SymbolicFrank schreef op donderdag 9 april 2020 @ 13:55:
Mee eens. Mooie uitleg.
Helaas is door de Coronacrisis de globale investeringsmarkt ingestort, waardoor de banken al (weer!) een groot probleem hebben. Dus meer risico gaan ze nu zeker niet nemen, want dan vallen ze (weer!) om.
Daar heb je helemaal gelijk in, want banken moeten wel garant blijven staan voor het kapitaal dat ze verstrekken. Als de waarde van de investeringen onder het uitstaande spaargeld valt, valt zo'n bank om. Dus een bank wilt helemaal geen extra risico nemen, en al helemaal niet tegen een nóg lager rendement. Maar ja, het alternatief is betalen voor het in kas houden van geld, dat is ook niet wenselijk (en, als dat maar lang genoeg duurt, ook niet houdbaar).
(Even tussendoor: realiseer je dat het maar goed is dat de banken zelf geen vastgoed zoals huizen in portefeuille kunnen nemen voor hun kapitaalzekerheid.)
De ECB destabiliseert de huidige markt behoorlijk. Ik vind het erg twijfelachtig beleid wat daar gevoerd wordt. Aan de andere kant is de ECB natuurlijk gewoon een verlengde van de nationale banken en hun gedrag. Als de ECB in de huidige sfeer een prima positieve rente aanbiedt, zullen de banken nóg minder snel geneigd zijn het geld uit te geven.
Maar een negatieve rente is eigenlijk uitstel van executie, in de hoop dat het voor het moment van executie vanzelf bijtrekt. De maatregel van de ECB is een prikkel om te investeren (en netto een risicoreductie voor de banken), in de hoop dat er dan zoveel geïnvesteerd wordt in de nationale economieën, dat de financiële welvaart van de mensen weer toeneemt, de markt wat zekerder wordt, en de rente derhalve weer kan stijgen in de positieve cijfers. Maar als dat herstel uit blijft... Negatieve rente kan je niet eeuwig volhouden, want je tast de kapitaalzekerheid van de nationale banken daarmee aan. En de huidige trend is alleen maar een meer destabiliserende markt waarin het er absoluut niet op lijkt dat er op korte termijn meer geïnvesteerd gaat worden.
Mensen zijn enorm bang om nu te investeren, want welk bedrijf blijft er nou overeind staan als er máánden aan omzet in een jaar worden gemist? Een (veel te) groot aantal bedrijven is maar 1 of 2 slechte maanden verwijderd van faillissement.
--------------------------
Om terug te keren op de essentie van het onderwerp:
Hoe zullen de maatschappij en de economie zijn veranderd na het 'coronatijdperk'? (Verschrikkelijke term...)
Wat staat er te gebeuren?
Op de korte termijn kunnen we de voortekenen nu al wel zien. In de vrijere arbeidsmarkten, zoals in de VS, wordt personeel en masse ontslagen om direct de bedrijfslasten te verlagen. De huidige ramingen stellen dat de
werkloosheid in de VS in mei de 13 procent zal behalen.
En daarmee begint de erosie van de economie bij de basis. Mensen zonder werk geven zo min mogelijk geld uit. Daar heeft de rest van de economie onder te lijden, waardoor nog meer banen zullen weg vallen. Dat is de eerste positieve feedback-loop.
Dan komt daarbovenop dat mensen hun huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Resultaat: uitzetting. Maar met welk effect? Een andere huurder vinden tegen dezelfde prijs zal lastig worden en de bank moet het kapitaalverlies op de som toenemen. En een leegstaand huis levert niets op. Dus dan komt ook de bovengelegen laag in de samenleving in de problemen. Investeringen moeten worden verkocht om niet failliet te gaan, maar door de enorme toename in aanbod zal de verkoopsprijs enorm tegenvallen. Het vermogen verdampt waar je bij staat. Ook daar zal de vinger op de knip gaan. Positieve feedback-loop 2.
Er zit in principe geen rem op dit systeem, behalve de mitigatie die vanuit de overheid zou kunnen komen: lastenverlichtingen voor de lagere klassen in de samenleving, baanzekerheid geven (en dan de lasten voor de werknemers dekken met loondispensatie), subsidies en toeslagen om zekerheid te geven en het gevoel te geven dat er veilig uitgegeven kan worden. Zolang het niet goed gaat met de onderste laag, gaat het nergens goed in de economie.
En nu?
Als vastgoedbezitter kan je, in mijn ogen, één ding zelf doen, en dat is voor zover dat mogelijk is garantie te geven op onderdak. Stel je coulant op naar je huurders en accepteer bijvoorbeeld een lagere huur of stel de huur af voor een paar maanden mocht je daar de ruimte voor hebben. Dit is niet alleen in het belang van de bewoner, maar ook voor jezelf: een goede huurder ben je het liefst toch niet kwijt? Zie maar eens een ander te vinden die voor die prijs nu wilt gaan huren. Als je de ruimte hebt, maak je daarmee een gigantisch verschil. Wees, zelfs als huurbaas, nu barmhartig. Ik denk namelijk dat je nu, door een harde lijn te stellen, alleen maar jezelf in de voet schiet. We staan nog maar op het begin van deze crisis, en al helemaal de economische, en we schieten nu al de recordboeken in. Als je nu weet te verhuren voor een netjes bedrag, en je krijgt daar de komende 6 maanden geen andere huurder in en je moet €300 op het huurtarief inleveren om het maar weer gevuld te krijgen, ben je uiteindelijk veel meer geld kwijt dan als je je nu barmhartig opstelt en eventjes 3-4 maandjes minder of geen huur eist.
De werknemers, de huurders, de studenten en de rest van de midden- en lage klassen van de samenleving... Tja, erg lastig. Juist nu is de economie erbij gebaat dat deze groep zoveel mogelijk 'business as usual' is, maar dat is toch lastig met de hele sfeer om je heen. Onzekerheid over je baan maakt dat je juist nu even wat voorzichtiger wilt zijn met je uitgaven, toch maar even een nieuwe auto uitstellen, toch maar niet die aanbouw komende zomer, toch maar niet die dure vakantie. Want misschien heb je het straks wel nodig. Deze groep is volledig afhankelijk van de zekerheid die wordt geboden van bovenaf.
Het is dus in het belang van de economie als geheel om juist deze toch wel kwetsbare groep in zekerheid te stellen. Bezittingen zijn immers precies zoveel waard als dat men bereid is of in staat is ervoor te betalen.
Dus... berusting?
Als je zeker bent van het behoud van je baan en je kunt je huur of hypotheek gewoon blijven betalen, dan is er niets om je zorgen om te maken, eigenlijk. Maar er zal maar een heel klein deel zijn dat daadwerkelijk deze berusting ervaart, of kan ervaren.
Het helpt dan ook allerminst dat we geen vooruitzicht hebben, een tijdlijn om ons op te baseren. Hoe lang we nog maatregelen hebben om corona in te dammen, of hoe vaak het nog gaat gebeuren (voortijdig opheffen van de maatregelen zorgt voor nog een curve; dan begint het van voor af aan). Als we zouden kunnen zeggen 'de huidige situatie houdt tot 16 Juni stand, en daarna gaan alle remmen los', dan kan je gaan rekenen hoeveel rek er nog in de huidige situatie is en wat je voor een ander kan betekenen. Maar wie weet houdt het wel tot begin 2021 aan. Als je dan nu een beetje ruimte gunt, kan het zomaar zijn dat je daar tezijnertijd zelf de gevolgen van je barmhartigheid gaat onderzien.
En later?
En dan komen we toch een beetje op een onbekend terrein terecht. In oorlogstijd vind er wel een omslag in de economie plaats, maar een grootschalige uitval zoals we nu meemaken, kent eigenlijk geen goed precedent. Bovendien zijn oorlogseconomieën niet echt een goed voorbeeld van wat we zouden moeten en kunnen verwachten, want in een oorlogseconomie is er juist altijd werk in de fabricage van militair materieel en in dienst van het leger, vrijwel volledig gefinancierd door de overheid (Wat trouwens wel een grappige ironie is: de VS had ten tijde van de tweede wereldoorlog
een centrale planeconomie die werd gestuurd vanuit Washington en vrijwel geen werkeloosheid. Nadat de oorlog was beëindigd, begon de voortdurende patstelling tegen een wereldmacht die werd verafschuwd vanwege het aanhangen van een economisch systeem met een centrale planeconomie...). Dat is geheel anders dan wat we nu meemaken: de economie brokkelt af en er is geen bedrijf dat alle werklozen dadelijk van werk kan voorzien, maar de werkloosheid zal wel even blijven. Dat is een behoorlijk bittere en grijze toekomst om naar uit te zien.
De enigen die er goed bij zullen blijven staan, zijn de grootkapitalen van de wereld. De mensen die het wel een paar jaar kunnen uitzingen op de liquide bezittingen. Alle tijd om te wachten tot de storm over is gewaaid. Wat dat betreft weinig nieuws onder de zon...
[
Voor 65% gewijzigd door
naarden 4ever op 09-04-2020 15:06
]