ralpje schreef op dinsdag 8 november 2022 @ 18:11:
N00b vraag.
Ik heb al eens eerder met HA gespeeld, maar nooit echt serieus. Nu ik eindelijk m'n NAS vervangen heb door een Synology 920+ met genoeg extra geheugen om flink wat containers te kunnen draaien, is dit één van de projectjes die ik wil oppakken.
Op dit moment heb ik eigenlijk vooral Ikea spul en wat Sonos dingen staan, maar ik wil dat wel behoorlijk gaan uitbreiden met extra sensoren, andere lampen, een wall-mount tablet, betere / meer praktische schakelaars, etc.
Prima, want alles in online te vinden en ik ben zeker niet te beroerd om dingen uit te zoeken. Wat ik echter mis een simpele 'begrippenlijst'. Ik lees van alles over Zigbee2MQTT, NodeRed, etc., maar ik kan maar moeiljik terugvinden hoe zich dat nou onderling allemaal verhoudt. Wat doet wat? Waarom kies ik voor Zigbee2MQTT in plaats van een directe verbinding met m'n Tradfri hub? Wat zijn de voor- en nadelen? Waarom kies ik voor NodeRed en vooral: als ik NodeRed iets programmeer, is het dan wel nog HA die de actie uitvoert? Hoe loopt die integratie?
Is er ergens een soort 'beginner' guide, maar dan vooral gericht op het begrijpen van de verschillende onderdelen? Het bouwen en testen en prutsen gaat me dan wel lukken, maar ik heb het gevoel dat ik die basis 'building blocks' een beetje mis.
Op een Synology 920+ nas kan Home Assistant als Virtual Machine draaien. Dit zet je op in de Virtual Machine Manager. Die wel eerst geïnstalleerd dient te worden. Maar dat is ook een keuze om het zo te doen. Met Docker kan het ook.
Dus daar ga je al waar kies je voor. Maar dat geldt ook voor een bepaald merk auto. Of een huis huren of kopen. Achteraf zijn bepaalde keuze niet zo handig of pakken toch anders uit. In het groot en in 't klein. Mee of tegen.
En techniek schrijdt voort... Zo ook inzichten, methodieken, concepten. Nu is Zigbee2MQTT erg in zwang. MQTT an sich bestaat al zo'n twintig jaar. I²C stamt al uit ~1979. Toch wordt I²C nog veel toegepast anno nu. Zo ook I²S is ietsje jonger.
NodeRed is in mijn optiek meer grafisch programmeren. Een soort waterval schema, flow chart. En bij de een ligt dat beter qua 'mind set' dan bij de ander. Je kunt ook blind schaken maar soms is een bord wel handig.
Voor mij is het allemaal 'bouwen' puzzelen uitvlooien. Improviseren. Roeien met de riemen die je (soms niet hebt). In een deuk liggen om je eigen fouten. Na een uur zoeken van dat ik daar overheen gekeken heb.
A propos, gisterenavond heb ik tot laat een hoog slank Ikea achtig badkamer meubel in elkaar gezet. Dat me toch aardige hoofdbrekens gaf. Van dat doe 't ik wel ff. Nog nooit zo veel zakken vol met deuveltje pennetjes, paneelverbinders en piel schroefjes bij elkaar gezien. En dan lekker eigenwijs niet de handleiding door lezen. Uiteindelijk is het wel geluk.
Een 44U server rack of 16 rack corridor samenstellen was me makkelijker af gegaan. Zou ik elke dag zo'n kastje samen stellen dan doe je dat op een gegeven moment in no time met je ogen dicht. Bij wijze van spreken. Dus oefenen. Alles uit en opschrijven. Veel doen. Vragen stellen zoals je nu doet. Heel goed. Dat doe ik ook.
En hoe loopt de integratie wie voert de actie uit. ESPHome kan even als voorbeeld, geprogrammeerd op een ESP microcontroller board en stand alone draaien. Het heeft dan een eigen webpagina(moet je wel een paar code regels voor intikken) met een virtueel schuifknopje om bijvoorbeeld via mqtt(broker) het licht aan te zetten. De MQTT broker kan ook los van HA geïnstalleerd worden. En sommige doen dat ook. En het werkt.
Dan heb je geen Home Assistant nodig. Of alles zelf in Python schrijven of C++ kan ook. Of een gewone schakelaar werkt ook nog steeds prima. Is HA dan een soort integrale pot lijm die alles in goed Nederlands aan elkaar glued. Zo kun je er naar kijken.
De 'beginners guide' het basis blok ben je misschien zelf. Ja, dat is wel heeel filosofisch gezegd. Je eigen gids.
Uren dagen weken nadenken van hoe het aan te pakken of gewoon beginnen.
Niemand is deskundig in wat hij/zij/x wil worden. Dus beginnen met wat je nu kan behappen.
Waar je je nu prettig bij voelt. En dan of al gedaan een stukje code schrijven of met Node-Red een flow chart of automation samen stellen...
Weet niet hoe goed je Engels is. Adam Savage van onder andere de Mythbusters heeft een (luister)boek geschreven met als titel 'Every Tool's a Hammer' Dus ff kort door de bocht of je nou met een slipper die haring van de tent de grond in ramt of met een pok hamer het juiste gereedschap, als dat kreng maar de grond in gaat ;-P Echt een aanrader om te lezen of te beluisteren.
[
Voor 0% gewijzigd door
pentode op 09-11-2022 12:18
. Reden: aanvulling ]
De mens leert. De mensheid niet.