Metro2002 schreef op donderdag 2 april 2020 @ 14:24:
[...]
Het is meer een afweging. Het overgrote deel (meer dan 90%) van mensen dat nu overlijdt had al iets onder de leden. Diabetes, hart en vaatziekten etc. en was waarschijnlijk binnen afzienbare tijd ook aan iets anders overleden. Slechts 34 (!) mensen van de 800 ofzo die zijn overleden hadden geen andere ziekten onder de leden.
Dan komt gewoon de aloude vraag omhoog: Wat kost een mensenleven, Wat nu gebeurd is eigenlijk compleet disproportioneel. Je gooit de complete economie op slot, tienduizenden tot honderdduizenden mensen verliezen hun baan , bedrijven vallen om, pensioen dekkingsgraden vallen de afgrond in etc, en dat allemaal om het leven van mensen die toch al heel ziek waren met een paar maanden te verlengen. Is dat het waard? Normaal doen we dat óók niet alleen omdat het nu iets onbekends is zijn er gigantische maatregelen uit de kast getrokken.
Natuurlijk, het zal je vader, moeder opa of oma maar zijn maar dat geldt voor alle ziektes en als mensen niet meer te redden zijn leg je je daar normaal gesproken ook bij neer dat er geen behandeling meer volgt.
Kortom, de afweging om wel of niet iets te doen is echt niet nieuw of cru. De dood hoort , hoe hard het ook klinkt, bij het leven.
toon volledige bericht
Ergens hoop ik juist dat er meer (en meer) mensen van doordrongen raken dat je een mensenleven niet in geld moet uitdrukken en dat er meer is dan alleen maar economie, en meer/ meer geld. Dat meer mensen inzien dat die 'status' die ze ontlenen aan een groter huis, duurdere auto dan de buren maar iets heel plats is en helemaal niets betekend.
Juist de gedachte dat mensenlevens in geld uit te drukken zijn zorgt ervoor dat bijvoorbeeld grote farmaceuten geen greintje fatsoen meer hebben en bepaalde medicatie tegen enorme winsten verkopen, waarom: Mensen kopen het toch wel/ het wordt toch wel betaald, dus kan ik het ervoor vragen.
Mijn mening is dat juist de hele economie het sociale/ menselijke aspect compleet overboort gooit en dat het de laatste jaren (of decennia) harder gaat dan ooit met het overboord gooien van menselijk fatsoen. Waarom eigenlijk? Zodat we meer van het product (geld) hebben.. en dan?
Ik weet dat het wellicht wat zweverig over komt, maar het is natuurlijk volslagen idioot dat we een prijs op iemands hoofd zetten en gaan bedenken 'hoeveel iemand economisch gezien waard is', wat dacht je van emotie(s) die er ook bij komen kijken?
Zo kan je een ring die je van je inmiddels overleden oma voor een paar Euro verkopen, maar de emotionele waarde is veel groter, laat staan de emotionele waarde bij mensen.
Dan spreken we nog niet eens over diegenen die de 'economische keuze' moeten maken, of afwegingen moeten maken als er niet meer genoeg plek is op de IC's (wat denk je dat zoiets met die mensen doet, die bewust een beroep hebben gekozen waarin ze mensen beter willen maken?), of de traumatische ervaringen die mensen (bijvoorbeeld) in de thuis, gehandicapten en ouderenzorg moeten doormaken omdat een groot deel van hun cliënten binnen afzienbare tijd komen te overleiden. Ook weer emotionele schade die we nu minder hebben juist vanwege de maatregelen. Weegt emotie dan overal tegenop? Dat denk ik inderdaad niet, maar weegt mijns insziens wel op tegen de economische pijn die nu wordt genomen.
Ook economisch gezien wordt de schade enorm als wel grote groepen mensen in het ziekenhuis moeten komen, of thuis moeten blijven ivm corona(verschijnselen), dus de economie krijgt sowieso een flinke tik. Daarbij is een groot deel van onze economie ook afhankelijk van gebruik/ afname en export naar het buitenland, waarbij er ook heel veel is veranderd door wat er in andere landen gebeurt.
Als je al zo een discussie wil voeren, dan gaat deze over landsgrenzen heen, en heb je ook te maken met het beeld (en beleid) van landen om ons heen, zowel tijdens als na de crisis. Gaan wij lekker de Nederlanders hun gang laten gaan, die gana lekker op vakantie in de mei-vakantie, liefst ergens over de grens en brengen daar juist weer Corona heen. Denk je niet dat de schade economisch gezien door maatregelen die die landen dan tegen Nederland zullen (/kunnen) treffen, voor meerdere jaren, misschien wel meer economische schade kunnen berokkenen dan nu een paar maanden op de blaren zitten?