Roodey schreef op vrijdag 20 januari 2023 @ 14:22:
Zelf ben ik mij aan het oriënteren op pensioenbeleggen. Ik wil hier 1.000 per maand voor inleggen.
Vanochtend even gebeld met De Giro omdat ik hier, naar tevredendheid, regulier ook beleg. Ik beleg in ETF's en kan die gratis kopen binnen de kernselectie. Dat vind ik een groot voordeel.
Groot nadeel is dat ze dividendbelasting niet terug kunnen vragen, waardoor de kosten bij DEGIRO hoger uitvallen. Zie "hoofstuk 6.7 Dividendbelasting (nog niet beschikbaar)" in de
additionele voorwaarden. Ze hebben overigens de tekst "nog niet beschikbaar" al iets van 5 jaar in de voorwaarden staan.
Ze hebben een aparte stichting/entiteit voor de klantgelden.
Vermogensscheiding is verplicht. Bij DEGIRO was de
vermogenscheiding niet op orde in het verleden. Hiervoor zijn ze door de AFM (net als een aantal andere punten zoals belangenverstrengeling) voor beboet. Overigens lappen ze nog steeds de regels aan hun laars,
zie deze link, of
dezeDaarnaast heb je beleggerscompensatiestelsel waar ze mee schermen. Bij de Giro ben je alleen economisch eigenaar van de aandelen, maar aangezien ze het noemen ga ik ervan uit dat ook dan je in aanmerking komt voor beleggerscompensatiestelsel. Mocht dit nodig zijn zit je goed voor 20K voor jou als persoon (dus regulier en pensioen bij elkaar).
Ze vallen onder het Duitse beleggerscompensatiestelsel waarbij verliezen gecompenseert worden tot 90% met een max van 20K. Die 20K zit je ook vrij snel overheen met pensioen en gewone beleggingen.
Hoe slapen jullie rustig met een flinke portefeuille (regulier/pensioen/combi)? Spreiden jullie over meerdere partijen om het risico verder te beperken?
Wanneer ik m'n portefeuille bij de Giro zou hebben staan dan zou ik niet rustig slapen

.
Ik zit voor pensioenbeleggen bij BND en voor gewone beleggingen bij Lynx (IB) en ABN AMRO. Spreiden over meerdere partijen heb ik gedaan vanwege de kosten niet vanwege het risico. Ik vraag me sowieso af of het nut heeft om te spreiden over meerdere partijen aangezien je hiermee ook het risico vergroot dat er 1 omvalt.
Of vertrouwen jullie er wel op dat Giro/Meesman/BND/etc. niet kapot gaat?
DEGIRO vertrouw ik dus niet. De andere partijen BND, Meesman, IB, ABN, ING en RABO zou ik allemaal wel vertrouwen. Normaliter is er niks aan de hand als een partij failliet gaat zolang de vermogensscheiding maar wel op orde is.
DEGIRO is (zover ik weet) de enige partij die een gevaarlijke combinatie van factoren had (o.a. belangenverstrengeling en het niet op orde hebben van de vermogensscheiding) waardoor er volgens de AFM een reëel risico was dat klanten een deel van hun belegd vermogen zouden verliezen.