Pfoe, als je een bron wil dat tarieven verhogen wel mag moet ik echt weer gaan graven naar waar het staat in de Warmtewet (of het Warmtebesluit? Of de Warmteregeling? Het is een wirwar.) Ik heb het destijds echt helemaal uitgezocht vanwege het "schandaal" dat we afgelopen jaar hadden waarbij de leveranciers te laat waren met de aankondiging van hun nieuwe tarieven omdat de ACM de maximumtarieven heel laat publiceerde, en dat retroactief doorvoerden voor het nieuwe jaar. Het euvel daar was niet de wijziging, maar of dit met een hele korte (of zelfs niet bestaande) termijn voor aankondigen mocht, in plaats van 30 dagen.
Het is gewoon niet aanvaardbaar dat een leverancier zijn afgesproken tarieven verhoogd, puur omdat hij minder winst kan maken.
...want? Energieleveranciers doen dit continu. Bij stroom en gas zien we dat wat minder duidelijk omdat de warmtelevering een kunstmatig gedrocht is, da's al. Hoewel het misschien zo lijkt zijn de GJ-tarieven
geen vaste tarieven die vastgelegd worden voor een jaar. Het zijn gewoon verbruikstarieven die verhoogd mogen worden, en dan niet alleen in januari. Wel moet men altijd onder het maximum blijven, en de
gebruikelijke gang van zaken is gewoon een vast tarief per jaar (juist omdat er bij de warmtelevering zelden of nooit sprake is van onvoorziene omstandigheden) maar dat is vergelijkbaar met het idee dat je bij een variabel stroom- of gascontract
doorgaans slechts eens in de 6 maanden een tariefswijziging had en niet iedere maand. Daar is men ook vrij snel vanaf gestapt toen de omstandigheden dat noodzakelijk maakten. Vervelend voor de consument, maar "de gebruikelijke gang van zaken" is iets anders dan een contractuele verplichting.
De enige reden voor de verhoging is namelijk de verlaging van het maximum tarief. Dat zou dan dus ook mijn argumentatie worden naar de commissie: er is geen enkele andere aanleiding om te verhogen anders dan het compenseren van een naar beneden bijgesteld maximum tarief.
Als jij ergens een wetsartikel kan vinden waarin staat dat leveranciers alleen met specifieke redenen hun tarieven mogen verhogen, en dat die redenen niets te maken mogen hebben met winst, hou ik me aanbevolen. Wat jij hier zegt snijdt misschien volledig hout op grond van ons rechtvaardigheidsgevoel, maar daar koop je wettelijk gezien niet zo gek veel voor.
Zeker als je een klacht wil indienen bij de geschillencommissie zou ik het niet gooien op "ik kan me niet voorstellen dat dit mag". Die 50 piek ben je dan gewoon kwijt. Je moet dan wel
iets kunnen aanwijzen op grond waarvan je klaagt, zoals bijvoorbeeld suggestieve taal van de leverancier waarin ze zeggen "dit zijn je tarieven voor heel het komende jaar" zonder asteriskjes en kleine lettertjes over verhogingen. Dat zou je kunnen opvatten als een harde toezegging. Maar dan gaat de uitkomst hooguit zijn dat je gelijk krijgt en de leverancier voortaan zorgvuldiger moet zeggen wat echt het geval is, niet dat ze de tarieven niet mogen verhogen. Tel uit je winst... voor de 4 maanden van dit jaar waarvoor het er dan toe doet.
Het is "bagatelliseren", van "bagatel". A, a, e, twee keer l, één keer s.