- De externe sensor heb je alleen nodig als de ingebouwde sensor (aan de achterkant van de unit) direct in de zon hangt en/of ie aan een donkere/zwarte muur hangt. Anders is het niet nodig. Ik zou het zonder proberen als je de kabel makkelijk zelf kan trekken, dan kan je er altijd achteraf nog 1 voor de helft uit italie laten komen en op het noorden hangen.Marcusso schreef op dinsdag 19 november 2024 @ 22:03:
Mag ik een kleine check / wat advies van julilie? Voor ons nieuwe huis willen we direct een warmtepomp laten installeren om van het gas af te gaan, ik heb al aardig wat doorgelezen en denk dat ik nu een goede keuze heb gemaakt door akkoord te gaan met de volgende installatie.
Huis is uit 1992 (energielabel A)met een oppervlakte van ongeveer 150m2 over 2 woonlagen. Achterzijde sinds 2023 voorzien van volledig kunststof kozijnen met HR+++ glas. Willen we ook aan de voorzijde doen, plus het na-isoleren van de gevels aan de binnenzijde met 6cm PIR (totaal Rc > 4).
Verwarming zal plaatsvinden door vloerverwarming in de gehele woning, deze wordt nog gefreesd (h-o-h 10cm, 16x2 buis, 20 groepen totaal). In de woonkamer en boven komen ook airco's voor koeling en evt bijverwarming.
Lang gemiddelde totale gasverbruik van de huidige bewoners (gezin van 5) is 1000m3 / jaar. Wij gaan er met z'n tweeën wonen, maar in de toekomst hopen we wel op uitbreiding. Met de koevlaas formule kom ik op een vermogen van 4,84kW. Dus vandaar de keuze voor 6kW.
Voor de warmtepomp is de keuze gevallen op:Ik heb de volgende vragen:
- Daikin altherma 3 m ebla06e3v3 - 6kW - Monoblock
- Boilervat van 300L
- Buffervat 60L (ipv de standaard 12L die ze monteren)
- vuilafscheider
Ik kan in elk geval niet wachten, super veel zin om hiermee aan de gang te gaan en helemaal enthousiast na het lezen van ieders ervaringen hier in dit topic.
- De externe buitensensor leveren ze er niet standaard bij, is het raadzaam deze te installeren? Ik kan hem eenvoudig op de noordgevel monteren
- We willen graag gaan voor een 300L boiler om op de toekomst voorbereid te zijn. Daarnaast hebben we een bad (normaal formaat) en houden we van wat langer douchen (regendouche, wel waterbesparend). Is 300 liter dan aan te raden, of kan ik net zo goed voor 250 gaan? Prijsverschil tussen 200 / 250 / 300 liter is verwaarloosbaar
- Nog opmerkingen over de bovenstaande installatie?
- Als je de ruimte hebt, altijd 300L nemen. Gebruik je het niet, wat je met een bad en regendouches wél gaat doen, dan kan je ook altijd weer wat lager in temperatuur gaan, dus hoe dan ook altijd beter.
- Buffervat mogen ze steken waar de zon niet schijnt, slaat helemaal nergens op met een woning met volledige vloerverwarming.
- Een 4kW is al ruim voldoende (ik vermoed ook dat een bovengemiddeld deel van die 1000m3 in warmwater zit), maar het minimum vermogen is gelijk dus een 6kW is verder niet verkeerd. Alleen zonde van de evt. meerprijs.
- Ik lees niks over de aansturing, welke thermostaat krijg je en ga je nog een of andere zoneregeling toepassen (liever niet, iig niet voor de hele woning c.q. begane grond, anders heb je wel weer een buffer nodig).
- Een kWh meter (homewizard bijv.) en als je een ekte tweaker bent een espaltherma/P1P2serial is van harte aan te raden voor een optimaal resultaat.
All-electric.