In het Financieel Dagblad staat een artikel over het
lobbyen van de PFAS-industrie, om onder het PFAS-verbod van de EU uit te komen. (Link is zonder betaalmuur)
'Wat is het verband met koffiemachines?' hoor ik je denken. Misschien is het het duidelijkste uit te leggen met dit citaat uit het artikel:
Pfas in de koffieautomaat
‘Ik schrijf je omdat mij opvalt dat het RIVM in zijn persuitingen soms slordig omgaat met de term pfas’, schrijft een medewerker van Chemours in mei 2024. De ene pfas is de andere niet, onderstreept de medewerker, die er daarna fijntjes aan toevoegt dat er ook veel pfas te vinden zijn in het RIVM-kantoor in Bilthoven. ‘Van mobieltjes, koffieautomaten en computers tot analyseapparatuur. Om over het parkeerterrein aldaar maar te zwijgen.’
Al jaren ben ik bang dat er schadelijke fluorverbindingen zitten in de smeermiddelen voor koffiemachines, die overal verkrijgbaar zijn. Het lastige hierbij is, dat het er tot nu toe van de wetgever niet op hoeft te staan en fabrikanten het daarom vaak bewust weglaten, vooral bij consumentenproducten. Ook dit artikel bewijst niet dat er pfas in koffiemachine-smeermiddelen zit, maar ik hou daar wel rekening mee. Daarom smeer ik niet op de delen die smeer bij de koffie kunnen doen komen, zoals de O-ring om de zuiger.
In de gebruiksaanwijzing van de Philips 2200 (en ik neem aan heel de serie, zowel de 22xx als 23xx, 5xxx etc) staat ook nergens dat je de grote O-ring moet smeren, terwijl dit in het verleden bij andere machines die ik had, wel zo was.