dennis_rsb schreef op woensdag 7 april 2021 @ 23:00:
[...]
Ik snap wat je zegt, maar als je je geld zomaar uitgeeft zonder doel, dan ben je het helemaal kwijt. Dat de inflatie omhoog gaat kan ik als individu niks aandoen.
Maar inderdaad, je moet op je hoede zijn. Nu is die grens van negatieve spaarrente vrij hoog. Maar als er wat veranderd in de economie, of als er een links kabinet komt, dan kan die drempel van negatieve rente zomaar lager komen te liggen.
Je haalt heel veel dingen door elkaar.
- Negatieve danwel lage spaarrente is gevolg van ECB-beleid en dat is gevolg van meerdere wereldcrisis (o.a. te hoge schuldenlasten, boomergeneratie, corona). Dat staat eigenlijk volledig los van de politiek, ze kijken puur naar de (wereld)economie en wat er nodig om dat zo goed mogelijk te ondersteunen en draaiende te houden.
Daarbij kunnen ze wel op de gevaren en risico's wijzen (te hoge schulden bijvoorbeeld; landen&politiek ga aub daar snel iets aan doen) maar niet echt hard ingrijpen in politiek beleid van de verschillende landen; ze staan immers los van de politiek en dat werkt beide kanten op.
Gevolg is dus dat je in de financiele markten instanties hebt (ECB, FED, IMF) die dingen roepen. En politiek die dingen roept. Ze kunnen gewoon met elkaar praten, maar iedereen neemt onafhankelijk een eigen beslissing gebasseerd op de informatie en doelstelling.
Doel van menig politici is herkozen worden bijvoorbeeld, en de verkiezingsbeloftes nakomen. Dat is heel iets anders dan zorgen dat de economie op wereldniveau zo gezond mogelijk blijft draaien ondanks alles wat politici verzinnen of willen.
- Inflatie staat voor de gemiddelde prijsstijging van een vaste verzameling aan producten. Oftewel, hoeveel kun je verwachten meer aan kosten te hebben. Daarvoor kijken ze naar energie (zoals elektra, brandstof), eten&drinken, verzekeringen, tabak.. alles in een soort van gigantisch boodschappenmandje wordt meegenomen en gekeken, hoeveel koste alles bij elkaar 1 jaar geleden en wat kost exact hetzelfde nu.
Als dat meer kost, is dat verschil inflatie.
Gevolg daarvan is, dat als je nu 7,- hebt, nu bijvoorbeeld een Big Mac menu kunt kopen van 6,95. Maar dat die volgend jaar 7,25 wordt, en tenzij je meer spaart cq inkomen hebt kun je die niet meer betalen.
In absolute zinnen heb je nog steeds hetzelfde geld (7) en dat wordt je niet afgenomen of op andere manier beinvloed. Echter wat je ermee kunt, dat verandert wel - inflatie brengt dat meer algemeen tot uiting, zodat je een idee hebt wat je kunt verwachtten.
- Links/rechts is een vorm van welvaartsverdeling, maar specifiek vooral het collectief ('samen' en 'wij') vs het individu ('ik' 'niet jij'). Links is vaak de hoek van sociaal, samen en voor elkaar. Denk aan toeslagen (huur, zorg) en grenzen (minimum inkomen, aow etc) of zorg (iedereen doet mee). Gericht op degene met minder inkomen een goed leven geven en het samen zo goed mogelijk te hebben.
Rechts is individualistisch, alles op en voor jezelf, ik-eerst mentaliteit. Denk aan bedrijven (lage belastingen) en individualisme (pensioen zelf regelen) en niet-jij (weg met 'anders denkenden' zoals migranten).
Gevolg is dat men vaak links associeert met 'hoge belastingen' en 'betere toeslagen' en 'dan komen er migranten' en rechts met 'lage belastingen' en 'minder toeslagen' en 'racisme' om iets te noemen. Echter tenzij je genoeg verdient (zeg >2x modaal p.p. per jaar, en/of succesvol eigen bedrijf/zzp) of genoeg vermogen hebt (zeg >500k netto dus aan overwaarde+cash+aandelen-schulden..) zal je er ironisch genoeg eerder op vooruitgaan bij links cabinet en op achteruit gaan bij rechts cabinet. Om iets te noemen.
Net zoals dat men bij rechts vaak tegen migraten/vluchtelingen is (want ze pakken banen!!) maar als het erop aan komt gaan ze echt niet zelf de toiletten schoonmaken... Terwijl links juist tegen eigen pensioenen is en voor indexeringen, maar als puntje bij paaltje komt niemand het huidige stelsel echt goed cijfermatig begrijpt.
Dus je bent goed op weg met je ideeën en gedachten, maar je haalt verschillende begrippen best stevig door elkaar.
offtopic:
Dit is trouwens onderbouw middelbare school vmbo/havo niveau aan economie (zoals inflatie) & maatschappij leer (links/rechts politiek spectrum). Dus zou serieus aanraden iemand anders te zoeken om je te helpen met financiën en financiële inzichten, als je broer die in de sector werkzaam is dit al niet goed weet.
Maar als je verhaal 'hoor personen praten' bedoeld 'volwassenen', en als je met 'broer werkt in de financiele sector' bedoeld 'heeft bijbaantje om bij ING schoon te maken' ofzo, dan snap ik het geheel een stuk beter. Dan komt het de komende jaren vanzelf op school in lessen en tentamens aan bod.
In de tussentijd zou je kunnen beginnen met bijvoorbeeld de youtube filmpjes van Economie Academy over bijvoorbeeld inflatie
YouTube: Economie Academy: les Inflatie . Is wel gericht op eindexamen leerlingen, dus kan nog wat te ingewikkeld zijn als jullie in de klas niet zo ver zijn.
[Voor 35% gewijzigd door Xanaroth op 08-04-2021 11:36]