in het voor- en najaar. Dat bedoel ik hierboven ook met optimaliseren voor absoluut verbruik of comfort. In mijn geval zou het op dit moment zo'n 10% zuiniger zijn (enige bandbreedte, want de dagen zijn ontzettend lastig
exact met elkaar te vergelijken met dit weer) door de aanvoertemperatuur iets hoger te zetten (ergens tussen de 28 en 30) en runs van halve dagen te maken. Ik geef dan de voorkeur aan een wat lagere aanvoertemperatuur en zo snel mogelijk naar een 24/7 run omdat je dan een veel stabielere temperatuur in huis/vloer krijgt, wat comfortabeler aanvoelt.
Als je overdag nooit thuis bent en/of maar heel weinig temperatuur verliest kan je natuurlijk prima met een kortere (lees: eerder een run van een uur of 8 ipv een sprint van 2-3 uur) run af die je dan bij voorkeur inplant voordat je thuiskomt. Als het straks écht koud wordt is het volgens mijn metingen (overigens ook in mijn vorige huis waar ik alles met L/L airco's deed) overall nog steeds zuiniger om 24/7 te gaan verwarmen dan de boel steeds te laten afkoelen en weer (met een lagere COP) opwarmen. Mogelijk gaat dat in een appartement niet op (veel minder warmtevraag en je buren stoken gratis voor je mee als jij de boel uitzet).
[
Voor 21% gewijzigd door
RonJ op 06-11-2023 13:40
]
All-electric.