Waarop baseer je dat TS een onderzoeksplicht heeft? Ik neem aan dat je niet doelt op de onderzoeksplicht die kopers van bestaande bouw hebben? Bij nieuwbouw opleveringen is dit anders geregeld. Bovendien, mocht die plicht er wel zijn; TS heeft al tijdens de bouw zijn vermoeden en zorgen uitgesproken jegens de aannemer.
GrooV schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 09:21:
Verder een groenstrook wat buiten jouw grond valt lijkt mij ook niet relevant voor jouw koopaannemingsovereenkomst, vandaar. Mocht dit wel moeten op jouw grond dan moet dit in de overeenkomst staan. Zelfde voor het riool en lantaarnpalen
TS heeft een prestatieplicht jegens gemeente, namelijk het creëren van een oprit waar 2 voertuigen op passen. De gemeente zet dit soort dingen vaak in project overeenkomsten omdat ze zich daarop baseren bij berekeningen voor de parkeerdruk, waaruit wordt afgeleid of (en hoeveel) de gemeente parkeerplaatsen in de openbare ruimte moet aanleggen. Doordat de woning fout is gesitueerd op het kavel (te ver naar voren) kan TS hier niet aan voldoen; er is simpelweg te weinig ruimte. Er is een kans dat de woning fout is geplaatst door fouten gemaakt door de bouwer, of door fouten die zijn gemaakt door de gemeente (of een landmeter in opdracht van de gemeente).
Als de gemeente schuld blijkt te hebben aan dit alles, en aansprakelijk te zijn, dan is de groenstrook wel degelijk relevant. De groenstrook is in bezit van de gemeente, en de gemeente kan deze groenstrook verkopen, in permanent bruikleen geven, of gunnen aan TS, zodat hij hier zijn oprit (voor twee voertuigen) op kan aanleggen. Belangrijk om hierbij in gedachten te houden is dat TS door diezelfde gemeente aan deze prestatie gehouden kan worden. De gemeente kan TS ook van deze plicht ontheffen, en in de plaats daarvan parkeerplaatsen in de openbare ruimte aanleggen OP de groenstrook.
De kwestie dat er nutsleidingen en lantaarnpalen geplaatst zijn onder of op de groenstrook wordt inderdaad pas relevant nadat de groenstrook gebruikt wordt om dit geschil op te lossen, daar heb je volkomen gelijk in. Maar het is wel relevant om mee te nemen in het bedenken van oplossingen.
GrooV schreef op woensdag 27 mei 2020 @ 09:21:
Het belang is dus hoe het perceel bij het kadaster is ingeschreven en wat er in jouw koopaannemingsovereenkomst staat. Ook kan je uitzoeken waar je huis had moeten staan volgens de omgevingsvergunning, hier zal ook ergens in het grote plan de weg en een groenstrook zichtbaar zijn en waar de lantaarnpalen komen.
IANAL, maar het zou me niet verbazen als dit veel verder gaat dan wat er in de bovengenoemde documenten vermeld staat. Daar kan de advocaat die ze met alle buurt(en lot)genoten erop hebben gezet mooi onderzoek naar doen.
Feit blijft dat er een oplossing moet komen, op zijn minst voor de plicht die TS heeft om 2 parkeerplaatsen te realiseren op zijn terrein. Hij kan hier gewoonweg niet aan voldoen, maar de gemeente kan hem er in de toekomst wel op wijzen (als er nu niets verandert aan die plicht). Het is helemaal niet raar dat je dan gaat bekijken wat voor mogelijkheden er zijn (en dus de groenstrook ook meeneemt in deze mogelijkheden); als je met een eis "ik wil dat mijn woning 2 meter naar achteren wordt verplaatst" naar de rechter stapt, dan ben je bij voorbaat kansloos. Als de problemen die voortvloeien uit het verkeerd plaatsen van het huis zijn opgelost, dan is de kwestie (denk ik) afgedaan. Mits TS verder geen schade kan aantonen.