gns1l schreef op dinsdag 24 mei 2022 @ 10:12:
Vervolg HRU350 bypass aansturing
Het is nu mogelijk de detectie van een zomerdag door de HRU350 te beïnvloeden, de bypass uit te schakelen en, zodra de bypass actief is, hem open en dicht te zetten. De functie van par.105: ¨BypassTimer (min)" is nog niet uitgezocht.
Vandaag was zo'n dag dat de Outdoor temp hier ongeveer gelijk was aan de Room temp, wat ertoe leidde dat de bypass 18(!) keer pendelde tussen open en dicht.
Mijn observatie: iedere keer als de stand van de bypass verandert wordt de Bypass Timer (105) op 20 gezet en wordt iedere minuut met 1 verlaagd. Zolang deze de 0 niet heeft bereikt kan de stand van de bypass niet opnieuw veranderen (om te voorkomen dat deze te vaak gaat pendelen).
Ook moet het verschil tussen de Outdoor temp en de Room temp minimaal gelijk zijn aan de Offset Bypass Regulation (14) om de bypass te doen openen of sluiten.
Verder zie ik soms opvallende stijgingen van de Outdoor temp in korte tijd (soms meer dan 5 graden in 10 minuten), die ook vrij snel weer verdwijnen. Deze vinden meestal plaats tussen 5:00 en 5:30 's nachts, soms ook later (7:00 of 8:00) en zijn niet te verklaren uit het opwarmen door zonneschijn.
Nu zit ik samen met 5 benedenburen op een gemeenschappelijk aan- en afvoerkanaal (natuurlijk wel twee gescheiden kanalen). De WTW's in mijn flatgebouw zijn vorig jaar vervangen, wat nogal een gedoe was omdat de vorige WTW's van StorkAir een ander aansluitschema hadden. Daar zaten de aan- en afvoerkanalen naar buiten aan één kant en naar de woning aan de andere kant (links of rechts). Bij de Itho zijn ze gekruist, dus lopen de aansluitslangen nu via rare bochten.
Om een lang verhaal kort te maken: zou het zo kunnen zijn dat er bij één of meer benedenburen de aansluitingen van de aan- en afvoer zijn verwisseld? Zodat als één van de benedenburen gaat douchen (en de RV-sensor de WTW naar vol vermogen stuurt) zijn warme afvoerlucht in mijn aanvoer terechtkomt?
Een andere verklaring zou kunnen zijn dat het aanvoerkanaal wordt opgewarmd door het afvoerkanaal, of dat er in de Itho zelf terugslag plaatsvindt vanuit het afvoerkanaal. Dat laatste zou niet mogen gebeuren overigens; onlangs zijn er hier nog brandwerende kleppen in de aan- en afvoeraansluiting geplaatst (op last van de brandweer).
(edit: ik lees net dat dit geen terugslagkleppen zijn maar dat deze alleen bij brand dichtklappen).
Het blijft dus voorlopig even een mysterie. Ik zou natuurlijk gewoon eens om 5:00 kunnen opstaan, de stekker en filters uit de Itho trekken en luisteren (of voelen) of er warme lucht vanuit het aanvoerkanaal komt. Of bij alle 5 benedenburen aanbellen om te kijken hoe de Itho daar is aangesloten. Maar dat is me nog even een stap te ver...