Afgelopen weekend de Altherma weer klaar gemaakt voor de winter en wat verbeteringen doorgevoerd.
Allereerst begonnen bij de buitenunit. Afgelopen zomer is de achtertuin volledig opnieuw aangelegd, hierbij heb ik al een aftakking op het riool gemaakt voor het lekwater van de buitenunit. Dat spetterde de afgelopen jaren tegen de onderliggende muur, waardoor deze groen uitgeslagen is (zie foto) en het voegwerk ook langzaam kapot vriest. Daar moest dus nodig iets aan gebeuren voordat er straks een metselaar voor herstel moet komen.
Daarom heb ik nu een lekbak geplaatst (rodigas VS210) en deze aangesloten op het riool/HWA (hier hetzelfde). Pijpje wordt binnenkort nog even wit geverfd, maar komt volgend jaar toch uit het zicht als de naastgelegen airco buitenunit wordt verhuist naar onder de Altherma en dan voor deze pijp zit. Ooit komt er nog een ombouw omheen. De airco BU krijgt dan ook zo'n bak, maar een maatje kleiner.
Nog te doen: Een warmtelint onderin de buitenunit installeren, dat combineer ik dan met de jaarlijkse schoonmaakbeurt van de condensor en ventilator. Wil de komende weken nog wat stoffig slijp/tegelwerk in de buurt doen, dus wacht daar nog heel even mee.
Daarna nog even voor de vorm het magneetfilter van de binnenunit geleegd. Aangezien vrijwel alles PEX is hier kwam er weer niets uit, maar daar kom je natuurlijk alleen achter door het toch even jaarlijks te checken. Kleine moeite.
Vervolgens de aandacht verplaatst naar de stuurprint. Ik gebruik al sinds de begindagen een ESPaltherma, maar deze heeft moeite met het wifi bereik vanuit de stalen binnenunit. Ook heb ik een beetje rommelig shelly switches geplaatst voor de smart-grid contacten, ook die hadden niet altijd lekker bereik. Bovendien had ik een Shelly Plus Uni over van een ander projectje en een nieuwe bestemming voor de 230V geschikte switches, dus het plan opgevat om de smart grid contacten met de plus uni te gaan doen en deze incl. de espaltherma onder de unit in een eigen kabeldoos te monteren, zodat het wifi bereik geen ding meer is.
Allereerst de voeding en serial interface van de espaltherma een stuk (<1m) verlengd met een afgeschermde buskabel (had ik nog liggen van airzone):
Vervolgens dezelfde kabel gebruikt om de SG-contacten naar buiten te brengen.
Vervolgens alles in een kabeldoos aangesloten met adereindhulsen in Wago 221's.
Dat werkte allemaal goed, dus de deksel kon erop. Moet even kijken hoe dit qua temperatuur gaat, maar beide verbruiken <0,5W dus ik denk dat het wel goed gaat met de wartel een klein stukje open.
Voila, smart-grid besturing werkt weer. Je krijgt dan rechts op het schermpje een hoogspanningsmast en zonnepanelen te zien als één van de contacten is ingeschakeld. Tevens zie je links een icoontje dat boiler-en-room-buffering actief is. Wel jammer dat dat niet apart van elkaar qua buffering aan te sturen is, het is en/en en niet of/of. Tenzij je de boiler comfort-temp heel laag zet als een soort workaround.
Ik wil nog een keer kijken of ik nog een esp'tje kan toevoegen om een S0 signaal te faken uit P1 data (of dat dit met de M5stick kan), dan kan de unit ook het vermogen regelen op het daadwerkelijke overschot, maar goed sowieso is dit allemaal meer voor de leuk en omdat-het-kan, het is toch een beetje geneuzel in de marge dat hele smart-grid gebeuren, het SWW-vat verbruikt bijzonder weinig tov de dagopwek in de niet-wintermaanden en draait dan toch wel grotendeels op PV als je het midden op de dag plant. Veel overschot is er ook gewoon niet zodra roombufferen daadwerkelijk zin heeft. In de winter gebruikt ie dat beetje opwek overdag toch allemaal wel. Ik zou er dus vooral niet teveel van verwachten en er al helemaal geen dure home hub gateway of hoe dat ding ook heet voor aanschaffen.
[
Voor 15% gewijzigd door
RonJ op 16-10-2024 13:33
]
All-electric.