Toon posts:

Rigs, cockpits en wheelstands

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:

 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online

Stel hier al je vragen aangaande racing rigs, cockpits en wheelstands


Inleiding
Om te kunnen simracen zul je allereerst moeten denken waar je je racing gear eigenlijk gaat plaatsen. Voor velen begint dit met een simpele wheelclamp die meestal bij instap stuurtjes geleverd wordt. Maar zoals zovelen van ons, als het simracing virus (no pun) je eenmaal te pakken heeft, is instap al snel echt instap, en zodra je hier op Tweakers Racing rond gaat neuzen, zul je zelf ook al snel verlekkerd kijken naar alle mooie setups die velen in de loop der jaren hebben gebouwd. :9

Daar is dit topic uitdrukkelijk niet voor bedoeld. Als je je trots wilt showen, dan kun je terecht in Het grote 'show je race-rig' topic.

Voor vragen omtrent servomotoren, stuurtjes & pedalen wil ik je graag verwijzen naar Racesturen, servo's en pedalen.

Vragen over simracing in het algemeen, welke niet in een van de andere topics past, kun je kwijt in Simracing Q&A topic

Typen rigs & cockpits
Wheelstands
De meest simpele manier om je (instap)wheelbase te kunnen gebruiken, waarbij je de mogelijkheid hebt deze in een hoekje te plaatsen wanneer je hem niet gebruikt, zijn er diverse wheelstands beschikbaar. Een wheelstand is precies dat; een standaard waar je je wheelbase en je pedalen op kunt monteren. Vaak klein van omvang, relatief licht, makkelijk verplaatsbaar, en niet al te duur.

Cockpits
Een cockpit is een kant en klaar rig, welke je meestal alleen kunt uitbreiden met artikelen van de fabrikant zelf. Hoewel deze vaak mooi ogen zijn ze dus minder flexibel, en soms kun je zelfs nog flex ervaren. Vaak hebben deze cockpits een bijbehorende stoel erbij geleverd. Vaak redelijk prijzig.

Aluminium profile rigs
Dit soort rigs zijn het meest stevig, en ook het meest flexibel, zowel in ontwerp als in aanpasbaarheid. Door de aard van de materialen en de manier van montage kun je in feite zelf je eigen rig ontwerpen, en uitbreiden naar eigen inzicht. Daarnaast zijn deze rigs ook het meest stevig, en dus het meest geschikt voor zware servomotoren en semi-professionele pedalen. Deze rigs kunnen soms met een stoel komen, maar er bestaat ook de mogelijkheid zelf en stoel uit te zoeken en te monteren. Instap niet heel prijzig maar omdat je er alle kanten mee uit kunt kun je het zo duur maken als je zelf wilt.

Wanneer je motion wilt is een aluminium profile rig het meest geschikt.

Merken
Wheelstands
https://sim-lab.eu/
https://www.wheelstandpro.com/
https://nextlevelracing.com/
https://playseat.com/
https://gtomega.store/

Cockpits
https://playseat.com/
https://nextlevelracing.com/
https://www.rseat.net/
https://gtomega.store/

Aluminium profile rigs
https://www.treq-sim.com/
https://sim-lab.eu/
https://heusinkveld.com/shop/sim-rigs/
https://www.simxpro.shop/
https://gtomega.store/
https://www.motedis.nl/shop/index.php
https://www.aluxprofiel.nl/

Racing seats
https://www.biesheuvel.nl/
https://lynxmotorsport.nl/

offtopic:
Iets vergeten? Wil je deze topicstart wat opleuken of uitbreiden? Stuur me een dm en ik voeg je toe als TS. :)

[Voor 4% gewijzigd door dawg op 08-08-2021 16:38]


 • stormbreaker
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 08:46
Er is toch al een topic over?

i7-8700 - Gigabyte WindForce RTX 2070 8 GB - Corsair LPX Vengeance 32 GB 2666 Mhz - Aorus B360


 • E - Jay
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 01-04 11:17
Ik doe vrij regelmatig een race game (AC, ACC, Raceroom, Project Cars 1 & 2), en elke keer als ik start met m'n xbox controller denk ik al snel "ik moet een stuurtje hebben".
Ik game echter in m'n woonkamer op m'n tv of met vr bril dus ik zoek iets wat simpel even voor de bank te zetten en op te bergen is.

Nu zat ik te denken aan een Next Level Racing wheelstand (racer of de lite) en dit in combinatie met een Fanatec CSL DD (als deze weer een wat normalere levertijd krijgen).
Heeft iemand een soortgelijke ervaring met zo'n combi? Ik vraag me dan vooral af of zo'n stand het stuur in "bedwang" kan houden of dat de boel veel te veel rammelt.

 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
@E - Jay ik heb een Next Level Racing Lite wheelstand gehad., Behoorlijk zwaar en stevig ding, heel netjes afgewerkt ook. Ik had er een CSL Elite op gemonteerd. Ik denk dat een CSL DD ook wel zou moeten kunnen, evenals loadcell pedalen mits deze niet al te zwaar zijn afgesteld (ik had er immers CSL Elite LC pedalen op zitten).

Hou er rekening mee dat het ding, met wheelbase en pedalen erop, erg zwaar is. Ik vond het te zwaar om elke keer te moeten verplaatsen, dus ik had een plankje gemaakt met wieltjes wat ik eronder kon leggen en hem zo kon verrijden.

De NLR Racer is denk ik even zwaar, maar volgens mij minder verstelbaar dan de Lite. Volgens mij was de Racer destijds nog niet beschikbaar.

Je zou ook de Wheel Stand DD kunnen overwegen, wel wat duurder, maar voor een DD net wat steviger (en dus minder kans op flex) en heeft standaard al wieltjes.

 • Ircghost
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 12:50

Ircghost

Moderator Spielerij

Honeybadger doesn't care!

Ik ben op dit moment een simrig aan het ontwerpen, waar ik zowel in wil racen als vliegen. Qua prijsstelling is treq aantrekkelijk, vooral omdat er zwarte profielen zijn gebruikt. Echter de accessoires prijs op treq vind ik bijzonder hoog, en daarom wil ik waarschijnlijk de rest van de accessoires of zelfs de hele rig zelf bestellen op andere sites.

Op dit moment trekt Motedis mij erg omdat ze eigenlijk alles aanbieden. Echter lijkt het er op dat je bij motedis geen zwarte profielen kunt bestellen, de enige zwarte onderdelen zijn specifieke simrig onderdelen.

Aluxprofiel biedt wel zwarte profielen aan, maar ze zijn ook meteen weer 23% duurder. Kent iemand hier nog goede prijs alternatieven?

--
Daarnaast is dit mijn design, het profiel aan de zijkant is bedoeld om het toetsenbord vrij te kunnen bewegen.


Hebben jullie hier nog feedback op? De rudder pedalen komen op de grond tussen de twee profielen in het midden van de pit. Als ik dan ga vliegen duw ik de stoel naar achter zodat het beter uitkomt met mijn voeten.

Opmerking:
- De voetensteun ga ik waarschijnlijk los bestellen ergens. Ik heb er geen vertrouwen in dat dit sterk genoeg is.

 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
@Ircghost zoals je weet vlieg & race ik ook.

Ik heb hem al eens gepost in het Show je racerig, maar om je een idee te geven:


Voordeel is dat bijvoorbeeld Sim-Lab tegenwoordig mountingplates heeft voor de TM Warthog set, echter zoals je op de foto kunt zien kun je met aluprofielen ook heel flexibel alternatieve mounting verzinnen. :)

Nu moet ik erbij vermelden dat ik de rudderpedals enkel zo kan plaatsen omdat dit de VKB zijn, die zijn niet zo groot (heel klein eigenlijk) en niet zo’n grote pedaal uitslag.

Aan je plaatje te zien heb je een goed ontwerp.

 • Ircghost
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 12:50

Ircghost

Moderator Spielerij

Honeybadger doesn't care!

@dawg Heb jij geen last van beweging in die pedalen? Mijn huidige pedalen bewegen behoorlijk op mijn houten ondervloer. Daarom heb ik in dit design juist extra profielen geplaatst die je om de rudder heen kan zetten.

En zie ik het nou goed dat je 8040 profiel voor je stuur onder een hoek staat? Maakt dat het niet zwakker?

De mounting voor de joystick & Rudder maak ik mij niet heel druk om. Gewoon een plaat krijgen en een paar gaten in boren :)

 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
@Ircghost Jawel. :+ De rudderpedals schuiven weleens weg, maar de VKB is zo ontzettend licht dat je hem met je voeten gemakkelijk weer terugschuift. Maar het is niet zo dat ze al wegschuiven zodra ik het ding ook maar aanraak. Overigens een laminaatvloer.

Ik heb wel gedacht aan een rubber mat o.i.d. om eronder te leggen maar ik stoor me er niet zo erg aan, en zo is het heel gemakkelijk stofzuigen onder de pedalplate waar de racepedalen op gemonteerd zitten. Ik stofzuig mijn rig elke week, vandaar (iets met een kat). Heb als ik hem niet gebruik ook overal zelfgemaakte hoezen overheen zitten tegen het stof, behalve onderin bij de rudderpedals dus. :7

Heb je goed gezien, het profiel voor het stuur zit vast onder een lichte hoek. Maar, en dat zie je niet op de foto, er zitten 4 brackets onder, 2 aan elke kant. Omdat er destijds nog geen speciale mounts waren voor Simucube 2 i.c.m. GT1 Evo, heb ik er nog een profiel verticaal tegenaan gemonteerd, zo werd e.e.a. breed genoeg om de bracket voor de SC2 te monteren. Ik vond namelijk de standaard plate van de GT1 Evo iets teveel flex hebben met de SC2.

[Voor 5% gewijzigd door dawg op 05-08-2021 18:53]


 • backupdevice
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:23
Zelfbouw Aluxprofiel rig


Voordeel; build to spec. En goedkoper als Simlab waardoor je eventueel kan investeren in een loadcell of iets anders

[Voor 12% gewijzigd door backupdevice op 05-08-2021 19:11]

"This is it....This is it " | Gianpiero Lambiase | Lap 54 12-12-2021


 • Ircghost
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 12:50

Ircghost

Moderator Spielerij

Honeybadger doesn't care!

Congratz! Waar heb je dat dan besteld?

 • backupdevice
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 10:23
Ircghost schreef op donderdag 5 augustus 2021 @ 21:48:
Congratz! Waar heb je dat dan besteld?
Profielen bij Aluxprofiel
Baseplate en monitor mount bij Simxpro
Stoel bij Biesheuvel

"This is it....This is it " | Gianpiero Lambiase | Lap 54 12-12-2021


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 01-04 16:42

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Let wel dat er twee profieldiktes (doorsnedes) zijn in 8040. Hoe dikker, hoe steviger.
AluX << dun profiel
Sim-Lab << dik profiel
Treq One << dun profiel
SimXPro X80 << dik profiel

Treq en AluX hebben std een profiel pedal deck, Sim-Lab en SimXpro een staalplaat.

Stoelen kan je natuurlijk ook van een sportieve auto kopen op MP of sloper (passagiersstoelen zijn vaak veel minder gebruikt) en dan heb je een stoel met sliders, verstelling, etc.

[Voor 27% gewijzigd door Señor Sjon op 06-08-2021 11:03]

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Ircghost
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 12:50

Ircghost

Moderator Spielerij

Honeybadger doesn&#039;t care!

@Señor Sjon bedankt voor de toevoeging, ik zal er op letten. Ik heb een Subaru passagiersstoel van Carpento gekregen laatst, dus die ga ik plaatsen :)

@dawg kom je eigenlijk lekker uit met je hoogte van je stoel als je de rudder pedalen gebruikt? Ik zie ook sommige ontwerpen waar de stoel iets hoger is gemount (i.e. 10/15 cm). Heb jij enig idee wat de hoek van je knieën is? Ik wil namelijk nog iets toevoegen waardoor ik ook een yoke + throttle kan plaatsen voor het stuur, maar dan moet ik wel de ruimte hebben voor mijn benen.

[Voor 9% gewijzigd door Ircghost op 06-08-2021 11:09]


 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
@Ircghost nee, de hoek van mijn benen durf ik niet te zeggen. Ik heb ook niet de intentie gehad een yoke voor/onder het stuur te plaatsen, dus daar heb ik niet zo gelet tijdens montage. Overigens ben ik niet zo lang, 1.81m, dus veel problemen met ruimte in de rig heb ik sowieso niet.

 • ZuidJ
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 08:57
Mij Treq one is vandaag verzonden, als het goed is ontvang ik hem morgen. Vanavond alvast de Playseat Evolution demonteren en hopen dat Post NL een beetje tempo maakt morgen :p

 • Raimond613
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 21-03 17:03

Raimond613

Simracer

Señor Sjon schreef op vrijdag 6 augustus 2021 @ 11:01:
Let wel dat er twee profieldiktes (doorsnedes) zijn in 8040. Hoe dikker, hoe steviger.
AluX << dun profiel
Sim-Lab << dik profiel
Treq One << dun profiel
SimXPro X80 << dik profiel
Wat bedoel je hier nou mee? dat de profielen verschillende afmetingen hebben (bijv. 40x40 versus 80x40, 120x40 etc.) of heb je het over de dikte van het alu zelf?

iracing profile


 • Himalaya
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 12:21
Raimond613 schreef op zaterdag 7 augustus 2021 @ 07:04:
[...]


Wat bedoel je hier nou mee? dat de profielen verschillende afmetingen hebben (bijv. 40x40 versus 80x40, 120x40 etc.) of heb je het over de dikte van het alu zelf?
Wanddikte van het profiel. Gewicht is echt anders, dus minder materiaal. Buitenmaten zijn gestandaardiseerd.

de weg naar de top begint met de eerste stap, en als je er bent snel weer terug. reizen is leuker dan er zijn.


 • RedHat
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 01-04 12:40
Weet iemand of er sim-lab coupons te ronde gaan?
Als ik hierop google kom ik alleen maar shady zooi tegen eigenlijk.

edit: simlabgeo5 voor 5% korting gevonden.

[Voor 16% gewijzigd door RedHat op 07-08-2021 17:44]


 • Generaal Pep
 • Registratie: December 2020
 • Laatst online: 01-04 20:21
Mag je hier ook vragen stellen over mensen hun rig?

Zo nee; verder mijn reactie maar.

Zo ja; Iemand ervaring met https://tweakers.net/pric...single-monitor-stand.html? Iemand wellicht een beter (goedkoper) voorstel? 180 euro voor een 14 kg staal frame is heel veel geld.

01010000 01100101 01110000 01100101


 • henkdejong
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 01-04 21:09
Generaal Pep schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 09:07:
Mag je hier ook vragen stellen over mensen hun rig?

Zo nee; verder mijn reactie maar.

Zo ja; Iemand ervaring met https://tweakers.net/pric...single-monitor-stand.html? Iemand wellicht een beter (goedkoper) voorstel? 180 euro voor een 14 kg staal frame is heel veel geld.
Kijken bij bijvoorbeeld Simlab of Aluprofiel zou ik zeggen.

 • Generaal Pep
 • Registratie: December 2020
 • Laatst online: 01-04 20:21
henkdejong schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 09:40:
[...]


Kijken bij bijvoorbeeld Simlab of Aluprofiel zou ik zeggen.
Nee, bedankt maar die kon ik al. Zelfde prijsniveau en zitten ook geen wieltjes onder om makkelijk op te bergen na een keer te hebben getrapt.

Alsnog bedankt voor je reactie : -)

01010000 01100101 01110000 01100101


 • Drs_Ben
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 28-03 18:25
Kent iemand een showroom waar je echt even in een rig kunt zitten?
Comfort is voor mij erg belangrijk en ik wil echt zeker weten of ik lekker zit voordat ik iets koop.

 • deathrow1986
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 29-12-2022
Generaal Pep schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 09:56:
[...]


Nee, bedankt maar die kon ik al. Zelfde prijsniveau en zitten ook geen wieltjes onder om makkelijk op te bergen na een keer te hebben getrapt.

Alsnog bedankt voor je reactie : -)
Prijzen van oa simlab zijn bijna gelijk aan zelf losse profielen kopen en attachements voor base, pedalen, etc. Zoniet, de prijs zoals bij Simlab is gewoonweg de standaard, die je dan ook nog eens vrij kunt aanpassen zoals je wilt.

Buiten die optie, als je een profiel cockpit koopt dan kun je alle profiel accessories erbij gebruiken. Wieltjes etc, die kun je zonder problemen van andere plekken bestellen. Mijn rig staat ook op wieltjes en ik vind het ook ideaal. Dat alles geldt dus ook voor een monitor standaard.

[Voor 9% gewijzigd door deathrow1986 op 11-08-2021 12:14]


 • GeleFles
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

GeleFles

What's in a bottle?

Drs_Ben schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 11:30:
Kent iemand een showroom waar je echt even in een rig kunt zitten?
Comfort is voor mij erg belangrijk en ik wil echt zeker weten of ik lekker zit voordat ik iets koop.
Er zijn volgens mij wel wat shops, maar ik twijfel of er veel zijn die ook rigs van verschillende merken hebben staan. De F1 rig bij ziggo sport is ook door een NL bedrijf gemaakt (weet even uit mijn hoofd niet welke), bij hun kan je ze ook proberen. (maar dat is wel een high end prijsklasse)

Als je een rig koopt wat bestaat uit profielen, heb je de meeste aanpassingsmogelijkheden qua zitpositie. In principe zou je daarmee altijd naar een goede positie moeten kunnen komen.

Daarnaast raad ik wel aan om de stoel wel goed te passen. Ik heb de mijne bij een autoshop gekocht, daar kon ik er meerdere even proefzitten om erachter te komen wat voor mij het lekkerst zat.

 • Ircghost
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 12:50

Ircghost

Moderator Spielerij

Honeybadger doesn&#039;t care!

Drs_Ben schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 11:30:
Kent iemand een showroom waar je echt even in een rig kunt zitten?
Comfort is voor mij erg belangrijk en ik wil echt zeker weten of ik lekker zit voordat ik iets koop.
Treq heeft een showroom in Duiven (bij Arnhem), daar staan 3 van hun rigs. Je kunt dat boeken voor een echte race van een bepaalde tijd, of gewoon even langskomen om te zitten. Althans ik was laatst langsgekomen om te spreken over wat zaken, en dat kon erg gemakkelijk.

 • Generaal Pep
 • Registratie: December 2020
 • Laatst online: 01-04 20:21
deathrow1986 schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 12:12:
[...]


Prijzen van oa simlab zijn bijna gelijk aan zelf losse profielen kopen en attachements voor base, pedalen, etc. Zoniet, de prijs zoals bij Simlab is gewoonweg de standaard, die je dan ook nog eens vrij kunt aanpassen zoals je wilt.

Buiten die optie, als je een profiel cockpit koopt dan kun je alle profiel accessories erbij gebruiken. Wieltjes etc, die kun je zonder problemen van andere plekken bestellen. Mijn rig staat ook op wieltjes en ik vind het ook ideaal. Dat alles geldt dus ook voor een monitor standaard.
Mmmm ja, zit nu al een x aantal dagen het web af te struinen maar lijkt er inderdaad op dat dit industrie standaard is (de prijsstelling). Lijkt erop dat ik toch zo'n 180 euro over moet gaan hebben voor een tv/monitor standaard.

Bedankt voor je reactie.

01010000 01100101 01110000 01100101


 • jczuidervaart
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 01-04 09:14
Generaal Pep schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 09:07:
Mag je hier ook vragen stellen over mensen hun rig?

Zo nee; verder mijn reactie maar.

Zo ja; Iemand ervaring met https://tweakers.net/pric...single-monitor-stand.html? Iemand wellicht een beter (goedkoper) voorstel? 180 euro voor een 14 kg staal frame is heel veel geld.
Als je bij Alux profiel de profielen los besteld 3030 en 3060 profiel dan ben je voor ca 100 euro klaar (ex verzendkosten).
Nadeel is dat het dan alleen in zilverkleur is.Voordeel dat je hem zelf verder kan bouwen zoals je zelf wilt.


Als je hem perse zwart wilt dan kun je 4040 en 4080 profiel nemen, maar dat is overkill voor een monitor en ook niet te vergelijken met die van next level, want dat is ook niet zo een dik profiel.

 • Luckeh
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

Luckeh

Lucas

Generaal Pep schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 13:00:
[...]


Mmmm ja, zit nu al een x aantal dagen het web af te struinen maar lijkt er inderdaad op dat dit industrie standaard is (de prijsstelling). Lijkt erop dat ik toch zo'n 180 euro over moet gaan hebben voor een tv/monitor standaard.

Bedankt voor je reactie.
Als het voor één scherm is; is de TV stand van Treq wellicht ook een optie voor je. Die is geen 180 euro, maar wat goedkoper. Wieletjes kun je gewoon bij de Gamma halen. Mijn hele rig staat op wielen omdat hij mobiel moet zijn.

iRacing Profiel


 • jczuidervaart
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 01-04 09:14
Luckeh schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 13:43:
[...]


Als het voor één scherm is; is de TV stand van Treq wellicht ook een optie voor je. Die is geen 180 euro, maar wat goedkoper. Wieletjes kun je gewoon bij de Gamma halen. Mijn hele rig staat op wielen omdat hij mobiel moet zijn.
Als je dit ontwerp als losse profielen bij Aluxprofiel besteld ben je nog goedkoper uit....

 • Generaal Pep
 • Registratie: December 2020
 • Laatst online: 01-04 20:21
Thanks voor de suggesties @Luckeh en @jczuidervaart ! Ik neem ze mee

01010000 01100101 01110000 01100101


 • RedHat
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 01-04 12:40
Ik ben een tijdje onderdelen aan het verzamelen voor m'n racerig.
Heb denk ik een leuk setje samengesteld (ClubSport V2.5 Base, Formule 1 stuur, ClubSport V3 pedalen) en dat komt allemaal op een sim-lab evo gt.

Nu komt de rig morgen binnen, de rest heb ik allemaal al. De volgende stap: Scherm(en) en mounts.

Ik wil in het begin F1 2021 en Assetto Corsa gaan spelen, formule 1 omdat ik formule 1 leuk vind en assetto corsa voor de betere sim ervaring. Later misschien iRacing.

Nu twijfel ik enorm wat ik met het scherm aan moet. Een ultra wide of 3 schermen. Support voor meerdere schermen in F1 2021 is er volgens mij niet, dus moet je workarounds gaan doen om het op 3 schermen te krijgen.

Ik heb een PC op een bureau staan en de simrig komt naast het bureau te staan, waardoor ik op 1 pc kan switchen tussen simrig en gewoon werk/andere games dan racen.

Met 3 schermen moet je dus continu switchen (ergo: kabels eruit halen), met een ultra widescreen gaat het om 1 kabeltje.

Zijn er meer mensen geweest die deze overweging moesten maken en waar en vooral waarom heb je voor het ene of het andere gekozen?

 • KevinSetz
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 29-03 15:36
RedHat schreef op donderdag 12 augustus 2021 @ 12:47:
Ik ben een tijdje onderdelen aan het verzamelen voor m'n racerig.
Heb denk ik een leuk setje samengesteld (ClubSport V2.5 Base, Formule 1 stuur, ClubSport V3 pedalen) en dat komt allemaal op een sim-lab evo gt.

Nu komt de rig morgen binnen, de rest heb ik allemaal al. De volgende stap: Scherm(en) en mounts.

Ik wil in het begin F1 2021 en Assetto Corsa gaan spelen, formule 1 omdat ik formule 1 leuk vind en assetto corsa voor de betere sim ervaring. Later misschien iRacing.

Nu twijfel ik enorm wat ik met het scherm aan moet. Een ultra wide of 3 schermen. Support voor meerdere schermen in F1 2021 is er volgens mij niet, dus moet je workarounds gaan doen om het op 3 schermen te krijgen.

Ik heb een PC op een bureau staan en de simrig komt naast het bureau te staan, waardoor ik op 1 pc kan switchen tussen simrig en gewoon werk/andere games dan racen.

Met 3 schermen moet je dus continu switchen (ergo: kabels eruit halen), met een ultra widescreen gaat het om 1 kabeltje.

Zijn er meer mensen geweest die deze overweging moesten maken en waar en vooral waarom heb je voor het ene of het andere gekozen?
ik doe ook alles op 1 pc en precies in de zelfde opstelling als jou! Ik heb in het verleden 3 schermen op aangesloten (2x hdmi 1x display poort) en me hoofdscherm was ook 1x displayport dit kun je makkelijk configureren in nvidia zelfs en hoefde ik dus geen stekkers loshalen etc. omdat me gpu (1080gtx) 2x hdmi / 2x display poort heeft.

Nu race ik alleen nog maar op 1 scherm een 34 inch 16:9 curved scherm dat is voor mij hardstikke goed te doen en mis geen tripple setup. Ook race ik in VR wat voor mij nog steeds het beste uitpakt. Het enige nadeel is wel dat het dan geen zin heeft om mooie dashboards te maken met leds en fancy buttonbox omdat je er niks van ziet of vlaggen, noem maar op.

Ik ben nog wel aan het kijken voor de ultrawide van samsung de G9 49 inch

 • TiezZ_BE
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 01-04 19:18
RedHat schreef op donderdag 12 augustus 2021 @ 12:47:
Ik ben een tijdje onderdelen aan het verzamelen voor m'n racerig.
Heb denk ik een leuk setje samengesteld (ClubSport V2.5 Base, Formule 1 stuur, ClubSport V3 pedalen) en dat komt allemaal op een sim-lab evo gt.

Nu komt de rig morgen binnen, de rest heb ik allemaal al. De volgende stap: Scherm(en) en mounts.

Ik wil in het begin F1 2021 en Assetto Corsa gaan spelen, formule 1 omdat ik formule 1 leuk vind en assetto corsa voor de betere sim ervaring. Later misschien iRacing.

Nu twijfel ik enorm wat ik met het scherm aan moet. Een ultra wide of 3 schermen. Support voor meerdere schermen in F1 2021 is er volgens mij niet, dus moet je workarounds gaan doen om het op 3 schermen te krijgen.

Ik heb een PC op een bureau staan en de simrig komt naast het bureau te staan, waardoor ik op 1 pc kan switchen tussen simrig en gewoon werk/andere games dan racen.

Met 3 schermen moet je dus continu switchen (ergo: kabels eruit halen), met een ultra widescreen gaat het om 1 kabeltje.

Zijn er meer mensen geweest die deze overweging moesten maken en waar en vooral waarom heb je voor het ene of het andere gekozen?
één 38inch ultra wide gemonteerd op een pivoterende beugel => die ik op zowel mijn bureau , als op mijn rig kan gebruiken die links van de bureau staat.
Hoewel ik toch hoofdzakelijk VR prefereer op mijn rig, maar Dirt Rally 2 doe ik bijvoorbeeld toch nog geregeld op de monitor omdat het in VR zeer warm en vermoeiend kan worden (Argentinië...).

 • RedHat
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 01-04 12:40
KevinSetz schreef op donderdag 12 augustus 2021 @ 13:09:
[...]


Ik ben nog wel aan het kijken voor de ultrawide van samsung de G9 49 inch
Bedankt voor je input.

De G9 heeft wel heel veel pixxels, denk dat 49 inch een mooie maat is voor immersie (ruim een meter breed). Denk dat ik toch voor de 1080p variant wil gaan dan ipv de 1440p, iets gunstiger voor m'n videokaart (RTX 3070).

 • Kupauw
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 30-03 21:12
Is er dan helemaal niemand die deze mening deelt?
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1541720

 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 14:17
RedHat schreef op donderdag 12 augustus 2021 @ 14:03:
[...]

Bedankt voor je input.

De G9 heeft wel heel veel pixxels, denk dat 49 inch een mooie maat is voor immersie (ruim een meter breed). Denk dat ik toch voor de 1080p variant wil gaan dan ipv de 1440p, iets gunstiger voor m'n videokaart (RTX 3070).
als je ook gaat desktoppen ermee ga dan voor 1440, 1080 is net te weinig voor browsen, ed.

[Voor 11% gewijzigd door Darkangle op 12-08-2021 14:15]


 • RedHat
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 01-04 12:40
Darkangle schreef op donderdag 12 augustus 2021 @ 14:14:
[...]


als je ook gaat desktoppen ermee ga dan voor 1440, 1080 is net te weinig voor browsen, ed.
Enkel en alleen voor de racegames, voor werkplek gebruik ik andere schermen.

 • TiezZ_BE
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 01-04 19:18
Die topic is niet voor algemene vragen en nieuwtjes. Daar staat letterlijk vermeld (helemaal onderin):

"Let op:
Let op, dit is een patsdraadje, geen vragentopic. Tuurlijk mag je dingen vragen en zeggen over andermans setups, maar ga niet dingen vragen zoals "wat moet ik kopen?" daar zijn andere topics voor."

Op zich was het ook mijn eerste gedacht dat er reeds een andere topic is, maar die is meer voor de stuurtjes en pedalen (en andere aanverwante randapparatuur)

 • Joster
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 20-03 17:20
TiezZ_BE schreef op donderdag 12 augustus 2021 @ 16:23:
[...]


Die topic is niet voor algemene vragen en nieuwtjes. Daar staat letterlijk vermeld (helemaal onderin):

"Let op:
Let op, dit is een patsdraadje, geen vragentopic. Tuurlijk mag je dingen vragen en zeggen over andermans setups, maar ga niet dingen vragen zoals "wat moet ik kopen?" daar zijn andere topics voor."

Op zich was het ook mijn eerste gedacht dat er reeds een andere topic is, maar die is meer voor de stuurtjes en pedalen (en andere aanverwante randapparatuur)
Ja, ik zie ook wel een duidelijk onderscheid. Dit topic is voor vragen omtrent rigs, cockpits en wheelstands. Er is een equivalent omtrent wheelbases, stuurtjes & pedalen en dan is er het grote show je race-rig om een totaal setup te laten zien wat duidelijk geen Q&A topic is.

 • RedHat
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 01-04 12:40
Ik ben vanavond begonnen om de simlabs evo gt in elkaar te zetten, maar wat een frustrerende assembly manual. Staat nergens benoemd waar je en hoeveel slidermoeren je in het profiel moet drukken, dus telkens kom je er weer achter dat dat ding weer helemaal uit elkaar kan omdat er ergens nog zo’n slidermoer weer in het profiel gedrukt moet worden

Of heeft iemand hier een handig truukje voor uitgevonden O-)

 • eeeeeee
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 01-04 14:46
Je kan ze er vrij eenvoudig indrukken zonder het uit elkaar te halen: YouTube: T-Slotted Aluminum Solutions- Drop In T-Nuts

SimRacingGarage liet het ook zien in zijn assembly video van de GT-evo.

 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
@RedHat ik heb de SRG video ook als uitgangspunt genomen.


 • Broodro0ster
 • Registratie: September 2014
 • Laatst online: 13:00
RedHat schreef op vrijdag 13 augustus 2021 @ 19:20:
Ik ben vanavond begonnen om de simlabs evo gt in elkaar te zetten, maar wat een frustrerende assembly manual. Staat nergens benoemd waar je en hoeveel slidermoeren je in het profiel moet drukken, dus telkens kom je er weer achter dat dat ding weer helemaal uit elkaar kan omdat er ergens nog zo’n slidermoer weer in het profiel gedrukt moet worden

Of heeft iemand hier een handig truukje voor uitgevonden O-)
Je kan die T nuts ook gewoon tussen het profiel drukken. Schuin er in duwen en dan recht halen met een pennetje.

30x Jinko JKM380M-6RL3 (11400kWp) 12x oost 90° - 18x west 270°, 45° incl. | Vaillant Arotherm 75/5 | Zehnder ComfoAir Q450


 • stormbreaker
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 08:46
Op Facebook (group Sim Racing) is hier veel reuring over: https://nextlevelracing.c...series-cockpits%E2%80%AF/
Wat zou het gaan kosten?

i7-8700 - Gigabyte WindForce RTX 2070 8 GB - Corsair LPX Vengeance 32 GB 2666 Mhz - Aorus B360


 • Dissidend
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 14:09
stormbreaker schreef op zaterdag 14 augustus 2021 @ 08:21:
Op Facebook (group Sim Racing) is hier veel reuring over: https://nextlevelracing.c...series-cockpits%E2%80%AF/
Wat zou het gaan kosten?
Die gaat niet goedkoop worden.. eerste geluiden zijn ~800 (zonder de stoel)

Demo model voor in onze showroom is onderweg...

[Voor 6% gewijzigd door Dissidend op 14-08-2021 09:51]


 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
Ik snap dat het alu profiles zijn, maar zouden jullie dat NLR rig kwalificeren als een echte alu rig? Gezien de vele custom brackets e.d. die men gebruikt heeft?

Anders even de openingspost aanpassen namelijk. :P

 • WiseGuy!
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 11:46
Ik heb wat knopen doorgehakt en wil het volgende bestellen:

- SimXPro X80 cockpit
- SimXPro profile pedal deck
- SimXPro integrated monitor mount
- SimXPro GT FIA stoel

en dan nog een seat mount en sliders erbij.

Nou vond ik het bijzonder dat ik bij Simplace.co ik hiervoor een kleine 80 euro minder kwijt was dan bij SimXPro zelf... totdat ik bij de checkout de shipping costs zag. € 198! :')

Is dat jullie ervaring hier ook? Bedrijf zit notabene in Nederland. Als ik een container vol hout bestel, betaal ik niet eens zoveel verzendkosten.

:w daaaag simplace.

Edit: kreeg een mailtje van ze n.a.v. mijn abandoned cart (ze hebben de tagging goed op orde). Heb ze verteld wat ik van de shipping costs vind. Ben benieuwd wat daar nog aan gedaan kan worden.

[Voor 14% gewijzigd door WiseGuy! op 17-08-2021 15:02]

we only make way for the man who boldly pushes past us


 • Drs_Ben
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 28-03 18:25
Ik ben inmiddels gegaan voor de
-Next Level F-GT
-Next Level Racing F-GT Monitor Stand
-3X MSI Optix G273QFK

Dit weekend even alles in elkaar schroeven :-)

 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
WiseGuy! schreef op dinsdag 17 augustus 2021 @ 14:43:
Ik heb wat knopen doorgehakt en wil het volgende bestellen:

- SimXPro X80 cockpit
- SimXPro profile pedal deck
- SimXPro integrated monitor mount
- SimXPro GT FIA stoel

en dan nog een seat mount en sliders erbij.

Nou vond ik het bijzonder dat ik bij Simplace.co ik hiervoor een kleine 80 euro minder kwijt was dan bij SimXPro zelf... totdat ik bij de checkout de shipping costs zag. € 198! :')

Is dat jullie ervaring hier ook? Bedrijf zit notabene in Nederland. Als ik een container vol hout bestel, betaal ik niet eens zoveel verzendkosten.

:w daaaag simplace.

Edit: kreeg een mailtje van ze n.a.v. mijn abandoned cart (ze hebben de tagging goed op orde). Heb ze verteld wat ik van de shipping costs vind. Ben benieuwd wat daar nog aan gedaan kan worden.
Nog reactie gehad?

 • WiseGuy!
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 11:46
Yep. Het verhaal was dat er een product ‘ingesteld stond op USA levering’ :S

Daarna aangepast en toen was het 119 euro. Nog absurd. Weer contact gehad. “OEPS foutje”. Toen was het 55 euro..

Maar was ik er wel klaar mee. Slecht gewoon.

we only make way for the man who boldly pushes past us


 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
Dat is inderdaad wel slecht. Dank voor de update, @WiseGuy!. :)

 • WiseGuy!
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 11:46
Mwt uiteindelijk als resultaat dat ik voor een andere setup ben gegaan en alles rechtstreeks bij SIM-LAB heb besteld:

GT1-EVO
Sim-Lab podium side mount CSL DD
SPEED1 XL stoel
Sparco seat slider
Seat brackets
Sim holder

En voor wie nog iets aan wil schaffen: ik vond een coupon online. Die leverde nog eens 5% korting op: SIMLABGEO5

Geen idee hoelang die nog werkt, maar leverde mij wel mooi de verzendkosten op. :)

[Voor 4% gewijzigd door WiseGuy! op 19-08-2021 17:09]

we only make way for the man who boldly pushes past us


 • Skalaar
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 12:18

Skalaar

What air defence doing?

Gratis tip voor beginnende simracers, de PlaySeat Revolution is was vanmorgen momenteel €199,- op Amazon.nl.

edit: helaas, hij is er af gehaald.

[Voor 23% gewijzigd door Skalaar op 25-08-2021 10:39]

🚫Dit bericht is verwijderd.


 • WiseGuy!
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 11:46
Nou ik ben begonnen met het assembleren van mijn spullen. Het frame zelf is een makkie, maar de Sparco seat slider is echt om te janken. Contact gehad met Sim-Lab en die zeggen doodleuk doorbuigen tot ie past. Op de website wordt ie ook gewoon als 'compatible' vermeld bij de stoel. Nou is de SPEED1 XL breder dan de meeste stoelen en dus liggen de rails een stuk verder uit elkaar. De stang van de seat slider moet zo dus 44 cm overbruggen. Je kan hem wel ver genoeg uit elkaar buigen zodat ie op de haakjes past, maar deze slider werkt met 2 haakjes. En dat tweede haakje kan je wel vergeten. Althans, ik heb het uiteinde wat naar binnen gebogen en geprobeerd te monteren. -snap- Hendel afgebroken. Misschien metaalmoeheid, productiefoutje, whatever?

Geen verstelling, seat slider defect. Assemblage ligt stil. Erg handig allemaal. Heb een foto - vergezeld van mijn teleurstelling - opgestuurd. Ben benieuwd naar de reactie, maar waarschijnlijk 39,95 door de plee.

we only make way for the man who boldly pushes past us


 • ZuidJ
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 08:57
Ik had exact hetzelfde, krijg de slider ook niet gemonteerd. In de handleiding stond: buigen tot het past. Uiteindelijk schiet hij steeds aan een kant los omdat die slider simpelweg te smal lijkt. Heb de moed opgegeven en probeer het binnenkort nog eens.

 • Schuey
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 13:17
Ik heb vernomen dat men bezig is met uitgebreidere instructies op dit vlak, maar dat het nog niet duidelijk is wanneer deze online te vinden zullen zijn.

 • jajoh
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01-04 11:38
Als het niet lukt met de slider of als de handel gebroken is even een mailtje sturen dan gaan we het oplossen.

 • Pyr0_
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 11:36
Hier toendertijd ook de grootste ruzie met dat onding gehad! Uiteindelijk maar opgegeven en de stoel zo gemonteerd, ding ligt al die tijd in de kast niets te doen. Weggegooid geld inderdaad. :(

 • GeleFles
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

GeleFles

What's in a bottle?

Ik heb ook zo'n slider (geen idee of het de sparco is, ik heb hem van een shop waar ik ook de stoel heb gekocht).

Die van mij moest ook wat uitgebogen worden, maar dat lukte uiteindelijk wel. Nu kan ik me voorstellen dat als je een hele brede stoel heb, dat het iets teveel is voor die beugel.

 • WiseGuy!
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 11:46
jajoh schreef op donderdag 26 augustus 2021 @ 16:55:
Als het niet lukt met de slider of als de handel gebroken is even een mailtje sturen dan gaan we het oplossen.
Ik heb contact gehad met iemand van Sim-Lab. Hij stelde voor om een nieuw exemplaar op te sturen, wat ik zeer waardeer. Wel heb ik gezegd dat hij dat alleen moet doen als hij zeker weet dat de sliderbeugel bij de SPEED1 XL (of is het XXL) past. Anders heeft het niet zoveel zin.

Hij verzekerde me dat hij morgenochtend op de post gaat, dus kan ik zaterdag gelukkig de build afmaken. :)

we only make way for the man who boldly pushes past us


 • jajoh
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01-04 11:38
WiseGuy! schreef op donderdag 26 augustus 2021 @ 18:48:
[...]


Ik heb contact gehad met iemand van Sim-Lab. Hij stelde voor om een nieuw exemplaar op te sturen, wat ik zeer waardeer. Wel heb ik gezegd dat hij dat alleen moet doen als hij zeker weet dat de sliderbeugel bij de SPEED1 XL (of is het XXL) past. Anders heeft het niet zoveel zin.

Hij verzekerde me dat hij morgenochtend op de post gaat, dus kan ik zaterdag gelukkig de build afmaken. :)
Yes gaat prima werken. Ik heb zo vaak een slider op een XXL stoel gemonteerd. Rustig buigen en de korte stukjes buigen in de bocht niet bij de gaatjes.

 • WiseGuy!
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 11:46
jajoh schreef op donderdag 26 augustus 2021 @ 18:53:
[...]


Yes gaat prima werken. Ik heb zo vaak een slider op een XXL stoel gemonteerd. Rustig buigen en de korte stukjes buigen in de bocht niet bij de gaatjes.
Dat uitbuigen van de wijdte gaat idd prima. Het korte stukje buigen is wel een uitdaging vanwege de force die daarvoor nodig is. Tips?

we only make way for the man who boldly pushes past us


 • Schuey
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 13:17
Gebruik het uiteinde van een profiel om de korte stukjes in te stoppen (tot de versmalling), bijvoorbeeld degene op je foto links achter, zit toch nog geen cap op.

En kijk dan uit dat je niet TE hard gaat ineens O-)

[Voor 55% gewijzigd door Schuey op 26-08-2021 19:11]


 • WiseGuy!
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 11:46
Schuey schreef op donderdag 26 augustus 2021 @ 19:09:
Gebruik het uiteinde van een profiel om de korte stukjes in te stoppen (tot de versmalling), bijvoorbeeld degene op je foto links achter, zit toch nog geen cap op.

En kijk dan uit dat je niet TE hard gaat ineens O-)
Das idd wel een fijne hefboom, eens kijken of dat past. d:)b

we only make way for the man who boldly pushes past us


 • Schuey
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 13:17
Yes dat past, werkt dus minimaal bij 40x80 profiel.

edit:
Ik zou dit dus mooi proberen met je huidige kapotte hendel, die is toch al verneukt, kun je mooi oefenen.

[Voor 53% gewijzigd door Schuey op 26-08-2021 19:35]


 • Thodekroo
 • Registratie: Augustus 2018
 • Laatst online: 01-04 18:54
Inmiddels heeft de Next Level Racing F-GT Elite een nieuw filmpje:

YouTube: Next Level Racing F-GT Elite Simulator Cockpit iRacing Edition

En een prijs: €999 exclusief stoel...
https://nextlevelracing.c...lite-wheel-plate-edition/

Ik had niet verwacht dat ie goedkoop ging zijn, maar duizend euro exclusief stoel vind ik veel geld voor wat extra verstelbaarheid. Ben ook erg benieuwd hoeveel extra flex de verstelbaarheid met zich mee gaat brengen.

 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
Voor een alu rig is dat behoorlijk duur inderdaad. Ik zie ook niet echt waarom precies dat ding zo duur moet zijn.

 • stormbreaker
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 08:46
Thodekroo schreef op donderdag 2 september 2021 @ 12:16:
Inmiddels heeft de Next Level Racing F-GT Elite een nieuw filmpje:

YouTube: Next Level Racing F-GT Elite Simulator Cockpit iRacing Edition

En een prijs: €999 exclusief stoel...
https://nextlevelracing.c...lite-wheel-plate-edition/

Ik had niet verwacht dat ie goedkoop ging zijn, maar duizend euro exclusief stoel vind ik veel geld voor wat extra verstelbaarheid. Ben ook erg benieuwd hoeveel extra flex de verstelbaarheid met zich mee gaat brengen.
Is bij Informatique binnenkort verkrijgbaar!

i7-8700 - Gigabyte WindForce RTX 2070 8 GB - Corsair LPX Vengeance 32 GB 2666 Mhz - Aorus B360


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 01-04 16:42

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

dawg schreef op donderdag 2 september 2021 @ 16:23:
Voor een alu rig is dat behoorlijk duur inderdaad. Ik zie ook niet echt waarom precies dat ding zo duur moet zijn.
Gemak denk ik? Mensen die niet zeker weten wat ze willen en zo alle opties openhouden? Want ik kan me niet voorstellen dat je telkens de boel gaat verstellen tussen games. Dat is na 3-4x ook wel leuk geweest.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • jajoh
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01-04 11:38
We zijn bij Simlab druk bezig met content en het eerste filmpje staat online.

YouTube: Seat slider installation

 • twit
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 14:03
Ik ben ook op zoek naar een upgrade voor mijn wat instabiele wheelstand + eetkamer stoel setup. Op zich is het budget met zeg 400EUR voldoende voor een alu rig + 2e hands stoel maar ik moet zeggen dat ik me zorgen maak of het niet overkill is. Ik maak me met name zorgen dat er een behoorlijk groot en log ding op mijn gamingroom & kantoor komt te staan waar ik misschien soms maanden niet naar omkijk.

Echter alternatieven zoals een playseat challenge of F-GT lite schijnen niet zaligmakend te zijn als het gaat om flex & comfort.

Zit er nog iets tussen in? Zijn setjes als een playseat evolution/revolution toch al wat handelbaarder en til je die misschien wel een keer zo naar zolder als je het een maandje uit het zicht wil? Is dat met een alu rig eigenlijk ook wel te doen als je de stoel en wheelbase even moet demonteren?

Voor het dagelijkse op zijn plek zetten (ik wil graag de 34” UW van mijn desktop die aan een monitor arm zit) inzetten zou ik eigenlik graag wieltjes hebben. Dat beperkt de opties nog verder denk ik omdat je die wél makkelijk onder een alu rig kunt maken maar niet onder de meer standaard oplossingen?

Iemand een idee of shops als cdromland of informatique misschien een f-gt lite uitgestald hebben staan. Dan krijg ik een idee bij het formaat en de stevigheid. Anders ga ik er deze ochtend gewoon een aantal bellen.

gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo. Sic homo fit doctus, non vi, sed saepe legendo


 • RedHat
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 01-04 12:40
Mijn Seat Slider (van Sparco, gekocht bij Simlab) zit juist vrij 'los' (de beugel). Gewoon een standaard Evo rig van Simlab.

De brackets van de stoel staan best wel onder spanning, maar anders is de beugel van de seatslider te smal. Het past allemaal net niet lekker op elkaar.

Ga hem nog wel een keer helemaal loshalen en opnieuw vastzetten. Maar ik heb precies het tegenovergestelde met de beugel van de seat slider, zit veel te los terwijl de brackets van de stoel onder spanning staan (Waardoor ik eigenlijk niet nog smaller kan gaan om de beugel van de seatslider er steviger tussen te krijgen).

 • twit
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 14:03
Ik heb inmiddels zelf deze gevonden wat misschien 1 van de weinige opties tussen playseat en een full blown alu rig lijkt te zijn: https://gtomega.eu/produc...it?variant=14009912262711.

Hij wordt heel af en toe wel genoemd hier op Tweakers maar hij komt opvallend weinig voor ten opzichte van Playseat, Next level Racing F-GT (Lite) of andere opties. Wat mis ik. Dit lijkt voor EUR300 een zeer solide frame, inclusief stoel, en het is in 1x te bestellen in plaats van een bouwpakket en 10-15 dagen levertijd. Ik ben eigenlijk wel enthousiast, maar ik vraag me af welk addertje onder het gras ik over het hoofd zie :)

gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo. Sic homo fit doctus, non vi, sed saepe legendo


 • dawg
 • Registratie: December 2002
 • Niet online
@twit De adder is vooral dat het alleen uit te breiden is met producten van hetzelfde merk, dus je bent niet zo flexibel als met een alu rig.

Qua formaat. De alu rig Sim-Lab GT1 Evo is niet zo heel groot. Maar je zou nog kunnen overwegen om zelf een ontwerp te maken met de kleinere alu profielen, de 4040. Hou er wel rekening mee dat dat niet heel veel zal uitmaken qua formaat, en wellicht ook wat meer flex zal geven dan 4080.

Het maakt voor het formaat niet veel uit overigens.
Sim-Lab GT1 Evo 1350 x 580 mm. The height of the upright in total are 660 mm.
GTOmega ART 1340~1490 x 550 mm. The height of the upright in total are 620 mm.

Dan zou ik toch kiezen voor de alu Sim-Lab. :)

 • richards3
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 13:48
twit schreef op zaterdag 4 september 2021 @ 14:48:
Ik heb inmiddels zelf deze gevonden wat misschien 1 van de weinige opties tussen playseat en een full blown alu rig lijkt te zijn: https://gtomega.eu/produc...it?variant=14009912262711.

Hij wordt heel af en toe wel genoemd hier op Tweakers maar hij komt opvallend weinig voor ten opzichte van Playseat, Next level Racing F-GT (Lite) of andere opties. Wat mis ik. Dit lijkt voor EUR300 een zeer solide frame, inclusief stoel, en het is in 1x te bestellen in plaats van een bouwpakket en 10-15 dagen levertijd. Ik ben eigenlijk wel enthousiast, maar ik vraag me af welk addertje onder het gras ik over het hoofd zie :)
Prijs is ook ex btw dus komt op 360

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 01-04 16:42

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

plus inklaringskosten en eventueel importbelasting.

Voor dat beetje verschil zou ik echt voor de Nederlandse opties gaan.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • twit
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 14:03
Dank allen! Zo valt er inderdaad alweer een optie af. Nieuw ga je dan idd over de 400 EUR en dan is de keuze voor een alu alternatief ( evt 320 voor een frame en voor 80 een stoel ) snel gemaakt. Daar kan dit dan nooit tegen op.

Al zie ik dat deze setjes soms ook 2e hands langskomen dan worden ze financieel nog wat interessanter. Ik snap helemaal dat je met een alu rig gelijk in 1x goed zit (om eerlijk te zijn, als ik nu in de auto kon stappen en ergens 1 direct kon gaan ophalen ergens had ik er misschien inmiddels al wel 1 staan :) ). Het blijft, ik zag meer van dat soort posts in dit topic, zo'n dingetje van hoe zeker weet ik dat ik echt consequent gebruik maken van deze investering. Normaal vind ik dat qua geld al een dingetje, maar in dit geval is het ook nog eens iets wat je letterlijk dagelijks in een kamer hebt staan en waar je moeilijk omheen kunt.

Keuzes keuzes keuzes. Maar komt goed :). Dank voor hulp zover.

[Voor 10% gewijzigd door twit op 05-09-2021 11:37]

gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo. Sic homo fit doctus, non vi, sed saepe legendo


 • Madhouse1979
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 12:52
Voor de mensen die problemen hebben met de seat slider, ik was laatst bij TREQ (@Jimmy J.) en heb daar deze beugels meegenomen. Perfect om op de juiste breedte van je slider af te stellen.

Doe er je voordeel mee! -->> www.simrace-blog.nl


 • twit
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 14:03
Ik ben inmiddels voorzien van een 2e hands rig! Het is toevallig toch een GT Omega geworden (had ook zomaar een Next Level racing of ander metalen frame rig kunnen zijn). Een GT Omega Pro in dit geval met zo'n leren RS6 seat. Nog verrassend verplaatsbaar , al is licht een groot woord, als je de boel op wat van die viltjes zet die je ook onder stoelen kunt plaatsen. Inclusief de extra stangen voor minder flex op de wheelplate super stabiel en ook mijn pedalen zitten eindelijk eens vastgeschroefd ipv geducktaped.

Ik ben nog niet super enthousiast over de stoel (erg hard in de onderrug, misschien een lumbar support kussentje regelen) maar verder heb ik eindelijk een plek waar ik in plof , alles gewoon goed staat en waar ik me kan focussen op het racen ipv op de hardware. Ook draagt de lagere zit positie ook gelijk weer bij aan een stukje snelheidsbeleving moet ik zeggen.

De volgende upgrade is duidelijk. Alu rig met veel fijnere stoel, en dan de boel op wieltjes. Maar dit is prima om de komende 6maanden eens te kijken hoe serieus ik dit ga oppakken. Vooralsnog ben ik blij!

gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo. Sic homo fit doctus, non vi, sed saepe legendo


 • Raimond613
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 21-03 17:03

Raimond613

Simracer

twit schreef op maandag 6 september 2021 @ 21:28:
Ik ben inmiddels voorzien van een 2e hands rig! Het is toevallig toch een GT Omega geworden (had ook zomaar een Next Level racing of ander metalen frame rig kunnen zijn). Een GT Omega Pro in dit geval met zo'n leren RS6 seat. Nog verrassend verplaatsbaar , al is licht een groot woord, als je de boel op wat van die viltjes zet die je ook onder stoelen kunt plaatsen. Inclusief de extra stangen voor minder flex op de wheelplate super stabiel en ook mijn pedalen zitten eindelijk eens vastgeschroefd ipv geducktaped.

Ik ben nog niet super enthousiast over de stoel (erg hard in de onderrug, misschien een lumbar support kussentje regelen) maar verder heb ik eindelijk een plek waar ik in plof , alles gewoon goed staat en waar ik me kan focussen op het racen ipv op de hardware. Ook draagt de lagere zit positie ook gelijk weer bij aan een stukje snelheidsbeleving moet ik zeggen.

De volgende upgrade is duidelijk. Alu rig met veel fijnere stoel, en dan de boel op wieltjes. Maar dit is prima om de komende 6maanden eens te kijken hoe serieus ik dit ga oppakken. Vooralsnog ben ik blij!
Veel plezier ermee!
Je kunt nog overwegen de rig op een houten/alu plaat te zetten en daar wielen aan te bevestigen. Dat heb ik vaker gezien op fora.

iracing profile


 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 14:17
Raimond613 schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 06:43:
[...]


Veel plezier ermee!
Je kunt nog overwegen de rig op een houten/alu plaat te zetten en daar wielen aan te bevestigen. Dat heb ik vaker gezien op fora.
Word dat niet een klankkast daar door?

 • kroegtijger
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 05:20
Darkangle schreef op dinsdag 7 september 2021 @ 10:07:
[...]

Word dat niet een klankkast daar door?
Valt heel erg mee. Ik heb m ook op een plaat MDF staan met 4 zwenkwieltjes eronder, en heb nergens last van.

iRacing Profiel


 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 14:17
Iemand nog de "leak" vd Logitech DD gezien?

Zou grappig kunnen zijn als het waar is 😉

 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 14:17
deze.

 • TiezZ_BE
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 01-04 19:18
@Darkangle Heb het voorbij zien komen. We zullen zien of het waar is, ben niet echt een logitech fan maar het zou goed zijn voor de competitie in dat segment...

 • Pyr0_
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 11:36
@twit Wel even showen in Het grote 'show je race-rig' topic;)

 • BiLo
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 01-04 19:15

BiLo

PSN: toiletcleaner

Ik heb laatst de integrated monitor mount van Sim-lab 'nagemaakt'. Uiteraard minder stevig dan de metalen mounts van Sim-lab, maar het doet z'n werk goed. In dit geval nog met restant filament geprint (geel is PETG, groen is PLA), een keer opnieuw printen in PLA met CF toevoeging zou helemaal ideal zijn.

No way dat je hier 3 schermen aan kunt hangen, maar 1 gaat prima zonder dat het gaat hangen.


| Voron V2 | Fanatec Podium DD1 | Porsche Podium Wheel | APM | PDME | CSP V3 |


 • FrankNLD
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 07-01 07:56
Hoorde dat de Nex Level wheel stand wat flex heeft in de vloerplaat. Wat zijn jullie ervaringen? Heeft iemand hier een fix voor gevonden? Of suggestie voor beter alternatief rond zelfde prijs en afmetingen ingeklapt?
https://nextlevelracing.c...level-racing-wheel-stand/

 • Fiesta1958
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 27-03 22:14
FrankNLD schreef op zaterdag 2 oktober 2021 @ 10:15:
Hoorde dat de Nex Level wheel stand wat flex heeft in de vloerplaat. Wat zijn jullie ervaringen? Heeft iemand hier een fix voor gevonden? Of suggestie voor beter alternatief rond zelfde prijs en afmetingen ingeklapt?
https://nextlevelracing.c...level-racing-wheel-stand/
Ik heb deze wheelstand, vooral voor het opbergen. :9
Hierop zit de Thrustmaster T-LCM en daar merk ik geen zichtbare flex mee.
De rem staat wel in de 25 kilo, en niet in de 100 kilo stand.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • FrankNLD
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 07-01 07:56
Fiesta1958 schreef op zaterdag 2 oktober 2021 @ 20:02:
[...]


Ik heb deze wheelstand, vooral voor het opbergen. :9
Hierop zit de Thrustmaster T-LCM en daar merk ik geen zichtbare flex mee.
De rem staat wel in de 25 kilo, en niet in de 100 kilo stand.
Dank Fiesta! Dat wordt um dan.
Verder voer ik dit nog uit, ter meerdere zekerheid:
YouTube: Next Level Racing Wheel Stand - Pedal Wobble Fix For Launch Version

 • SantinoNL
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 12-02 01:39
RedHat schreef op donderdag 12 augustus 2021 @ 12:47:
Ik ben een tijdje onderdelen aan het verzamelen voor m'n racerig.
Heb denk ik een leuk setje samengesteld (ClubSport V2.5 Base, Formule 1 stuur, ClubSport V3 pedalen) en dat komt allemaal op een sim-lab evo gt.

Nu komt de rig morgen binnen, de rest heb ik allemaal al. De volgende stap: Scherm(en) en mounts.

Ik wil in het begin F1 2021 en Assetto Corsa gaan spelen, formule 1 omdat ik formule 1 leuk vind en assetto corsa voor de betere sim ervaring. Later misschien iRacing.

Nu twijfel ik enorm wat ik met het scherm aan moet. Een ultra wide of 3 schermen. Support voor meerdere schermen in F1 2021 is er volgens mij niet, dus moet je workarounds gaan doen om het op 3 schermen te krijgen.

Ik heb een PC op een bureau staan en de simrig komt naast het bureau te staan, waardoor ik op 1 pc kan switchen tussen simrig en gewoon werk/andere games dan racen.

Met 3 schermen moet je dus continu switchen (ergo: kabels eruit halen), met een ultra widescreen gaat het om 1 kabeltje.

Zijn er meer mensen geweest die deze overweging moesten maken en waar en vooral waarom heb je voor het ene of het andere gekozen?
Mag ik vragen waar je uiteindelijk voor bent gegaan @RedHat. Triples of de Ultrawide? Ik sta voor precies dezelfde keuze. Echt de meest lastige keuze met betrekking tot mijn rig...

 • SantinoNL
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 12-02 01:39
Nog een vraag voor mensen met een GT-Evo en de CSL DD: voldoet de standaard Wheeldeck of is het beter om de side mount erbij te bestellen? Wat is het verschil?

De side mount is overigens out of stock, dus doet er niet heel veel toe maar ben wel benieuwd.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 01-04 16:42

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Met side mount verlies je de monitor houder. Eerst maar eens ervaren hoe het wheeldeck het houdt. Zit in de 12-11 wave. Inmiddels is de levertijd voor nieuwe klanten van 9 december naar 3 januari gesprongen. Weer 4 weken verder.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • GeleFles
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

GeleFles

What's in a bottle?

SantinoNL schreef op vrijdag 29 oktober 2021 @ 13:58:
Nog een vraag voor mensen met een GT-Evo en de CSL DD: voldoet de standaard Wheeldeck of is het beter om de side mount erbij te bestellen? Wat is het verschil?

De side mount is overigens out of stock, dus doet er niet heel veel toe maar ben wel benieuwd.
Ik heb de CSL-DD op de standaard wheeldeck zitten en ik merk geen flex.
ik moest wel even de beugels omdraaien zodat je hem iets omhoog kan laten tilten. De T-300 die ik ervoor had, had dat van zichzelf al.

 • SantinoNL
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 12-02 01:39
Bedankt beiden. Ik hou het bij de standaard wheeldeck. Kan dat altijd nog aanpassen mocht het nodig zijn.

 • richards3
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 13:48
Heb ook sinds gisteren de DD binnen, heerlijk apparaat. Was het wachten waard.
Ik heb hem op mijn Simlab GT EVO ook op het standaard wheeldeck zitten, bij mij totaal geen flex.

 • RedHat
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 01-04 12:40
SantinoNL schreef op vrijdag 29 oktober 2021 @ 13:57:
[...]


Mag ik vragen waar je uiteindelijk voor bent gegaan @RedHat. Triples of de Ultrawide? Ik sta voor precies dezelfde keuze. Echt de meest lastige keuze met betrekking tot mijn rig...
49” inch ultrawide, vooral omdat ik m’n PC deel met m’n Office setup zeg maar. Dan zijn triples minder handig.

Heb nog weinig gespeeld, maar het beeld is voor de rest oké. Alleen het blijven 2 ipv 3 schermen in feite. Als ik een dedicated PC gebruikte was ik voor 3 schermen gegaan, maar dit is gewoon handiger. Heeft mij in ieder geval niet teleurgesteld.

Ik kan morgen wel een foto posten, moet eigenlijk nog wat dingen afstellen, maar gebrek aan tijd. Daarom heb ik ook nog niets aan afwerking gedaan.

Meest irritante tot nu toe is dat elke Windows update weer de boel in de soep gooit waar welke app moet starten (welk beeldscherm) en ik elke keer de grafische instellingen (resolutie etc) opnieuw in moet stellen na een Windows update. Als je vaker speelt heb je daar minder last van. Hoop ooit op een optie in Windows die een app of game kan forceren om op een bepaald scherm te starten.

Al hoewel m’n Office setup nergens last van heeft, misschien heeft het ook te maken dat m’n monitor van m’n rig altijd uit staat.

[Voor 34% gewijzigd door RedHat op 29-10-2021 18:15]


 • SantinoNL
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 12-02 01:39
RedHat schreef op vrijdag 29 oktober 2021 @ 18:07:
[...]

49” inch ultrawide, vooral omdat ik m’n PC deel met m’n Office setup zeg maar. Dan zijn triples minder handig.

Heb nog weinig gespeeld, maar het beeld is voor de rest oké. Alleen het blijven 2 ipv 3 schermen in feite. Als ik een dedicated PC gebruikte was ik voor 3 schermen gegaan, maar dit is gewoon handiger. Heeft mij in ieder geval niet teleurgesteld.

Ik kan morgen wel een foto posten, moet eigenlijk nog wat dingen afstellen, maar gebrek aan tijd. Daarom heb ik ook nog niets aan afwerking gedaan.

Meest irritante tot nu toe is dat elke Windows update weer de boel in de soep gooit waar welke app moet starten (welk beeldscherm) en ik elke keer de grafische instellingen (resolutie etc) opnieuw in moet stellen na een Windows update. Als je vaker speelt heb je daar minder last van. Hoop ooit op een optie in Windows die een app of game kan forceren om op een bepaald scherm te starten.

Al hoewel m’n Office setup nergens last van heeft, misschien heeft het ook te maken dat m’n monitor van m’n rig altijd uit staat.
Ben erg benieuwd naar de foto! :)

Mis je de horizontal FOV erg met de ultrawide? Ik zie soms filmpjes voorbij komen waarin je de zijspiegels niet ziet. Zal ook wel gewenning zijn natuurlijk.

Hmm vervelend dat je dat steeds opnieuw moet instellen. Ik zag instellen van het scherm juist als een voordeel ten opzichte van triples...

 • RedHat
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 01-04 12:40
SantinoNL schreef op vrijdag 29 oktober 2021 @ 18:46:
[...]


Ben erg benieuwd naar de foto! :)

Mis je de horizontal FOV erg met de ultrawide? Ik zie soms filmpjes voorbij komen waarin je de zijspiegels niet ziet. Zal ook wel gewenning zijn natuurlijk.

Hmm vervelend dat je dat steeds opnieuw moet instellen. Ik zag instellen van het scherm juist als een voordeel ten opzichte van triples...
In de meeste games heb ik wel een linker buitenspiegel, maar geen rechter. Kun je oplossen met een eyetracker, dan beweegt je beeld mee naar waar je naartoe kijkt. Voor mij niet een heel groot probleem, de achteruitkijkspiegel biedt voldoende solaas voor mij.
Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee