djjvb schreef op vrijdag 25 juni 2021 @ 14:41:
@
vso Heeft volgens mij zowel voor als na zijn bypass een sensor zitten. En meet onder de matten volgens mij, maar weer niet het water voordat het gemengd wordt? Voor anderen heb ik het niet zo scherp.
dat klopt helemaal (voor mijn situatie dan) .. (6x matten en niet alle matten maar 2 van de 4 banen de bovenste en de 1na onderste of onderste .. (niet helder op het netvlies)
zolang ik in filterstand pomp .. zijn de kranen 100% open of 100% dicht dus water word in feite niet gemengt maar volledig verwarmt/gekoeld of niet .. in circulatie stand zou ik eventueel gaan mengen .. om de flow te managen
Mijn vraag is dus: is het noodzakelijk of beetje dubbelop om 3 meetmomenten te hebben? Dus zwembadwater voor of na de pomp (en maakt dat in jullie ogen nog uit?), directe solar temp? en temp gemengd?
En ja, extra meten kan nooit kwaad dus in die zin altijd een no-brainer, maar het betekent natuurlijk ook weer extra kosten maken. Het gaat mij dus om de kosten vs of het echt iets toevoegt qua aansturen/handmatig regelen.
En of deze setup nog anders is voor tyleen, epdm/pvc mat, en/of WP. Dus of we niet tot een 'vuistregel' kunnen komen voor waar sensor plaatsing handig is bij welke setup obv jullie ervaring? En misschien kunnen we die dan aanvullen met plaatsing PH/ORP/Chloor sensoren van de huidige discussie. Ben wel benieuw naar die setup van @
Jazsie uiteraard!
tja plaatsing van de sensor zou ik meten waar je een temperatuur verschil verwacht .. tja tijdens je flow vanuit het zwembad terug naar in verwacht ik wel wat verlies maar niet noemenswaardig .. zowel in verwarmen als afkoelen
Ik meet onder de mat
omdat: ik wil weten wanneer ik over de mat kan pompen om op te warmen .
kijk als je een tempsensor (ds18b20) en dat met wat isolatie aan 1 kant en de sensor direct tegen een buis vastmaakt (plakband tye-rip oid) dan zal de sensor tja 75% betrouwbaare data laten zien als het maar lang genoeg dezelfde temp is zal het plastic ook die temp aangeven ..
je kan het metalen buisje vullen om de sensor heen met "koel"pasta (voor cpu) en hetzelfde bij een thermowell voor een betere fluctuatie en samen met een 1sec interval voor uitlezing naar een grafiek productie oid ..
Maar ik zou me eerder afvragen hoeveel nut heeft het ?
ik vind deze stats die
https://i.imgur.com/47HQC03.png hier terug ziet al goed genoeg ..
Wat ik vervelender vind is dat mijn buienradar data uit een weerstation komt wat 20km verder ligt
ik geloof bv niet dat een sensor tegen de liner (buitenwand) een ideale plaatsing is maar dat is nog altijd beter dan niks ..
Voor lange slangen is het hebben van meerdere sensors wel handig(er) .. wat is lang 10+ meter ..
als je een DIY tyleen in een "box" doet .. is het hebben van meerdere sensors erin ook wel prettig .. zodat je de overdracht/rendement kan zien ..
Software technisch combineer ik de 6 sensors onder de mat tot 1 gemiddeld getal ..
Als ik een een drijvende sensor voor het zwembad ga bouwen .. dan ga ik daar ook meerdere sensors in hangen (wegens gelaagdheid van water) ..
meerdere sensors is nooit weg overgens maar ze moeten ook niet onderling niet te veel afwijken .. dus voordat je begint een emmer water op temperatuur x (meerdere emmers met verschillende temps ook nog) en allemaal uitlezen is zeker wel een advies .. want out-of-the-box wil er best verschil in zitten .. en caliberen wil je minimaal doen ..
het hebben van meerdere sensors kan je ook gebruiken als referentie/gemiddeld maar kunnen ook als ze tever uitelkaar lopen voor onverwachte resultaten verzorgen dus het is een + en tegelijk een - punt ..