Dan zou ik wel een besparing van 1kW durven inboeken, ware het niet dat ik nu lees dat er al airco's gebruikt werden om mee te verwarmen. Zie onder.
[...]
Een snelle berekening (7cm hoh, 5mm straal buis, 52m2 vloer beneden) geeft me zo'n 50L water op de begane grond, mogelijk iets meer per verdieping 1e/2e (weet hoh en straal niet, oppervlakte 60m2), dus totaal zeg 150L. De vloerverwarming zal kort onder de oppervlakte komen te liggen. Is dan nog steeds de warmtecapaciteit van een 100L-vat verwaarloosbaar tov het vvw-systeem?
Het gaat bij vvw om de warmtecapaciteit van het water + de warmtecapaciteit van de dekvloer (beton/gips). Ik ga dan wel even uit van natbouw.
[...]
Ah, goed te weten, dit is dus community knowledge hier. Zal ik dan ook eens nazoeken voor wat andere modellen, wie weet dat dat betere opties zijn (bv een 9 of 10 kW unit van een ander merk die wél verder kan terugmoduleren? Iemand suggesties?)
Die vraag zou ik even in het algemene L/W topic stellen.
[...]
Ja, da's ook een goeie - er hangen al 2 airco's (multisplit met enkele buitenunit) op de bovenste verdieping, die ook gebruikt werden om te verwarmen.
Edit: oja en we leggen ook nog een centrale balansventilatie met wtw aan!
WTW is een hele goede keuze, was één van de duurste en ingrijpendste aanpassingen hier maar ik ben er nog elke dag blij mee dat we het gedaan hebben!
Maar een onbekende hoeveelheid bijverwarming met airco's maakt de koevlaas methode eigenlijk al meteen onbruikbaar.
Ik zou je daarom echt met klem willen adviseren om toch ~300 euro te investeren in het laten maken van een deugdelijke warmteverliesberekening op basis van de eindsituatie. Het juiste vermogen voor een warmtepomp is echt
de essentiële factor voor een goed presterend systeem en er zijn nu wel heel veel variabelen/wijzigingen in het spel tov de uitgangssituatie (1600-2200m3 gas).
Als je dan aannames gaat stapelen eindig je straks met een verkeerd systeem. Ik kan echt wel redelijk veilig redeneren richting een 8kW (=7kW) altherma met de genoemde factoren (vloer, glas en WTW, dan ga je echt wel een heel eind omlaag vanaf de door de installateur geadviseerde unit die 8,5kW doet).
Maar wil je echt >10K gaan uitgeven op basis van een educated guess op basis van een stel gestapelde aannames? Ik kan bijv. ook niet beoordelen of de installateur dit al meegerekend heeft. Als ik vanaf 2200m3 reken kom ik op een
daadwerkelijk benodigd vermogen van 11kW namelijk (10,66). Ik sluit niet uit dat ie denkt dat een 11 model ook 11 doet.
Kortom: Warmteverlies berekening (laten) maken > Kijken welke WP's dat leveren bij -7 tot 10C en hoe ver die terug kunnen regelen > Dan pas een keuze maken.
[
Voor 7% gewijzigd door
RonJ op 23-04-2025 13:38
]
All-electric.